You are here

Raspberry PI4 építése zenére

37 posts / 0 new
Last post
Ízirájder
Ízirájder picture

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy ilyen kis számítógépet. HifiBerry 2 RCA kimennetű DAC-al. Épített már ilyet valaki közületek? Fém házba szeretném a PI 4 táppal, elég ez így ha ráteszme a DAC-ot. Kell hozzá venti vagy elég neki ha tud szellőzni? Ill. ha ráteszem a DAC-ot akkor mennyi hely marad a házban a venti számára?
Üdv.. Ízirájder

Comments
Ízirájder
Ízirájder picture

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!
Megjöttek a szükséges összetevők, összeállítottam őket, megpróbáltam wifin keresztül csatlakozni hozzá. Elsőnek látta is a mobilom, de nem tudtam belépni, hogy elvégezzem a szükséges beállításokat. Ekkor rátettem vezetékes hálózatra, de így sem sikerült, ami annyiban romlott, hogy most már wifin keresztül se látja. Elvileg van rajta videó kimenet, de arra még nem sikerült rákapcsolódni. Esetleg valami ötlet? 

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!

1. Milyen rendszert telepítettél?
2. A routeren látszik, hogy megjelent egy új eszköz, azaz kap IP címet?
3. Van micro-HDMI csatlakozós kábeled, amivel tv-re vagy monitorra rá tudod dugni?
4. Van USB-soros átalakítód, amivel a Raspberry tüskesorára rá tudsz csatlakozni?

Ha ezekre válaszolsz, akkor egyszerűbb lesz segíteni.

imrus101

1

Ízirájder
Ízirájder picture

Szia!
Megpróbálok válaszolni amennyire tudok:
Volumio oldaláról töltöttem le, azt hiszem korábban linkeltem a neo-retro-tech youtube csatornáját követve.
A routert nem néztem, este ha hazaérek megteszem. Sajnos sem micro hdmi sem jack csatlakozóm nincs hozzá, ha nyitnak a boltok akkor veszek ilyet. A tüskesorra nem tudom rácsatlakozni, azon van a wifiberry, persze ha szétszedem akkor megoldható.
Köszi, András

0

Elek
Elek picture

Sziasztok!

Ezzel a kis ingyenes programmal fel tudod deríteni az otthoni hálózatodon lévő gépeket, IP, címre és még azt is megmutatja, hogy melyik gépeden mi van megosztva, plusz még a MAC-Adress kódokat is megmodja! 
Nagyon hasznos kis progi!

https://www.advanced-ip-scanner.com/hu/

A keresőmezőbe azt az IP tartományt kell megadnod amire a routered be van állítva. Pl: 192.168. (0,1,2...).1-255
 

1

Slaci
Slaci picture

Szia, tényleg jó program én is szeretem, de ha a célgép tűzfal beállítása tiltja a pinget, akkor nem fogja megtalálni. Ilyenkor célravezetőbb a routerben megnézni, hogy milyen címeket osztott DHCP-n.
Jó éjszakát!
Laci

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

https://nmap.org/
Az ismertebb platformokon fut (Windows, Mac, UNIX-ok stb.).
Egyes Linux disztribúcióban alapértelmezetten szerepel (pl. Kali Linux), de a többinél is csak egy pillanat a telepítése csomagtárolóból.
Android: https://secwiki.org/w/Nmap/Android
Annak, aki a grafikus felületet szereti: https://nmap.org/zenmap/
 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nyilván. nmap viszont a kérdezőnek nem lesz jó, mert bár a lehetőségek kb határtalanok, de kell hozzá tudásbázis is... A kérdés jellegéből adódóan (nem lenézés, kritizálás!) ez nem elég mély az nmap-hoz...

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Van ilyen androidra is, PingTools néven. Talán gyorsabb is picit, de tudásra jóval tágabb... Jól jöhet még...

​​​​​​

1

Ízirájder
Ízirájder picture

Köszönöm, pár éve kipróbáltam az almás telót, maradok ennél.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Szerintem almára is van... Mint ha láttam volna almás kollegámnál...   Nem ismerem almás boltot, de keress rá, hátha.. ha nem ez, de hasonló biztos létezik.

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Azt mondtad, hogy először rá tudtál kapcsolódni, akkor úgy gondolom, hogy a hardver rendben van, így első körben szerintem nem kell venned semmilyen kábelt vagy átalakítót.
Ha vezetékesen csatlakozol, akkor a routertől kap egy IP címet a készülék. Ezt kellene megtalálni a router kezelőfelületén. Ha ezt beírod a böngészőbe, akkor meg kell jelennie a konfigurációs felületnek. Itt a kezelési útmutató: https://help.volumio.com/__attachments/32899073/QSG-Volumio.pdf
Ha nem találod meg sehogysem az IP címét vezetékes módban, akkor a legegyszerűbb talán az lenne, ha újra megírnád az SD kártyát és nulláról indulnál.
Az első indításkor létrehoz egy saját wifi hotspotot, erre tudsz a telefonnal rácsatlakozni, hogy a beállításokat elvégezd. A hálózat neve Volumio, a jelszó volumio2. A hotspotra csatlakozás után a böngészőbe a 192.168.211.1 vagy a http://volumio.local címet kell beírni, ekkor jutsz el a konfigurációs felületre.
Itt be tudod állítani a nyelvet, a DAC típusát és a hálózati paramétereket (vezetékes vagy wifi), stb. Ha kész a konfiguráció, akkor a hotspot lekapcsolódik és a készülék csatlakozik a hálózathoz kliensként. A telefonnal ezután újra a saját, otthoni hálózathoz kell csatlakozni és itt beírni a böngészőbe a http://VOLUMIONAME.local címet. a VOLUMIONAME helyére azt a nevet kell megadni, amit a beállításkor megadtál. Ha így nem találja meg, akkor a routeren kell megnézni, hogy milyen IP címet kapott és azt beírni a böngésző címsorába,
(A belinkelt dokumentumban említi a FING nevű appot, amivel meg lehet találni a csatlakozott eszközöket a hálózaton, de beleolvasva a felhasználási feltételekbe azt láttam, hogy nagyon sok információt elküld, ezért azt csak akkor ajánlom, ha nem tudod a routeren sehogyan sem megnézni a kiosztott IP címet)
imrus101
 

