You are here

Rádiós mikrofon vevő elé antennaerősítőnek van értelme? MEGOLDVA! ...erősítő nélkül

26 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Egy elméleti kérdéssel fordulok a Tanyalakókhoz.
Adott egy olcsóbb (korábban már kitárgyalt) Malone (új nevén Auna Pro) Duett Quartett Fix 4 mikrofonos vevő.
A vételi távolsággal nincs gond, sőt túlteljesíti az adatlapját, ellenben a mozgások esetén már pár méterről is zajos lesz a jel.
(Rendszeres fellépő saját fejmikrofonjának mikroportja és saját vevője is akár 5m-en belül produkálja ugyanezt, amikor mozog, forog, más irányba áll, tehát nem csak nálam probléma, de én a saját vevőmön ezt szeretném kiküszöbölni.)
Tudom, ezért jó a 'diversity' vevő. (...meg ha az ember gazdag és a drága holmit is meg tudja venni.)

Sufnituning megoldásként érdekelne, hogy a sok itthon heverő tévés antennaerősítő valamelíike segítene-e az említett problémán? Frekvenciában határon belül van. Nem távolságot akarok növelni vele, csak a mikrofon sistergését csökkenteni, ami a mozgásából (antenna irányából) adódik. Nem megy el teljesen a jel akkor sem, ha pl elfordítja a mikrofont, csak szisszen a jel... ezt szüntetném meg.
​​​​​
A mikrofon alján egy kb. 2 centi sugarú 1,5 fordulatos fix rugó szerű antenna van, a vevőn pedig külső, irányba állítható fix hosszú, az antennavezeték árnyékolása dobozon belül (ragasztva) vízszintesen meg van hosszabbítva kb. az antenna hosszáig.

Használna erre a problémára egy pl. 200-850MHz közöttre tervezett "tévés" antennaerősítő (mikik: 823-831MHz)?
Ill. arra a már meglévő (fix) antennákat érdemes kötni, vagy pl. teleszkópos akár hosszabbat is?

Köszönöm!

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Inkább az adóra kellene egy erősítőt fabrikálni... vagy áttérni valami digitális megoldásra, wifi, bluetooth... vagy akár egy pmr rádió...
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

PMR rádió: mások is használhatják, így bezavarható, minősége nem alkalmas hangosításra, tartós használatra (frekvencia foglalás, végerősítő melegedés) nem használható.

Wifi/BT: azonos frekin működik mindkettő (ahogy a digitális mikrofonok is) és a probléma az, hogy mind a rendszeres fellépőhelyen (strand) vannak wifi-s kamerák, wifi-s routerek, mind pedig az emberek bekapcsolva hagyják a mobiladat-wifi kapcsolatokat, azaz még a mobilok is ezen a frekin sugároznak. Annó wifi-s audio jeltovábbítóhoz mértem fel a terepet, végül egy olyat vásároltam, ami a 15-ös wifi csatornán is használható (mert 13-ig van engedélyezve a wifi számára, de még 14 széléig zavar a 13-as). Emellett a wifi-s mikrofonok adótávolsága sokkal kisebb, mint az analógé. Mint írtam, akár 50m-re is simán elvisz a tárgyban szereplő, ha nincs közötte semmi. A 100mW-os wifi-t 50m-ről még egy másik router (rendes külső antennával) sem biztos, hogy képes venni.
Szóval ezt a digitális átvitelt már tavaly felvetettem itt és akkor tesztelgettem a helyet. A 3W-osnak vett AV jeltovábbító 30-35m-re lövi csak át a jelet, utána már zavaros (analóg és SPDIF jelekkel egyaránt max 35m), tehát próbálkoztam digitális jelekkel is, 30m-ig rálátással oké, de ha nincs rálátás, már a táv is csökken.

