You are here

Pioneer CT-506 kazettás magnetofon deck táphiba.

48 posts / 0 new
Last post
SSDS
SSDS picture

Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni. Remélem van olyan ember közöttünk aki jól ismeri ezt a klasszikus, a 70'-es évek végének ikonikus magnetofon deckjét. Hátha már találkozott előttem az alábbi hibajelenséggel és tudna nekem segíteni... 
A problémám a következő.: Működésképtelen állapotban vásároltam egy nagyon szép szinte karcmentes CT-506-ost. A mechanika jól működik, motor hajt, mechanikus funkciók tökéletesen működnek. A teljes elektronikát átnéztem multiméterrel, a tápegység egyenáramú szabályozó ágában találtam 2 hibás alkatrészt. 1db zárlatos (1Z25) 25V-os Zener diódát és egy szakadt 2SD689 Darlington kapcsolású tranzisztort, mely feszültség stabilizátor szerepet lát(na) el. Mivel több hibás alkatrészt multiméterrel nem találtam, a fenti kettő kicserélését követően élesztettem az áramkört. 1 perc hibátlan működést követően átmegy zárlatba a zener feszültég stabilizátor dióda, majd nem sokra rá sírba rántja magával a Darlington tranzisztort. A Zener körül a kondikat és az ellenállás osztót is átmértem, hibát nem tapasztaltam. Mi a véleményetek? Soha nem tettem még ilyet, de kezdem feladni a javítást, pedig ez nem is egy ördögien bonyolult kapcsolás. Várom a gondolataitokat!

Comments
CRC
CRC picture

Először meg kellene javítani, aztán lehet az "eredetiséggel" is foglalkozni.
A tápban a zenert a bezárlatosodott áteresztő tranzisztor nyírja ki.
A tranzisztor zárlatát a táp kimenetének rövidzárlata okozza. Ellenőrzés képen a táp kimenetéről le kell választani a terhelést és egy cca. 220 Ohm/5W ellenállással terhelni ha egyébként terhelés nélkül rendben megvan a 24V a kimenetén.
Az helyből nem igaz hogy a táp kimenetére minden valamilyen érdemi ellenálláson keresztül csatlakozik!
A két Dolby IC tápkivezetése (16pin) direktbe csatlakozik a tápra!

2

SSDS
SSDS picture

Csak most volt időm kézbe venni a magnót és foglalkozni vele. A PA4002 típusú integrált áramkör (IC) hibája okozta a tápegység zárlatát. Ezt kimérni körülményes lett volna. Külső tápegységről 23,8V feszültséget beállítottam, majd elindítottam a készüléket. A külső táp bekötését követően azonnal nem alakult ki zárlat, az egyik Dolby IC elkezdett melegedni nagyon. Mikor teljesen felforrósodott akkor ment át zárlatba és aktiválódott a tápegységem tuláram védelme. Egy donor CT-506 -ból kiforrasztottam az IC-t és cseréltem. Hibátlanul működik. A belső kapcsolás üzem alatt 0,08A (80mA) -t vesz fel, a Dolby B -t bekapcsolva 122mA -t. Beforrasztottam a tápkapcsolásba az új darlington tranzisztort és az új 25V-os Zenert és elkészültem vele. Mindenkinek nagyon köszönöm a segítségét, sikerrel jártam!

3

zsugori
zsugori picture
***

Szia
gartula
20.old
további a ct-f500-ban meg található 32.old
1
2

0

SSDS
SSDS picture

Köszi! A PIONEER CT-506, CT-F500, CT-F505 szinte ugyan az...

0

balage
balage picture

Ez tény, csak a hibás dolby IC-k ritkán üzemelnek hibátlanul 40 másodpercig. (szerintem)

0

Leonberg
Leonberg picture

0

CRC
CRC picture

Majd kiderül. 41hsz.

