You are here

Rádiótechnikai elmélkedések, IQ signal, OFDM, SSB, SDR, 3G és a többi huncutság. Egy mondatban minden.

7 posts / 0 new
Last post
apostrophes
apostrophes picture

egy-egy mondatban egyszerűen a lényeg 

1. a rádiótechnika  által jólismert le és felkeverős középfrekvenciás hagyományos áramkörök megszűntek, ideértve a moduláció eddigi formáit is. 

2. Az IQ rádiójel egy színusz és egy koszinusz jelből készül, nem keveréssel, hanem összeadással, egyszerűen "megrajzolja" a rádiójelet.

3. Az IQ értékek egy Wave file-ból érkező értékek, melyek adott N sampling sebességgel érkeznek.

4. A Wave file létrehozása a mikrokontroller IC feladata, ez lehet egy OFDM jelforma amit IFFT algoritmus szolgáltat egy mpeg4-es HD videójelből és akkor DVB-t nézhetjük (a TV)

5. A Wave file pl. lehet egy SSB hangsáv, amit a mikrofon jeléből egy mikrokontroller a HILBERT transzformáció trükkjével állít elő, akkor ez egy ham rádióadó.

6.   Mostantól minden jel  komplex,  Baseband sáv van, pozitív és negatív frekvenciákkal.

7.Bonyolultnak látszik, de csak annyi a lényeg, hogy mindent el kell felejtetünk amit a rádiótechnika újságból olvastunk a 70-es 80-as években, és a rádiójeleket szét kell bontani  két merőleges összetevőre (sin, cos) és ezekkel a vektorokkal kell számolni, N sampling és T window time, digitális jelfeldolgozással.
 

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: akkor már az Ohm törvényt sem kell tudni

Bálint

2

lizakl
lizakl picture
*****

Nem, nem, nem! Nemhogy "mindent" hanem SEMMIT nem kell elfelejtenünk! :-)

Amit egyszer megtanultál, azt nem kell, sőt nem is szabad elfelejtened. :-)

3

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szerintem a tervezőmérnökökre gondolt. Új áramkört már csak ezeken az elveken alapulva érdemes tervezni, mert olcsóbbak, és nem igényelnek drága műszereket a behangoláshoz.
Itt van például az egychipes FM vevő, az USB SDR vevő, az autóba való kisteljesítményű FM adó, a DAB+ vevő, na és persze a DVB vevő. De szerintem a modern TV-kben levő kábeltévé tuner, az internetes kábelmodem ugyanezeken az elveken működik. Nem talál az ember egy hangolótekercset egyben sem. Se varicapot, sem analóg szűrőket. Mindent megoldanak digitálisan. Fillérekbe kerül. Gondolom, a tervező eszközökre is vannak kész szoftver könyvtárak, csak be kell hívni a megfelelő függvényeket, és már mehet is gyártásba. Ez nem a jövő, hanem a jelen.

1

apostrophes
apostrophes picture

Nagyon jól összefoglaltad a lényeget, tehát egy CHIP avagy  másnéven Mikrokontroller helyettesíti a korábbi rádiós alkatrészeket, és ezért lehet zsebre vágni a telefonokat és így szűntek meg a korábbi táska méretű telefonok (bunkofon), amik még tele voltak hangolt alkatrészekkel. 
Ami nagyon érdekes, hogy az "IQ Signal" ami a rádiós részt illeti az két hagyományos keverőből áll (nullára kever) plusz  egy "Costas Loop PLL" eljárás a vevő oszcillátort frekvencia és fázis szinkronban tartja a vett jellel. Emiatt a szinkron miatt esik szét a vevőoldalon a jel az I és Q eredeti adóoldali két színuszjelre. Ennek a két jelnek a feldolgozása már a Chip feladata az un DSP algoritmusokkal. 
 

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Nemtom milyen altalaban az SDR-es minöseg; vevöt man hallottam ami nem volt rosz, DE ugy 10 eve vettem egy-akkor ujdonsag jellegü- egycsipes tekercstelen pici FM radiot (tudom, hogy nem SDR-es), talan 10€-ert.
Addig tartott az öröm mig nem kapcsoltam be:
minösithetetlenül gyatra hangja s nem sokat erö erzekenysege volt :-( _persze lehet ma vannak jobbak is-de nem erdekelnek...
@lcs;
(IC)tervezö csomagok (CAD) man vagy 25 eve kinaljak/hasznaljak az altalad emlitett könyvtaraikban a SW-modulokat legyen az akàr pl. egy komplett pentium avagy egyeb processzor ill. egyéb full komplex csip. Ez egyaltalan nem ujdonsag.
üdv, Kari
PS:
Egyebkent a "draga müszerekre" ezen csipek tesztelesenel is ugyanugy szükseged van mert nelkülük tovabbra sem tudod verifikalni, hogy mi lett az eredmeny!

2

apostrophes
apostrophes picture

6000ft egy ilyen DVB-T stick, és a neten remek SDR programok vannak hozzá, 30MHz-1000Mhz minden modulációt kitűnő hangminőségben tud. Drágább SDR vevők már 0.2MHz-indulnak 6GHz-ig. Óriási népszerűsége van a dolognak a neten. Maga a DVB-T stick 24Mbit/sec adatátvitelt tud mint TV vevő, ez egy TV adás (multiplex több adás) adatsebessége (egy frekvencián)

0