Az adó maga a kézi mikrofon 3V (elem) / 2,4V (akku) meghajtással, arra még hogy dobjak rá egy külön erősítőt, külön illesztett antennát pont arra a frekire, amire kell? És ugye nem az én kezemben lesz a mikrofon, tehát "rá szigszalagozni" nem lehet ilyesmit... és 4db mikrofonról beszélünk, amiben (házon belül) szinte semmi hely nincs, mert az elemek mellett van a panel, ami a kapszuláig felér, így se alá, se fölé nem lehet már építeni semmit.

Szóval én még mindig a mások kezébe kerülő mikrofon buherálása helyett a vevő érzékenyítését hoznám előtérbe.

Másik válaszra:
A mikrofonok frekijei fixek, így még ha az említett SDR-el mérnék is bármit (akár a digitálisan feldolgozó keverő, akár a CD-játszók zavarát), ezek a szükséges eszközeim, amik esetleges zavarait nem tudom kiszűrni.
Viszont a hangfelvétel készülésekor nem ment a környéken elérhető wifijel, LED-es világítás, vagy bármi ami bezavarta volna, kizárólag a forgás, mozgás okozta a hibát.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

De miért kellene 50 méterre elvinnie annak a wifinek? Beteszel egy access pointot a színpad alá vagy fölé, máris 10m-en belül vagy vele, onnan bekábelezed a legközelebbi hálózat végpontba, és halihó, ott van a beszéd mindenhol az épületben. Mindenhol.

A vevőd hiába érzékenyebb, az a jel/zaj viszonyon nem változtat. Azon csak azzal tudsz változtatni, hogyha nagyobb teljesítménnyel adsz. Ha nem fér be egy végfok a mikrofonba, akkor meg kell toldani egy PVC lefolyócsővel, és oda befér. Ha  lefújod kályhaezüsttel, még szép is lesz. Ez a szomorú igazság. Sztem a vevőd már elég érzékeny, hiszen mostoha vételi körülmények között is hallod a mikrofont... csak éppen a jel beleveszik a környezet zajába. Ezen vevőoldalon nem fogsz tudni javítani. Ezen adó oldalon lehet javítani. Vagy barkácsolással, vagy valami professzionális mikroporttal. Ez a szomorú igazság. Olcsó húsnak híg a leve. 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A wifi arra kellett, mert egy medence felett kellett átvinni a jelet, ami megkerülve 100m feletti kábelezést jelentett volna. Felette nem lehetett áthúzni még kisjelű (line) jelet sem, ez kikötés volt. De az megoldódott a már említett eszközzel, meg némi trükközéssel.
Nem hálózaton (net) ment a jel, hanem saját adó + saját vevő, azaz ne routerre gondolj. Annak eleve annyi késése lett volna...

Azért lefújni nem fogom a mikrofonokat, max még lemérem az alján levő antennát és frekihez mérten kilógatok helyette egy egyeneset, hogy azzal mit produkál.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért az nem biztos, hogy a zaj úgy keletkezik, hogy a vevő "zajt vesz"...

Az is benne van, hogy a zajt hozzáadja a vevő, mert egy kis sistergés sokkal jobb, mint egy puff, súváaaa, píííp.. :)

Azért ez csak 60-70e Ft cucc, nem a 3500Ft piacos vacak...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:, pedig érdemes az adóban a 2,4 V helyett  3V (elem)-ot használni, biztos javul a teljesítmény és a jel/zaj viszony
Nem hiszem, hogy az adóban step-up IC lenne

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: próbáltad elemről, (3V) működtetni?

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem. Gyári leírása alapján akkuval is működnie kell, főleg mivel a "low batt" jelzés sem 1,4V alatt jelenik meg, hanem 1,2V alatt.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Elemmel is azonos az eredmény 3V-on, de lett megoldás.

