You are here

Rádiózás

32 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint picture
****
Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Én azt gondolom, hogy digitális TV átállás egyszerűbb és szükségszerűbb volt. Egyrészt mert a TV-k többsége fix telepítésű. Egyszer ki kell alakítani a megfelelő vételi infrastruktúrát (kábel, antenna) és ha az sikeres elvileg zavartalan a szolgáltatás. Másrész jelentős szolgáltatásbeli előrelépéssel is jár. Műsorújság, videotéka, többnyelvű adás, stb. Igaz a kétnyelvű adás analógban is létezett, de azt úgy oldották meg, hogy a sztereo egyik csatornáján ment az eredeti hang a másikon a szinkronhang. Így aztán akár melyiket is választotta a néző csak monóban élvezhette. Ehhez képest a digitális adásnál lehetővé vált a sztereó vagy az 5.1-es hang akár többnyelvű teljes értékű hangcsatornával. Mindemellett nem csak a hangzás tekintetében, hanem a képminőség tekintetében is jelentős minőségi ugrás történt. Akár az SD felbontásnál is látványos, és akkor ott a HD és a Full-HD (egyre több kísérleti adás van).

A rádiózásban teljesen más a helyzet. A telepített vevők (Hi-Fi berendezések) aránya alacsony. Itt valóban szóba jöhet a minőségi javulás, persze más eszközzel. (Nyilván a hifisták ezzel nem biztos hogy egyetértenek). Azonban a mobil vevők aránya nagyon magas (hordozható rádiók, autórádiók, stb.). A mobil vétel már sokkal bizonytalanabb. Lokálisan még megoldható, de országosan nem hinném. Ezeknél az eszközöknél szolgáltatás fejlesztési, bővítési igény nincs és a hangminőség javulása sem szempont. Így aztán semmi értelme sincs a digitális átállásnak. A kábeltv társaságok jelenleg is rengeteg digitális rádióadót kínálnak. A fixen telepített vevőkkel ez gyakorlatilag megoldott. Ráadásul ott az IP alapú internetrádió, aki erre vágyik akár számítógépen akár mobilon elérheti. Igazából semmi szükség és ok nincs a jelenlegi analóg-ról való digitális átállásra.

Üdv.

3

uniman
uniman picture
***

Nem eléggé tájékozott a szerző...a "körülöttünk" az neki hány kilométer? Ugyan az AM-ről nincs infóm, de az FM adásokat itt már két éve lekapcsolták...
De az autós lobby erős...mondjunk egy számot, hogy hány autó közlekedik - beépített analóg (retro) rádióval.  

0

m_stuart
m_stuart picture

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy autóba  szerintem megfelelő a meglévő minőség

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Itt nem a minőség, hanem az autórádiók cseréjének az ára a lényeg. Azt valakinek ki kéne fizetnie.
Bár szerintem - mivel bizonytalanok a jövö digitális műsorszórásának megoldásaiban - sejtik, hogy a DAB és társaik bukásra állnak, abba már nem nagyon éri meg befektetni. A jövője csak az internetes műsorterjesztésnek van, ez ma már egyre inkább "érződik"... A neten keresztül pedig még távolsági korlát sincs, bárhol hallgatható a világ bármelyik szegletében készült műsor... Sőt, akár még a tévéműsor is nézhető !

0

agressiv
agressiv picture
*

Ráadásul képzeld el, hogy amikor egy árnyékos részen reccsen a rádió, akkor a digitális megakadozna, de az olcsó cuccokon talán robotzaj is lenne...

0

Jaca
Jaca picture
****

A tömörítés miatt be lehetne bufferelni pár percet, ami még élő adásnál is elférne. Bár a pontos idő fura lenne 5 perccel később :)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Igen, szerintem csinálják is. Internet rádiónál maga az alkalmazás pufferel ezért van az, hogy két különböző eszközön hallgatva jelentős időcsúszás tapasztalható. De a TV-nél is így van, hisz ha ha váltogatsz SD/HD között akár több másodperc is lehet a csúszás. Viszont az olcsóság érdekében nem viszik túlzásba a hibajavítást. Legalább azt megtehetnék, hogy detektált hiba esetén lenémítja a hangcsatornát. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Itt nem a minőség, hanem az autórádiók cseréjének az ára a lényeg.

