You are here

Rádió tuner hangoló feszültség hiánya

16 posts / 0 new
Last post
Laszlo653
Laszlo653 picture

Üdv mindenkinek.Érdeklődnék hogyha fennáll egy bármilyen tipusú és sávú rádiókészüléknél a hangolófeszültség hiánya,az leggyakrabban milyen alkatrészeknél mutatkozik meg a tönkremenetel?Egyik a trimmer kondenzátor gondolom..Ha az elkók jók azon kìvül mi lehet még?

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia!
Azt ajánlom hogy a továbbiakban a gmail-os fiókunkon keresztül kommunikáljunk az itt elharapódzott állapotok miatt.
Üdv. Laci

2

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!
 
Az analóg rádió műsorszórásban kétféle modulációt használnak: AM, FM. Az AM-et közép és hosszúhullámú segédvivők esetén, míg az FM-et URH sávon. A kettő teljesen más és a dekódolási eljárások is eltérnek. Egy ilyen rádióban gyakorlatilag két külön vevő van, egy AM és egy FM.
 
AM: itt is sokféle megoldás létezik, kezdetben detektoros vevőket használtak, de mindenféle más megoldás is született.
FM: régen forgó kondenzátorral hangolták az oszcillátort és jobbakban a szelektív előerősítőt is. Félrehangolt rezgőkörrel demodulálták az FM adást (ezeknél nincs hangoló feszültség, legfeljebb AFC, de az más). Majd megjelentek a szintézeres vevők. Ez utóbbiak digitális kijelzővel rendelkeznek (itt van jelen a hangoló feszültség). Később már olyan megoldások is születtek, amelyek szintén szintézeres hangolásúak, de nem rendelkeznek KF-el hanem direkt alapsávra kevernek. Ilyenek vannak a mobiltelefonokban.
 
Ezeket a kapcsolásokat meg kell ismerni. Nyilván az alapokat a tranzisztoros vevőknél lehet a legjobban megérteni mert ezeket alkalmazzák az IC-kben is.
 
 
A Videoton RM 4630 rádió.
A konkrét rádióval kapcsolatban előbb több kérdésem lenne mint válaszom.
1. Az AM sávban működik? Tudod hangolni az oszcillátort? Bejönnek az adók?
2. Az FM sávban működik? Tudod hangolni az oszcillátort? Bejönnek az adók?
3. Van oszcilloszkópod, szignálgenerátorod? Ezek mind kellenek egy ilyen javításhoz, de még egy spektrum analizátor sem árt ha van.
 
A ferrit antenna az AM adások vételéhez kell. Az FM-hez a bot/teleszkóp antenna kell. A kettő egymástól függetlenül működik. A fenti rádió úgynevezett „szuper vevő”. Az antennáról a jel a T14 bázisára kerül, amely egy szelektív előerősítő. Hangolt erősítőnek is nevezik. Ennél a rádiónál ezt nem hangolod*. Ezt követően a felerősített széles sávú jel a T31-el felépített oszcilátorba jut. Ez egyben a keverő is (minden félvezető egy keverő is). Ezt az oszcillátort tudod hangolni két ponton* (C24-C42) a forgókondenzátorral. Az antennáról érkező jel és az oszcillátor jel keverési terméke a KF jel ami 10,7MHz-es sávba esik. Ezt egy kerámiaszűrővel szűrik. Az nem más mint egy keskeny sávú sáváteresztő szűrő, ami kiszűri a közeli adókat, azaz biztosítja a kellő közel szelektivitást. Ezt követően a demodulátorba kerül a jel (TDA1220).
 
Ebben a rádióban nincs hangoló feszültség, ne is keresd mert forgókondenzátorral hangolod. Van ugyan egy AFC jel ami a D45 varicappal hangolja az oszcillátort, de ez csak keveset tud hangolni rajta és az a feladata, hogy szabályozza az oszcillátor frekvenciáját. Ha nem lenne, akkor folyamatosan elmászna és állítgatnod kellene.
 