Tesztként egy 5m-re (és 2 falra) lévő mikrosütőbe tettem a mikrofont letakarva alufóliával, hogy minél gyengébb jelem legyen.
A vevőnél az antenna árnyékolása a doboz széléhez volt ragasztva egy kb 10 centis vezeték formájában. Ezt a vezetéket hosszabbítottam meg, így durván 30cm lett a teljes hossza (behúzva a készülék közepéig... különböző hosszúsággal próbálkoztam, ez a kb. 30 adta a legtisztább vételt), ekkor a gyenge jel okozta zavar megszűnt, de az a bizonyos holtpont rálátással is megmaradt. Arra az lett a megoldás, hogy a készüléket álló helyzetbe raktam és a mikrofon felé a teteje 45 fokot zárt be.
Azaz ha a dj-pultban állítva átlósan lesz az asztalon (vagy az asztal alatt), akkor az irányérzékenység megszűnik. 3m-es körzetben a 45 fok sem számít, körbejárva nem található holtpont, messzebb lakáson belül nem tudtam próbálni.

Tehát az antenna árnyékolását kellett meghosszabbítani (mint adóantennánál az ellensúly) és a készüléket vízszintesből függőlegesre állítani.
Tudom, hogy ezzel a hibát csak kozmetikáztam, de viszont kizáródott a sokak által említett "zavar van a levegőben" hibajelenség, amihez azt a bizonyos műszert kellett volna beszerezni.

Szóval egyszerűen rosszul megtervezett antenna van rajta (annak állítása továbbra se sok vizet zavar). Talán egy külső telepíthető irányantennával is hasonló eredményt értem volna el, így ha terepen ez a fajta használat sem lesz jó, akkor a következő lépés az lesz, de pillanatnyilag a probléma nem jön elő.

3

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Műszerek hiányában --a vak kisérletezés?
Mindkét antennát meghosszabbitanám--egy "darab dróttal" ! célszerű a hulámhoszhoz mérni , csak az 1/4, 1/2 Lambda helyett a 2X 3X 5X  szorzóval.

A sima WIFI  és Bloutoth nál próbálva ezzel a módszerrel sikerrel jártam. Semmi forrasztás csak a kapacitiv csatolás is elég.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ki kell próbálni. ügyelve az impedancia illesztésre, állóhullám arány kompenzálásra a bemeneten és kimeneten

az antenna  hossza mindig az adott frekvenciára van méretezve 
Hullámhosszúság, vagy 1/2, vagy 1/4 vagy  1/8, szorozva kábel rövidülési tényezőjével.
Házilag,  megfelelő műszerek nélkül  csak kísérletezéssel javítható
Olcsóbb készüléknél  a hőkompenzálás sincs megoldva
Eredményes megoldást csak jobb minőségű készülékkel kapsz, ami nem véletlen

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem itt több múlik az antennán. Mindkét oldalon.

1

kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok!!
Az erosito nagyon buta joszag. Amit a bemenetre raviszel azt mindent felerosit.A zajt is.Es hozza adja a sajatjat is.Annak idejen ugy tanitottak az egyetemen hogy a legjobb erasito az a jol meretezett es ILLESZTETT antenna.Peter

3

Joe
Joe picture

Szia!

Így van. Anno a Szabadtérin Szegeden Móczánék, (EAST, Rock színház) Yagit használtak a színpadon a mikroportokhoz, a nagy terület miatt. Persze csak a vevő oldalon.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1-2m után is már zajos forgatáskor, de 50m feletti távolságból is még (kézben jól tartva) jó minőségű a jel, ezért én csak a jel irányára gondoltam, mint hibaforrás.
A vevőantennát próbáltam minden irányba forgatni már, igazából semmit nem használt, állhat bármilyen irányba, a vétel minősége azonos.

36,1 - 36,4cm közötti antenna kell az adott frekikre (823,7 - 831MHz).
2db vevőegység van benne 2-2 mikrofonhoz külön antennával. Probléma lenne, ha mindkét vevőt ugyanarra az antennára kötném? (Azaz csak "dísz", hogy drágábban tudják eladni 2-vel, mert amúgy gond nélkül közösíthető lenne?)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Első körben azt találd ki, mi a zaj oka.

