You are here

Phonic MAX 2500 Clippelés

6 posts / 0 new
Last post
david.kertesz
david.kertesz picture

Üdv!

A címben említett erősítőm egyik csatornája nagyon alacson jelszintnél elkezd torzítani. Ilyenkor a végfokot meghajtó műveleti erősítő kimenete az egekbe szökik. A végtranzisztorok mégsem követik ezt. A tápfeszültségeket megvizsgáltam. Egyik alkatrészen sem látható fizikai hiba vagy égésnyom. Kis jelszintnél tökéletes jelet ad az erősítő. 

Ha valaki nálam jobban ismerik az ilyen és hozzá hasonló "H" osztályú erősítőket, illetve bármi ötlete van azt megköszönöm!

Az erősítő rajza megtalálható ezen az oldalon.

Comments
m_stuart
m_stuart picture

A címben említett erősítőm egyik csatornája nagyon alacson jelszintnél elkezd torzítani. Ilyenkor a végfokot meghajtó műveleti erősítő kimenete az egekbe szökik. A végtranzisztorok mégsem követik ezt. A tápfeszültségeket megvizsgáltam. Egyik alkatrészen sem látható fizikai hiba vagy égésnyom. Kis jelszintnél tökéletes jelet ad az erősítő

Szerintem itt egy kis magyarázattal tartozol. Mind a négy tápfesz megvan és szimmetrikusak az értékeik? Az 55V-ok felőli beágazásnál található diódák jók?
Ez az erősítő ha a kimenőjel meghaladja/megközelíti a kisebbik tápfesz értékét, bekapcsolja a végtranzisztorok kollektorában lévő FET-eket, ez által megnövelve a tápfeszt, jelen esetben +/- 90V nagyságúra. Mérd át a FET-eket is és a gate körükben található alkatrészeket is. Tekintettel az igen komoly kimenő teljesítményre, a vizsgálatok első fázisában NE tegyél rá semmilyen terhelést csak szkóppal figyeld a kimenőjelet. Ha lehetséges, generátorról hajtsd. Ha nem lenne, tölts le virtuális generátort, nagyon jók vannak, amik hibabehatároláshoz tökéletesen megteszik.
Csak ha már kifogástalan kimenőjeled van a TELJES tápfesz tartományban, akkor tegyél rá először műterhelést s ha minden rendben akkor hangdobozt.
Itt ha beindul egy zárlat, iszonyatos károkat tud okozni mind fizikálisan mind anyagilag.
 

1

david.kertesz
david.kertesz picture

Köszönöm a segítséget!
A mért tápfeszültségek párban szimmetrikusak.
A kapott tanácsokat, méréseket amint időm engedi végrehajtom.

0

m_stuart
m_stuart picture

Két kiegészítés.
Bár a puffer elkókon van kisütőellenállás, ezek meglehetősen lassan sütik ki azokat. Beletelhet fél-egy perc is akár. Mielőtt kikapcsolt állapotban méregetnél, alkatrészt ki/be forrasztanál, várd ki ezt az időt és mérj rá a pufferekre, valóban feszültségmentesek e már!
A +/- 90V tápfesz miatt fokozott óvatossággal járj el a mérések során, nehogy Te magad csinálj zárlatot s újabb hibát ez által!
Az összességében 180V sem elhanyagolandó mint egy áramütés potenciális forrása!
-
A bemenetnél található OPA +/-15V-ról üzemel, amennyiben a tápfeszei rendben vannak, a meghibásodásának kicsi az esélye, eléggé jól elválasztott ugyan is az őt követő szintáttevő fokozat által. Még egy zenerdiódás határoló is van a kimenete és a -bemenete között megfogva a kimenőjelet +/-7,5V környékén. Nem kizárható, de nem jellemző a meghibásodása.  kis jeleknél tapasztalható viselkedés is  ezt erősíti meg bennem. Persze ha gondatlanul piszkáltak benne...

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szkóppal nézd meg  az IC bemenetei t  és kimenetét, cseréld meg a jó oldalival
Ha rossz, a Compatel -nél van helyettesítő, AD711.
A jó oldal feszültségeivel össze tudod hasonlítani a környezetét.

Bálint

1

david.kertesz
david.kertesz picture

Köszönöm a segítséget Önnek is!

0