You are here

Philips CD380 tracking gyenge/lassú/nem megfelelő

18 posts / 0 new
Last post
CodeKiller
CodeKiller picture

Üdvözlet mindenkinek!

A fent nevezett CD lejátszóval vala az a gond, hogy csúnyán szól (folyamatosan vannak a kimenet szkópolásán vízszintes darabkák), és a vége felé a lemeznek már nem is nagyon találja a sávot (írott lemezzel).

Egy nagyon hasonló cd-optikás és vezérlős gép (philips ak796) hibátlan olvasása során a lemez forgása során a tracking folyamatosan mozgatja előre-hátra szabad szemmel láthatóan még egy fordulaton belül is. Viszont ez a CD380 már nem nagyon mozgatja. Ugyan a gyári lemezeket még tűrhetően játssza, de ha már felismeri az írottat, miért ne lehetne az is jól játszani?
Próbáltam a lézer erősségét állítani, a "mégnemjó" és a "márnemjó" között kb félúton, de ez nem nagyon hatja meg, illetve hiába állítom a hibás olvasás közben, nem igazán javul a kimenet minősége.

A lézeregység elektromágnessel mozgatja a fejet a lemez alatt (cd380) vagy fölött (ak796), így biztos, hogy ez a része működik, csak nem elég fürge, vagy valahol elveszik a szervó-jel.

Van valakinek ötlete, mi/hol lehet a hiba?

üdv,
ck

Comments
jakyg
jakyg picture

Szia!

Ahogy a rajzot nézem a TDA8809-es ic vezérli a radiális mozgást, rá kéne nézni, hogy az ic jól teszi-e a dolgát?

File csatolás: 

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Most jutottam oda, hogy jobban leteszteljem: rámértem a RE1 és RE2-re (illetve a különbségére), és elég jelentős (1,5 - 2x) eltéréseket láttam egy gyári alig karcos és a szokásos karcos próba cdr-em között.
(egészséges lejátszásnál ~100mVpp, míg karcos cdr-nél 150-200Vpp)

Na jó, alig karcos cdr-rel is elég jól boldogul... ha felismeri.

Lehet, hogy mégsem mondtam jól, hogy a radiális követés a baj... de az tűnt a legvalószínűbbnek... hát most már nem; jobban megnézve mégis mozog, és követi a lemezt

Akkor ez a lejátszó (már csak) ennyit tud, vagy valami nem kóser a gépben? (utóbbit arra alapozom, hogy az ak796-ban ugyanolyan tda8808 és 09 van benne, és az optika is szinte ugyanolyan, mégis az hibátlanul olvassa a karcosat)

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ha minden igaz akkor CDM4 mechanika van a lejátszóban, ami elég megbízhatónak (jónak) mondható, az írott cdket elég jól kéne kezelnie, nekem van CDM9-es gépem, de a CDM0-s gépem is jól boldogult a (lassan) írt cdkkel.

0

Tomkomarom
Tomkomarom picture

Az optikát gondolom tisztítottad, ha igen, mivel?

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Óvatosan egy száraz fülpucival. De mint írtam, a tracking ami láthatóan nem csinálja a dolgát.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"De mint írtam, a tracking ami láthatóan nem csinálja a dolgát."
Az is a lézerfényből dolgozik. Ha a folt szabálytalan alakú, akkor megbolondulhat a vezérlés.

Üdv! Kalex

0

Tomkomarom
Tomkomarom picture

Mégpedig úgy dolgozik, hogy a grating(optikairács) a lézerdiódából kilépő sugárnyalábot 3 nyalábra bontja. 1 fősugár, 2 satellitsugár. A fősugár van a tracken, a 2 sattelit sugár tükörfelületen. A track is tükörfelület(Land)és kevésbé tükrözőfelület(Pit) váltakozásából áll. Mikor a lemez pörögni kezd, a lemez excentricitásából, és a csigavonalban felvitt trackből adódóan a fősugár lelép a trackről a satellitsugarak viszont trackre lépnek, ebből kiszámítja az elektronika, hogy a radiálismotoron mennyit, és milyen irányban kell változtatni, hogy a fősugár ismét a trackre lépjen. Mivel itt mikronokról van szó, a radiálismotor mozgása szemmel alig látható.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A régebbi philips elkók -mert gondolom azzal van teli- mára már eléggé kiszáradó félben vannak, szerintem nézz szét a tápban és a szervó egységben.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

