You are here

Quad 405 gerjedés hűtőbordán

59 posts / 0 new
Last post
agcsa99
agcsa99 picture

Üdv mindenkinek!
Nemrégiben készítettem 2 db quad 405 panelt (kapcsolási rajzot csatoltam), melyet eljutattam a megszólalásig. Az végfok panelok hűtőborda nélkül megfelelő teljesítményt és hangszínt produkáltak (járatásuk pár másodperc volt ügyeltem nehogy túlmelegedés következzen be borda nélkül.) Ám mikor végre hűtőbordára szereltem a T7,8,9,10-et furatszigeteléssel, csillámmal és hővezető pasztával, a hangteljesítmény lecsökkent és torz hang bántotta a fülemet. Reménykedem hogy segítséget kaphatok tőletek, előre is köszönöm! 

File attachment: 
Comments
Laczgy
Laczgy picture

Üdv Mindenkinek!
Egy rövid információt megosztanék veletek mivel régen kollégáimmal együtt megépítettük a Quad-405-öt, az ún. telefóliás változatot. A 10 db kész panelt én teszteletem le, hűtőbordára szerelve, hangszórók helyett műterheléssel, tápellátás trafóról, graetz és 2 x 10000 microF pufferrel.
A gerjedékenységet én is tapasztaltam és a megoldás "csak" annyi volt, hogy a panelen a + és a - táp közé egy 100nF mkfm kondit kellett tenni.
Ez mind a 10 db áramkörnél megoldás volt ( a telefóliás panelen a + és a - táp csatlakozás közel volt, így a kondi elhelyezése egyszerűen ment).
Ez volt 1987-ben és azóta ezek az erősítők csodálatosan működnek.
Laczgy

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: akik nem ismerik, MKFM=monolit kondenzátor,  régebben zsákszámra használták számítástechnikai és military  paneleken, közvetlen az IC-k tápfeszlábára forrasztva.
Míg el nem fogyott, ilyeneket raktam a stab.kockák lábaira
Kicsi, fekete, lapos kocka alakú, 4x4x1 mm, vagy kicsit nagyobb.
Leggyakoribb érték 47-100nF,   2,2-470nF- ig találkoztam ilyennel
Tavaly itt is keresték

Bálint

File csatolás: 

1

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Ezek "kutya közönseges" TOKOZOTT csip kondik lennenek-voltak!
A "nyugati/Militatry terminologia megfelelöje= CK05/06, azaz kb 5x5, ill. 7x7mm-es muanyag kapszulakban, ill. a kommersz megfelelöik "BX"/"CX" nèven lèteznènek...
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezek hazai, Kőporc gyártásúak voltak

Bálint

1

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
Igen fölfogtam, de miutan a Köporcok nem okvetlen vasarolhatok manapsag = batorkodtam a megfelelöit megnevezni wink...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: csak nosztalgiáztam, nem volt széleskörűen  elérhető

Bálint

0

agcsa99
agcsa99 picture

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! Az RC tag illetve a kondenzátor megtette hatását. A torzítás megszűnt. Örülök hogy vannak még segítőkész emberek akik egy kezdőhöz is szívesen fordulnak! :)

1

perlaci
perlaci picture

Üdv
Ha van lehetőséged mérd le az erősítő átvitelét. Utána ha van még kapacitásod olvass utána és módosítsd, persze ha van lehetőséged.
Meg fogsz lepődni milyen minőségi különbségek vannak félvezetők között.
Laci

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Üdv mindenkinek!

Ezt az erősítőt utánépíteni egy nagy hülyeség. Sajnos én is beleestem ebbe a tévedésbe jó pár évvel ezelőtt. Sok végtranyóm bánta. Aztán egyszer hozott valaki egy hagyományos (komplementer AB1 osztályú, negatív visszacsatolás, semmi IC) kapcsolástechnikájú erősítőt, meghallgattuk A/B tesztben, és megtértem. Játszani, tanulni jó, én is sokat tanultam rajta.
A tranzisztoros erősítők között van jobb is, rosszabb is, ezt speciel szerintem lehetetlen a gyárit megközelítően utánépíteni. Nem beszélve arról, hogy egy valamennyire is tisztességesen összerakott akárcsak 10 wattos csöves jobban tud szólni.
Magánvélemény + tapasztalat

Ja és a tranzisztorok szeretnek "láthatatlanul" ellhalálozni, aztán a hajad kihullik, mire rájössz a hiba okára. Csöves erősítőnél ez nem így van.

