You are here

Rádiómúzeum és rádiótörténeti kiállítás Gyulán

Tisztelt Tanyasi Kollégák, Pákások!
Július elején pár napot Gyulán pihentünk, és a kötelező pancsolás a Várfürdőben program mellé keresgettem látnivalókat.
Számomra nagy élmény volt Gyulán a Rádiómúzeum meglátogatása!

Gyula egy nagyon szépen fejlődő hangulatos város, történelmi hagyományait nagyszerűen őrzi és folyamatosan megújítja, tartalommal tölti ki az idelátogató nemcsak külföldi turisták kedvéért.
Megnéztük a minden tekintetben igényesen felújított várat, a korabeli fegyverek és használati tárgyak mellett igazán érdekes volt a vár török ostromát bemutató folyamatosan ismétlődő bemutató egy domborzati térképen fényekkel, jelekkel mutatva a történéseket.
Egy lőrésben a korabeli puskával pásztázva egy nagy monitoron figyelhettük mit láthatott annak idején egy katona ha ellenséges célpontot keresett.

Az apropója, amiért ezt írom, hogy Gyulán található egy Rádiómúzeum is!
Egy nagyjából 50-60 négyzetméteres helységben egy nagyszerű rádió amatőr által évtizedeken keresztül gyűjtött és restaurált hihetetlen gyűjteményt nézhettem meg.
A kiállított készülékek mindegyike működőképesen lett helyreállítva, szinte libabőrős lettem ilyen kincsek láttán!
A kristálydetektoros vevőktől a Pacsirta rádióig több gyártó készülékét lehetett megcsodálni.
Mindegyik egy műalkotás a maga nemében, akkoriban még a lakásban bútornak számított egy-egy ilyen nem is olcsó készülék! 

Itt tudtam meg, hogy az igazi magyar Orion gyár, lemezjátszót is gyártott nagyon régen, sőt korát megelőzve, már lemezjátszóból és rádióból összerakva először árult a XX. század Hi-Fi tornyaihoz hasonló összeállítást.

Ezt mindenkinek látni kell, aki Gyulán jár!
Nézzétek meg a képeket és legyetek büszkék kiváló mérnökeinkre, akik nem is olyan régen az Orionnál a világ legjobb rádióit tervezték és fejlesztették.

Comments
Bandita50
Bandita50 picture

Ezen felbuzdulva ajánlom figyelmetekbe a keszthelyi rádió-tv múzeumot. Hatalmas pajtaszerű épületben két szinten vannak kiállítva a berendezések, nem csak rádiók és tv-k, hanem a különböző korszakokból származó mérőkészülékek is.

5