*Az előerősítőt és az oszcillátort is hangolja két varicap (D21-D35) de ez nem a folyamatos hangolás része, hanem a CCIR/OIRT sávváltáshoz kell. Ez sem a klasszikus értelembe vett hangoló feszültség. A két dióda közös pontját az OIRT/CCIR kapcsolóval földre vagy tápra húzod. Ezzel változtatod az előerősítő középfrekvenciáját valamint az oszcillátor működési tartományát.
 
Tudomásom szerint az OIRT sávon már nincs sugárzás, csak a CCIR-en. Lehet, hogy itt van a bibi. Nézd meg, hogy kapcsol-e a kapcsoló, változik-e ilyenkor a két varicap feszültsége (0/9V). Az oszcillátor működőképességének vizsgálatához szkóp kell, a helyes tartomány beállításához pedig spektrum analizátor vagy frekimérő.
 
Üdv.
 

0

Laszlo653
Laszlo653 picture

Köszönöm.Lejegyzezeltem a lényeget.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ez egy olyan kérdés mintha azt kérdeznéd, hogy nem indul az autóm melyik alkatrész okozza a hibát?
Először is a bármilyen típusú vevőt pontosítani kellene, mert nagyon sokféle létezik. Másrészt ismerni kell a felépítését. Az elkók nem okoznak ilyen hibát, hacsak nem zárlatos és rövidre zárja valamelyik tápot. Másrészt vagy trimmer kondival hangolod vagy feszültséggel, a kettő kizárja egymást.
Ha pontosítod a kérdést akkor tudok rá válaszolni, de így gyakorlatilag egy kisebb rádiótechnikai könyvtárat kellene leírni.

Az általános kérdésedre a legjobb válasz: bármi.

Üdv. 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!

...

de így gyakorlatilag egy kisebb rádiótechnikai könyvtárat kellene leírni.

Az általános kérdésedre a legjobb válasz: bármi.

Milyen jó hogy ezt Te következmények nélkül leírhatod! Bár ki tudja... Lehet hogy Te sem fogod megúszni. A tanulásra buzdítás még rejtett formában is itt nem javallott magatartás.
A kérdező entrée-je a Tanyán pár hete sem volt igazán "szerencsés" de ennek ellenére felajánlottam számára alapfokú elektrotechnikai és rádiótechnikai irodalmat segítségül és ez most is áll amennyiben küld egy email címet amire közvetlenül küldhetek méretesebb és jogvédett fájlokat.
Összefoglalva: Ennyire kevés ismerettel bírónak (lásd korábbi bejegyzéseit) ilyen kérdés felelet formában lehetetlen segíteni hiszen egy válasz tíz másik kérdést generál.

Üdv. Laci

4

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Milyen jó hogy ezt Te következmények nélkül leírhatod! Bár ki tudja... Lehet hogy Te sem fogod megúszni. A tanulásra buzdítás még rejtett formában is itt nem javallott magatartás.

Nem bírsz magaddal?

Kalex

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Helo Kalex!
Bocs hogy beleszólok, de tessék már figyelembe venni, hogy a rádió és tv javítás is egy szakma. Az itt levő kollégák a tudásukat különféle iskolákban megszerezték, évtizedek óta fejlesztik, gyakorlatban vannak. Ezt nem lehet csak úgy elintézni, hogy javítgatok hobbiból, és majd a szakik, eligazítanak pontosan. Annak akinek alapvető fogalmai sincsenek, nehéz dolgokat megmagyarázni, ráadásul egy olyan hiba esetében ami neki is fejtörést okozna, ha a készülék ott van az asztalán.
Dínónak igaza van, tanulni, tanulni, ahogy Lenin bácsi is nyilatkozta. Ezt akarják sokan megúszni, nem árt egy kis buzdítás....

Csaba

Olvass figyelmesebben! Nem a tanulásra való buzdítással van a probléma, hanem a körítéssel. Abból kezd elegem lenni.