Ha valóban 1-2m már gond, akkor rossz irányba kapirgálsz. Én megnézném a spektrumképet kikapcsolt, majd bekapcsolt mikrofonnal.

Azért pár méternyire nem lehet gagyi.. azért 60-70e Ft mégis... Na..

Ha mással nem, egy SDR vevővel.. filléres tétel. Simán lehet, van abban a sávban valami.. akár egy gagyi táp is tud csúnya dolgokat művelni...

képet mutathatnál a beléről..

Antennákat ne kötögess, ezek nem úgy készülnek, hogy a kínai két kutyaevés közben dönt, hogy1, vagy 2 antenna legyen..

A Yagis ötletet meg fontold meg.. Az kizár sok mindent..

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Itt vannak a korábbi képek a készülékről:
https://elektrotanya.com/content/malone-4db-radios-mikrofon-vevo-2db-xlr...

Nem csak az én vevőmmel van a gond, ahogy írtam; más fejmikrofonos rendszeres fellépő esetében is előfordul hasonló távolságból bodypack-adóval. Az ő frekijét nem ismerem, de az enyéimbe az nem szólt bele, tehát akkor minden freki zavaros lenne?

Távolsággal arányos a zavar szintje nálam, azaz 1-2m-en belül pici sistergés mondjuk minden irányba forgatott mikrofonnal bizonyos irányokban, ám ez 10m után már erősebb sistergést eredményez.

Ithon próbálgattam és itt szobán belül, sőt falon keresztül is még jó forgatva is, kézzel a mikrofont az antennánál letakarva vagy bárhol máshol fogva. Azaz itt tökéletes, de strandon, 2 hotelben, étteremben is előjött már a probléma.

Írás közben teszteltem tovább nem csak keverővel (úgy hibátlan), hanem CD-k is mentek mellette és úgy már más az eredmény.
Például ha az 1-es és a 3-as mikrofon be van kapcsolva és az 1-essel körözök a vevő felett, a 3-as frekijén zavar vehető. (Vagy túl erős az adó, vagy túl nagy a vevő érzékenysége.)
Ugyanez a helyzet fordítva is igaz, azaz ha a 2 mikit lerakom 1-1 fix helyre (5m-en belül) és én kezdek mozogni köztük, akkor is előjön a jelenség.
Sőt ha 1 panelt veszünk csak és mondjuk a 3-as a vevő mellett van bekapcsolva egy állványban, a 4-essel mászkálok, képes a jel megszűnni.
Ha csak a 4-es van a kezemben, akkor pedig 2 kézzel fogva és háttal állva a 3m-en belül levő vevőnek, van 1 pont, ahol el tud menni a jel. 10 centis mozgáson belül van a pont, de 3 méteren belül. Márpedig azért rádiós a mikrofon, hogy azzal mozogni is lehessen.

Keresek egy korábbi élő felvételt, ahol hallható lesz az említett probléma.
Össze is vágtam: https://krakenfiles.com/view/45KmHKQEhV/file.html (2 perces anyag)
Aki beszél, egy nyílt terepen, jégpályán teszi ezt (2-10m-en belül), illetve közvetlenül a DJ pult mellett, azaz semmi tereptárgy nincs az adó és a vevő között, csak ő maga, ahogy forog, hajolgat, ilyenkor megy el a hang, ahogy hallható, olykor pattanással, olykor zúgással, olykor kimaradással (ez a kimaradás a végén beszéd közben hallható). Bocs, aláfestő zene nélküli nincs (pont, hogy elfedjem a zajt), de a vége felé van halkabb.
Na ez lenne a problémám és erre keresnék megoldást.

Amikor beszélt, más mikrofon nem volt bekapcsolva, így ebben az esetben egymás zavarása kizárható.
A vevőantenna függőleges helyzetben volt (bár mint írtam, nincs különbség vételi szempontból).

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Megint magamat ismétlem. Meg kell nézni mi van a levegőben.. Azért ez nem olyan gagyi vacak..

