You are here

Philips HR8345 porszívó motor tengelye szorul (Nincs megoldva, de selejtezve igen!)

8 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Üdv Mindenki!
A fent nevezett sajnos komoly hangot produkál és egy kis szaga is van, persze lehet csak az erőlködéstől van.
Szétszedtem és azt tapasztaltam, hogy a motor egyik irányban megszorul,a másik irányban szabadon forog, de recsegős, sercegős hangot ad ki a szélkerék/szénkefe oldali csapágy felől, aminek okán gondolom, hogy vagy belekerült valami, vagy a csapágy adta meg magát. A szélkerékburkolatot leszedve és a szélkerékre állítva, majd oldalirányba megmozgatva kismértékű kotyogás hallatszik. Ebből következtetve csapágycsere esedékes lenne. Csakhogy!
Sem a szénkefét, sem a forgórészt nem tudom kiszedni, mert a motor összefogató csavarjai a szélkerék felől vannak becsavarozva. A motor felépítménye kísértetiesen hasonlít a HR8731-HR8978 típusú porszívó motorjához, már amennyit láttatni engedett a tanyán található SM.
Sajnos a szélkerék felől nincs rögzítőcsavar, hanem valami lemez van a tengelyre préselve, így azt nem tudom levenni és ellenőrizni, illetve cserélni az alkatrészeket.
Igaz ugyan hogy már majd 20éves lesz, de szeretném megmenteni az enyészettől, mert már szinte családtagnak számít. :D
Van-e a szétszedésének, majd újbóli összerakásának valamilyen trükkje?
Várom építő jellegű hozzászólásaitokat és tanácsaitokat.
Köszi

Comments
nyaki
nyaki picture

Hali!
Odáig jutottam, hogy sikerült lebarkácsolni a szélkereket és az alsó terelő lapot, de nagyon neki vagyok keseredve, mert sajnos nem csavaros az összefogatás, hanem hornyolt, préselt acélcsapos. Ennek kiütését sajnos nem tudom eszközölni, mert rendesen belepréselték ahogy kell. A másik probléma, hogy a kollektorszeletekből elfogyott vagy 2mmm, amit ugyan fel lehetne szabályozni, de elébb ki kellene venni, ráadásul mély hornyok sokasága virít a kollektorokon. A szénkefék jól érzik magukat. Gyanítom, hogy a kefe keményebb, mint a kollektor, ezért kopott el és maródott be hamarabb. A szélkerék alatti fix terelő műanyag lap szintén sajtolásos technikával volt rögzítve, aminek csapocskája az egyik kép két szélén is látszik. A szélkerék alulról egy acéllemezes rögzítővel, felülről préselt acélgyűrűvel volt rögzítve, amit sajnos csak apró fúrásokkal tudtam eltávolítani, minden más próbálkozás sikertelen volt. A fúrások miatt a tengely vége sérült, amit egy esztergályos könnyen tudna javítani, de mivel halmazati a probléma és a csapágy is oda van, így tényleg az örök vadászmezőkre fog kerülni, de elébb csak azért is szétbarmolom, már csak kíváncsiságképpen is.
Egyébként a masszív anyagokon látszik, hogy nem 1-2 évre készítették, ...de akkor is, csinálták volna javíthatóra! :szetver:

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Még mielőtt teljesen szétkalapálod mérd le a befoglaló méreteit!

Gondolni kell arra is, hogy nem fog sikerülni.

Nekem van valami takarító gép motorom. Majd lefotózom.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ehhez tényleg passzolna néhány jó kép.

Bálint

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Óhajod parancs! :yes:

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: építő helyett bontó hozzászólás, elsőre a tengelyt próbálnám melegíteni hőlégfúvóval, a kerék alá pedig két laposvasat vagy 2mm-es behasított lemezt dugva lehúzni.
Ez két emberes munka.Ha a hőlégfúvó kevés, akkor lánggal óvatosan melegíteni.
Nekem egy Samsungnál sikerült a rásajtolt szélkereket lehúzni, a tengely nem volt recézve.
Melegítés után rögtön megsegítettem egy vékonyabb s.réz rúddal a tengelyt.

Bálint

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
:hmmm:
Vajh' a szélkerék körüli műanyag légterelő túl fogja élni a beavatkozást?

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Szia!
Csak egy ötlet!
A forgó és álló rész közé 2-3 faéket be kocogtatni, hogy ne tudjon meg se moccanni a forgórész. A szélkerék közepén lévő záró kúpra rá lehet hegeszteni egy darab 6-8-as vas rudat, (vagy csavart). Előtte egy kis védő lemezgyűrűt köré tenni, hogy más ne károsodjon. A (villany) hegesztés melege is segít abban, hogy egy kis csavargatás, feszítés meg engesztelné, és le jönne a záró kúp.
Azt ha lejön még mindig van lehetőség arra, hogy vissza is mehet.
Üdv. Mekmuki

0