You are here

Philips chassis A7H.1AA táp hiba

4 posts / 0 new
Last post
Tvguru
Tvguru picture

Üdv Mesterek!

21"-os hoteltv.Sasszé A7H1AA,szinte uolyan , mint az L6,1 tápja, csak itt van még egy készenléti táp.Ez megy is
A nagytápban a szokásos fetzárlat./fet,zénerek,elláll.-ok, graetz BF-ek stb./Kicserélve ezeket megjönnek a villanyok,a szekunder oldalon alig alacsonyabbak,de a sortáp csak 62V körüli.
Stbyled nem világít.Semmi "hangja" a tápnak,de ha kiveszem a jó! sorvégtranyót az összes villany ok.Stby ekkor sincs persze, mert nem indul a sora.Ilyenkor mérhető a meghajtójel, mert van 8v a TDA836x-nek. Sortápelkó cserélve, de vmiért mégsem terhelhető a táp 40W-os izzóval sem.Kicsit hosszúúú vóóóót...
Help

Comments
marosi
marosi picture

Szevasz Tvguru
Van olyan táp ,ami nem indul izzóval,hanem amikor elinditod üresbe,utána kell rátenni az izzót.

0

Tvguru
Tvguru picture

Üdv!

Senkinek nincs ötlete??

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, TVguru!
Gondolom, SMPS van a kütyüben (a konkrét tipust nem ismerem, de hasonló bajom volt régebben a saját FUNAi TV-m tápjával - ebből kiindulva javasolnám, hogy először a NYÁK-ot vedd alaposan szemügyre - én 2 napot szivtam miatta).
Ha ez OK, a "standard" SMPS-hibák a következőek:
Nincs meg a bemenő fesz (csalóka, terhelés mellett kell mérni!),meghalt a kimenő oldalon valaki (egyenirányitó, fojtó, ha van, pufferkondi), döglődik a kapcsoló tranya (vagy FET), esetleg nem kap elég meghajtást, legrosszabb esetben menetzárlatos lett a trafó (ritkán).
Ha mindez OK, valószinűleg a vezérlés a ludas:meghalt a visszacsatolás (általában egy opto), esetleg az IC, vagy valami más a vezérlő körben. Ezután csak a túláram-védelem marad: ahogy már többeknek javasoltam, keresd meg az áramfigyelő ellenállást, és szkóppal nézz r(persze, a táp terhelése mellett)! Ha szép egyenes felfutású jelet látsz, minden OK, a hiba másutt van (pl. megnyúlt ez az ellenállás), ha undok, parabolikusan emelkedő rondaságot, telitődik a trafő valamiért. Ha tudsz, mérj rá a trafó kapcsolt végére is (vigyázz, itt kb. 800-1000V-os impulzusok vannak!), ha a négysögjel amplitudoja nem éri el a kb. 750-800 V-ot, mégis a szekunder oldalon van zárlat (általában a dióda adja be a kulcsot, néha úgy, hogy csak üzemi körülmények között lehet kimérni),vagy a működési freki mászott el (ritkán, de előfordul).
Az, hogy nem megy a sorvég, logikus: ő a legnagyobb fogyasztó!De, ha 40W-ot se bir a táp, valószinűleg mégis ő a hunyó.
Sok sikert, kellemes káromkodást! Thanatos

0