Amikor átálltunk a TV-nél DVB-T re, milyen magasról tettek, mibe kerül a lakosságnak? Mert több Tv van, mint autó, és az is köztudott, hogy nem csak a vevőbe kellett befektetni, hanem antennába, antennatartó oszlopba is, mert ahol eddig kicsit hangyásan is, de nézhető volt a műsor, ott teljesen halott volt a DVB-T.

5

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Totál egyet értek. A déli végeken lakom, és mondhatom, hogy a Tv adás egy rakat sz@r. Kb 5 yugó, és horvát adó jön szobaantennával, de se Pécset, se Csávolyt, se Szekszárdot nem lehet normálisan fogni egyszerű yagival. Az FM rádióval ugyanez a helyzet. Ha picit romlik az időjárás "megáll a kép" és csak fényképet lehet nézni. Dombtetőn lakom, és szinte mindegyik adóra rá lehet látni. Talán elcsalta az antenna hungária az energiát? A szerb-horvátoknak mi érdekük, hogy magyarországon belül 30 Km-re is jó legyen a vétel? Ellenörzi valaki ebben az országban a dolgokat, vagy minden bemondásra megy, mint a bankoknál az adósság nagysága. Azért kíváncsi lennék egy térerő mérésre itt ott.

4

lizakl
lizakl picture
*****

Szia! Nem "elcsalták" hanem azt mondják, hogy a digitális adáshoz elég a kisebb teljesítmény is! Itt nálunk például a régi analóg adók 250 KW-osak voltak, az új digitálisak pedig 25 illetve 33 KW-osak. Ezért aztán az adótól 20 km-re is csak tetőantennával jön jól az adás! :-((
Üdv: lizakl

0

cssztivi
cssztivi picture

Bocsi, az én nézetem szerint, ha ugyanabban a körzetben szarabb a vétel mert negyede a teljesitmény akkor elcsalták. Nekik az lenne a feladatuk, hogy jó minőségű vételt biztosítsanak. Ha ezt nem teszik ugyanazért a pénzért, akkor ebben sumák van. Nem nekem spórolnak!

0

proba
proba picture

Így olvasgatva, miért is térnének át a digitális rádióra?  Mennyi a várható haszon egy új rádió készüléken? Mennyien cserélnék le ?  A műsorszórók tömege akar új rádiót alapítani? , Milyen új eladható lehetőség nyílik meg általa?
A TV-nél az átállással párhuzamosan jött be az LCD TV, ami egy újfajta élményt adott, a kezdeti szörnyűségek után. Gondolom a rádiózásban ezt a nagy áttörést nem tudják meglépni. ( nem tudom milyen néptömegeket megmozgató szolgáltatást tudnának adni) A hangminőséget tuti nem javítják, konyhában hallgatni kb mindegy, HIFI-ként meg nem az aktuális beszélgetős műsort fogják hallgatni, elmélyülten figyelve minden zörejre. Nem tudom annak idején a quadrofon adást mennyien hallgatták, esetleg egy sokcsatornás koncert közvetítés lenne egy szűk néprétegnek igény.  A családoknál a NET alapú rádiók sem kezdtek el rohamléptekben szaporodni. ( mondjuk irreálísan drágák is).      

