You are here

Pioneer Vsx-323 házimozi erősítőt D/A converter hiba

3 posts / 0 new
Last post
Eddyke
Eddyke picture

Sziasztok!
Kaptam javításra egy Pioneer Vsx-323 házimozi erősítőt.
Előzményekről annyit tudok, hogy valami buliban volt, és egyszer csak elhallgatott. Ez a része orvosolva lett, mert a trafóba kiment a hőbiztosíték. Ez ideiglenesen kiiktatva (majd a javítás végén kap új biztit, ha a javítás sikeres lesz).
De hangot alapjába véve nem tudok rajta kicsikarni, csak ha a eltávolítom az átvezető panelről a C602-es csatoló kondikat, és oda csatlakozom külső hangforrással. De itt ezen a panelon az analóg bemenetet ami a hátsó RCA felől jön, átkötöm az analóg kimenetre, akkor a hangerő szabályzás, hangmódok stb mennek. Csak ez az D/A konverteres rész nem. Tehát se a HDMI bemenetek, se az usb-s lejátszás hangja, tehát minden ami digitálisan menne hang nem megy.
Ezt megelőzőleg a PCM1681 D/A konverter analóg kimenetein 2.1V DC mérhető, ami miatt a hang eléggé recsegős és inkább csak a recsegés jön át, mint sem más.
A D/A bemeneti lábán DATA1 bemeneten 1,1V dc mérhető, a többin (DATA2-DATA3-DATA4) közel nulla volt.
Segéd tápfeszek (3,3V, 5V) megvannak, azok jók. Ami még furcsa, hogy a 12V DC táp, csak 10,4V. De ezt az alacsonyabb feszt indokolhatja a beépített korlátozó ellenállás. (Ezt az ellenállást is mérve, rajz szerint jó.) Ezt külső tápról megtáplálva, hogy a tápkör hibát kizárjam, fix 12V-on 220-300mA közt vesz fel.
Most nem tudom eldönteni, hogy a tápkörben terhel e be valami, ami miatt valami kommunikáció megzavarodik, vagy maga a D/A konverter IC halt el, vagy maga a processzor ezen része.
Ill a hdmi rész se akar működni, (bemenetre kötök jelforrást, és a kimeneten nem ad képet) de azzal még nem foglalkoztam jobban, hát ha ez a rész kavar be ott is valaminek. De ha pc-re csatlakoztatom, felismeri a gép, és át lehet váltani a HDMI hangkimenetre.
Aki esetleg javított már ilyen erősítőt és találkozott hasonló hibával, attól szívesen kérnék egy kis iránymutatást, hogy merre lehet a galiba oka. Még a D/A konverter cserét bevállalnám, de a prociét nem.
 

Comments
BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Itt van hozzá SM. A 12V-os ágon a HMI12V-os ágat érted? Abból 2 DC-DC konverter csinál 5 és 3.3V-ot, azok rendben vannak? 

András

0

Eddyke
Eddyke picture

Szia! 
Igen SM-ből dolgozok. 
Igen a HDMI10V-ot értem. A
A 3,3V, 5V, 3,15V,1,2V és 1,8V megvan. 
Olyan, mint ha valamiért a processzor rossz vezérlést adna a PCM1681 D/A  konverternek. 
Ha HDMI bemeneten adok neki jelet, és beállítom arra amire rá van adva (pl DVD, de bármelyik másik HDMI bemenet is használható ha arra van állítva ) akkor a DATA1 bemenet is le megy 0V-ra, de ha a bemenet pl DVD, és a jelforrás BD-n van, akkor visszatér a fent leírt DATA1 feszültésg Tehát csak akkor 0-a amikor a bemenet is arra van kiválasztva, amint a fizikai bemenet is csatlakoztatva van. De a D/A kimenetén ugyan úgy ott a magas kimeneti feszültésg.
Néztem úgy is, hogy a PCM1681 D/A -t leforrasztottam, a helyzet ugyan az maradt. 
Üdv Gábor

 

0