You are here

Pioneer VSX-S500-s erősítő processzora letilt 5mp után

19 posts / 0 new
Last post
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Elakadtam ezzel az erősítővel. Eredetileg nem csinált semmit, még egyetlen led sem világított. Mindent átmérve mindent rendben találtam, ha kényszerrel elindítom a tápot készenlétből akkor az összes feszültség rendben van.
Érdekes módon a proci kerámia rezonátora nem rezeg. Egyik lába testen, másik 3.3V-on. Viszont amíg a reset lábat lehúzom testre addig rezeg, és mindkét lába 1.5V körül van.

Észrevettem hogy ha az eepromot leveszem az i2c buszról, akkor 5mp -ig megy a készülék. 2mp után a hangfalvédelmi relék is behúznak, ha a végfok csatlakozót lehúzva indítom akkor overheat -ot ír. Tehát ha hiba lenne azt kiírná és nem kiakadna. Mérve a végfokokon nincs egyenfeszültség. csatlakozókon a protect láb alacsony szintű, ha felhúzom akkor tilt. Tehát 5mp -ig minden rendben.
Viszont ez után a proci leáll, rezonátor nem rezeg, lábai testen és 3.3v-on. Ezután resetre nem indul el csak táp elvételre. Ha addig resetelgetek amíg nem akad ki, akkor újraindulgatva meg hosszú ideig melegedés vagy bármi hiba nélkül.

A másik fura dolog: ha a memóriatartalom az eredeti akkor azonnal kiakad, nincs életjel. Ha csupa FF FF akkor is azonnal kiakad. Ha csupa 00 00 00 -al írom tele akkor egy alkalommal megy a szokásos 5mp -ig, de ezt eltárolja és utána nincs életjel - azonnal kiakad. Mégis mintha súlyos hibát tárolna be.... De miért áll le még a rezonátor is? és még a feszültségek is eltolódnak rajta. És nem indul újra resettel, csak táp elvétellel....

A proci m16c m3030rfgpfp. Valami általános rajzot találtam, de a lábak funkciója itt nem adott - gondolom szoftverfüggő.

Update:
Megnéztem jobban a tanyán lévő szerviz manualt, lehet hogy stimmel de csak a D-main van meg a rajzon. Ez a panel az extra szolgáltatásokért felel, netrádió, lan port, HDMI bemenetek stb. Ha ezt a panelt be sem szerelem akkor is működik az analóg bemenetekkel, mert az előlapi gombok, kijelző, végfok,és tápegység vezérlése mind az alsó panelen lévő processzor (m16c m3030rfgpfp) feladata. Nos ez a proci a hibás - szerintem.

Lehetne a hiba oka hogy a D-mainnal nem tud rendesen kommunikálni de ez nem magyarázná a rezonátor leállását.

Ha valakinek ötlete vagy javaslata volna, kérem segítsen egy kicsit.

Köszi!
Joco

File attachment: 
Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a rezonátort külön tesztelted?

Bálint

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a tanyán és máshol is csak Pioneer VSX-S500-K típust találtam, még keresem
Mi a processzor típusa?

Bálint

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

A proci típusa m16c m3030rfgpfp.
Úgy nézem ebben is van OTP memória, ami bizonyára üres ha csak rendelek egyet az aliexpressen. Már jártam így egy másik típussal. Ha csertélni kell akkor a készülékhez programozott proci kellene, ilyet nem találtam.

Köszi!

0

city217
city217 picture

http://www.manualsdir.com/manuals/485535/pioneer-vsx-s500-s-vsx-s500.html
Már írtam ugyanaz, ne fáradj!
J.
ui: A poci meg xxxxxzéró, és a 77-es lábon indulna nem direktbe. Van benne két trafó is, de most már nem segítek többet.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Ez a manual csak kezelési útmutató, nem szerviz manual. De kívülről tényleg ugyanúgy néz ki.
Keresek egy szerviz manualt, és megnézem jobban.

0

Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Megnéztem jobban a tanyán lévő szerviz manualt, lehet hogy stimmel de csak a D-main van meg a rajzon. Ez a panel az extra szolgáltatásokért felel, netrádió, lan port, HDMI bemenetek stb. Ha ezt a panelt be sem szerelem akkor is működik az analóg bemenetekkel, mert az előlapi gombok, kijelző, végfok,és tápegység vezérlése mind az alsó panelen lévő processzor feladata. Nos ez a proci a hibás - szerintem.
Lehetne a hiba oka hogy a D-mainnal nem tud rendesen kommunikálni de ez nem magyarázná a rezonátor leállását.

Köszi!