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
Anno,a qvadrofon rádió műsort , anno , sztereoban leadták a már kisérleti módon működő sztereo Petōfi műsorszóró adón . Ilyen volt a dìjnyertes qvadrofon " Hiénák" c. rádiòfelvétel . A felvezetésben elmesélte a hangmérnök , hogy Afrikában  ,  éjjel , a terepjáróra négy bambusz botot erősített . Azok végére tette a négy mikrofont , a felvételhez . :)

0

mosomedve
mosomedve picture

Sziasztok!
Sajnos az én tapasztalatom sem jobb. Én sokat jártam az országot, minden zugában jártam és az a tapasztalatom, főleg a határ vidékeken, hogy a magyar adók már szinte semmilyen frekvencián nem lehetett fogni, a külföldi adók (az adott határvidéknek megfelelően) jó minőségben és megfelelő térerővel jöttek. Nekik miért érdekük, hogy az adásuk sok tíz kilométerre "behatoljanak" a szomszédos országok területére? Nem tudsz az országon úgy végig menni, hogy például egy jó zenei műsor az út során végig jó minőségben fogható legyen. Most legutóbb a Retró rádió hirdette, hogy az ország egész területén fogható lesz. (Én a koromnál fogva ezt részesítem előnyben) Ennek ellenére csak a megye székhelyeken és annak közvetlen környezetében lehet csak hallgatni. Egész úton csak egy-két olyan állami adót lehet fogni, ami nem igazán érdekli az embert.
Szerintem is a digitális rádiózás nem hoz olyan átütő sikert, amibe az emberek többsége áldozna. Marad tehát a mobil hálózati alapon működő rádió hallgatás, mert az emberek a mobiljukra költenek, a szolgáltatók azon vannak, hogy minél többet használd a mobilodat, mert nekik abból van a bevételük. A "blutusz" rendszer kiépítése az autóban már megfizethető áron megoldható, sőt a mostani fejegységekben már bele van építve ez a technológia. Mivel a mobil lefedettség közel 100 %-os, így mindenhol biztosítva van a vételi lehetőség.
László

1

skorpio
skorpio picture

szervusz mosomedve
igen,igy van...egyetertek
pl.videkunkre is viszonylag kis radiofrekvencias erosseggel,es mivel a ketto osszefugg,kis savszelesseggel jutnak be a Magyar radio es tv adasok,ezt ertsd helyesen,en ertem hogy milyen savszelesseg szukseges egy FM vagy KH musorszorashoz,ezzel azt akarom szemleltetni,varikapos hangolasnal milyen pontos rahangolast igenyel vagy igenyelt a pontos rahangolodas
URH FM nel is es a DVBT vetelnel is vannak nehezsegek
belvarosokban errefele pl.a DVBT vetel nem lehetseges,igaz Tokaj 86 km...es erdekesseg kepp jegyzem meg,nagyon magas a multiplex frekvencia 786mhz,nagy a csillapitas a koaxban,jo antenna es erosito es minosegi kabel kell mindenkepp,ugyhogy ahogy van...de hogy is lehetne maskent,mikor a musorszorok vetelerol a helyi kulturalis vezetok nyilatkoztak,illetve azoknak a velemenyet kertek ki...technikai analfabetak,de masoknak nem hagynak szohozjutni,csak nekik szabad az anyaorszagbol erkezokkel tarsalogni...ez van,de ez egy masik tema
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Mivel a mobil lefedettség közel 100 %-os,

Csak én tapasztalom, hogy a Balaton közvetlen partján (strandokon) lassú az internet? És nem csak szezonban, hanem mikor csak pár ember lézeng. Almáditól Keszthelyig végi. A 3G-s hálózatot használom.

0

varga jano
varga jano picture
*****

A múltkor a feleségem osztálytársa ( jelenleg már mindketten nyugdíjasok) ,aki főorvos , felvett a kocsijába a budapesti Bécsi úton .  A III. kerületben ott nagyon rossz a tv , rádió , vétel   A kocsiban internetesrádió szólt,kiválóan. A doki szereti , a zenét .  Egy bécsi koncertről  beszélgettünk.  Én egy rádió (FM)  hírből,hallomásból. Ő személyes élményéről. :)

0

Berti
Berti picture

Bocsi, de az analóg, az jobb.
minőségben, és egyre kevesebben"értünk, hozzá"

0

Berti
Berti picture

Sziasztok!
Szerintem a digitális adás minőségromlással jár, (+sok zenekar nem adott ki cd-t, mert akkor még nem volt kitalálva)
A szerzői jogdíjak is mások a rádión.
Így is sok rádióátjátszót leállítottak...
Középhullámon, milyen magyar adók vannak?

