You are here

Playstation 3 CECH-2104A DVD/BluRay olvasó hiba

1 post / 0 new
yohnsee
yohnsee picture

Sziasztok,
vettem régen magamnak egy PS3 konzolt. Az alapgép kiválóan működik, viszont a DVD meghajtója nem.
Szétszedtem, a meghajtó is itt van előttem darabokban. A tünet, hogy abszolút semmit nem csinál. Illetve de, amikor feszültséget adok rá, az olvasófej 1mm-el lejjebb ugrik, és ott is marad. Itt most nem a motor hajtotta mechanikus mozgást értem, hanem a lézer lencse van felfüggesztve finom szálakkal, ez a lencse ugrik befele egy picit, majd ott is marad. Egyetlen motor sem mozdul meg.
Eddigi tesztjeim: egy másik PS3-ból kivettem a DVD meghajtót, és ennek a helyére dugtam, de csak a 4 eres betáp kábelt csatlakoztattam, mert az adatkábel más méretű. A teszt meghajtó szépen elindult, ha volt benne lemez felpörgette, ha nem, akkor is kereste, látszott is, hogy a lézer dolgozik. Tehát azt a következtetést vontam le, hogy ha csak a betápot csatlakoztatom, akkor is el kellene indulnia, legalább annyira, hogy a fejet belső végállásba tekeri, majd megnézi, van-e lemez beletéve. Tehát az adatkábelt egyelőre nem is vizsgálom. A betáp 4 eres, +12VDC, GND-GND, +5VDC. A motorokat egy BD7969EFV chip vezérli (semmilyen dokumentációt nem találtam hozzá), ezt pedig egy CXD5131. Van még a lapon egy BD9683, egy "35241" feliratú SO-8 tokozású IC és egy Eprom. Az eprom tartalmát kiolvastam, eltettem, ha bármi visszafordíthatatlan történne az elektronikával. Ezeknél a konzoloknál a lemezmeghajtó és az alaplap össze van párosítva, másikat csak úgy nem tehet bele az ember. Gyanítom, hogy az Eprom tartalmazza ezt a fontos infót. Van-e valakinek ötlete, hogy induljak neki a hibakeresésnek? Az IC-k megkapják a feszültségeket (eprom: 3.3V, motorvezérlő: 5V és 12V, bár ez utóbbinál ugye nem tiszta, hogy hol és mit kellene kapjon) de soha ilyen mélységekben nem próbáltam még CD vagy DVD olvasót javítani. A fentebb említett próbára bekötött másik meghajtó minden tekintetben inkompatibilis, ugyanis ezeknek a kiépítését generációnként változtatják. Van pár donor gépem, de egyik IC sincs rajtuk, ami nekem kellene ide tesztelgetni. eBay-en ez a vezérlőlap 2500-3000Ft, de szeretném megérteni ezt és működésre bírni.
Az utolsó képen látható egy kis módosítás, a BD7969-et betápláló 5V-os vonalon lévő SMD biztosíték szakadt volt. Ide tettem egy másikat, de csak állítva fért be, mert az eredeti nagyon pici volt.
János