You are here

PHILIPS VR 231/59 videómagnó turbo drive nem megy - MEGOLDVA

17 posts / 0 new
Last post
clarke2001
clarke2001 picture

Kedves Kollégák !

A készülék tehát:

PHILIPS VR 231/59 videómagnó

Jó 22 éve vettem újként, és használom, eddig csak a tápot kellett átkondiznom. (Vannak más gondok is, pl. feszültségmentesítésre elfelejti a pontos időt, illetve egyéb szeszélyek. De alapvetően jól működik, a tuner megjegyzi a csatornákat stb.)

A turbo drive, azaz a FW és RW speed azonban egyre problémásabb lett az utóbbi években, sokszor nem vette föl a fordulatszámot, erőlködött, a logika ezért inkább leállít, és ki is dobja a kazettát.

A play (reverse, fast, scan) még működik, bár élénk forgó- és kelepelőzajokkal.

De a Previous és Next módok ugyanúgy beragadnak, mint a Fw és Rewind.

Soha nem nyúltam bele ilyenféle mechanikába, eléggé ijedten nézem a "minden-mindennel összefügg" elemeket. Az is a bajom, hogy a betett kazetta eltakarja amit látni kellene, másképen meg nehéz mozgásra bírni, a zajokat, hibákat lokalizálni.

Az volna a kérésem, hogy akinek van jártassága ebben a típusban, adjon tanácsot, hogyan érdemes hozzányúlni. Mert a hiba ha megvan, valószínűleg elhárítható, szabályos alkatrészcsere vagy más ügyeskedés folytán, ahhoz már van némi affinitásom, ha tudom, mit kell csinálni.

A hivatalos szervizkönyv egyébként megvan (a HORNOS KFT-től rendeltem anno). A robbantott ábrák, alkatrész- és pozíciójelölésekre való hivatkozásokat tehát tudnám használni.

Köszönöm a figyelmet, és Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek !

Comments
clarke2001
clarke2001 picture

Többen javasolták-kérték a mechanikáról készült fotókat, alább mellékelem tisztelettel, a gyanúsnak vélt kumplungrészeket is.

A kuplungnál van a baj, a karját nem emeltyűzi a csúszósín, nem is fut alá, ahogy kellene. Menetközben kézzel alátoltam, rögtön begyorsult, de egy újabb indításnál megint nem. Nem tudok rájönni, hogy miért. Az a baj, hogy működés közben takarásban vannak a szerelvények, sokszor kiemeltem a decket, de akkor meg nem tudom mit kezdjek vele, nem tudom rekonstruálni a mozgásokat manuálisan.

A helyzet tehát az, hogy az elégtelen kuplungbeállás miatt, a gyorscsévélésnél is a lejátszási módban működik, vagyis a dörzshajtáson keresztül vonszolja a motor a szalagot. Kis hajtott átmérőnél (a szalag eleje) még csak viszi, de akkor sem sokáig. Még szerencse, hogy az intelligens vezérlés nem is hagyja, és kidobja a kazettát, különben tükörsimára csiszolná a kuplungtárcsákat.

Ha további fotók szükségesek, kérem jelezzétek.

Just what do you think you're doing, Dave?

0

clarke2001
clarke2001 picture

Megvan a hiba oka, egy emeltyű tengelytalapzatának törése (a mellékelt képen direkt elfordítva). Pár tizedmilliméter hiányzott egy másik rugózott kar kioldásához, és ezáltal a kuplungkar helyes működtetéséhez, hát ezen a lötyögésen múlott. Fedve van, az emeltyű oldalirányú "holtjátéka" volt gyanús.

Most megragasztottam pillanatragasztóval, remélem a kapilláris hatás bevitt valamennyit a megemelt talp és az alaplemez közé ill. a törés helyére. Kivárom a 24 órát mielőtt összerakom, biztos, amit biztos.

Just what do you think you're doing, Dave?

File csatolás: 

0

clarke2001
clarke2001 picture

Sikerült, a ragasztás bevált, az emeltyű nem kotyog, a retesz mozog, az orsó forog :-)

Volt közben egy-két más tennivaló is. Aki ilyennel bajlódik (még), figyeljen oda például a lift pozícionálására. Nálam ugyanis nem a helyén volt (talán a kazettakirángatások folytán az évek során ugrott el), de ennek nem volt feltűnő jele. Látszólag ugyanúgy vette be, fűzte ill. adta ki a kazettát a gép. Csak éppen lötyögött a helyén, súrlódott is belül az orsó a dobozhoz, fékezte. Megfogadva a szervizleírás utasítását, szétszedtem, pozicionáltam amit kellett, összeraktam és most tökéletes az is.

Gond lehet még a kuplungnál a tengelyekkel, mert nincs egyértelmű helyzetük, szorulva rögzülnek, nem "ütközésig kell nyomni" és hasonlók.

A mechanikát egyébként úgy lehetett hozzáférhetővé tenni, hogy egyszerűen minden panelt kiszedtem az asztalra, összekábeleztem, és a magnó amolyan "deszkamodellként" volt működtetve. Lehetett mozgatni, markerezni a vezérlőtárcsákat.

Mégegyszer köszönöm a segítő hozzászólásokat, mindenkinek Boldog Újévet kívánok.

Just what do you think you're doing, Dave?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha jól látom, ez nem mozog,támogasd meg két oldalról kétkomponenses epoxi ragasztóval, hadd aludjon az ördög.

