You are here

Phoenix Gold XS2300 (autóerősítő táphiba) - megoldva

10 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Derűs napot kívánok!

A fenti autóerősítővel küzdök Az egyik végfokban mindkét FET valamint a tápban két FET csont zárlatos volt. Ezek cseréje után elindul, de folyamatosan nő az áramfelvétele, amíg hagyom. Kivettem mindkét csatorna végfok FET-et. A táp alap áramfelvétele 12V-ról közel 800mA. Szerintem ez elég sok. A táp +30V/-28V. Ez az aszimmetria sem tetszik nekem. Hidegen mérve minden jónak tűnik. A szabályzás is érdekesen működik, mert ha leterhelem egy 230V-os izzóval a +30V-os ágat, akkor a vezérlőjel impulzusszélessége megnő. Ez csak a +30V-os ágra igaz. Ha a -28V-ot terhelem, akkor leesik a feszültség -26V-ra és nem szabályoz a táp. Jól jönne, ha kitudna valaki segíteni egy rajzzal. Köszönöm.

Üdv.

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat. A táp terheletlenül aszimmetrikus, mert csak a pozitív ágra szabályoz. Az áramfelvétele 800mA. Ez azért ekkora mert a FET-ek G-S lábaival párhuzamosan van egy-egy 10 Ohmos ellenállás. A táp IC erre dolgozik, a kimenőjele 12Vpp. Gyakorlatilag ez a 4 Gate kisütő ellenállás fogyaszt 600 mA-t. Kicseréltem a végfok FET-eket (STP55NF06) de ekkor mint írtam elindult-leállt-elindult-leállt a tápja, miközben 4-6A áramfelvétele volt. Végül méricskéltem a végfok FET-ek áramát és kiderült, hogy szabályosan kinyitnak és rövidre zárják az inverter kimenetét. Mint kiderült valamelyik kedves "kollégánk" a két poti tekergetésével próbálta javítani. Rendesen eltekerte. Ez a két poti állítja az egész (amúgy DC csatolású) erősítő munkapontját. Rendesen beállítva tökéletesen működik.

Teljesen összerakva a készenléti áramfelvétele kb. 1A. Teljes kivezérlésnél 4 Ohmos terheléssel 22A.

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Engedjétek meg, hogy egy válaszban írjak mindenkinek.
- Semmi sem melegszik.
- A tápban 2-2 FET van párhuzamosan, mind a 4-et cseréltem azonos típusra (újak). Az IC-t még nem cseréltem.
- Az összes G-en egyformán 12V-os kb 25%-os kitöltési tényezőjű négyszögjel van. Rendesen lemegy 0-ra, tehát nem marad nyitva egyik FET sem. Mint írtam, ha a + ágat terhelem akkor a feszültség stabilan marad 30V, közben a G-en megnő a kitöltési tényező. Ez normális, itt úgy tűnik, van szabályozás. Viszont ha csak a negatív tápot terhelem, akkor a -28V leesik -26V-ra és ilyenkor nincs szabályozás (kérdés, hogy ez normális-e vagy itt a bibi.)
- Nincs soros ellenállás, a Gate az IC kimenetére csatlakozik.
- Azt nem tudom, hogy az erősítő szól-e, mert ha berakom a végfokba a FET-eket (ezek is mind azonos típusúak és újak), akkor lefullad a táp (indul-leáll-indul-leáll-...). Közben az áramfelvétele felmegy addig amíg hagyom, akár 5A-re is. Akkuról vélhetően szétégne a 4 táp FET. (ez történt eredetileg)
- A táp teljesen brummentes 2mV/div állásban nem látható semmi zaj.
- Pufferelkókat nem cseréltem, mert nem zajos a táp, de megpróbálhatom.

Az a kérdés, hogy a tápfesznek mekkorának kell lennie. Eddig akárhány hasonló erősítőt javítottam mind 20...26V-os tápról ment. Ennél furcsállom a 30V-ot.

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Elvileg szimmetrikusnak kellene lenni a tápnak a trafó tekercselése végett.

Végfokbol ki kell cserélned a mpsa tranókat és jó lesz. Fél évet szórakoztam a X6600 al mire rájöttem.

0

nogebt
nogebt picture

hi.
nem lehet hogy a tápfetek meghajtásánál kellene keresni a probléma kezdetét??
a zárlatos fet visszaüthetett a vezérlő ic-re,az ic-t cserélted?,
vannak ott soros R-ek-azokat nézted?

néha a táp kondik cseréje is csodákat művel!!!

űdv: egon

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Üdv! Csak 800mA ? 1-2A között lehet ha össze van rakva.

Kérdés . Rendesen szól az erősítő ? A feteket hűtés nélkül ne üzemeltest , mert kipukkadnak . Nállam volt egy X6600 as ebböl ami 6 csatornás jól megszivatott , az összes MPSA06 - MPSA56 tranyót végül cserélni kellett.

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Zárlatos lehet a negativ egyenirányitó. Nagy és/vagy növekszik a végfok(ok) nyugalmi árama. Gerjed a végfok.

Talán segitettem...

sanyika45

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Sajnos nem gerjed, a végfokból már kivettem az összes teljesítmény FET-et, az áramfelvétele közel 0. A dióda jó.

Üdv.

0

sanyika45
sanyika45 picture

A diódát hogyan nézted? Ohm-mérővel lehet hogy jónak látszik, csak névleges feszültségen zárlatos/vezet át. Én labortápból adok rá zárófeszültséget...

Az inverterben több fet van párhuzamosan? Lehet, hogy egyik nem zár rendesen akár a saját hibájából, akár hibás meghajtás miatt. Először 1 pár tuti jó fet-tel próbálnám az invertert valami nem túl nagy műterheléssel (pl. izzók). Ekkor ne legyen rajta a végfok, még végtranyó nélkül se. Ellenőrizd a kapcsolófet-ek gate-jén a kapcsolójel megjön-e és elég nagy-e? 1-2száz mA-nál nem lehet több az áramfelvétel. Ellenőrizd a szekunder feszültségek értékét, brummját.

Nem szokott visszacsatolás lenni, azaz nem szabályoz szekunder feszültségre és nem szokta figyelni az áramfelvételt. (Amelyekkel találkoztam egyikse szabályozott/figyelt.) Leold túlmelegedéskor ill. a biztositék kiolvadása jelzi a túlterhelést. :)

sanyika45

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Azert ekkora nyugalmi(?) aramfelvetelnel mar valaminek melegednie kellene(pl. 1 elko?) -akar a tapban is!
Kari

0

Sponsored links