You are here

Philips SBC VL1400 wireless TV link hatótávolság növelése hogyan?

12 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

A specifikáció szerint 2.4 GHz-en <10 mW a TV felé irányuló jelátvitel az adó felől. Sajnos minden zavarja, akár az is, ha elmegyek a vevő mellett. De főleg a mikrosütő zavarja, még a szomszédé is. WiFi szintén bezavar. Nincs külső antenna (ami van, az a 433 MHz-es jelátvitel a távvezérlő felől).

Hogyan tudnám némileg megnövelni az adó teljesítményét, hogy ne legyen olyan érzékeny a zavarokra, és ne csökkenjen le a térerő, ha pl. járkálok a vevő közelében? Megoldás lehet, ha kivezetek egy külső antennát az adón, a vevőn, vagy mind a kettőn? Ha igen, milyet? Készen vegyek, vagy elég egy megfelelő hosszúságú darab drót?

Sajnos rajzot nem találtam róla.

Üdv, lcsaszar

Comments
Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Ez volt a tapasztalat az összessel, amit láttam, próbáltam eddig. A főnökömnek volt vagy 3-4 fajta, amit megvett, mind pihen a polcon, be lett kábelezve festés előtt (és sok elszenvedett próbaóra után), és az jó.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha jól "látom"az a kerek valami mögött rejtőzik a 2,4GHz-es antenna...
Ha ez így lenne, akkor azoknak egymással szembefordítva kéne állniuk...közöttük meg ne mászkálj! Ülj le a fotelba és nézd a filmet... :D
Ha szétszedted és lefotózod, kiderülhet, hogy mennyire barkácsolható rá külső antenna...igaz ez "szabályellenes"! 8)
Ezeket olvastad?:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/24ghz-es-vezetek-nelkueli-kamera-h...
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/milyen-av-jeltovabbitot-vegyek
Üdv.: Uniman

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Lehet, hogy a kerek valami mögött antenna rejtőzik, de biztos, hogy az infra adó illetve vevődiódák vannak ott.

Az egész készülék műanyag házas, ezért az antenna bárhol lehet. Nem hinném, hogy irányított antenna van benne. Egyébként nem értem, mire gondolsz, amikor azt javaslod, hogy fordítsam szembe őket. Tudod egyáltalán, hogy mire való ez a készülék?

Parabolát, Yagit és hasonlókat nem fogok barkácsolni. Készen kapható kis botantennára gondoltam, amit az adó dobozára szerelek, és koax kábellel bekötöm a megfelelő pontra. Na jó, majd szétszedem, és belenézek, hogy mik a lehetőségek.

Köszönöm a tanácsokat.

Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
..."Audio/Video/IR átlövő készülék"...bár a tiédbe be van építve egy plusz A/V átkapcsoló is! nekem is vannak (más gyártmányú) típusaim. Ezeken legalább irányítható külső antenna van, úgyhogy tudom mit "beszélek" !

Akár egy NYÁK darabra integrált antenna is rejtőzhet benne. A "botantennák" fabatkát sem érnek...5dBi-esem van is egy kötegnyi eladó.
Üdv.: Uniman

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Arra jutottam, hogy megfúrom az oldalát, és felszerelek egy RP-SMC csatlakozót, arra pedig egy 10 dBi nyereségű botantennát. Csak többet ér, mint egy akármilyen belső antenna... A vevő érzékenységét nem kívánnám növelni, mert akkor csak még több zavart szedne fel. Az eredményről majd beszámolok.

Üdv, lcsaszar

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem áll szándékomban legorombítani Téged de hadd kérdezzem már meg: Mióta van egy körsugárzó botantennának nyeresége? Amit Te nyereségként emlegetsz az egy relatív teljesítményszint. Nyeresége csak irányított sugárzási karakterisztikájú antennának van. Ilyet erre a frekvenciára legcélszerűbb az un. bikquad kivitelű adó vevő antenna párost építve használhatsz. A neten sok ilyen található. Minden irányítatlan s..ar csak kidobott pénz.
Üdv. laci
https://www.google.hu/search?q=biquad+wifi+antenna&oq=biquad&aqs=chrome....
https://www.google.hu/search?q=biquad+wifi+antenna&tbm=isch&tbo=u&source...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem veszem legorombításnak, mindig tanul az ember... Akkor rosszul fogalmaztam, nem nyereség (bár utánaolvasva angolul "gain relative to isotropic radiator"). Szóval irányítottabb, és ha a vevő pont irányba esik, akkor nyertünk.

Ez a biquad erre a feladatra kicsit nagyágyúnak tűnik. Emelet és földszint között kell átlőni a jelet a lépcsőfordulón össze-vissza verődve, megy is jól, de néha bejönnek a zavarok. Először kipróbálok egy ilyen gumibotot. Feltételezem, hogy ez tulajdonképpen egy szál drót, szép gumi burkolatban. Aztán majd forgatom függőleges-ferde-vízszintes irányban, amíg jobb nem lesz.

A mostani belső antennánál csak jobb lehet, vagy tévedek?

Üdv, lcsaszar

0

imrus101
imrus101 picture

Szia!
A nyereség az mindenképp relatív szám, egy referenciaantennához képest értendő. Az isotropic radiator az a gömbsugárzó antenna, amely a tér minden irányába egyformán sugároz. A botantenna a tengelye irányában nem sugároz, tehát az is irányított, még ha körsugárzó is. Mintha fognál egy lufit és a tetején és az alján két ujjal összenyomnád. Az összenyomástól körben jobban ki fog dudorodni. Ugyanez van az botantennánál is, vízszintesen, körkörösen nagyobb lesz a sugárzása, mint a gömbsugárzónak. A biquad, a yagi vagy más, irányított antennák pedig a vízszintes síkban sem körsugárzók, egy kitüntetett, aránylag kis térszögben nagy a sugárzásuk.
imrus101

0

DINO54
DINO54 picture

Sziasztok !
Akkor csak jó szenvedést azzal a bottal.
Üdv. laci

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Beszereltem a botantennát az adórészbe, vagyis a műanyagdoboz oldalára a csatlakozó aljzatot, arra kívülre az antennát. Sajnos a nagy sietségben nem csináltam fotót a belsejéről. Egy külön kis megemelt nyákon van egy nagy bádogdoboz, kb 8 x 6 cm, abból kijön egy nyák csík, abból kiáll egy kb. 6 cm hosszú rúd, az az antenna.
A rudat elcsíptem, a helyére beforrasztottam az antenna kábelét, az árnyékoló harisnyát a környező egybefüggő földhöz. Most már nem zavar be a mikró. Mondhatni sokkal jobb lett.

Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ez elsőre ugyan jó ötletnek tűnhet, de ez 360 fokban el fogja "pazarolni" azt a kevéske RF energiát! De ha van kéznél, akkor ki kell próbálni, hátha tévedek...
Az irányított antennák meg oda küldik a jelet, ahol azt várják!
De vajon mind a 4 RF csatornán kipróbáltad?

U.I.!!!:
"Emelet és földszint között...lépcsőfordulón össze-vissza verődve"...Nos, ha ez így "megy" jól, akkor egész jó antenna lehet benne! :hmmm:
"Gumibot...egy szál drót" Ja igen, csakhogy az a "drót" pontosan méretezve van és egy része tekercsnek van "formázva"! :D
"A mostani belső antennánál csak jobb lehet, vagy tévedek?" ...nagy rá az esély.

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

Sponsored links