Én azt sehol nem írtam, hogy másik mikrofon zavarja.

Simán lehet egy gagyi LED táp.. vagy egy rossz, kifújó kábelTV fejállomás, erősítő, stb...

Pláne, ha otthon nem csinálja...

Ali/ebay, SDR vevő, és meg kell nézni, mi zavarja.. Ezt nem úszod meg.. Zavar forrást nem fogsz Te kizárni, a freki adott..

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Mivel ez a szerkezet nem képvisel jelentős beruházást, hogy finoman fejezzem ki magam, ezért abszolúte kizárt, hogy mások nem szereztek be ilyen és ezen a frekvencián működő eszközt. Különös tekintettel az említett strandon, hotelekben, éttermekben, jégpályán, templomban és egyéb közösségi színhelyeken. 
Ettől kezdve bárhol, bármikor lehet ilyen probléma. Mivel 2002-2009-ig rengeteg helyen telepítettem vezetéknélküli rendszereket az ország egyik legjelentősebb, ha nem a legjelentősebb elektroakusztikai cégénél, jól emlékszem, hogy nem voltak sok esetben problémamentesek a kivitelezések. Spektrum analizátor nélkül még most is keresnénk a problémák okát.
Javaslom, hogy egy szabad területen, ahol nem feltételezhető, hogy bármilyen zavarjelenség  jelen van, ott kipróbálni a mikrofonokat a vevőikkel az összes eddigi hibajelenség előfordulásának lehetőségeivel. 
Sok helyen frekvenciaszabályzós épületgépészeti eszközök vannak, amelyek akár olyan felharmonikustartalommal dolgoznak, amelyek bármi a leírtak szerinti problémát okozhatnak. 
A konkrétumot csak műszeres méréssel lehet megállapítani. Itt már a fórumtársak sok okosságot leírtak, de az erősítő semmiképpen ezekben az esetekben nem megoldás, de ezt is leírták. A nem ócsított diversity rendszereknél is előfordulnak hasonló problémák, sőt van, ahol még mindig megvannak. Ott vezetékes mikrofont kell használni, ha tetszik, ha nem!

üdv
RTZ 

1

Mr._V.
Mr._V. picture

A strandot tudom, hogy nekik a 100V-os rendszerükön- és egy asztali mikrofonon kívül semmi hangosításuk nincs, mellette gyúróterem van mikrofon nélkül és egy szauna, ahol szintén nem kell bemondani semmit.

A szállodábkan láttam saját rádiós mikrofont, de egyrészt egy rendezvényt tudtak csak szervezni az egyetlen akkora konferenciatermükben, ráadásul éjszaka más nem tart épp ott épp akkor konferenciát, azok napközben vannak, de a rendezvényszervező a fél szállodát le szokta foglalni, így más rendezvény (akár csak szülinap egy kisteremben) teljesen kizárt aznap az adott szállodában.

Az éttermet (ahol dolgoztam) meg tudom, hogy nem volt semmilyen hangtechnikájuk egy darab hifin kívül.

A mellékelt hangfelvétel egy délelőtt 11 és délután 16h körüli felvételekből lett összevágva, mely a már említett strand területén lévő jégpályán készült. A közelében egyéb szórakozóhely nem található, főleg nem olyan, ahol ezekben az időpontokban épp mondjuk karaoke buli lett volna egy szombat vagy vasárnap napközben.

A szállodák és egyéb helyek egymástól 100+ km-re voltak különböző irányba, tehát "nagyadók" jelei sem mind ugyanott sugároztak, ezért a helyszíni zaj ha mégis mindenhol azonos, akkor én viszem magammal... de a keverő nem sugároz, a vevőt a tetejére is tehetem, nem keletkezik zavar. A CD-játszók viszont képesek az árnyékolt szimmetrikus kábelen érkező jelet bezavarni (vagy az árnyékon keresztül rájut a vevőre, ami felerősíti). Épp ezért a vevő jelkábele mindig távol van vezetve ezektől, ám a test mindenhol közös. A vevőt tettem már asztal alá, asztalra, alukofferrel a technika és a vevő közé, állítva, minden helyen és helyzetben a jelenség előfordul.

