You are here

Philips hifi sound project tapc 6000 végfok hiánya 50V (Megoldva. Találtam olcsón STK035 IC-ket. Köszönöm mindenkinek!)

30 posts / 0 new
Last post
Zso
Zso picture

Sziasztok!

Lekerült a padlásról a fent említett rádiós lemezjátszós magnós erősítő :D
Amennyire emlékszem kiment a végfok IC és már helyettesítőjét se kaptam anno 2004-ben. Már nem emlékszem a számára, csak azt tudom, hogy 2db 10 lábú STK volt benne, amire külön külön 1x50V megy. 
Előbb szétnéztem az STK-k között és csak párat találtam, ami 10 lábú és nem dual táppal működik. De nem hiszem, hogy 6,5W meg 12W stb. ilyen kis teljesítményű lett volna. A trafó méretéből is gondolom, bár nem tudom hány vattos lehet, meg régen sokat hallgattam és döndött, mint állat.

Az STK beszerzési lehetőségéből kiindulva inkább raknék bele egy 2x50W 8ohm végfok lapot. Ezzel meg az a baj, hogy nem igazán találtam olyat, ami 1x50V-ot elbírna. Vagy a trafót kéne kicserélni, hogy dual táp legyen benne, akkor már lenne erősítőből választék, csak elég drága megoldás. Vagy a benne lévőt kéne redukálni kb 24V-ra. Nem tudom ez mennyire jó ötlet egy erősítőnél. 
Esetleg, ha valaki tudna ajánlani egy jó megoldást, vagy IC-t/tranyót, vagy kész panelt, ami nem túl drága, annak örélnék. 

Üdv. Zso

Comments
Zso
Zso picture

Sziasztok!

Kicsit elhamarkodtam a cím átírását, hogy megoldva, mert igazából akkor még csak annak örülhettem, hogy találtam IC-t a végfokba. Most meg már nem tudom módosítani.
Egyéb dolgok miatt csak nemrég építettem be és nem úgy sikerült a folyamat, ahogy elképzeltem.

Először kezdem azzal, hogy a kapcsolási rajz, a beültetési rajz és a valóság nem egyeznek mindenhol. 
Az IC-kkel együtt a végfok kondikat is kicseréltem. Először csak ezeket. 
De az egyik kondihoz a panelon nem a megfelelő oldalra volt felrajzolva a (+) jel, ezért fordítva lett berakva. 
Bekapcsoláskor vissza is pattant a plafonról. Ez a rajzon a C219 10uF/63V a végfoknál. 
Kivettem, letisztítottam a panelt és az alkatrészeket. Bekapcsoltam és szólt a zene, de kicsit búgott a jobb oldal és kicsit sistergett is.
Kipróbáltam zene nélkül is és külön külön is az elő és végfokot. Ekkor kevésbé búgott, szinte elhanyagolható, de egy kicsit sistergett mindkettő.
Ekkor arra gondoltam, hogy akkor a tápegységben és az előerősítésnél is kicserélem a kondikat. 
Az előerősítő szép tisztán szól mindegyik bemeneten, de a végfok hangosan sistereg és közben búg mind a két csatorna. 
Megméregettem a feszültségeket és közel azokat mérem, amit a rajzon írnak, kivéve az IC 5-ös lábát, mert akkor nagyon hangosan zúg, amikor hozzáérek a mérővel. Viszont kikapcsolva zárlatot nem tapasztalok az IC-ben. 
Gondoltam valahol bekavarhat a táp, de csak egy helyen tudom ezt elképzelni, ahol a rajzon a két IC között van 4db tranyó. 
Kivettem mind a 4-et, de semmi nem változott, ezért visszaraktam azokat. 

SM: https://elektrotanya.com/philips_hi-fi_tapc_22ah973_sm.pdf/download.html

Elképzelhető, hogy a fordított kondi kivágta az IC-ket és csak a táp és előfok kondik cseréje után ment tönkre?
Mérésileg az IC-k jók, minden jónak tűnik, de mégsem jó. Hogy tudnám megkeresni a hiba forrását? 
Nincs oszcilloszkópom. Minden segítségnek nagyon örülök. 
Köszönöm!

Üdv, Zso

0

Zso
Zso picture

Sziasztok!