Egy anekdotából.
„ Egyik este a Zeneakadémián Yehudi Menuhin adott fantasztikus koncertet. Még órákkal később is a hatása alatt voltam. Sokadik Rácz Laci bácsi, a Nemzeti Szálló cigányprímása is a hallgatóság között volt. Kíváncsi voltam a véleményére a hegedűvirtuózzal kapcsolatban. Odaültem mellé beszélgetni
- Mit szól a mesterhez?- kérdeztem.
- Hát, nem rossz, de asztalnál meghalna- válaszolta az öreg prímás.

 

1

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Érdemes a RAMOVILL-os alkatrész jegyzékre hagyatkozni. 
Nem kell oda a darlington, annak idején 2SC790 került bele.
Üdv:
exGelkás

0

SSDS
SSDS picture

Találtam olyan rajzot ahol az van 24V-os zener diódával és az ellenállás osztó is más értékű.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A táp zárlatát egy izzóval korlátozd ! Ugyan is valamiért kimegy a táp (?) Esetleg próbáld ezt a táp részt áramkorlátos külső tápról pótolni !

0

SSDS
SSDS picture

Hogy ez nekem nem jutott eszembe... Van labortápom 0-50V 0-5A, teljesen lineáris, stabilizált. Arról megpróbálom éleszteni, figyelni fogom a felvett áramot, így konkrétan kiderül hogy hátrébb mégis van-e zárlat valahol...

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
50 év az 50 év
 

File csatolás: 

0

SSDS
SSDS picture

Az igaz, de ameddig van alkatrész hozzá és fontos neked a készülék... :)

0

zsugori
zsugori picture
***

hát ha már megvetted gondolom fontos szíved rajta

0

SSDS
SSDS picture

Jól látod, pontosan így van. Tudom hogy nem ez a magnók királya, de nekem konkrétan ehhez a típushoz és a kazettás magnetofonok világához fontos emlékek kötődnek.

1

zsugori
zsugori picture
***

egészségedre

0

SSDS
SSDS picture

Köszi!

0

zsugori
zsugori picture
***

nincs mit
 

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
Mennyi a valós tápfeszültség a tranzisztor kollektorán  és emitterén?
Mivel, hogyan mérted az  elkókat?
A C165 számú  elkót (100uF/25V)cserélni kellene 35-40 V-osra, mivel a rajz szerint itt majdnem 24V van alapban és gondolom, nincs átkapcsolva 220V-ról 240V-ra a tápfesz trafó.
Ha jól látom, az elmenő tápfesz mindenhol ellenállásokon kapsolódik a fokozatokhoz, így kevés a valószínűsége, hogy ottani zárlat miatt megy tönkre a táptranzisztor
A C163 és C164 elkók kapacitását és ESR értékét is meg kell mérni vagy újra cserélni

a rajza
https://elektrotanya.com/pioneer_ct-506hg_sch.pdf/download.html

Bálint

0

SSDS
SSDS picture

A betáp a főtrafón 240V-ra van kapcsolva, az itthoni hálózatomban 231V körüli a feszültség. Az elkókat mindenképp cserélni fogom 50V feszültségűre (azonos kapacitás mellett), nincs meg a biztonsági feszültség tartalék.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Ha  a dióda hidat ellenőrizted ahogy lapatnet javasolta és jónak találtad , az új zener és tranzisztor teljesítményben, paraméterekben azonos az eredetivel ellenőrizd a kimeneten lévő elkót és kondit. Ha ezek is rendben válaszd le a kimenetről az összes terhelést és mérj áramfelvételt a kimenet és a leválasztott rész között.
Ez tényleg egy egyszerű stabilizált táprész.

Üdv.

1

SSDS
SSDS picture

A dióda hidak hibátlanok, a pótolt alkatrészek pontosan megegyeznek az eredetivel (nem használtam helyettesítőt, eBay-ről vásároltam meg őket. Az elkókat mindenképp cserélni fogom, 42 év után már kockázatot jelenthetnek az elektrolit kondenzátorok.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ide használhatsz nyugodtan helyettesítőt, ha más nem a javítás idejére. Például  BD139 tökéletesen elég. Ha az egyenirányító utáni elkó ki van száradva, az túl tudja terhelni a tranzisztort. 

