You are here

PMR forgalmazás rögzítése

7 posts / 0 new
Last post
torokj
torokj picture

Üdv!
PMR rádióforgalmazást hogy lehet a legkönnyebben rögzíteni?Céges,a sok "háttérzajt" kellene rögzíteni és ezek alapján szankcionálni.
SDR vevőre és valamilyen célszoftverre gondoltam.Ötletek?
Köszönöm.
torokj

Comments
Mr._V.
Mr._V. picture

Ahogy már említették, a PMR szabad forgalmazású frekvencia, de értem a problémád, hogy a te eszközöddel magánbeszélgetéseket folytatnak le rajta, ami téged zavar.
Ha 1 frekin van mindenki (és nem vált akkor sem, ha magánbeszélgetést folytatnak), akkor egy darab vevő és mellé egy darab digitális diktafon, ami mp3-ban napokat képes rögzíteni. Aztán egy gép elé ülve a hanghullámokon láthatod, mikor beszéltek és mikor volt csönd, így könnyen végig tudsz menni rajta. De a legtöbb rendelkezik "zajzárral", ami náluk hotstart, voice activation vagy egyéb megnevezés alatt fut, azaz csak akkor rögzít, ha beszélnek... ám ez 1-2mp-nyi kihagyást is jelenthet a forgalmazás elejéből. Ez diktafontól függ, hogy meddig rögzít, ha már csend van. Egy jó minőségű 16GB diktafon 25e volt kínából, de neked nem kell sztereó, nem kell 16GB, szóval a mai árakon is még egy 10-es körül kapsz egyet, amin van jack (line vagy phone) bemenet is, amire a vevőegység kimenetét is rá tudod kötni és akkor tiszta lesz a felvétel... és még célszoftver, futó számítógép sem szükséges hozzá.

Amennyiben a munkaszerződésben-, vagy a kiadott eszközök útmutatóiban nem szerepelt a kizárólag üzleti beszélgetésre való utalás az adott frekvencián, akkor ami nem tiltott, azt szabad! Szóval jogosan akkor szankcionálhatod a "csetelőket", ha ez a "csetelés" (magán jellegű beszélgetés) írott- és általuk aláírt (tudomásul vett) formában céges szinten tilos.
Amennyiben erről nem lettek tájékoztatva, akkor tájékoztasd őket és csak utána szankcionálj, ha folytatják.

Nem minden cég vesz magának frekit. Még a nagy cégek, mint a madaras teszkó vagy az obi, lidli és még sorolhatnám, ők is ezt használják, ahogy a pesti hídfelújításon (vagy környékén) is PMR-en forgalmaznak, olykor magyarul a darusok, olykor angolul valakik.
Olcsó az eszköz, van elég szabad freki, ha valaki épp zavar (sugároz) a környéken... és általában nem is 5W-al adnak, hanem jóval kevesebbel az akku-takarékosság miatt.

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Eleve micsoda egy besavanyaodott tökfej lehet az, aki büntetni akarja azokat, akik a hivatalos közlendőkön kívül bármi mást is mondani merészelnek? Aszittem az ilyen zimmerferi-utánzatokat már mind elvitte az ördög...

2

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Már nem fél watt a maximális adóteljesítmény? Mert azt hallottam, hogy a csatornák száma 8-ról 16-ra nőtt az analóg PMR-nél, de az adóteljesítmény is változott?
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

lovikiraly
lovikiraly picture

Szia!

Egy mindenki számára publikus/nyilvános frekvencián történő fogalmazásban mit akarsz szankcionálni?
Magára valamit adó cég nem PMR-en kommunikál, hanem vásárol egy frekvenciát, és hozzá típusengedélyes 
rádiókat.Ez esetben nincs zavartatás, a rádiók beazonosíthatók,akár analóg, akár digitális készülékek/hálózat van. NMHH segít benne.

Üdv!

1

proba
proba picture

Egy másik PMR vevő magnóval, ami a sarokba le van dobva. Lehetőleg mindkét oldal rádiós hatósugarában.. Ha kódot váltanak bukta... 

0