You are here

PHILIPS 37PFL4606H/58 lcd tévé magától kikapcsol. (megoldva)

12 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Fent nevezett készülék pár perc elteltével (kb.10perc) kikapcsol. Ilyenkor teljes áramtalanításig nem reagál semmire,viszont utána rögtön indul. Ezt egyre gyakrabban csinálja, vagyis kevesebb idő után kapcsol le, tehát mintha összefüggés lenne a melegedés/kikapcsolás időtartama között. Feszültségek rendben, beleértve a main segédtápokat is. (habár a pfc utáni feszültség 402V)
Mivel "mérhető" hibát nem véltem felfedezni, adódik a kérdés, találkozott-e már valaki ilyen jelenséggel? (remélhetőleg nem az inverter trafó hibás)
Köszönettel: Kiss Z.

Nos táp IC cserét követően, megszűnt a hiba. Biztonság kedvéért a "kapcsolódó" passzív elemeket is cseréltem, bár méréskor jóknak bizonyultak.

File attachment: 
Comments
Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Nekem volt már ugyanilyen tv-vel ugyanez a hiba. Elég gyorsan megtaláltam a megoldást, mert nekem a készenléti táp ic teljesen leállt. Természetesen ettől a főtáp és a PFC is leáll mert innét kapja a primer oldali rendszertáp feszültséget.
Az ic olyan meleg volt hogy majdnem kiforrasztotta magát.
Hiába cseréltem a snubber és clamp alkatrészeit, ugyanúgy izzott.
Gyorsan átalakítottam TOP223-icvel, a mai napig tökéletesen működik.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Zoltán!

Ha az egész táp kikapcsol, akkor ott keresném a hibát. Persze ha nyitva járatod, tuti nem fogja csinálni. Esetleg egy hajszárítóval is melengetheted. Nálam olyan készülék járt, aminek elment a hangja melegedés után. Egy 5V-os táp mire eljutott a hang IC-ig két tekercsen,meg furatgalvánokon keresztül, vesztett 3 tizedet, a melegedés hatására pedig még kettőt csökkent az 5V (4,8-ra), na itt már nem dolgozott az IC. A 12-ből csináltam neki 5V-ot.

Üdv: Jácint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Sajnos nem egyszerű a dolog, mert ennél pl. az esetleges inverter hiba is lekapcsolja a tápot. Szerencsére viszont "nyitva" is jelentkezik a hiba. Jön egy hűtés/melegítés kísérlet az ok feltárására. Első nekifutásra két alkatrész hőmérséklete gyanús a tápban(kép) mert kézzel nem igazán lehet megfogni őket.
Üdv,Z.

Bő egy órája üzemel a készülék a táp IC (TOP264VG) hűtésével. 12V-os ventit járattam fölötte 9V-ról, hogy lehetőleg csak azt hűtsem. Most kicserélem és kiderül tényleg az okozta-e a hibát, vagy valami más is kapott a hűtésből..

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

Hoppá, én kis naív azt hittem már túl vagy tápfesz mérésén lekapcsolás közben. :fun:

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem vagy naiv, azzal kezdtem mint már írtam. Csak nem tudtam eldönteni, hogy azért áll le, mert valamelyik feszültség eltűnik, vagy pedig fordítva.
Üdv,Z.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
"kézzel nem igazán lehet megfogni őket"
Leválasztótrafóval a legtöbb alkatrész megfogható, de nem javallott.. :)

Üdv: Jácint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem értem miért befolyásolja a hőmérséklet a leválasztó... bár nagyobb lenne a felület, de nem fért az IC-re. :fun:
Üdv,Z.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A feszültség alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint a feszültségmentes, csak más a fogása :)

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Azért körülnéznék a processzor környékén, főleg a kerámiakondikat illetően, illetve megnézném, hogy rendesen hűtve van-e a processzor. Egy reflow talán segít rajta, ha a processzort hűtve nem kapcsol le.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Azt hiszem amint visszakerül az asztalra ez fog következni. Próbára teszek egy kis ventit rá..
Üdv,Z.

0

agressiv
agressiv picture
*

Ebben másképp van megoldva, ránézésre egy nagy hővezetőtömb lehet a processzor és az árnyékolás között.

Az enyémben ennyire érintkezett a borda a processzor műanyag tokjával, pedig vastagon volt pasztázva, de a közepén ahol a lapka van, nem sikerült felfeküdnie. :)

File csatolás: 

0

Sponsored links