Bálint

0

sanyó
sanyó picture

0

clarke2001
clarke2001 picture

Ezzel én is találkoztam, gondolkodóba ejtett. Valóban megérné az árát, még alkatrésznek is, de nem ez lesz most a főcsapás nálam.

Just what do you think you're doing, Dave?

0

city217
city217 picture

Szia.
A kazetta nélküli befűzésben tudok segíteni, a középső ledre húzzál rá egy fekete mipolant és kézzel befűzhető.
Üdv.

0

reparátor1
reparátor1 picture

Szia!
Általában a PULLEY SHAFT KITT szokott eltörni,a fogaskerék megreped és megforog a tengelyen.Kifutott alkatrész,nem rendelhető.A ragasztás nekem nem jött be,csak a csere.Kicserélése gyakorlat nélkül igen bonyolult,mert nem tudod össze pozicionálni a mechanikát.HQ.rend.szám:4822.310.10657Üdv.Reparator

0

nogebt
nogebt picture

Hi.
Bocsi. Kétszer nyomtam rá a telefonon, de törölni meg már nem tudtam.

0

nogebt
nogebt picture

Hi.
Valoban nem ragaszthato, nekem sem jött be.
De mivel nemrég hasonlo hibával futottam össze-ès mèrgesitett a tehetelenség és beszerezhetetlenség megoldottam másképp....
Megszegecseltem a tengelyt és a fogaskereket.
TÖÖÖ lett!!! Nekem teccik........
Majd leirom a tanyára is mint lehetséges javitási mod-plussz teszek fel fotokat is.

Üdv.egon

0

clarke2001
clarke2001 picture

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat és javaslatokat.

Először a kúpkerékről a PULLY SHAFT végén:

A napokban kerültem szembe vele én is, a korábbi figyelmeztető jelek után már értem, hogy miért - kazetta- és befűzési bizonytalanságok. Nagyon ritkán használom a videót, mint magnót, és a jópár hónapos tétlenség, kenőanyag szikkadás stb. után gondolom annyira összetapadt a mechanika, hogy a mostani megindítási kísérletre végképp szétnyílt a kúpkerék a tengely végén, képtelenné válva nyomatékátvitelre.

Szerencsés megoldást találtam, a tengelyfurat testre kívülről egy szorosan illeszkedő henger fémpalástot húztam, és a befűzés már jól működik - az eredeti gyorscsévélési probléma persze változatlan maradt. Ideális anyagforás volt ehhez egy régi zsebrádió teleszkópantennájának megfelelő átmérőjű szelvénye. A részleteket én is külön javítási cikkben írom majd le a napokban, addig is egy fotót föltettem az eredményről.

Most még annyit, hogy nem kellett megbontani a decket, mert a tengelyt visszatolva a helyén nyomtam be a kúpkerékbe. A nagy nyomóerők miatt ellentartás kellett.

Mellékelem a deckről készült többi fotót is.

Mégegyszer köszönöm a a karácsonyi készülődés közben erre szánt időtöket, de most nekem is rohannom kell :-)

Just what do you think you're doing, Dave?

0

nogebt
nogebt picture

Hi.
Okos megoldás ez is az antennával...
Én is probálkoztam és tettem rá csövet, de nem antennát hanem vastagabbat és nem lett jo.nem fért el.
érdekesség képp melléklek egy képet a szegecselt megoldásrol.

Üdv.egon

File csatolás: 

0

kovacslaci
kovacslaci picture

Sajnos nem vagyok mühelyközelben, de ha felteszel egy képet a mechanikáról,talán tudok használható tanácsot adni.Annak idején elég sokat javítottam. Üdv Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tegyél fel képet a mechanikáról.
Ha azonos a VR-550-nel, olyant tudok adni,

Bálint

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

először is kellemes Karácsonyt kívánok mindenkinek. Másodszorra, az én elképzelésem szerint egy bütyök tört le amire ruggó van beakasztva és amely azt a csúszólécet kontrázza amely a fékeket működteti, így a fékeket a saját rugójuk húzza rá a csévélőtárcsákra még akkor is ha pont nem kell, a turbózásnál. Ha jól emlékszem csak akkor látszik amikor a mechanika ki van szerelve.

p.s.

Több mint 30 éves aktív szervizelés alatt pocsékabb mechanikát a Philips-nél nem láttam, teljesen mindegy, hogy milyen berendezésröl van szó, egyaránt szerkezeti és minőségi szempontból is. Az eszement megoldások netovábjai, a fém-műanyag hibridek ahol a lényegessen külömböző hőtágulási eggyüthatóval bíró anyagokat egymásra öntik semmibe véve ezt a tényt. Emiatt repednek szét és sokszor javíthatatlanná teszik a berendezést. A gumi szíjak, görgők a perselyek minősége szóra sem érdemes. A NYÁK minőségét nem érdemes kommentálni.

Kellemes ünnepeket mindenkinek.

0

clarke2001
clarke2001 picture

Megnéztem, nem láttam letörést.

A kuplungnál van a baj, a karját nem emeltyűzi a csúszósín, nem is fut alá, ahogy kellene. Menetközben kézzel alátoltam, rögtön begyorsult, de egy újabb indításnál megint nem. Nem tudok rájönni, hogy miért. Az a baj, hogy működés közben takarásban vannak a szerelvények, sokszor kiemeltem a decket, de akkor meg nem tudom mit kezdjek vele, nem tudom rekonstruálni a mozgásokat manuálisan.

Just what do you think you're doing, Dave?

0

Sponsored links