You are here

Projectoros tévé izzója SONY XL-2400 tévébe,honnan tudom ha hibás,műszerrel mérhető?

11 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok kollégák!
Hoztak hozzám egy ilyen izzót,a tulaj most rendelte a neten. A régi nem világított de vett egy újat. Kicserélte de ez sem világít. Sosem kerültem még ilyen rendszerű tévével javítási kapcsolatba. Ohm mérővel semmit nem tudok mérni rajta. Egyáltalán milyen elven működnek ezek? Hogyan tudnám leellenőrizni,kimérni hogy jó e? http://www.electroarea.es/mpn/ecl-5386-cm/
Üdv! Cormyus

Comments
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
10 percre elugrottam és ránéztem a készülékre. Amit csinál..bekapcsoláskor 7 szer villan zölden majd gyorsabb ütemben piros és zöld váltakozik kétszer majd egy hosszabb zöld és ismétli a két pirosat zsinórban. Gondolom a 7 zöld villogással nem kell foglalkozni az a sima indulás lehet,a két piros meg elvileg az izzó retesz záratlanságára utalna. Annyit tudtam megállapítani hogy a retesz rendesen a helyén van,de az elektronika valamiért nem érzékeli. Folytatása és megbontása következik majd.
Üdv!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

A ventilátorok indulnak ? A kapcsoló stekkereinek forrasztását vizsgáld meg.

Üdv Stevepapa

0

Cormyus
Cormyus picture

Üdv!
Jelenleg egyetlen ventilátor sem indul. "A kapcsoló stekkereinek forrasztását vizsgáld meg." Milyen kapcsolóra gondolsz pontosan?
Üdv!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

A lámpa "modul" egy mikrokapcsolóval van védve. Ha kiveszed a lámpát nem indul. A kapcsoló néha nehezen található, ennek a kapcsolónak a stekkerére gondoltam. Vizsgáld meg rendesen a helyére megy e a lámpa modul.

Üdv Stevepapa

0

Cormyus
Cormyus picture

Köszönöm!
Ma elhozták, holnap belenézek. Ami védelmet eddig ebben láttam az a lámpa hátsó takaró fedele,a 2-es hibakód is azt hiszem erre figyelmeztet. Azt egy optokapuval oldották meg,azt figyeli hogy a hátsó elfordított kereszt retesz elébe kerül e az érzékelőnek. És ahogy néztem olyan szerencsétlenül van elhelyezve az a kis panel hogy ha a fedelet nem teszik teljesen a helyére és a kart úgy erőltetik akkor pont a panelnak megy neki. Akár meg is repedhetett a tulaj próbálkozásától. Na majd ki derül.
Üdv! Cormyus

0

istvan770
istvan770 picture

Szia!
Nekem is újdonság a téma, kiváncsi voltam, ezt olvasd át: http://www.projektor.hu/az+uhp+izzok+termeszetrajza.html
Üdv.:

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Fém halogén lámpa, Ohm mérővel nem mérhető. Műszerrel azt mérd meg, hogy indulásnál a ballast ad e le gyújtófeszültséget. Valamint a "lámpakamra" elektródái nem korrodáltak e. A lámpánál szokott lenni egy mikrokapcsoló, ha nem zár nem indul !!! Hibaüzeneteket is szoktak produkálni, a STB led, és mono- stereo lámpa felvillanásaiból ki lehet deríteni, mit hiányol. Az új lámpával teljes üzemképtelenség nagyon ritka. Valószínű, hogy a régi is működik.

Üdv Stevepapa

0

myckie53
myckie53 picture

Szia!
Valóban ez valamilyen fémhalogén ívlámpa, tehát ohm mérővel nem mérhető.. Lehet egyenáramú, váltóáramú. Minden esetben a gyújtásáról és az üzemben tartásáról egy úgynevezett ballaszt áramkör gondoskodik. Ha új lámpával sem gyújt, több lehetőség is van a további vizsgálatra. A lámpatoknak van egy érzékelője, többnyire egy mikrokapcsoló, ami lámpa fedelének rögzítésekor kontaktust zár. ha ez nincs a helyén nem gyújt. A ballaszt maga is lehet hibás. ha működés közben durrant el a lámpa, akkor majdnem biztos, hogy a ballaszt tönkre ment. azt is kell vizsgálni, hogy a régi lámpa milyen körülmények között ment tönkre, és milyen hibajelet ad a készülék.

0

Cormyus
Cormyus picture

Köszönöm a választ!
Egyenlőre a készülék nincsen itt. Az izzóra 2 szál vezet. Ezek között kellene indulásnál gyújtó feszültséget mérnem? Ennek mennyinek kellene lennie ha minden oké? Azóta a tévé tipusát is pontosították. KDF-E50A11E
Üdv!

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Gyújtó feszt ne mérj! Hisz csak egyszer tudnád megmérni.... Ráadásul, ha nem vigyázol, akkor csak egyszer tudnál próbálkozni is...

A gyújtás több kilovolttal történik.

Egyébként sima fémgőz lámpa ként is felfogható. Alias higanygőz lámpa, az ahhoz való eszközökkel világításra bírható.
Ezekre figyelj:
Teljesítmény. (Nehogy 500 wattos fojtóval próbálj egy 200 wattos égőt!), Az égőt ne tapizd mert felrobbanhat! (Használat előtt alkohollal zsírtalanítsd!) Ne nézz bele, mert UV-t sugároz.
Talán az autókhoz való "HID" ballasztok is begyújtják, de azok csak 30-40 wattosak.

0

Sponsored links