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Simán elképzelhető, hogy ha a proci valami rendelleneset talál az inicializálás során, pl. nem található valamelyik periféria, akkor a nagyobb károsodás megelőzése érdekében elmegy valamiféle halt állapotba, ahol mindent lekapcsol, még az oszcillátort is. Persze a procihiba sem kizárható, de szerintem nem a rezonátorral van a gond, ha egyszer elindul és stabilan megy reset alatt. Próbáld meg kicserélni, ha nincs pont olyan, akkor a próba idejére egy közeli frekvenciájúra. Vagy vedd ki a rezonátort és külső oszcillátorról adj neki jelet.
imrus101

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Valóban, én is pontosan ezen a vonalon gondolkodom, és erre a két lehetőségre gondoltam. A proci hiba azért tűnik valószínűbbnek mert ha leáll a resettel nem lehet elindítani csak a tápfeszültség megszüntetésével.
A gond az hogy ez azért nem biztos, és hogy a szoftverrel feltöltött proci gyakorlatilag beszerezhetetlen.

Köszi!

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

SzBálint fórumtársunk talált egy M16C processzorcsaládról készült dokumentációt, ebben a Clock Generator funkciónál az van leírva hogy :
Power saving features: Wait mode, stop mode

Tehát ez a proci üzemszerűen le tudja állítani a clock generatort. Úgy tűnik ez a jelenség mégsem utal egyértelműen a proci hibájára.

Köszi!

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Jó ötlet, összeütök egy ilyen tesztert - vagy keresek másik rezonátort. Kicsit ellene mond hogy mikor leáll akkor a proci lábain a feszültség megváltozik. Mikor rezeg akkor 1.5V körül van mindkét láb, mikor leáll akkor az egyik felmegy 3.3V-ra a másik láb pedig leesik 0V közelébe.

Mindenképpen kipróbálom.

Köszi!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a készüüléket nem ismerem, de
ellenőrizd, hogy a processzor nem kap-e még más feszültségeket is
Egy Sony-ban 3 klf feszültség kellett, 3 stab-kockáról
Ha hűtöd a processzort, nem változik?

Bálint

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Megnézem mégegyszer, de úgy emlékszem csak a 3.3V kell neki - más tápfeszültsége nincs. Ezt a feszültséget emelni nem mertem, de csökkentettem 2.6V -on még ugyanígy működik. Ez alatt már a kijelzőn nem jelenik meg semmi, de a ledek még mennek, viszont ekkor is ugyanannyi idő után akad ki.
A hűtést nem próbáltam mert egyáltalán nem melegszik, de meg fogom próbálni.

Köszi!

0

city217
city217 picture

Akkor miért szólsz bele.
Van a tanyán rajz vegyétek elő, vagy várjátok meg hátha jön a segítség!
Hamar otthagytátok a kavicsot. :)
Nem is értem miért ő volt az első bűnös, amikor még millió cucc van előtte.
https://www.google.hu/search?q=pioneer+vsx-s500-k+manual&client=firefox-...
J.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Sajnos én is csak vsx s500-k rajzot találtam, az is roppant hiányos, felületes. Ahogy nézem nem egyforma a vsx s500-s felépítésével.
A proci azért lett az első számú gyanusitott mert szerintem az órajele nem állhat le, főleg nem billenhet ki a feszültség a rezonátor lábain.

0

city217
city217 picture

Szia.
De ilyen sincs. :)
"Egyik lába testen, másik 3.3V-on. Viszont amíg a reset lábat lehúzom testre addig rezeg, és mindkét lába 1.5V körül van."
A bélés ugyanaz csak a gombokban van eltérés.
De ha valamelyik alkatrészt nem találod akkor keresd az adatlapját.
Üdv.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Igaz, bebizonyítani nem tudom, de hidd el: amint leáll a proci a rezonátor egyik lába testre, a másik 3.3v-ra kerül. Ezután ha reset lábat testre húzom akkor visszaáll a normális feszültségre amíg aktív a reset, de el már nem indul. Csak ha a 3.3V-ot elveszem egy pillanatra.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: csak, több szem többet lát
Olvass utána a rezonátor viselkedésének klf munkapontokban
Legalább lenne egy megfellebbezhetetlen javítási tanácsod.
Ugyanazt a hibát több alkatrész hibája okozhatja, sorban végig kell vizsgálni
(ezért van a Tanya, nem a magáninstrukcióidnak)

Bálint

0

city217
city217 picture

Ez már nem tanya hanem sufni, és te vagy az élen!
Legalább értenéd a kényszerindítást, és hogy olyankor mi van. Persze hogy jó a táp, csak egyéb dolgoknak nem tesz jót.
Hajrá csináljátok, de az biztos hogy veled közel százig megy a duma. :) Inkább gyere a kondikkal, azt már megszoktam.
J.

0

Sponsored links