Üdv, lcsaszar

0

iparos
iparos picture

+1
Részemről ettől jobb "maszek erősítő" nem kell az otthoni akusztikához.

0

Jaca
Jaca picture
****

Örülök a sikerednek! 

1

perlaci
perlaci picture

Szia
Nem hagyott nyugodni a dolog na meg a nosztalgia. Nézd miket találtam.
http://elektro.zolee.hu/rajz_mutat.php?mutasd=32
http://skory.gylcomp.hu/quad405/quad405.html
Laci

1

agcsa99
agcsa99 picture

Köszönöm szépen!

0

kozakg
kozakg picture

Evolúció: /gyári!/
http://www.keith-snook.info/amplifier-hifi-schematics/QUAD%20405%20Servi...
http://www.keith-snook.info/amplifier-hifi-schematics/QUAD%20405%20schem...
http://www.keith-snook.info/quad-405-2-mods.html
.
Az R2 -röl egy pár szó:
Elég káoszos a gyár részéről is. Variálták mint kutya a nemi életet. Ez látszik a gyári rajzokon és a rajzoló programmal készített rajzokon is.
Lényeg, hogy van a panelen a kimeneti (nagyáramú részek) földje, erre csatlakozik a C15 C16 tápfesz szűrők, és az R13, R23 "alsó" vége. valamint a kimeneti RC tag, de ez utóbbival (is) megy a variálás.
Ezek csatlakoznak a puffer elkók közös pontjára. A pufferek közös pontjára megy a hangszóró kimenetek testpontja is.
Az összes többi földpont a panelon a bemeneti csati földpontjára csatlakozik.
A panelen ezt a két fajta földet köti össze az R2.
Bár a sasszin keresztül is ez a két földpont összekötődik (mert mind a kettő le van rá kötve), de a keletkező földhurokban a panelen ott van az R2 a maga pár ohmos ellenállásával. És ez már elég ahhoz hogy ebben a hurokban lényegesen kisebb feszültség indukálódjon a trafó, stb. mágneses tere által.
Az egyes változatoknál látszik hogy küzdöttek vele variálták egyes alkatrészeknél, (pl.R13, kimeneti RC tag) melyik csoportba földeljék

1

perlaci
perlaci picture

Urak ne egyétek már egymást !!! csillám meg paszta?

Tisztelt agcsa Van egy jó és van egy rossz hírem. A rossz, hogy sikerült egy honosított változatot megépítened, annak minden nyűgével és bajával. Jó hírem, hogy rengeteg a téma ezzel a legendás erősítővel kapcsolatban. Szánj rá egy kis időt keresgélj a neten. Ezzel az erősítővel foglalkozott a már szóba került Sípos Gyula is. Sajnos a "szocialista" változat az akkori elérhető anyagokkal próbálkozott sajnos gyatra eredménnyel. Sokat foglalkoztam ezzel a végfokkal ezért egy pár tanácsot adnék csak a többit tanulási célból olvasgasd össze a neten.
Ez a nagyszerű végfok pont azért szólt jól mert nagyon kis visszacsatolást és csillapítást alkalmaztak. Emiatt viszont gerjedékennyé vált. A gyári nyák különleges földelési rajzolata ezt megoldotta. A te változatodnál sajnos kis kondikkal lehet csak ezt megvalósítani persze kicsit rontunk a hangminőségen. A végtranyókat a gyári változatnál bizony válogatták azonos paraméterekre. Ezt nem részletezem. A hűtőbordára való szerelésnél ügyelj egyforma vastagságú szigetelők nagyon vékony kenőcs és ellenőrzés műszerrel, hogy tuti a szigetelés. A gerjedés másik nagy forrása a kábelezés. arra nagyon érzékeny. vastag huzalok és egy pontban összefutó földpont a lelke.
Ha utána olvasgatsz és kijavítod a kisebb nagyobb hibákat kapsz egy jó végfokot és rengeteg tudást. Próbálj meg türelmesen olvasgatni mert rengeteg változat készült ebből a változatból is és ott irogatják a problémákat. Rádiótecnika  Rádiótechnika évkönyv is foglalkozott vele.
Sok sikert Laci