Tehát a "sok mikrofon van belőle, biztos épp ott is", az esetemben egyik helyszínen sem állt fenn.

Mint már említettem, nincs analizátorom, de még ha lenne is, nem tudnám mit nézzek rajta... ahogy mondjuk te sem tudnál elsőre kezelni egy DJ technikát (ha még soha nem használtad) és összerakni 2 számot vele hibátlanul. Én a zenéhez értek, épp ezért sem veszek műszert, mert kiír valamit, azt értelmezni kéne (ami nekem már tudás hiányában nem menne), majd ezután meg is kéne oldani a problémát... de azt is hogyan.

Ezért kérdezek többnyire úgy, hogy szájbarágósan és minél egyszerűbb megoldást keresve, ami nem igényel plusz anyagi befektetést (pl. a műszer), 1-2 alkatrésszel vagy meglévő pl. antennaerősítővel megoldódna a probléma. Hiszen az oldal is írja, hogy mentsük meg a Földet az elektronikai hulladéktól. Pl. egy ilyen műszer a kezemben, aki 1x használná (és akkor se biztos, hogy sikerrel), csak egy újabb felesleges szemétté válik.
Aki hangosít nap mint nap, ebből él, annak lehet megéri, mert sokszor fogja hasznát venni és még ért is hozzá, de 3-4 havonta 1-1 rendezvény mellett inkább ég a pofám a sistergésért, de nem dobálok ki további pénzt egy műszerre, amihez ha jól tudom PC (laptop) kell, ami már eleve egy zavarforrás, amivel zavarforrást kéne keresni.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Minden sértés és személyeskedés nélkül írom a mostani összefoglaló válaszomat!
Ha nem sikerül a problémát konkrétan behatárolni, bemérni, akkor hogyan lehet kiküszöbölni a problémákat. 
Vagy arra számítasz, hogy segít a három kívánság?

A CD-játszók viszont képesek az árnyékolt szimmetrikus kábelen érkező jelet bezavarni (vagy az árnyékon keresztül rájut a vevőre, ami felerősíti). Épp ezért a vevő jelkábele mindig távol van vezetve ezektől, ám a test mindenhol közös.

A szimmetrikus XLR, de bármilyen más szimmetrikus jel csatlakozó bekötésnél az árnyékolást csak a kábel keverő felőli oldalán illik bekötni, mivel ott van elvileg az árnyékoláshoz védőföld. A másik oldal (CD lejátszó) bekötésével legfeljebb jó kis földhurok alakul ki.
Az aszimmetrikus bekötésnél természetesen szükséges az árnyékolás, mint aktív pólus bekötése, de ott célszerű Di-Boxot használni és szimmetrizálni a jelet.

A spektrum analizátor valóban nem egy kétforintos dal, de olyan ismeretséget szerezni, netán barátot, aki tud ilyen eszközzel segíteni, talán az is egy megoldás lehet.

Mint már említettem, nincs analizátorom, de még ha lenne is, nem tudnám mit nézzek rajta... ahogy mondjuk te sem tudnál elsőre kezelni egy DJ technikát (ha még soha nem használtad) és összerakni 2 számot vele hibátlanul. Én a zenéhez értek........

Mint írtam elektroakusztikai cégnél tevékenykedtem, ahol komplett hang és akusztikai rendszereket építettünk, terveztünk, telepítettünk. Ezekhez időnként DJ berendezéseket is telepítettünk és üzemeltünk be, ahol volt, hogy megkérdezték, hogy nem tudnánk-e ottmaradni estére a nyitóbulira muzsikálni, mert a helyi művészek gyengébbek. 
Én ugyan nem értek a zenéhez, de azért három különböző dallam hangszert képes vagyok kezelni 1967 óta és kezdetektől én voltam az éppen aktuális bandában a tevőleges technikus is. A fiam már szerencsére befejezte, de ő is a lemeztaszigálók népes táborát bővítette, valamint az egyik nagyobb rádió éjszakai mixeit is ő gyártotta.