A lézer-dsp és a radiális meghajtó környékén lévő bipoláris normális elkókat cseréltem (nonpolárisom nincs, az maradt), ill a többit is ellenőriztem esr-re és kb jónak mondhatók. (amúgy nichicon gyártmányú kondik)

üdv,
ck

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Szemábrát néztél? Abból sok minden kiderül.

Üdv! Kalex

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Igen, az jónak tűnik, talán kicsit szőrösebb, mint amilyeneket láttam, de nem lapul alul-fölül, és szép egységes mintázatú.

üdv,
ck

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Kukkants bele az optikába. Nincs megfeketedve a lencse? Nekem Samsungnál csinálta, hogy a két lencsét összefogó ragasztóanyag befeketedett, és innen kezdve kuka.

Üdv! Kalex

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Amennyire így kikapcsoltan belenézve meg tudom ítélni, tiszta és átlátható az optika.

Mint írtam: olvas, de nem stabil. Mint a lemezjátszóknál is a kar követi a barázdát forgás közben, ennek a fejnek is így kellene viselkednie.. sajnos nem úgy tűnik és ez először torz hangot, majd lejátszási problémákat eredményez. (Gyári lemezzel azért valamivel jobb a helyzet.)

üdv,
ck

0

Tomkomarom
Tomkomarom picture

Sokat nem láthatsz az optikából, csak az objektívlencsét.
Ezekben a cdm fejekben egy integrált lézerdióda van, holografikus gratinggel, és tartalmazza a monitordiódát is. A tükröt és a kollimátor-lencsét nem látod.
A radiális követés is akkor tud megvalósulni, ha a fókuszálás már beállt. Tehát lehet az is, hogy a fókuszmotornál van a hiba, ami szintén egy nagyon érzékeny része a fejnek, sokkal érzékenyebb mechanika mint a radiálismotor.
De én inkább a lézerteljesítménnyel játszanék, valahogy ki kéne mérni, hogy a leadott teljesítmény 0.7mW

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Le van írva SM-ben, hogy lehet a lézer áramát beállítani egy ellenálláson eső DC mérésével, tehát ez nem probléma, fókuszt-offszettet is kb a leírtak szerint állítottam be. Ettől függetlenül nem vagyok elégedett az eredménnyel...
Igazából kicsit jobban szól, ha kisebb a lézer-áram.

Viszont a sok drop-out-ra nincs még mindig magyarázat -- valami összefüggés van a lemez deformitásával, ugyanis a gyakorisága a lemez forgásával azonos periódussal változik (egyik felét jobban olvassa, mint a másikat). Illetve sűrű drop-oknál a fókusz-jel is elég nagy. Időnként a gyári lemezekkel is problémázik...

Egy érdekesség: az (RE1 - RE2) ami valójában (D1+D2) - (D3+D4) cdr lemezeknél sokkal szőrösebb, és nagyobb az amplitúdója, mint gyári lemeznél. X - Y módban pedig mikor nincs track-lock-ban, sokkal inkább ellipszis alakú, míg gyárinál inkább kör. (lock-nál csak egy kis kör-cikk szerűséget látni -- illetve néhány lemeznél mintha 2 koncentrikus cikk mentén sűrűsödne)

0

Tomkomarom
Tomkomarom picture

Motorcsapágy? Sokat "üt" a lemez. A gyárit jobban tudja követni, mert tökéletesek a pitek. A satellitek jelét is meg kéne nézni.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Az optika-blokk (CDM-4/19) tökéletes: nagy nehezen bepróbálva az ak791-be nincs drop-out, csak egy kicsit serceg a lemez végén, karcos írt lemezzel!

Valami egyéb ötlet valakinek?

0

Sponsored links