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: honosított, pl.
RT1983/9

Bálint

1

proba
proba picture

Igazából a hang milyensége a kérdés. Ha a klasszikus szólok de torzan bugyborékolóan hangja van, azon szerintem a kimeneti RC tag, és a megfelelő helyre elhelyezett néhány pikos kondenzátor segít. ( volt hogy az áramgenerátor gerjedt, volt hogy a végtranzisztorok, esetleg a meghajtóik.) Ezt egy 10-470pf C-B közé rakásával gyorsan eldöntheted. ( túl nagy sem jó, mert csökkenti a sávszélességet. A későbbi anomáliák elkerülése végett a bordát mindenképpen kösd testre . Ha ezt nem teszed, teljesen váratlan esetekben fog torzítani, a borda és a tágabb környezete viszonyától függően. Amit viszont testre kötés előtt kipróbálnék, a borda -  minden azzal érintkező tranzisztor kollektora / test /  tápfeszültségágak között ellenállást mérnék mindkét polaritással, megaohm méréshatárban.Ezzel a legtöbb fajta rejtett átvezetés a nem kívánatos irányokba talán kiderül.

1

agcsa99
agcsa99 picture

Körülbelül a közép-magas tartomány gerjed.A mély hangok tiszták.Ellenőrzöm amit mondtál.

0

agressiv
agressiv picture
*

Érdekes lenne egy fénykép a nyákról, mert esélyes, hogy rossz a nyákterv és azért gerjed, de a problémás (hamis) végtranzisztorokat sem zárnám ki.

0

kozakg
kozakg picture

A hűtőborda nélküli (türelmetlen) próba valószínűleg megártott neki. Máskor ilyet NE csinálj!
Vagy a bordára szerelés szigetelése nem megfelelő. A négy tranzisztor egy vagy több elektródája zárlatban lehet a hűtőbordával.
Ezen előzmények után én kiforrasztanám a tranzisztorokat és megmérném őket valamint visszaszereléskor fokozottan ügyelj a zárlatmentes szerelésre!
Ugye a kimeneten lévő 10 ohm 100nF soros RC tagról nem feledkeztél el? E nélkül nagy eséllyel gerjedhet nagyfrekvencián az egyébként hiba nélküli kapcsolás is.
Más. A BD249C ha +/-50V -ról járatod a kapcsolást, elég "sovánka" oda, a biztonságos működési munkaterület határán dolgozik.
Vagy kisebb tápfesz. vagy izmosabb végtranzisztor szükségeltetik az üzembiztos működéshez.
 

1

kovi
kovi picture

Sziasztok!
Szerintem is kevés a BD249C +/- 50V táppal.Ha van lehetőség próbáld meg +/- 30V-al.Pláne gyanús ez a tokozás.
Egy iskolai erősítőt javítottam és az eredeti tok helyett(már nem emlékszem) ilyen kivitelben kaptam.Mind rossz volt.
Fél hangerőn még bírta, de aztán megrogyott.
Üdv

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: próbálj ilyet beszerezni, ha lehet, TEXAS-t

https://hqelektronika.hu/termekek/?keres=tip33&skat=

Bálint

File csatolás: 

0

kozakg
kozakg picture

OK. Elhasználja a 33-ast. A 34 -esel mit csináljon? Dobálja a kutyákat vele? (Csak egy topiknyitót idéztem.) smiley