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Talán egy kis segítség: http://www.szetszedtem.hu/136pioneer/doc/rajz.jpg
Nem túl sok esetleg a szekunder feszültség? Vagy valamelyik dióda visszáramos a graetz hídban.

1

SSDS
SSDS picture

Diódahidak jók, a főtrafó szekunder oldali feszültsége megfelelő.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

38V - 24V = 14V esik a darlingtonon
Sokat nem fogyaszthat az áramkör mert minden 1A,  14W teljesítményt jelent.
Kemény ...
Érdemes lenne egy DC-DC konverterben gondolkozni.
Lehet hogy egyszerű, de biztosan melegszik üzem közben.

István.

0

SSDS
SSDS picture

Jó a gondolat, biztosan megoldást jelenthet, de én nagyon konzervatív vagyok a megtervezett kapcsolásokat tekintve. Mindig arra törekszem, hogy visszaállítsam az ,,eredeti állapotokat" és módosítást (modifikációt) ne hajtsak végre. Csak abban az esetben ha súlyos tervezési hibát vélek felfedezni, amit a többi kolléga is hitelt érdemlően megerősít. Tiszteletben tartom azt a munkát amit (jelen esetben) 77-78-ban a Japán villamos mérnökök elvégeztek.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Nem vitatkozni akarok!
Nem egy mai darab lehet és eddig működött szerintem más gond lehet. Ha a csere alkatrészek megfelelő paraméterekkel rendelkeznek mint az eredetiek, még sokáig normálisan kellene működnie a készüléknek. Én szívem szerint nem alakítgatnám át még magamnak sem.
Nem tudni hogy a DC-DC konverter milyen zavarokat vihet be a HF részbe?
De ez csak az én gondolatom, véleményem.
B.Ú.É.K!
Üdv.

2

SSDS
SSDS picture

Célom az eredeti állapot visszaállítása.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Látatlanban annyit mondanék, hogy nézd meg a dióda soros ellenállását, mert túl sok áramot kap az a dióda.
Hogy mi az összefüggés a dióda és a tranzisztor között azt csak te látod.
Kérlek ne add fel, keményebb diókat is feltörtünk már itt :)
Ha csinálsz egy jó képet az alkatrészekről, nyákról, lehet, hogy sikerül fejben összerajzoljuk.

UI:
Mérd ki az R210 , R211 ellenállásokat, cseréld a C163, C164 kondit.
Először csak a zennert tedd be. Mérjél. Aztán a tranzisztort. Mérjél. Gyorsan.
Közben figyeld mi melegszik. Tranzisztor nélkül a bázis feszültség rendben kell legyen.
Szerintem használhatnál egy jó erős BD2xx tranzisztort is, egy soros diódával a bázison.
Lehet én vagyok maradi de Emitter követő kapcsolásban nincs szükség akkora bétára ...
de hogy ne gyilkold a darlingtont, tehetsz a BD-re egy kicsi BC171-est vagy bármit ami kéznél van, addig amíg kísérletezel.

István.

1

SSDS
SSDS picture

Mikor élesztettem az áramköröket folyamatosan figyeltem (az ujjammal) a Zener diódát és a Darlington tranzisztor hűtőfelületét. Kb. 40 másodpercig üzemszerűen alig érezhetően melegedett, jól működött a készülék, hallgattam, majd hirtelen elhalkult, a Zener felfórósodott, majd elszállt a táp. Hőmegfutott 2-3 másodperc alatt, de előtte stabilan működött kb 40 másodpercig. Ez azt jelenti, hogy feszültség alatt éled fel a hiba, egyenáramú vizsgálófeszültséggel történő műszeres mérésnél (pl. multiméter), esélyem sincs a hiba kimérésére. Első nekifutásra az összes elektrolit kondenzátort kicserélem a tápegységben...