Nem haladtam semmit előre, nem találom a hiba forrását. Lehet, hogy mindkét IC egyidőben rossz lett annak ellenére, hogy nem zárlatos és kb. azokat a feszültségeket mérem, amik a rajzon meg vannak adva? (a fent említett eldurrant kondi miatt) Az előfok teljesen rendben van és gondolom a táp is, mert az 50V-ból csinálja a többit is és az előfok nem zúg és nem is sistereg. 
Szóval nem tudom mit tegyek. 

Amúgy számomra érdekes, hogy az IC leírásában az szerepel, hogy a bemenetre 50mV menjen, de a kapcsrajzon 27,5V szerepel. És lenne egy kérdésem: a kapcsrajzon mit jelentenek a pirossal írt értékek? Főleg az IC-kben.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Zso
Zso picture

Szia
Köszi! Igen, már átkötöttem. A fő feszültség 53V-ról lement 48,3V-ra. Most minden feszültség alacsonyabb, mint ami a rajzon szerepel.

0

Zso
Zso picture

Sziasztok!

https://mikroelektronik.hu/tv-video-es-audio-kiegeszitok/133461-fekete-s...

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/815142/TI1/TPA3255.html 

Valaki ismeri ezt az oldalt? Érdemes innen bármit is rendelni? 

A címben 48V, a leírásban 40V, ajánlás 36V, az IC 62,5V-ot bír, a szűrőkondik 63V. Mondjuk az IC-nek van 12V-os bemenete is, nem tudom a panelon változik-e, ha 36-40-50V-ot kap. Szóval meg merjem venni és rá merjek kötni 50V-ot? 8 ohmon 2x150W, de nyílván csak fél hangerőt, vagy kevesebbet állítanék be. 

 

0

Zso
Zso picture

Augusztus elején rendeltem a mikroelektronik oldaláról egy másik erősítőhöz kondikat. 1uF alatti elko, itthon nem találtam. 500db-os készlet tárolóval. De úgy tűnik, hogy csak csábítás a sok olcsó cucc, meg az ingyen fuvar, meg a nincs vám. Minden terméknél ott villog színesen, hogy gyorsan fogyó termék. Adtam neki egy esélyt, de se emailre nem válaszolnak, se nyomonkövetést nem mutatnak, mert nincs csomagszám. Elfogadták, hogy fizettem 2000Ft-ot és azóta nem szóltak hozzám. Pedig innen kinéztem azt a fasza erősítőt, de ilyen körülmények között inkább lemondtam róla. 

Ma nézegettem ebay cuccokat és találtam 4000Ft-ért STK035 IC-t. Elvileg 2 hét múlva itt van olaszból. Remélem nem gagyi, mert ugyanattól 3 erősítőhöz rendeltem cuccot. 

Köszönöm a sok segítséget és a jótanácsokat meg az ötleteket mindenkinek, aki hozzászólt a témához!

Üdv mindenkinek! Majd még jelentkezem smiley

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Zso
Zso picture

Ó, így már emlékszem :) Köszi!

Gyorsba rákeresve van ám ára. Ráadásul duplán kell venni. Úgy sejtem ebből is van gagyi, de remélem lesz jóféle utángyártott olcsón.
Mondjuk nem 2x25W-ra számítottam. 260W-os a táp. Elbírna egy 2x50W-os erősítőt, ha találnék olyat, ami 50V-al megy.
 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Zso
Zso picture

Köszi! De sajnos egyik sem helyettesíti az STK031-et. Mindkettő dual tápos (+/-24V, +/-32V), ennek a tápnak meg +50V van a végén egymagában. Mivel ezek amúgy is nagyon drágák a teljesítményükhöz képest az lenne a legkifizetődőbb, ha lenne egy 2x50W 50V-os erősítő panel, amit úgy tűnik a táp el is bírna, csak meg kéne találni.

0

zsugori
zsugori picture
***

nincsen mit Crown SHC-5500 5600

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor az STK035.öt válaszd,  54V, 30W
Az adatlapon  az is rajta van

Bálint

0

Zso
Zso picture

Szia! Ilyen árakkal egyiket se választom. Értem én, hogy régi meg ritka, de már azt se tudják mennyit kérjenek érte. Inkább belevágok egy egyszerű tranyós erősítőbe. Böngészem a netet, amennyit csak tudom, de mindig a dupla táppal meghajtott kapcsolások jönnek elém. 1 tápos meg 12-24V. Agyam eldobom mindjárt...  Berakok egy egy 200W-os tranzisztort, az úgy nem jó? :D
Néztem BD243 65W, erre van belőle 10W-os erősítő. Hogy van ez? Valakinek van esetleg egy egyszerű tranyós kapcsolási rajza, ami egytápos 50V-al megy?