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:miért kellene megvenni?Vagy csak párban árulják?
Most magyarázzam, hogy ez az adatlap volt kéznél?
A kákán a csomó

Bálint

0

kozakg
kozakg picture

Kákán csomót. Igen. Nem az a baj hogy komplementer párat ajánlasz, (az is baj egyébként mert egy láthatóan kevés tapasztalattal rendelkező építőt csak megzavarsz vele) Másrészt miért ajánlasz egy olyan típust amelyik áramban a felét sem tudja a BD249-nek?
Ajánlom a figyelmedbe a legalsó (SOA) görbét! Is! A BD 249 ezért "sovánka".

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt a max feszültség volt probléma
kettőnél több 100W-os erősítőt építettem TIP tranzisztorokkal, 50-60V +/- tápfesszel
A tapasztalat szerint egyiknél sem volt probléma az árammal.
Az eredeti TEXAS tranzisztorok megbízhatóak, talán még az ST gyártmány is

Bálint

 

0

kozakg
kozakg picture

Sipos Gyula számomra "elfogadható(bb)" a témában.

File csatolás: 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Figyelj ide !
A Sipos Gyulát ,személyesen is , és a könyveit +RT  is , én nagyon jól ismerem . ( Ő a szkóp laborban dolgozott és az impulzusgenerátor laborban . Az EMG-ben . ) Amit te rá hivatkozva állítasz .Nos,az a te hűlyeséged !

3

kozakg
kozakg picture

A "szerintem" lemaradt!

3

kozakg
kozakg picture

Sőt, most már egy feltolt kép erejéig kíváncsi lennék az összekábelezésre is.
Ennek hibás kivitelezésével elég ordas hibákat tudnak kreálni maguknak a tapasztalatlan építők.
A követendő huzalozás a csatolmányban. (elnézést a minőségért)

1

agcsa99
agcsa99 picture

A próba nem tartott sokáig, még csak a langyosodást sem vártam meg. Az RC tagról megfeledkeztem valóban, viszont furcsállom hogy csak akkor jönne elő a gerjedés mikor közös bordára kerül a kapcsolás. Tettem egy próbát hogy külön külön kisebb bordákat tettem mind a 4 tranzisztorra ekkor nem volt gerjedés..a BD249C alá dupla csillámot téve(vékonyabb volt mint a 242 alatt) csökkent a torzítás bár közel sem az igazi..

0

Mofly
Mofly picture

Szia! 
Csak egy ötlet, a kábelezésnél nem keletkezett földhurok?
Üdv. Mofly
 

0

hifista
hifista picture

Helló!
Mielőtt testre kötöd a hűtőbordát, azért győződj meg róla kétszer is, hogy nem ér-e hozzá valamelyik tranzisztor lába.
A leírtak alapján vélhetően ott lesz a hiba.
Kérdésem: mind a két oldal ugyanúgy viselkedik? Illetve a T9-T10  TO-3-as tokozású, mivel annak a szerelését lehet könnyebben elhibázni.

1

agcsa99
agcsa99 picture

Igen mindkét oldal így viselkedik. BD249C használtam így nem TO-3 a tokozás.

0

Luki
Luki picture

Szia !

A hővezető paszta milyen?
Ha mód van rá a fehér szinű AL2O3 alapú pasztát használj.
A procikhoz ajánlott fémtartalmű paszták vezetnek, könnyen okozhatnak átvezetést, zárlatot.

 Üdv!  Luki

1

agressiv
agressiv picture
*

Senki sem használ fémtartalmú pasztát procsszorokhoz már 15 éve. :) Az átlag fehér pasztának döbbenetesen rossz a hővezető képessége.

0

agcsa99
agcsa99 picture

Szilikon pasztát használtam, nem fémtartalmú.

0

zsugori
zsugori picture
***

üdv
alátét is szigetelt?

0

agcsa99
agcsa99 picture

Igen szigetelt.