4

DINO54
DINO54 picture

Szia Csaba!
Mint egykori és általam nagyrabecsült, komoly tudással rendelkező kollégától jól esnek  a tanulásról vallott megerősítő soraid. A levéltitok intézménye sajnos nem enged idézni sokaktól kapott  hasonló tartalmú levelekből.
Hagyd a csudába az egészet! Engem különösebben nem zavar, már megszoktam az egészet, miattam ne keveredj rád nézve bizonytalan kimenetelű csörtébe.
A jelen topik nyitója minden tapasztalatlansága, tudás béli hiányosságai ellenére ég a tudásvágytól, amennyit eddig megtudtam róla, kifejezetten érdekli a szakma. És hogy ez továbbra is így legyen, azért mindent meg fogok tenni, minden lehetséges segítséget megadni számára. De mindent csak a maga természetes rendjében/idejében! Azt szeretném hogy az egymásra épülő megszerzett ismeretek révén idővel önmaga is boldoguljon a továbbiak megszerzésében.
Talán nem leszek indiszkrét, hiszen Te magad írtál róla, édesapád, akár csak az enyém szakma béli volt, a "fertőzést", az indíttatást részint tőlük kaptuk a pályán elinduláshoz. Nálam ez a mai napig bezárólag több mint ötven év tanulást jelent s nem gondolom hogy meg kellene állni vele függetlenül attól hogy már nem gyakorlom minden napi aktivitással a szakmát.

Üdv. Laci

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia DINO!
Ahogy írod, az úton végig kell menni, alapismeretek nélkül nem megy, annak semmi értelme, hogy az öreg szakik majd megmondják, mit hová, mert az csak kinlódás áramköri ismeretek nélkül. A szakmával én is csak nosztalgiából foglalkozom, már mint nyugdíjas. Ezt nem lehet csak úgy elfelejteni, hogy holnaptól műhelyfelszámolás, vége, mert ez az életem része. mint neked is. Ha a topiknyitót érdekli a szakma, de az alapoktól, akkor megérdemli a segítséget.
Csaba

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia Csaba!
Az iskolákban már nem kapod meg azt a szintű oktatást, hogy kezdeni tudj vele valamit. Kezdünk kifogyni a szakemberekből, ha ezen múlik, akkor oktatunk itt. Csak nem a megoldást kell megmutatni, hanem az oda vezető utat.
 

3

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
 A kérdező feltett egy általános kérdést tunerekkel kapcsolatban. Mivel kezdő, nem ért hozzá, nem ismeri a terminologiát, ezért kérdez, persze nem mindig jól. Tanulni, tanulni, tanulni, szeretne, az okosabbaktól, olyanoktól akik több évtizeden át szerezték meg tudásukat, és hajlandók továbbadni, nem a sírba vinni. Ha mindenki így állna hozzá, a tudatlanokhoz mint te, és a barátod, valszeg még az őskorban tartanánk....

4

Csaba1002
Csaba1002 picture

Helo!
 A szakmai alapokat itt úgysem tudod átadni, ahhoz pár év szakiskola kellene. Tanulás, építés, gyakorlat. Ha ezt kihagyod, máris az öskorban vagy. Volt alkalmam tudatlan kezdők után rendbehozni pár készüléket. A lelkesedés hobby szinten kevés a hiradástechnikához...
Csaba

1

DINO54
DINO54 picture

Terítsd a lapjaidat! Neked mid van?

A következő beszólásnál 60 nap a számodra!

2

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Szerintem 30 napja ajándékba neked....

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha hangolófeszültség van, akkor azt valamivel stabilizálják. Varikapos hangolású tunereknél 27-30V stabil feszültség kell, ezt spec zenerrel állítják elő (fontos, hogy hőmérséklet hatására ne változzon). A hangolófeszültséget ebből a 27-30V-ból vagy potméterrel állítják elő (osztják le), vagy tranzisztorral, PWM-mel megszaggatva, és utána ellenállással és kondenzátorral szűrve. 

1

Sponsored links