You are here

Philips ADG-817 Mosogatógép aszinkron motor bekötése

13 posts / 0 new
Last post
sánta jozsef
sánta jozsef picture

A segítségeteket szeretném kérni a fent nevezet mosogatógép aszinkron motorját szeretném ki próbálni direktbe rá kötni egyfázisú hálózatra,ha tudtok kapcsolási rajzot küldeni.A motor ohmikus kivezetései három vezetékből áll kék ,fekete,barna.A fekete-kék(30ohm)kék-barna(40ohm)fekete-barna(20ohm)és van egy gerjesztő kondi ami 400V 12uf.Azt szeretném kérdezni,hogy melyik vezetéket hová kössem,hogy tudjam működtetni az egyfázisú hálózatról.Előre is köszönöm a segítséget.

File attachment: 
Comments
kolya61
kolya61 picture

Szia József !
Szerintem valamit nem jól mértél , mert a kisebb ellenállásra a főtáp megy , a nagyobbra pedig a segédkondi , tehát ha 20 és 30 Ohm, akkor a betáp és segédfázis vége között 50 Ohmot kell hogy mérjél.
A zárlat megállapítása nem annyira bonyolult , nem kell szétszedni a kötést, mert ezek a tekercsek impregnálva vannak , szétszedéskor biztos tönkre teszed.
Ha a motor jó , akkor a 20 Ohmra kösd rá a 230-at és forgasd meg kézzel, el kell indulnia és teljes fordulaton kell forognia, a fogyasztása a teljesítményétől függ a 12 uF-ból én olyan 2.5 amperre gondolok, terhelt állapotban, üresen kevesebb lesz. Ha nem tudod elindítani, vagy lassan forog , akkor menetzárlatos és hamar szaga lesz, Amperszaga . A 30 Ohmos tekercsel is elindul , de lassabban veszi fel a max. fordulatot.

Üdv! Miki.

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Köszönöm mindenkinek a segítséget kívülről nem látok a tekercsen semmi égést,hogy miért van ekkora eltérés a két mért pont között egyenlőre én sem tudom meg próbálok egy A-mérőt sorba kötni és meg nézem az áram felvételét,úgy kötöm be ahogyan ajánltátok.

0

aztazeget
aztazeget picture

A tekercsfejet ventillátorral hűti a forgórész. Ez a külsejét hűti, de a tekercsfej belseje melegebb marad. Ezért szokott ott zárlatossá válni a hő hatására. Mosogatógép szivattyúknál víz is juthat a tekercsfejhez, ami szintén okozhat zárlatot. Talán kívülről nem látszik a zárlat, de érdemes a tekercsfej bandázst és a horonyszigetelést átvizsgálni, hogy nem látszik-e rajtuk olvadás.

0

gabi0219
gabi0219 picture

Szia!Legnagyobb ellenállás közzé a kondi,a legkisebb közzé 230 így kösd be és nézd meg az áram felvételt.

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Szia!
Én a fekete és a barna vezetékre kötném a fázist, és a barna kék vezetékre a kondenzátort. Azt ampermérőn keresztül próba. Ha 1,5 Amp. alatt van a felvétel, akkor járatnám. De valami hűtőventi biztos van a végére szerelve.
Üdv. Mekmuki

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"fekete-kék(30ohm)kék-barna(40ohm)fekete-barna(20ohm)"
Itt valami nem stimmel. Az egyik mérésnek a két ellenállás összegének kellene lennie.

Üdv! Kalex

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

És ha csak kettőt mért, a közös ponthoz?

Üdv Stevepapa

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Olvasd el a topiknyitót! Hármat mért. 20, 30, 40 ohmot. Ez viszont nem lehet.

Üdv! Kalex

0

aztazeget
aztazeget picture

Akkor fordulhat elő, ha van egy kis zárlat a tekercsfejben. Az nem derült ki, hogy a gépnek ez a gondja, vagyis a főszivattyú nem teszi a dolgát, vagy egy rossz mosogatógépből kellene külső felhasználásra egy szivattyú. Közelebb kerülhetünk a megoldáshoz, ha a tekercsfej bandázst felbontva megnézzük, hogy melyik kivezetésre van vastagabb tekercshuzal kötve (főfázis elej), melyikre van véknyabb (segédfázis elej), és melyikre mindkettő (FF vég, SF vég). A zárlatot pedig a közös ág szétszedése után érdemes mérni.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Akkor fordulhat elő, ha van egy kis zárlat a tekercsfejben."
Ez nem magyarázza. Hidegen mérve a tekercsfej zárlat mindkét mérésre hatna. Inkább a műszer hibája lehet. A gyakorlat szerint a főfázis a kisebb ellenállású, ahogy azt implicit írtad is. Viszont a fő és segédfázis ellenállás értékének összege meg kell egyezzen a külön mért ellenállások összegével. Ez matematika.

Üdv! Kalex

0

aztazeget
aztazeget picture

Bocsi, de nem. A fő és segédfázis tekercsek csak a rajzokon vannak egymástól távol feltüntetve. A valóságban a tekercsfejnél egymásra fekszenek. Ha nem jó közöttük a szigetelés, (F/S fáziszárlat) akkor egy delta kapcsoláshoz hasonló helyzet alakul ki, ahol nem jön ki a két ellenállás összege képlet.
Ha a kötéseknél szét lesz választva a fő és segédfázis és külön lesz mérhető a két tekercsrendszer ellenállása és a kettő közötti szigetelési ellenállás is, akkor kizárhatjuk a fáziszárlatot és akkor valóban egyezni kell összekötés után a külön mért értékek összegével.
Matematikusokkal nem vitatkozom, habár szép osztályzataim voltak. :o) De villamosgép-szerelőkkel bármikor, mivel én is ezt a szakmát tanultam és sokáig műveltem is. (konyhanyelven: tekercselő) :D

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Igazságod vagyon :)

Üdv Stevepapa

0

Sponsored links