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
A bordát összekötötted a testvezetékkel?
Amúgy miért a 405-öt építetted meg? Ugyanilyen elven működő, de sokkal letisztultabb és kifinomultabb Quad 606 (707)(nagyságrendekkel jobb hangot produkál, és nem gerjedékeny yes 
Én 2 éve megépítettem: http://z-electronic.hu/hu/quad707.htm
 

1

agcsa99
agcsa99 picture

Nem kötöttem össze, hiszen azt gondoltam hogy a borda teljes elszigeteltségben "él,, a tranzisztoroktól. Tehát ha a panelon lévő test ponthoz kötném a bordát az segíthetne? 
Igazából ehhez kaptam alkatrészeket és panelt, ezért esett rá a választás. Gratulálok,szép munka, jól néz ki az erősítőd!!

0

zgyula
zgyula picture

Ne felejtsd el, hogy a csillám kapacitást eredményez, így a bordán keresztül csatolás jön létre a többi tranyóval !

1

agcsa99
agcsa99 picture

A borda testtel való összekötése még nagyobb torzítást eredményezett :(

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Hi!
A végtranyók miller kapacítását növel meg 150-220pF al /C_B közé a kondit!/
vagy a meghajtó, vagy a vége ne egyezik bétára..
vagy tévedek?  A kimeneten a 100nF 1_Ohm az még megvan?? sztrem elégett.
Üdv Pozsgai 

1

agcsa99
agcsa99 picture

Rendben, ebben az esetben holnap le fogom kötni a testhez és megnézem mit produkál. Köszönöm!

0

hétvégipeti
hétvégipeti picture

szia

vagy csillámot használj,vagy pasztát a kettöt kombinálni értelmetlen.(höelvezetés)
a testre ne kösd le!

0

agressiv
agressiv picture
*

Jézusom mi megy már ezen a fórumon! A paszta használata kötelező még szilikonos, elvileg paszta nélkül hazsnálható szigetelésnél is, különben a tranzisztor 60°C-al melegebb lesz, mint a hűtőborda! És a bordát kötelező testre (erősítőnél nullára) kötni, különben a "levegőben lóg" és bármilyen potenciálon lehet.

1

Kari
Kari picture
*****

Hali Peti!
Mint Balint is monda= a hövezetö PASZTA SOHA NEM FOG SZIGETELNI-legfeljebb tevesen azt hiszed!
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: azért ennek olvass utána a hét végén

Bálint

0

SzG
SzG picture

Egy fénykép jó lenne a gyakorlati elrendezésről.

0

agcsa99
agcsa99 picture

Bakelit furatszigetelésekkel van a 2db bd242 es felrakva.

File csatolás: 

0

SzG
SzG picture

A gerjedés frekvenciáját meg tudod mérni? Vagy meg tudod jeleníteni oszcilloszkóppal? Milyen a jelalakja?

0

agcsa99
agcsa99 picture

Sajnos nincs rá módom :(

0

hifista
hifista picture

Helló!
Az elrendezésből, még azt tudom elképzelni, hogy a NYÁK élénél ér valami a hűtőbordához, mivel mechanikailag csak a tranzisztor lábak tartják - ha jól látom.

Én leszedném - legalább az egyikről - a bordát, hogy változik-e valami, ha nem akkor máshol lesz a bibi.
A műveleti erősítő + - 15 Voltját is jó lenne ellenőrizni.
Az mindenképpen érdekes, hogy mind a kettő ugyanazt a hibát produkálja.
Hifista.

1

agcsa99
agcsa99 picture

Távtartók is tartják a panelt. A panel éle nem ér a bordához.

1

Kari
Kari picture
*****

Es a (fèm?)tàvtartok/alàtetjeik-anyàik sem ernek hozza semmi femes anyaghoz?

0

agcsa99
agcsa99 picture

Nem, biztonság kedvéért szigeteltem a távtartókat a rögzített pontokban.

1

agressiv
agressiv picture
*

Ha így lenne, rövidzár lenne a tápfeszen, ami sokkal komolyabb tünetekkel járna.

1

Sponsored links