0

balage
balage picture

Helló! Ha a zéner felforrósodik, az azt jelenti hogy először a tranzisztor lesz C-B zárlatos. A 2db 1,2K-ón nem folyhat akkora áram hogy forró legyen. Azonkívül az AC-n egy 500mA -es bizti, a kimeneten meg van egy 100R-os biztonsági ellenállás (FR101) Tehát nem nagy esély van hogy az elektronika túl nagy áramot venne fel.Nem  tudom a2SD698 honnét származik, nem lehet hogy ócska hamisítvány?

0

SSDS
SSDS picture

eBay-en vásároltam Kínából, nem volt olcsó, elvileg Brand termék de ezt csak a jó Isten tudja.

0

balage
balage picture

Azért megérné próbára egy TIP122-t betenni helyette.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: elég, ha a tranzisztor emitterén levő C165, 100uF/25V , 40 éves elkó átvezet
Ott áramot kellett volna mérni

Bálint

0

SSDS
SSDS picture

Ok, megrendeltem hozzá egy 6db ból álló kondi garnitúrát ahol 25V helyett 50V- os a 100 uF -os kondi. 

0

SSDS
SSDS picture

Mindent ellenőrizni fogok amiket javasoltatok, rövid időre félreraktam.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Cseréld ki a két dupladiódát!
Asszem D107, D108 a számuk.

0

SSDS
SSDS picture

Ok.

0

zsugori
zsugori picture
***

ja mert csak a tápegységben  és a többivel mi lesz?

1

SSDS
SSDS picture

Ha a gyári műszaki paramétereknek megfelelően működik ez a készülék, akkor nem bántom a többit. Sajnos nem jutottam el odáig hogy a HF (AF) részt tesztelni tudjam.

0

steewi
steewi picture

Hali,
BUÉK mindenkinek!
Az biztos én sem alakítanám át ezt az egyszerű áramkört,ha van szkópod sasold meg sokat elárulna.
És ha már 1 percig is üzemel az áramkör  tudsz áramot is mérni ezzel is kapsz egy infót a tovább
lépéshez.
A rajzot nézegetve minden táp ellenálláson keresztül csatlakozik ahogy ezt írtad is de mindegyik
után van kondi is.smiley
Sok sikert a javításhoz!
steewi

1

SSDS
SSDS picture

Köszönöm az instrukciókat neked és a többieknek is! Most már sikerülnie kell ennyi segítséggel! :) Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

0

hwjveress
hwjveress picture

Szia SSDS !

Nekem is van egy ilyen magnóm, csak lapos szíjjat cseréltem és üzemképes. Ne add fel, ha lesz lehetőségem méregetek majd a készülékben, mivel most nem otthon lakom.
 

0

SSDS
SSDS picture

Nekem is van belőle több (3db), van még mellette CT-F500 is ami 100%-ban megegyezik a CT-506 -tal (az előlap szélességét kivéve). Ezt kivételesen a rendkívül szép karcmentes állapota miatt vettem meg. Mindegyikbe szétmállott a lapos szíj, ragacsossá vált, elektronika hiba nem volt. Ezen nagyon csodálkozom, soha nem hallottam még táphibás CT-506 -ról és tessék! Itt van előttem.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Ez se táphibás, csak valami megöli, és ez a gyengébb láncszem.
Az utólag leírt hiba nagy valószínűséggel gerjedésre utal.
Próbáld meg leválasztani a tápról az egységeket ( kiveszed az ellenállásokat ),
úgy láttam, hogy a végfok is egy 100 ohmos ellenálláson keresztül van megtápolva.
Szakaszold ki.
A külső tápról való meghajtás jó ötlet, én is javasolni akartam, csak kielőztek :)

Sok szerencsét :)

István.

1

SSDS
SSDS picture

Ok.

0

Sponsored links