You are here

Philips VR550 (kínai) videó tápegység sípol kb. fél másodpercig, nem indul

28 posts / 0 new
Last post
thieringpeti

Sziasztok!

Unokatesóm hozzámvágott egy ilyen vackot, amivel a régi kazettáit szokta nézni (meg újabban DVD-re másolni...)
A tápja kb. 300ms ideig sípol, majd leáll. Elkók cserélve. Áramszünet után, mikor visszajött a tápellátás, ennek hatására produkálta először a tünetet. Talán túlfeszt kaphatott, ki tudja...

Rajz szerint meglehetősen primitív a tápja. Van valami ötletetek, hogy merre keresgéljek? Sok időt még nem szántam rá...

http://elektrotanya.com/philips_vr550_02-07-16.pdf/download.html elvileg erről a készülékről van szó.

Köszönöm előre is!

(nem értem, mi baj volt a címmel, típus és hiba is benne volt, de egyértelműsítettem, bocs)

UPDATE: primer köri elkó cserélve, hiba nem szűnt meg. Szekunder köri puffer elkók újak.

Comments
Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Próbáltad azt, hogy teljesen leválasztod a szekunderről az elektronikát? Lehet, hogy valami terheli. Üresben elindul?

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Sziasztok, köszi a tippeket, hétvégén nem voltam itthon, a gép pihen az asztalomon. A tápot megpróbálom nemsokára üresben elindítani, szétkötöm azt a néhány huzal átkötést a szekunder oldalon. Reméljük, hogy kiderül. Amint oda jutok, hogy foglalkozok vele, mindenképpen megírom a tanulságokat. A jelformák alapján akár túlterhelés is lehet.

A forrasztásokat, átkötéseket már ellenőriztem...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo's picture

Szia!
Ha már minden alkatresz jo, akkor a vezetek szakadas lesz, merd at minden forrpontrol forrpontig 0ohm legyen eloszor a primerben majd a szekunder visszacsatolas korben..

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Semmi további ötlet? A vége az lesz, hogy kidobom ezt a vackot, és kap egy külső 5V / 12V / 15V tápot, csak a 44V-tal mit csináljak?! Egy rendes 50Hz-es trafót sajnáltak ebből a sárga rizsevők... Régebben volt a videókban, nem is volt ennyi táphiba...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

Lehet, hogy van ilyen roncsom jó táppal!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Ha van szkópod, nézd meg azzal a feszültségeket, ha nincs, multiméterrel mérd meg, melyik feszültség az, amelyik gyanúsan alacsony.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Ránézek szkóppal mindjárt, aztán ha tudok, küldök képet. Én amúgy a Q003-ra gyanakszom, hogy megszakadt, de a mérés kideríti.

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Na ezt megszívtam... elővigyázatosságból azért egy 1k-s ellenálláson keresztül kötöttem be a szkóp földjét, de ahogy feszültség alá helyeztem a tápot, a 15mA-es fi-relé lenyomta az áramellátást... szóval ezt a tápot nem lehet mérni szkóppal... max ha kívülről adok be földfüggetlen AC230V-ot... Úgy emlékeztem, hogy a szkópomnak leválasztott a bemenete, de össze van kötve a védőfölddel...

Most foghatok két 24V-os trafót szembefordítva, hogy bemérjem...

MEGTÖRTÉNT, bemérve, Q003 bázisán nincs nyitófeszültség, a kollektorán kb. 2V van, ami sok -> letiltja a tápot. Rezgés nincs a tápban.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Első körben szekunder feszültségekre lettem volna kíváncsi, hogy megjelennek-e, és ha igen, hogy néznek ki. Primert én is utálok szkópolni, bár én régóta csak és kizárólag leválasztó trafóba dugom a javítandó készülékeket.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Szekunder nincs. Csak a bekapcsolási tranziens alatt, de mindjárt rámérek az 5V-ra, az releváns leginkább a visszacsatolás miatt. Ha azt valami lehúzza, akkor egyértelmű...

10 mikrós kondi helyett 2db 4.7uF/25V kerámia SMD, annak az ESR-je 1000x jobb. De ugyanazt produkálja mindkét esetben.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

A hagyományos szkópok mindig össze vannak kötve a védőfölddel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Rájöttem, csináltam leválasztó trafót 2db egyforma 230V / 12V / 20VA trafóból, mérés elvégeve, a következőt mértem a táp FET gate-jén
(egyszeri tranziens, aztán belenagyítva).

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

A Fet "S" lábán milyen a jel?