0

skorpio
skorpio picture

szervusz Berti
...hogy Középhullámon, milyen magyar adók vannak?
termeszetesen vannak es rengetegen hallgatjak a Kossuth radiot...a Danko radiot...
mi is azt kapcsoljuk be,A kozep hullamon a megszokas kedveert vagy a megszokott hangzasaert...van a 0,8w pozicioju muhold csatorna kinalataban is...de mindig a kozephullamon hallgatjuk,a konyhaban is,a kertben is,a muhelyben is mikor meheszkedunk akkor is...
...kapcsold be

2

Berti
Berti picture

egyszerűbb építeni...
addig is :

www.youtube.com/watch?v=Zkkwxxhosfs

KÖSZÖNET A SZERZŐKNEK? ZENÉSZEKNEK!!!

(emelt jogosultság)

www.youtube.com/watch?v=cFtkqNFdNng

www.youtube.com/watch?v=D_nJjqhObb8&pbjreload=10

ja, bocsi
wink

A következő trollkodàs 15 napot ér!

0

Berti
Berti picture

Hányszor kérjek bocsit?
Nem figyeltem...(köszi a figyelmeztetést, de tudod, az imidzsemblush)
 

0

skorpio
skorpio picture

szervusz Berti
mit is kellene epiteni?   
nem ertem,...mit is akartal mondani?

0

Berti
Berti picture

Hát, hogy el kéne kezdeni valamit építeni, vagy megnézni, mi a baja a régieknek.(analóg adókról van szó)
Megvárjuk, amíg boxot kell rakni a Pacsirtába, Munkácsi tv-be,  hogy bebizonyosodjon a működésük?
Lehet,  inkább nem keresnek szakit, mert nem tudják, hogy javítható, ami még megvan?
{Az amatőr rádiósok mit szólnak ehhez?}

Berti 

 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok! Nekem a rádiózás igazi élménye, ha felélesztek egy 50 éves készüléket, és tekerem az állomáskeresőt, és jön rajta sorban az egész világ...
Csaba

5

Jaca
Jaca picture
****

Érdekes okokat hoz fel, miért nem terjed a digitális rádiózás. Bár fel lehetne okosítani a mai rádiókat egy olyan eszközzel, mint az FM transzmitter, szerintem 5000Ft-ból megállna, ami nem is lenne vészes. Sokkal nagyobb probléma, ami a Tv-nél is megjelent: ha nem jó a vétel, akkor teljesen élvezhetetlen lesz a műsor. Míg az analóg Tv-nél némi pötty, pár csík, de láttuk a Derrik felügyelőt, manapság már kockásodik, fütyül, sípol. Ugyanez a rádióban még rosszabb lenne. 

1

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Ráadásul vidéken(tudtommal) nem is működik digitális rádióadás! Minek venne akkor bárki is DAB+ képes rádiót? Az ára legalább háromszorosa egy hagyományos FM rádiónak!
Üdv: lizakl

1

braunv
braunv picture

Sziasztok ! Budapesttől 50 Km -re kitűnően fogom  fogom a DAB+ adásokat kítűnő  minőségben ,de ha már netezem akkor NET rádiókat hallgatom!
Természetesen a NET rádiók is adják ezt a lehetőséget ha a Wifi elérhetőség megvan de ez max 30 méter ,úgy  hogy szerintem  a digitális rádiónak
az talán van valami esélye nem beszélve arról hogy lényegesen kisebb teljesítmény kell ugyan akkora lefedettséghez!

0

m_stuart
m_stuart picture

0

braunv
braunv picture

Szia ! Igen!

0

Sponsored links