You are here

Philips chassis G110 TEA5101 RGB IC lezárja a katódokat. [MEGOLDVA: R3395 1ohm/0.5W]

11 posts / 0 new
Last post
Shizo
Shizo's picture

Sziasztok!
Müködés közben TV-ben kifüstölt a booster kondi 8n2/1600V, meg a kerámia 1n2/2kV és vitte magával a BU508DF-t is.

Ezeknek a cseréje után csak sötét képernyôm van, szekunder tápfeszültségek megvannak. Katódok 190V-on vannak, az RGB IC bemenetén 7.6V helyett 3.2V-om van, egyszer véletlen méregetés közben megjött a kép, de gyenge jellel vette az adásokat (még analóg) havas volt a kép és a szín se jött be, hang is susogott, teletexten szépek voltak a szinek. Kikapcsoltam, azóta többet nem nyissa meg a képernyôt (susogó hang sincs). Tuner 12V-ja is megvan.

Comments
Shizo
Shizo's picture

Sziasztok!
A tunerra 22k SMD-n keresztül megy a varikap feszültség, ellenállás elôtt van 33V utána csak 2-17.6V valószinü tuner hibás. UV816 van benne, ez PLL-es tuner ezért amit mértem az nincs megadva a rajzon csak az ellenallás elôtti 33V. Beszéltem a tulajjal és azt mondta ilyen is volt elôtte, csak kábel TV-je van VHF sávon és csak 4-5 programot néz vele, azok pedig mind a sáv elején vannak,többi nem érdekes neki, így hát a tuner cserét nem kéri.

Közben meg akartam emelni a fütôfeszültséget hogy ne kelljen várni bekapcsoláskor, és akkor vettem észre hogy a fütôfeszültséggel soros R3395 1ohm/0.5W-os megnôtt 6R8-ra, beraktam 1ohm/2W-ot és most 2mp alatt megjön a kép.

Ilyen egyszerü hibával ennyit elszórakozni, borzasztó...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo's picture

Sziasztok!
Megjött a szin, csak nem tudom hogyan, addig mozgattam mindent a TDA4565 környékén hogy most van szin, nem is akar elmenni, át kell forrasztanom mindent nagyon egy ócska minôségü bakelit NYAK..

De hogy ne örüljek nagyon most vettem észre hogy a tuneron csak 0-17V ig megy a hangolófeszültség, fele adó hiányzik..

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo's picture

Sziasztok!
Video jelet rátéve a TDA 8390 RGB feszültségei jók pin13=3.4V, pin17=3.3V, pin15=3V pin10=1.2V.

TEA5101 pin6,11,14 7.6V helyett 3.8V, a BC858(T7391) E 7.1V helyett 4.3V,B 7.6V helyett 3.8V, majd 10perc mulva megjött a kép, ekkor minden feszültség jó lett.
Szinek jók csak kicsit gyengébb a kontraszt, screen-t és akontraszt maximumra tettem, hogy élvezhetô legyen valamennyire. Maximális screen-nél sem jelennek meg a visszafutási csíkok !
Valószinü a képcsô már öreg, amikor már meleg minden kb 10mp mulva meg is jön a kép. Multkor hidegen tunerrol fél óra mulva se jött meg a kép..

Másik gond hogy a tunerrol nincs szín, PAL dekóder körül lehet a hiba.
Hang nem susog ha helyi TV adóra teszem, ekkor Stereo-ba is bejön a hang, a kép ilyenkor is havas egy kicsit de a színnek be kellene jönnie.

A gyengébb adókat meg se találja autosearch-on.

Amit még észrevettem hogy az OSD autosearch-kor (kiteszi a frekvenciát a képre) , a kiirás vibrál (

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvdoktor
tvdoktor's picture

Helló

Hmmmmmm..lehet hogy öreg a képcső,de...... leírásodból arra következtetek hogy táp szűrés gondok vannak ott nálad,Pl:sorvégfok táp + ami a tuner és KF TDA8390 kör tápjai.
Még egy dolog,ha a táphoz nem nyúltál és jelenleg jó,akkor az a hiba előtt sem volt magasabb.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

Szia!
Hiba előtt nem volt magasabb a sortáp?
Nem az volt, hogy a tápot is javítottad és most kisebb, de pontos?
Ha igen, akkor túl volt fűtve a cső és alacsonyabb fűtéssel gyenge.

Egyébként erre a hibára kapásból a képcső gyenge a válasz!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo's picture

Szia Gépklinika!
Tápot nem javítottam, de kehetséges hogy a B+ nagyobb volt és így a fütés is nagyobb volt. Kapásból eltaláltad, hogy a képcsô gyenge, mehetsz lottózni a 3md forintért:)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

Philips.. Ha működik és nincs fénye, akkor a képcső gyenge. Ha mégsem, akkor az nem Philips vagy mégsem működik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

tvdoktor
tvdoktor's picture

Helló

Szerintem ne mélyedjél nagyon bele,hanem előbb nézd meg a sorvezérlést szkóppal megfelelő e?
Azután amit cseréltél megfelelő e? Forrasztással csinálhattál esetleg rövid zárat.
Mivel amit leírtál hogy mit cseréltél az nem okoz ilyen tünetet, ha a kondik miatt ment tönkre a sorvég tranzisztor.
Azt jó lenne tudni pontosan mi a baja a cserélt alkatrészeknek, /zárlatos,szakadt? Nem volt jó beforrasztva?/ A tranzisztort is beleértve.Mivel az alkatrész hiba árulkodhat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo's picture

Szia TVdoktor!
A blok kondi kilyukadt , a kerámiakondi kettôberepedt. Most nem vagyok a szervizbe igy nem tudom hogy zarlatos vagy szakadt. Szerintem a 30 éves kondik szigetelesei megöregedtek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

Először AV bemenetről (színsáv ábrával) próbáld meghajtani! A tunerrel és a KF-el majd később foglalkozz!

Ellenőrizd a csatolmányban szereplő feszültségeket, jeleket!

Az RGB végfok IC bemenetein (pin 1, 3, 4) 3,5V a normál szint!

A sugárárammal arányos feszültséget adó kimeneteken (pin 6, 11, 14) van normál képnél 7,6V. Ellenőrizd / cseréld a 7391 tranzisztort!

A csatolmányban találsz tippeket.

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content