You are here

Pioneer A-616 Mark II Erősítő Terhelő ellenállás helyettesítése.

18 posts / 0 new
Last post
Csady
Csady picture

Sziasztok,

Adott a címben említett erősítő.
Zárlatos végfoktranzisztorokkal került hozzám.

2SC3281
2SA1302
Cserélve lettek, Sajnos a terhelő ellenállás is elszállt.
Sajnos 3 lábú 2x0.22ohm-os ellenállást nem találtam.
Helyettesíteni szeretném 2db 0,22ohm-os , 5W-os terhelő ellenállással.
Csatoltam képet miről is lenne szó.
Az első indítás után működött. Egyik oldal ahol a zárlatos tranzisztorok voltak torzított. A másik oldal teljesen tökéletesen működött!
Feszültségeket mértem a végfokozat tranzisztorain nem voltak L-R oldallal megegyező.
Doksit letöltöttem. Dokumentáció alapján végig mérem az ellenállásokat.

Válaszokat segítséget előre is köszönöm!

Comments
bencsikjozsi
bencsikjozsi picture

Szia! A második képen a to220-as tranyó és a to92M tranyó között szerintem van égett ellenállás. Amelyik ellenállás elszineződött azt mindenképpen cseréld!
Üdv Józsi

0

Csady
Csady picture

Szia Józsi!
R171-et és R179-et cseréltem (100ohm-os ellenállás) . Helyére kerültek a tranzisztorok Q1,Q3, 0.22ohm (R203 )

Első indításnál az ellenállás (0.22ohm R203 elszállt! )
Az "Left" oldallal van probléma.

File csatolás: 

0

bencsikjozsi
bencsikjozsi picture

SZia! Ha a 100 ohm-os ellenállások így megégtek, akkor a Q129-Q133 tranyók is hibásak lehetnek.De mint írták már, a meghajtó ic is meghibásodhatott.
Üdv Józsi

0

balage
balage picture

Helló! Valószínű a PA0016 sem úszta meg,vagy ez volt először rossz.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia! Ohm-méterrel összehasonlítanám a két IC, 12-11 és a 10-11 értékeit (túláram-védelem bemenetei).

Üdv.: Feri.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nyugodtan helyettesítheted az ellenállásokat. Ha az egyik oldal torzít, akkor még maradt benne hiba. Talán a végtranzisztort meghajtó fokozatban is hibás az egyik tranzisztor. A többi ellenállás ritkán megy tönkre, de ha netán mégis, akkor az látszik is rajta.

Üdv, lcsaszar

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Csady!
Mi a kérdés???
Mivel te nem kérdeztél, hát megteszem én.
Az ellenállásokon kívül egyéb alkatrészek is vannak a végfokban?
Azokat is végig mérted?
Üdv Tibi.

0

Csady
Csady picture

Szia,
Igen természetesen vannak! :) Dokumentáció alapján most nyomtatom ki és végigmérem az összes ellenállást.
Tranzisztorokat is végigmérem. Azután jelenetkezem. Kérdésem az volt hogy lehet-e helyettesíteni a terhelő ellenállást. :)

Üdv Csady

0

dongo
dongo picture

Szia!

Ha azt akarod, hogy ne röpködjenek ismételten a végtranyók, a meghajtók, az emitter ellenállások és az erősítő hosszú távon is megbízható maradjon, akkor ne méregess semmit, hanem szépen írd össze az összes kis és nagyobb tranzisztort, diódákat, kondikat(az elkókat szigorúan low-esr 105C-fokosra cserélni!), a gyanúsan barnuló ellenállásokat és cseréld ki mindet. Lehetőleg mind a két oldalon. Ez a biztos módszer arra, hogy nem marad egy utólag nehezen felderíthető rejtett hiba az áramkörben. Ha a DC szervóban marad egy kisebb hiba, mondjuk egy szivárgó tranzisztor, dióda, vagy egy kapacitásszegény elkó, az utóbb jó sok szopást és ismételt végfok elszállásokat vonhat maga után.
Nálam a módszer bevált, elsőre csont nélkül élednek az erősítők és később sem szokott velük gond lenni. Költségben és munkában is kedvezőbb, mintha többször rá kellene rendelni az újra elszállt alkatrészek miatt, valamint össz. melóban is megtérül a befektetés. Üdv:dongo

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
A C107 -et nagyon nem szabad cserélni, mivel az egy kiváló minőségű audio célú kondi és nagyon képes beleszólni a hangminőségbe (nem csak ennél), de mindenképp rá kell mérni ellenőrzésképpen és csak akkor cserélni ha 400uF alá esett a kapacitása. 2 hete javítottam ilyet...

0

dongo
dongo picture

Szia! Ezeknek az erősítőknek elsősorban vintage értéke van, a hangminőségük a legjobb formájukban sem a mai szint, de még csak nem is a tegnapi, szóval ez a szempont nem sokat nyom a latban. Mindent nyilván nem kell kicserélni, - én sem szoktam - hanem kockázati faktor szerint haladva a legrizikósbbaktól a közepesen problémás komponensekig. Akinek van vénája a témához, az úgyis tudni fogja... Ennek a cuccnak egy nagyobb tesokájával(A-656MkII) volt alkalmam behatóbban is megismerkedni...

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Hogy érted azt, hogy a hangminőségük nem a mai szint ? Ha jól értem akkor valóban nem a mai szint, hanem annál jóval magasabb... hacsak nem egy több 100 ezer Ft-os cucchoz hasonlítjuk.
Gondolom azt már te is észrevetted hogy az utóbbi években a tömeggyártás minél olcsóbban az elsődleges szempont, viszont régebben a minőségi verseny volt a hajtóerő a gyártóknál.

0

dongo
dongo picture

Szia! Ezek a Pio-k jól szólnak és kész, ennyi. Kár ebbe a témába belemenni, mivel ez itt egy elektronikai és nem pedig egy audiofil fórum. Ott más a mérce. Ez egy szép és jó hifi(!) készülék, a gyűjtők és Pio-hívők örülnek neki, de az audiofilek elhúzzák tőle a szájukat. Maradjunk annyiban, hogy az a kategória, amiben egykor ez a készülék indult, ma már jelentősen jobb hangminőséget kínál. Még a Pioneer is, nem beszélve a hangzás-orientált gyártók termékeiről. Nem érdemes összekeverni a mostani gagyi szinttel, mivel ez a készülék sem az egykori gagyi vonalnak volt a képviselője.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Azon a megjegyzésen én is fennakadtam... :falfej: Total harmonic distortion: 0.005% ...
Üdv.: Uniman

0

dongo
dongo picture

Szia! A THD pontosan semmit nem árul el egy erősítő hangzáshűségéről. Akkor már inkább a TIM(de igazából önmagában még ez sem), csak ez utóbbit inkább nem teszik ki az ablakba a gyártók. Üdv: dongo

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: helyettem írtad.

Bálint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Természetes lehet helyettesíteni megfelelő értékűvel.
De az nem terhelő ellenállás! Egy hangfrekvenciás végerősítőnek, a hangsugárzó a terhelő ellenállása.
Amiről te beszélsz, az a végtranzisztorok emitter ellenállása.

0

Sponsored links