You are here

Pioneer sa 950

11 posts / 0 new
Last post
belfi
belfi picture

Sziasztok!Szeretném kérni a tanácsotokat a következőre nézve!
Hoztak egy Pioneer SA 950 tip erősítőt,"Erősen torzít" címmel.Szétszerelve látható volt hogy egy "kolléga" már egyszerűsített: Kiiktatta a védelmet és a jobb oldali végfokot.Kiszerelte a diódás határoló párost,és beépítette a bal oldalhoz.Próbálom újra éleszteni de az eredetei alkatrészek már nem szerezhetőek be. Leírom a csere alkatrészeket
Végfok- eredeti(Q1,Q2)2SC2525 Csere 2SC3280(Q3,Q4)2SA1075 Csere 2SA1301
Diódák(D314,312) eredeti US1035 csere 1N4148. ZENER(D318,316) eredeti MZ 043 csere ZPD 4,3. A bal oldal a régi alkatrészékkel (azok sem eredetiek) müködik de a jobb végfok erőteljesen melegszik terhelés nélkül,mindegy melyik (régebbi ill az új alkatrészekkel )A rajz megtalálható a tanyán a Pioneer 940 bejegyzésnél.Ha valaki tud segíteni az legyen olyan kedves és tegye meg mert rajtam kifog.Köszönettel belfi!

Comments
belfi
belfi picture

Halihó!Először is szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét.Úgy fest feléled a kicsike.A trimmereket 0-ra állitottam de elkövettem azt a hibát hogy nem figyeltem a hőkompenzátor diodára(D309,D310) és hűtő borda nélkül hajtottam a végfokot.A hűtő tönk nem ért hozzá a diódához illetve a thermisztorhoz.A nyugalmi áram természetesen változott mi mást tehetett volna :jawdrop: !Most ott tartok hogy megszólalt csak egy pár alkatrészt kell még azonos tipusúra cserélnem és ugy nézki hogy kész!
Még egyszer köszönöm!
Üdv belfi!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

akkor hőmegfutás, azért itt látszik, hogy 4-5W is melegít.

Üdv,
Oszi

0

belfi
belfi picture

URAIM!A siker teljes!!A nyugalmi feszkót(áramot) az erre kijelölt tesztpontokon 10' melegedés után 10mV-ra beállítva elég szépen szól.Köszönet a sok segítségért.
Üdv belfi!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

a végfok melegedését vagy a magas nyugalmi áram okozza, vagy a kimenetét beterheli a relés védelem. A végtranyók emitterellenállásán mérd meg a feszültségeket ill. azt, hogy a kimenet beáll-e 0-ra

Üdv,
Oszi

0

belfi
belfi picture

Hali! Megmértem a feszkót az emitter ellenálláson 10mV->és emelkedik a tranzisztorok hőfokával egyetemben 60mV-nál kikapcsoltam mert nem bírta a kezem.A kimenet nem áll be 0-ra 20mV de az is változik.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

a 20mV az a maximálisan megengedett érték a doksi szerint az ellenálláson. Nagyon olyan mintha hőmegfutás lenne. A thermisztort meg kell nézni jó-e. Össze lehet hasonlítani a másikkal, ill. a Q310, Q312, Q314, Q316 tranzisztorokat és a környező alkatrészeket, van-e egy rossz ellenállás esetleg. Valamiért nem szabályoz ez a kör.
Próbáld meg a VR2 potit 0 ohmra állítani. Így nem nyitja ki annyira a végfokot, Ha jól működne szinte teljesen le kellene zárni a végtranyóknak.

Üdv,
Oszi

0

belfi
belfi picture

Szia ! Köszi, mérem, ez eredményről beszámolok!
Üdv belfi!

0

Jantsika
Jantsika picture

Szia ! Ez egy aránylag egyszerű végfok, szinte bármilyen tranyóval elmegy, ami birja a tápokat, nem kell hozzá eredeti. A diódás határolón a DC védelmet, vagy a munkapont beállitást érted ?? Ha alapban melegszik, akkor vagy el van billenve a vége, vagy gerjed. Inditásnál a tápokba szoktam tenni egy 100 ohm 5W ellenállást ,hogy ne kelljen rakásra venni a végtranyókat , A nyugalmi áram nem lehet több mint 30mA. Tipikus hiba ezeknél, a bemeneti diferencál erősítő, az nagyon meg tud tréfálni. Ha váltóban gerjed, a bemenetre rövidzár, és a kimeneten 10 ohm 47 nF ellenőrizni R407 C403, ill elkók . Sok sikert !

0

belfi
belfi picture

Szia!A DC védelmet!A halható tartományban nincs gerjedés de ez nem jelenti azt hogy nem gerjed.A nyugalmi áramot még nem mértem most fogom.Köszönöm a tanácsot.Üdv belfi! (az eddig javított erősítők azonnal elindultak az alkatrészek cseréje után csak ez szivat.)

0

Jantsika
Jantsika picture

Szia ! Ha a potin állitassz, akkor változik a végtranyók bázisán a fesz ?

0

Sponsored links