0

hifista
hifista picture

Szia!
Itt is lenne egy variáns, ez a Sípos könyvből van és 35 W a tudása.
Amennyiben rászánod magad a megépítésére, a leírást is tudom mellékelni.
Hifista.
 

File csatolás: 

0

steewi
steewi picture

Szia,

File csatolás: 

0

steewi
steewi picture

Szia, Itt

0

Zso
Zso picture

Szia!
Köszi! Ez az egyszerű? :) Majdnem kiolvastam a netet. Lenne néhány kérdés.
Mivel az erősítőben van szép nagy lapos hűtőborda, ezért nem ezt a fajta nagy tranzisztort használnám. 2N3055 helyett TIP3055 jó lenne? Úgy értem 117W helyett 90W, Transition Frequency (ft): 0.2 MHz helyett 3MHz. Ez mennyire befolyásolná a végeredményt? A rajzon az értékek nem fix. A kötőjeleseknél melyiket válasszam? Nem 4, hanem 6 vagy 8 ohmos hangfallal lenne használva. BC286, BC287-nek van olcsó változata? Külföldről szállítással 2300Ft és 3db kellene és még az adó rajta sincs. Úgy meg már megint sokba kerülne, mert a többi alkatrészt máshonnan tudnám beszerezni és ott is ki kell fizetni a szállítási díjat. 

0

Zso
Zso picture

Van egy nem is kicsi változás a történetben, mert megnéztem milyen lomot kaptam pár napja egy haveromtól. 

A tápegysége szerint +/-34V-al működik a végfok. Egy BEAG EAT 250 erősítő belsejét szedte ki, mert kellett a doboza. És milyen alkatrészek vannak benne? 2N3055 hűtőbordán, BC182B, BC212B, BC300-301-303 hűtőlemezzel. Azt mondta, hogy működött. Remélem úgy is volt. Szerintem helyettesítik a kapcsoási rajzon szereplő alkatrészeket, így nem kellene megvennem a drága holmit. Akkor ugye felhasználhatom ezeket?

Vagy, ha esetleg át lehet alakítani, akkor talán még panelt se kell készítenem. Itt az oldalon fent van a SM róla. Vagy ez már merész gondolat? 

File csatolás: 

0

Zso
Zso picture

Tud valaki ajánlani egy ingyenes nyáktervező programot? Még soha nem használtam ilyet, de kipróbálnám. A TinyCAD-ot letöltöttem, de az elvileg csak kapcsolási rajz készítésére van. Én olyat szeretnék, amivel meg lehet rajzolni a nyákot és ki lehet nyomtatni.

0

steewi
steewi picture

Szia,

Itt van 

 

2

Zso
Zso picture

Szia!

Na szuper, köszi! Közben találtam egy magyarul tudó programot és azt próbálgatom. EasyEDA 
 

0

steewi
steewi picture

Régi BEAG Qualiton AET 250  simán felhasználnám
én is ha nem lenne más.

File csatolás: 

1

Zso
Zso picture

És át lehet alakítani, hogy ne +/- tápról menjen, hanem az erősítőmben lévő +50V-ról?

0

steewi
steewi picture

itt a rajz
 

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

nem úszod meg építés nélkül ha nincs kéznél valakinek vagy megrajzolják a nyákot
két hetet már kibír 18év után

File csatolás: 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

TDA-s  végfokokat nem nézted? Van köztük 50V-os egytápfeszes, hidasban meg nagyot is tudna szólni, és ha nincsenek 75% felett hajtva, akkor a torzításuk is jó, főleg a MOS vlgfokoknak. Sony, Kenwood, Pioneer az autókban sokat használ, és nagyon szépen tudnak szólni.

0

Zso
Zso picture

Szia!
Néztem mindenfélét. D osztályú paneleket elsősorban, hogy ne kelljen építeni és olcsón kijöjjön. Volt 50V-os, de dupla. Egytáposból max 24V jött. Lehet, hogy rosszul keresek, nem tudom. 

0

zsugori
zsugori picture
***

talán BC286 = BC141 BC287 = BC161-16
+

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezek vannak a KONTEL-nél

Bálint

0

Sponsored links