You are here

Philips VAM1202 CD futómű lemezforgató motor probléma

8 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Van itt egy CD játszó, amiben philips VAM1202/21LD futómű van, úgy néz ki, hogy a lemezforgató motorral van a probléma, hosszú állás után nem olvas egy CD-t sem, de ha sz olvasás előtt kicsit megmozgatom a motort, akkor onnantól kezdve jól működik, rossz esetben egy este alatt a probléma visszajön. A motor kapott kenést, de az nem segített, most szereztem egy vadi új VAM1202/12 futóművet, gondoltam átrakom a motort, de ezzel még annyira se jó, ez egyáltalán nem akar felpörögni, ha olvasás közben nagyon bepörgetem akkor NÉHA elindul, de akkor is hamar leáll megint, a motor amúgy jó viszont a két motor típusa nem teljesen egyforma: az eredeti Mabucci RF-300CH (erről nem találtam adatlapot), az új Mabucci RF-300EH, hogyan lehetne felújítani a régi motort avagy mit kell tenni az újjal, hogy jó legyen?

Comments
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

fényképek alapján visszafejtettem a két különböző tokozású lézeregység lábkiosztását, ilyen módon sikerült "átműtenem" kis nyákot a régi fejről. Működne is, csak az a probléma, hogy a lézer áram beállítása a kis nyákon történik, amit átszereltem, ilyen formán ez most hibásan van beállítva. Nem is nagyon olvasott csak bizonyos gyári cd-ket. A CDM12 futómű szervizleírása szerint a lézernek 4-6V és 60-90mA áram kell, de ennél ezt nem tudom beállítani itt, mert maximális állásban is csak 2V jut a lézerre és kb. 170mA áram folyik folyik.
Ha a potmétert visszaállítom az eredeti állásába (a régi lézerhez beállított) akkor bizonytalanul olvassa a CD-ket, ha egy picit ráadok a lézeráramra, akkormindent jól olvas.
Mi alapján állítsam be, hogy jól is olvasson és a lézer se menjen tönkre idejekorán?

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!
Úgy döntöttem átcserélném a futóművet ezzel azonban van egy kis gond: a gépben eredetileg VAM1202/21LD van, itthon viszont csak VAM1202/12-t lehet kapni ennek a kettőnek viszont nem ugyanaz a kivezető kábele, a /12-n rajta van a lézermeghajtó egység, a /21-en nincs. Van egy olyan információm miszerint a két variáns kompatibilissé tehető ha a pici nyákot átszereljük a két egység között, van is erről fényképem, azon az látszik, hogy a két lézer egység alapvetően azonos lábkiosztással rendelkezik. Nálam az a gond, hogy a két lézernek más a lábkiosztása, így most nem lehet simán nyákot cserélni. A VAM1202/12 szervizleírása fent van a tanyán, viszont a VAM1202/21-ről még nem találtam leírást, ráadásul olyan CD játszó kapcsolási rajzot sem találtam amiben ez a variáns van és ezért nem vagyok biztos a lábkiosztásában. Tud valaki segíteni?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lekötve a motort a panelről adj rá 2-3 Volttal nagyobb külső tápot, oda-vissza.
1-2 pecig forgasd, hátha javul.

Bálint

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A motor most látszólag jól működik viszont elkezdett ciceregni a futómű, azaz néha meg-meg ugrik lejátszás közben, ezt eddig nem csinálta, most már lehet tényleg eljött a csere ideje... a lézer áramot nem állítottam el, lehet most kéne elkezdeni?

0

city217
city217 picture

Szia.
Tisztítsd meg a fejet de lehet cserélni kell, mert a motor forgását a fej szabályozza és ha nem lát akkor nem forog a motor. De rá is mérhetsz a motorra 8-10 ohm ami elfogadható és külső táppal forgasd meg oda-vissza.
Üdv.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Igen, először én is a fejre gyanakodtam ,,természetesen'' -meg is volt már tisztítva. De ez egészen egyértelműen motor probléma: mondom, ha áll két napot, nem olvas semmit, ha egy picit megforgatom a cd-t mielőtt bekapcsolnám akkor utána rögtön olvas, bármilyen CD-t a nap bármely szakában. Aztán 1-2 nap pihenő és megint nem olvas semmit és kezdődik elölről. Kérdés a motorral mit lehet kezdeni?

0

city217
city217 picture

Szia.
Már leírtam a motorral mit lehet kezdeni, de még nézd meg nem szorul-e a szánkó és az SL /az ami a fejet mozgatja/ motort is ellenőrizd.
Üdv.

0