You are here

QUAD 405 azonnal kiégeti a végtranzisztorokat

9 posts / 0 new
Last post
Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!
Hoztak 2 db mono házigyártmányu QUAD-ot, az egyiket mintának mert az jó.A másikban azonnal kiég a végtranzisztor MJ 15003 (TO-3), meg az egyik meghajtója BD246C.Tápja kb 500VA toroid transzformator 2x44000uF elkókkal, tápja stabil ±56V. Az OP LT318 fémtokos volt, az is rossz volt.
Beraktam uj MJ15003-at kiégett, meg elégett a NYAK-on egy pár helyen a vezeték ezek után olcsobb 2N3055-öt tettem bele az is azonnal kiégett.
Most OP helyett TL081-et, majd mostmár TL071-et, ezen az OP-n 6-os kimeneten 1.1V helyett -8.8V van, ha kiakasztom a hangszóró kimenetrôl a visszacsatolást (R5=4k7) akkor -14V-om van, de ez átsétál lassan +14V-ra, OP tápja ZY15-el stabilizálva van de nekem 15.9V,-15.6V van, próbáltam a pl.negatív tápot (mivel nincs duplatápom) külsô táppal kiegyenliteni de a 6-os kimenet nem változott.
Tr2 kolektorán +54V (jó?)
Tr1,Tr3,Tr4 emiterjein +54V (rossz)
Végfok bázisokon +54V (rossz)

A rajz ehhez hasonlo de gyengített nincs benne a Tr5, Tr6, az OP kimenetén nincs D8 zener,D9 zener.
http://img15.imagefra.me/i83f/shizo/vrfk_108_uef0y.jpg

Comments
zgyula
zgyula picture

Szia!
Igaz én soha sem építettem 405-öst, viszont 707 -est igen. Ennek a felépítése ugyanaz,csak az elejét egy kaszkód fokozattal oldották meg lényegesen egyszerűbben, a vége maradt a 405. Annyit tudok elmondani, hogy a T7-es tranzisztor betaja legyen minél nagyobb, jó ha 100 körüli, az MJE15031 kiváló ide. 5-6 példányból tudsz válogatni 2-3 ilyet :)

0

ha7pj
ha7pj picture

Szia!
Mi rendszeresen építettünk Quad 405-töket a szakiskola gyakorlatain.A többségnek elsőre működött de a nem működöknél a teljes félvezető csere
után életre keltek.A javításra fordított idő és az anyag költség és a siker
ezt a megoldást diktálta ésszerűnek.Több száz megépítés tapasztalata.
Meg lehet keresni a hibás alkatrészeket de tudni kell, hogy minden mindenre hatással van a DC csatolás miatt.
Persze más a felállás egy hibás panel javításánál ha a javító szakember és nem diák
üdv Emil

0

facsiga13
facsiga13 picture

sziasztok
én a 80-as években sok q405-öt építettem,ez a hiba jelenségnél meg kell nézni a 2db 1n4148-at valószínű hogy az egyik halott vagy fordítva van barakva. továbbiakban ellenőrizd az összes Vcc + oldalon lévő tranzisztorokat.a régi rajzon ez BC212-volt. ha ezek rendben vannak ellenőrizd a
elsőnek ezeket nézném meg, a tapasztalatom szerint ez mindig megoldotta a problémát. ellenőrizd a tápot hogy terhelés alatt egyforma-vagy nem,ez is ezt a hibát szokta okozni.
remélem hogy tudtam segíteni.

0

karaj01
karaj01 picture

üDV!
Ha indítod az erősítőt minden képen tegyél a két tápágba izzót biztosíték helyett így sokat lehet a félvezetőkön spórolni.
Szerintem sem jó ötlet a 2N3055 a feszültsége miatt azt a +-30v-os verzióban alkalmazták inkább 40 W-nál.
A 3773 az ára miatt szerintem kicsit drága hogy kísérletezz, inkább BD249C vel próbálkozz bár az nem TO-3 as tokozású de indítani tökéletesen megfelel és ha szépen indul az erősítő akkor cseréld csak véglegesre a végét.
Én annó mindig szimetrikus tizen voltról indítottam őket.
sKis szikra=kis áram, Nagy szikra= nagy áram, Ha a csavarhúzó megolvad= B.N.Z

Krisztián

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

ennek az erősítőnek meg kell, hogy legyen a munkapontja a végtranzistorok néklűl is. Mind amig nem lesz 0 a kimeneten nem érdemes a végtranzistorokat bekötni. Nem szabad figyelmen kívűl hagyni azt a tényt amit a bevezetőben a kolega megadott, az az, hogy 1.1V helyett -8V van a ME kimenetén. Ez az ami felborítja a bilit az egész erősítőben és emiatt kellene megnézni melyik a ME bekötése a NYÁK-on. A tisztel kolega is úgy kapta már ez erősítőt javitásra, hogy valaki beletett egy olyan ME-t amelynek a bekötése nem felel meg.

Üdvözletem

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

én is majd 10 éve piszokúl megszívtam egy házi gyártmányú 405-el. A hiba kisértetiessen hasonlít erre ami most téged is szivat. A hiba a műveleti erősítővel volt, ugyanis a tulaj kinyírta, konyít is az elektronikához és a fémtokos műveleti erősítőt lecserelte egy másikkal. Na itt volt a baj mert eredetileg olyan ME volt benen amely nem volt pinkompatibilis azzal amivel lecserelte. Eredetileg olyan ME volt benne amelynek a +Vcc a 8, a Vcc- az 5 a kimenet meg pin 7 amely nem egyezik a már megszokott lábkiosztással, Vcc+ a 7, Vcc- a 4, a kimenet meg a 6. Csatoltam is egy ilyen q405 kapcsolási rajzot, hogy legyen amivel a tiédet összehasonlítani.
Üdvözletem

P.S.

Valami miatt 500-as hibát jelent ha csatolni akarok fájlt ezért a linket adom meg
http://www.interlavka.narod.ru/stats03/quad405.htm

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Én ehhez úgy kezdenék hozzá, hogy kiforrasztom a félvezetőket. Azokat egyenként megmérem, és az alkatrészeket is! Ez a végfok nem fokozatokból áll, hanem együtt működik jól, visszacsatolásokkal áll be a szükséges feszültség mindenhol. Végfokot nem érdemes addig cserélni másikra, amíg nincs meg a hiba!

Üdv: formasu

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia. Shizo!
A TR5_6 lenne hivatott a meghajtó és ezáltal végtranzisztorok áramát korlátozni az R35_36-on eső feszültség függvényében.
Először a műveleti erősítő alkatrészeit mérd át egyenként, +- 15V-ról akár be is indíthatod, egyenáramúlag
le ellenőrizheted. A visszacsatolás "0" volton. Sajnos az alkatrészek mindegyikét ajánlatos egyenként
kimérni. A 2N3055 (60V) helyett nagyobb zárófeszültségűt (2N3773) tegyél, ha van lehetőséged rá az igen magas
+-56V miatt. Meghajtónak a BD244C kifogástalan.

0

Sponsored links