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Megmértem az összes szekundert, csatolom a tranzienseket. Én a legutolsóra (44V, 10-es kép) gyanakszom, bár egyik sincs leterhelve, az optó LED-je (8-as kép) pedig szépen beáll a normális értékre, szóval primer köri gáz lehet. Még a diódákat megnézem, mást nem igen tudok elképzelni, minthogy az optótól nem jut el a jel a Q003 bázisára. D021 a gyanús, kicserélem egy új fast recovery diódára.

MEGTÖRTÉNT. Q003 bázisán a 10k rendben, a 10k előtt szépen megvan az optótól jövő jel, utána viszont semmi. Q003 csere...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

Itt:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/philips-vr550-kinai-video-tapegyse...
Már rá kérdeztem a diódákra, tranyókra....
Nem eltúlzott egyébként egy ilyen szkópot bevetni egy multiméterrel kimérhető tranyó zárlathoz? Neked túl sok a műszered...........
Esetleg egy ilyen egybe ESR-Tranyó-Dióda-Capacitás-STB mérőd is van?
http://p1.vatera.hu/photos/f0/71/a137_2_big.jpg

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Diódák, FET, 1M-ok rendben. Egy KH-s multiméterem van, meg ez a Rigol szkópom (a digit fejlesztésekhez kell, SPI buszon elkapni a kommunikációt szoftver debuggoláshoz), és egy ősrégi Tektronix batár szkópom, amit utálok, mert nem fér el az asztalon. ESR csodám nincs. Többnyire digit cuccokat fejlesztek, ahhoz pedig kb. multiméter meg ez a szkóp kell. Esetleg még egy logikai analizátor.

Viszont, a Q003-as tranyót kicserélve elindul a táp, de furán cicmereg, még végig mérem, mi szívja le, szerintem valami passzív megnyúlt cucc lesz benne még.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: gondolom, az elkókat LOW-ESR típusra cserélted...
Azt szereti.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

Vegyél egy normális multit!

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Jaja, tudom :-) egyébként az elkókat mindet low ESR típusra cseréltem. De ha nem elég, még szoktak kapni kerámia kondit is a lábuk közé.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: a 2 db 390 kOhmot is ellenőrizd.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

OK, de most megyek, holnap visszatérek rá, addigis jóéjt mindenkinek!

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Sziasztok!

Összes félvezető lemérve - jók, nem zárlatosak.
Ellenállásokat, amit tudtam lemértem, különösképpen az 1M és a 390k-kat. Rendben.
Primer és szekunder köri elkók újra cserélve. Optocsatoló újra cserélve. (szerencsére volt otthon), semmi fejlemény, továbbrais a "szokásos" bekapcsolási tranziens, aztán kuss.

Egyesével lekötöttem a tápokat (egyenirányító diódánál), semmi reakció. (kivéve az 5V vagy 12V, de ekkor meg se próbált elindulni - innét megy a visszacsatolás).

Tippjeim: táp trafó menetzárlat vagy a primer főáramkörben valamelyik kondenzátor áthúz. Gyanús, hogy ennek a tápnak nem 10 KHz alatt kéne járnia, hanem jóval felette (lásd tegnapi szkópos méréseket...) Multiméterrel semmi gyanús nem mérhető, diódák nem zárlatosak, nem szakadtak, sem a vezérlő körben, sem a főáramkörben.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

Oksa. A 10 mikrós kondi cserélve?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Gépklinika
Gépklinika's picture

Szia!
A primerben van egy 10 mikrós is az is cserélve? Feszültségeket mértél? Zárlat nincs? Passzív alkatrészeket, diódákat, tranzisztorokat átmérted? Forr hiba nincs?
http://obrazki.elektroda.net/31_1199688833.jpg

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: a primer oldalon a FET-et (2SK3566)és a 3 db 1MOhm ellenállást is ellenőrizd.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Köszi, végigmérem, bár a FET nem hinném, hogy rossz lenne, mert akkor nem is sípolna. Az érzésem az, hogy vagy az 1M ellenállások nyúlhattak meg, vagy valami szekunder oldali / segédáramköri zárlat.
Végignéztem a rajzot, a 10uF köre lehet hunyó, mert kb. a letiltás az alatt az idő alatt következik be, mialatt a 10uF feltöltődik. Utána letilt az áramkör. Rajz szerint akkor tilt le, ha az optó kinyit (túlfeszültség), vagy a Q003 tranzisztor lezár, és hagyja feltöltődni a 10uF-ot. Ez utóbbit látom problémának.

Utána addig nem indul újra az oszcilláció (sípolás), amíg a nagy 33uF kondi ki nem sül.

Az optó körében lévő diódák sima 1N4148-asok, vagy valami spécit tegyek be (BAV21 és társai?)

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: a rajz szerint D7,D9=1N4148, a D21 pedig 1SS133

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content