You are here

PHILIPS VR2324 capstan pár másodperc után leáll

7 posts / 0 new
Last post
Bandita50
Bandita50 picture

Üdv kollegák!
Kaptam egy teljesen üzemképtelen VR2324 Video2000 magnót. A táp javítása után a készülék elindult. Azonban lejátszásra kapcsolás után a capstan motor leáll. A stop megnyomásával elindul és ha újra play-t nyomok pár másodpercig megy és leáll. Ha valaki találkozott ezzel, kérem segítsen.

Köszönöm.

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Meg lesz benne legalább két maréknyi kiszáradt, kapacitását vesztett elkó is, az tuti. Ezekben a nyolcvanas évekbeli Philips/Grundig csodákban szokott lenni. Nem mindegyik... mondjuk olyasmi, hogy az összes 10 mikrós meg az összes 2,2 mikrós kuka, az összes 4,7 mikros meg 22 mikrós meg teljesen jó. Vagy pont fordítva. Ahogy éppen sikerült az elkógyári gépsorokat beállítani.

Ha nagyon nem boldogulsz vele, sztem nekem van még működőképes video-2000 képmagnóm... nyilván meg kell keresni, ki kell próbálni stb. de emlékeim szerint 3-4 darabnak is kell lennie, amelyeket félretettem nehezebb időkre, tulképp nekem 2-3 db is elégnek tűnik e célra, ha hajlandó vagy megnyitni a bugyellárisodat...

0

mosomedve
mosomedve picture

A videó magnó pár forgásérzékelő szenzorral van felszerelve, hogy elkerüljék a szalag gyűrődését vagy szakadását. Első körben az orsók alatt levő optikai rendszert vizsgálnám meg és ha kell tisztítanám vagy a hibás érzékelőt cserélném.
László

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a tápfeszültségeket is ellenőrizni kell, a szíjakat is, a capstan könnyen forog?

Bálint

PS:
van két rajz itt a Tanyán

https://elektrotanya.com/showresult?what=PHILIPS%20VR2324&kategoria=&kat...

0

Bandita50
Bandita50 picture

Szia!
Köszönöm, ezt a két doksit megtaláltam, de egyikben sincs az A630 servo modul rajza. Odáig eljutottam, hogy a HALL elem jól működik, minden üzemmódban a motor rendesen kap tápot, play üzemmódnál valami elveszi a tápot a motorról. Rajz nélkül szinte lehetetlen tovább keresni a hibát.

0

mosomedve
mosomedve picture

Az orsók alatt levő érzékelőket is ellenőrizted? Ha elindul a lejátszás és a feltekerő agy is forog? Nem szorul valahol valami? Ha forognak az agyak és pár másodperc után áll le, akkor biztos hogy valamelyik forgásérzékelő hibás, vagy gyenge a jele. A gyorstekercselés ne tévesszen meg, akkor valahogy nagyobb az érzékelőbe jutó jel így azok a funkciók működhetnek. A capstan motornak külön érzékelője van. Ha más üzemmódban működik, akkor biztos nem azzal van a baj. Már nem emlékszem, hogy az orsók alatt is hall elem van vagy már optó érzékelőkkel működik. Ha optós, akkor meg kell nézni az agy alján levő tükröző felület tisztaságát.

0

Bandita50
Bandita50 picture

Tovább kutatva eljutottam oda, hogy a leállást az okozza, hogy van egy 1551 jelzésű hybrid amely a 1552 jelzésű (driver) hybridet vezérli. ennek a 8 számú lábán normál üzemben 0V van , mielőtt megáll a capstan ez a feszültség felmegy 3,7V-ra. ez a blokkséma szerint valami STC jel. innen követhetetle,. hogy ez mi és honnan jön. 

0