You are here

Philips DVD963SA dvd lefagy

31 posts / 0 new
Last post
peppi
peppi picture

Sziasztok!
Adott egy Philips DVD963SA típusú dvd lejátszó.
Hibajelenség:
Bekapcsolás után kiírja, hogy READING, de nem jut el odáig, hogy NO DISC hanem lefagy. Nem reagál semmire. Kikapcsolni is csak táp elvétellel lehet.
Ezt 2x 3x megcsinálom és elindul. Lejátszás is megy.

Ezek után kb 1 percre ha kihúzom a tápból kezdődik minden elölről.

Tápban az összes kondi cserélve lett.
Van esetleg valakinek ötlete, hogy hol lehet a hiba?

Köszi
Peti
 

Comments
peppi
peppi picture

Sziasztok!

Lassan, de végül megoldódott a probléma.
Nem is fő táp volt a hibás, hanem a scart panelen van egy 8V-os stab IC és annak a kondijai voltak kiszáradva (C2100 10uF és C2101 100uF).
Egy bemenet választó IC van ott amivel valószínűleg nem tudott kommuniláni a vezérlő, ezért fagyott le.
A 2 kondi cseréje után hibátlanul működik.

Köszönöm a hozzászólásokat.
 

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az optika  volt tisztítva?
Erre még nem válaszoltál

Bálint

0

peppi
peppi picture

Szia, nem volt tisztítva, de ha megy akkor olvas mindent, szóval az optika hibátlan.
Táppal van a baj.
Peti
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:itt van az ic és opto adatlapja
Az ic 100-110 khz körül működik, elenőrizd
Az opto rendben van?

Bálint

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Üdv.

Vagy tisztítani kell a pick up-ot ,vagy cserélni,azért nem bírod kikapcsolni mert várja az olvasás végét,ami nem történt meg.
Ha a táp rossz lenne be sem bírnád kapcsolni.
Bár arról nem tudni hogy forgatja e a lemezt?
 

0

peppi
peppi picture

Szia,

Amikor elindul, akkor olvas mindent és hibátlanul le is játssza.
 

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Akár a tányérforgató motor is lehet hibás
Nem válaszolsz a kérdésre.

0

peppi
peppi picture

Lemez nélkül kapcsolom be, szóval nincs is mit forgatnia.
Nekem a táp ami gyanús.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: milyen tápfeszültségeket  mértél?

Bálint

0

peppi
peppi picture

Szia, DC-ben jók a tápok, viszont sztem nagyon zajos. Ettől állhat meg az egész.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szkóppal nézted?
100nF kerámia kondenzátorok a tápfeszültségekre
A rajzát letöltötted?

Bálint

0

peppi
peppi picture

Igen letöltöttem, alapból nincsenek 100nF-ok a kimeneteken, csak az elkók amiket kicseréltem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ismét megkérdezem,  szkóppal nézted, hogy zajos a táp?

Bálint

0

peppi
peppi picture

Szia, igen szkóppal néztem a tápokat.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor tegyél rá ideiglenesen  kerámia kondenzátorokat

0

peppi
peppi picture

Közben jobban beleástam magam és megvan a hiba. A 12V-os ág lesz a rossz. Túl magas a fesz. 13V környékén van. A többi jó.
Ha kívülről adok neki 12V-ot akkor szépen megy minden. Ha felemelem 13V-ra akkor meg is áll a tudomány.
Tippre a trafó adhatta meg magát.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Ha a trafód szekundere menetzárlatos lenne, kisebb feszültséget kapnál mint 12V, mert kevesebb a menet. Altlában az  5V-ot méri referenciának a TL431, mivel az elkója miatt kisebb pl 10%-al mondjuk 4.5V , így növeli a frekvenciát hogy elérje az 5V-ot, de ezzel növekszik a 12V-od is 10%-al, tehát az 5V-os elkód rossz.(vagy a diódája átereszt).

1

peppi
peppi picture

Szia, igen én is erre gondoltam, hogy ha menetzárlatos akkor kisebb lenne a fesz.
Dióda és kondi cserélve lett az 5V-os ágon.

Amúgy az 5V is 5,5V körül van.
Megpróbáltam a visszacsatolást változtatni, úgy be tudtam állítani az 5V-ot, de a 12V akkor is jóval több volt.
 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

A 12V STBY is magasabb?

KN

0

peppi
peppi picture

Kicseréltem a TL431-et és az optót is. Sőt az összes 1N4004-et is már, de változatlan a helyzet.
A tápok:
3.3V ---> 3.49V
12V ---> 13.19V
12VSB ---> 13.74V
5V ---> 5.35V
-12V ---> -12.44V
-32V ---> -35.1V

Kb már csak a vezérlő nem volt cserélve. Lehet az lenne a rossz?

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Ezeket üresjárásban mérted, avagy  a mainboard, stb is a tápegységre ven csatlakoztatva?

Amiket én még cserélnék, ellenőríznék:

2191: 10nF - csere
2120: 220pF - csere
3192: 220k - ellenőrzés

3131: 22k - ellenőrzés
3135: 2k2 - ellenőrzés
2135: 150pF - csere

2131: 22uF - csere

2251: 2,2nF - csere

Üdv,

KN

0

peppi
peppi picture

Szia,
Nem üresjárásban mértem, hanem rá volt dugva minden.

Amiket írtál megnézem majd köszi.

Üdv.
Peti
 

0

peppi
peppi picture

Nem segített a 100nF.
Viszont mérési hiba volt a zaj, mert a kábel másik végén nem mérem. (A trafó szórta csak oda nekem a tüskéket)
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: optika volt tisztítva?
Tisztító lemezzel vagy izopropyl  alkohollal(+fültisztító, de óvatosan!) lehet tisztítani
Még lehet időszakos kontakthiba a  tányérmotor felöli mikrokapcsolónál is
Az optikára menő szalagkábelt is mozgasd meg az optika foglalatában

Bálint

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Csereld az alaplapon az elkókat., a táp szalagkabel környékén

0

peppi
peppi picture

Alaplapi elkók is cserélve, de nincs változás.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Volt egyszer egy esetem noname dvd-vel, hogy egy 1A-os  gyorsdioda bemelegedett es átengedte a váltófeszültséget , freeze sprayel lokalizáltam mi melegszik be amikor leblokkol.

0

peppi
peppi picture

3 "nagy" dióda és a kapcsoló FET csere után még mindig semmi változás :(
 

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Akkor melegítsd hôlégfuvoval-hajszárítóval, és próbáld lokalizálni melyik alkatrész melegítésével nem kapcsol többet  ki.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyenkor először a tápfeszültségeket szoktam ellenőrizni
Rajzok letölthetők a tanyáról

Bálint

0

Sponsored links