You are here

Ragacsossá válik a műanyag

15 posts / 0 new
Last post
domeattila
domeattila picture

Üdv. Nem tudom hova tenni... Nem is elektronika, de mégis főleg vele kapcsolatos. 
Mit lehet tenni az ilyenné vált műanyaggal? 
Tapasztalatom alapján semmilyen vegyszer nem segít, én hintőporra tippelnék. 

Comments
Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ha arra a ragacsossá váló gumiszerű bevonatra gondolsz, azt az alkohol leviszi. Lehet, hogy kicsit dörzsölgetni kell, de leoldja. Jó lehet a citrusolajos cucc is (pl. Label Off spray) de az olajos felületet hagy, amit szintén nem árt alkohollal lemosni. (a saját ragacsos szarjába kéne belenyomkodni azt, aki kitalálta. Az a legszebb, hogy méregdrága prémium dolgokon is van, eleinte marha jól néz ki, kellemes tapintású, de 2-3 év után gusztustalan ragadós sz*r lesz.) Ha a bomló, szétmálló, szétfolyó gumira, (mint a lentebb linkelt IXO-s videóban) azzal semmit. Le kell vakarni, és pótolni valamivel. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt is ezzel kínlódik

https://www.youtube.com/watch?v=bkzJ4u4PkCI

Bálint

0

bencsi01
bencsi01 picture

Szervusz,
nekem a LIQUI MOLY orange power cleaner vált be.
Bencsik

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: hőlégfúvóval is  lehet rásegíteni

Bálint

0

nayan
nayan picture

Helló! Nem lehet véletlenül, hogy folyékony gumival bevont dolgokról van szó? Potigombokat, tekerő és érinthető felületeket sokszor bevonnak ilyen gumival, hogy kellemes legyen a tapintása. Ezt 3-5 év után ragacsossá is válhat. Oldószerekkel lemosható.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Olyan oldószert keresek, ami a ragacsos lágy műanyagot leviszi, de az alatta levő kemény műanyagot nem támadja meg. Alkoholt, izopropil-alkoholt próbáltam, azok csak a koszt viszik le. A benzin pedig megtámadja a kemény műanyagot. Körömlakklemosó szintén.
Ez konkrétan egy laptop teteje.

0

nayan
nayan picture

Helló! Még a nitrohígítót is lehet használni, az kevés műanyagot old.

0

hcs
hcs picture

A nitrohígítóról jobb ha tudod hogy ma már részben acetont tartalmaz, az meg szereti a műanyagokat megmarni. Foltbenzint / benzines folttisztítót próbáld inkább  a laptopon, a foltbenzin saját méréseim szerint jellemzően nyílt láncú szénhidrogéneket tartalmaz, (heptán-hexán), gyorsan párolog, nem marja a műanyagok legnagyobb részét. Az aromás hígítók és az etil acetát tartalmúak igen. Saját tapasztalat.
A kijelzőt védjed a vegyszerektől, drága a cseréje ha valami nem jön össze....

Google: chemical compatibility PC/ABS.

0

hifista
hifista picture

Szia!
Nekem egy Almawin nevű termék vált be. Ez tulajdonképpen narancsolaj, ezzel is sokat kell sikálni, de nagyon jó, és egyéb tisztításokhoz is alkalmas - még a mosógép is szokott kapni belőle.
Hifista.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ha nem kell rá a tapintás javító bevonat, denaturált szesz, vagy ipa, és nem foszló papírzsepi, meg sok sok suvickolás lehozza.

1

zus
zus picture

Itt a korrekt megoldás. Mindigehes kolléga nyert. Számtalan ragacsos nyavaját tisztítottam én is így meg. Komputeres alkatrészek, hajvágó, hajszárító, s valahány név a naptárban. A feliratok persze nem maradnak meg. Forró babaolajba főzném azt a trógert, aki ezt a tapadós, ótvar, gumiféle, nem tartós akármit egyáltalán feltalálta.Hogy egész életében ezt suvickolja.

6

proba
proba picture

Hogy váljék minden műanyag az othonába ilyenné, a cipőtalpától kezdve a fogkeféjéid...

3

imrus101
imrus101 picture

Nekem az alkoholos kézfertőtlenítő zselé jött be. De abból sem mindegy, hogy melyik, próbálgatni kell. Egy laptopon próbáltam, de a billentyűzet alatti részen, a csuklótámasznál már annyira megrongálódott, hogy a teljes bevonat lejött, nemcsak a felső, gumiszerű réteg. Szóval óvatosan. Bár nekem így is sokkal jobb, hogy kilátszik a színtelen műanyag egy foltban, mint hogy beleragad minden por, szösz, a pulóverem, stb.

imrus101

0

kferi
kferi picture

Jó kérdés. Én is sokszor tapasztaltam. Volt, hogy autó kezelőszervek kezdtek ragadni. A vegyszeres tisztítás segített, de a rajta lévő feliratok lemáltak.

A PVC Coating talán megoldás. Valaki esetleg használta?

0

Sponsored links