Ezért kérdezek többnyire úgy, hogy szájbarágósan és minél egyszerűbb megoldást keresve, ami nem igényel plusz anyagi befektetést (pl. a műszer), 1-2 alkatrésszel vagy meglévő pl. antennaerősítővel megoldódna a probléma. Hiszen az oldal is írja, hogy mentsük meg a Földet az elektronikai hulladéktól. Pl. egy ilyen műszer a kezemben, aki 1x használná (és akkor se biztos, hogy sikerrel), csak egy újabb felesleges szemétté válik.

Ha a föld megmentése a cél, akkor a zenével járó zavarok mellőzése is sokat segít a zajártalom megszűntetésében. A másik, hogy tudomásom szerint műszerkölcsönzés még létezik, vagyis nem szükségszerű megvásárolni. De szerintem alapvető elektroakusztikai hiányosságok is vannak, amit az interneten autodidakta módon is el lehet sajátítani, mert a csodavárás még nem vezetett sehova. A saját eszközökkel kapcsolatos problémákat más nem fogja tudni távolról megoldani. Sokszor elolvasom az informatikával kapcsolatos hozzászólásaidat és csodálkozom, hogy ezeknek az egyszerűbbnek tűnő dolgokról kisebb tudomással rendelkezel.

https://www.google.com/search?q=spektrumanaliz%C3%A1tor+m%C5%B1sszerk%C3...

üdv
RTZ
 

3

agressiv
agressiv picture
*

Bármi lehet a zavar forrása, ne mikrofont keress, hanem ccfl vagy ledes lámpákat stb. Amúgy kompetencia/műszer híján a vezetékes mikrofon lesz a megoldás.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

1-2 alkatrész cserével nem fog menni sehogy...

CaTV van ott? Nem optika. Koax. Ha van, nézz egy csatornalistát, van -e pont azon a frekin valami...

SDR vevőnêl azétz nagy tudomány nem kell. Beállítod a laoitopidin azt a freki tartományt, ahol megy ez a vacak. Ha ott látsz puklikat, ott a bibi. Ennyi.

Szerk:
https://nmhh.hu/dokumentum/165869/NFFF_02_mell_TE.pdf

Elvileg ott nyugi lenne:
https://nmhh.hu/dokumentum/208405/900_MHz_savismerteto_2019_12_03.pdf

Csak jó volna spektrumképet látni...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Tökéletesen igaz.

A., Ha a mikrofon rossz, javítani úgy sem fogja.

B., Ha külső zavar van, azzal meg nem tud mit tenni.

Így tulajdonképpen valóban irreleváns az ok. Kell másik ketyere, másik frekin, tarcsiba. Ha az egyik nem megy, a másik majd fog..

Érdekes egyébként, vettem lomis piacon vagy 5 éve egy Sennheiser cuccot. Ez se diversity vevős, sokszor adtam kölcsön, de sosem mondtak ilyet. Bár azt se tudom,.milyen frekin megy ;)

De a lényeg: mérés nélkül sosem derül ki az oka. Márpedig a méréses megoldás úgy látom el lett vetve.. 

1

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Hát igen. Lehet sokféle, engedélyezett frekvencián működő, különféle árfekvésű, változó műszaki tartalmat rejtő vezeték nélküli mikrofon szettet vásárolni, de  érdekességként megjegyzem, hogy volt idő, mikor a Grált, a Sennheiser vezeték nélküli mikrofonokat és vevőiket csak az arra jogosult engedéllyel rendelkezők által megadott frekvenciára rendelni kellett és nem a webáruházak repertoárjának része volt.. Szervizelni csak a gyártónál lehetett.
Na nem is volt probléma velük soha.

üdv
RTZ

0

Sponsored links