1

Ízirájder
Ízirájder picture

Köszönöm a segítségeteket, újratelepítettem, azt hiszem a haladás jelentős, holnap a család nagyja elmegy itthonról, akkor kipróbálom hanggal is. Most jön a spotify telepítése.

File csatolás: 

0

imrus101
imrus101 picture

Szuper!

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Ez lehet már új topikot igényelne, de leírom ide. Egy régebbi sansui erősítőn hallgatok zenét és a minap rákötöttem a tvt is. Nos így sokkal jobb a hangzása, de ha este lefekszem akkor így oda kell mennem kikapcsolni az erősítőt. Ha összekötöm a raspberryt  hdmi kábellel akkor tudnék vezérelni vele egy kis 5Vos relét ami kapcsolja a végfok áramellátását? 

0

imrus101
imrus101 picture

Valószínűleg megoldható, de pontosítani kellene a feltételeket, hogy mikor kapcsoljon a relé.
Felrakok egy Volumio-t és megnézem, hogy mit lehet tenni. Valószínűleg bele kell mászni mélyebben, szerintem nyiss új topicot és folytassuk ott.

1

Ízirájder
Ízirájder picture

Köszönöm szépen, BUÉK neked!

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Köszönöm szépen a kielégítő válaszaitokat, ha hazaértem megharcolok vele és jelentkezem.

1

Onionshed
Onionshed picture

Szia. Én ilyen passzív hűtést használtam zárt térben.  42 fölé nem szokott menni a cpu.

 

File csatolás: 

1

Ízirájder
Ízirájder picture

Köszi, ezekhez a gyári házak egész kicsik, és a PI tetejére megy rá a DAC, szóval ott kicsit másabb a helyzet.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nekem opensprinkler pi fut rpi4-en.. be van zárva egy nyomtatott műanyag házba, körülötte táp,.egy 100VA toroid, 16db relé, egy nagy mágneskapcsoló, és akku, meg töltő. Ez egy dsc pc558 riasztó dobozában. Meleg van benne. 47 fok most a cpu.. kazánházbn lakik, a cirkótól fél méterre a falon...

Szerintem ez nem gond. Nem lesz melege...

A zene aztán meg végképp nem eszik cpu-t...

1

Ízirájder
Ízirájder picture

Köszönöm, akkor a melegedéssel nem fogalkozom. Esetleg arra tudtok valamit írni, hogy a PWM tápok a közelben befolyásolhatják a működését?

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia, nekem egy Allo Boss playerem van. Az is hasonló, mint a Tied: egy RPI4-re van egy DAC ültetve.
Biztosra akartam menni, ezért lineáris tápot építettem hozzá (ami persze melegszik a kapcsitáphoz képest) .
Az RPI4 LT1083-ról, a DAC pedig egy Salas-ról megy.

1

Ízirájder
Ízirájder picture

Ha tudnál feltenni pár képet a tápról azt megköszönném. Utánanéztem az ebay-on ezeknek és elég nagy különbség van köztük árban. Amit hifihez javasolnak a többszöröse a “simáknak”, gondolom jobb minőségű kondikat használnak benne, de sokkal több alkatrész azokba se volt. Ezekre alacsony zajszintet írnak, gondolom maguk az ic-k ugyanazok. 

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia, íme... A Hammond ház volt itthon, így ahhoz alkalmazkodtam. Amit csak tudtam szintén összeszedtem a „fiókból”, viszont a nyákok és a trafó készíttetve lett. Anno egy erősítóhöz gyárttattam trafót és akkor már ezt is hozzácsaptam a rendeléshez.

2

Ízirájder
Ízirájder picture

Köszi, szépen megépítetted. Csak egy kérdés: miért nem vittél védőföldet a házhoz? 

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia, bár a fotókon nem látszik, mindenhol többszörösen van szigetelve, egy védőföldes IEC-aljzat már el sem fért volna. Hasonló, mint egy CD, DVD stb.

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért az idiotizmusig sem kell elmenni.. jobb gyártótól 78xx, meg trafós táp, esetleg mágnesesen árnyékoltan, szűrve hidegítve, és kész. Ez egy analóg táp, nem agyi hullámokat kell analizálni, hanem.a sípoló, öregedő, egyre kevesebb magasat halló füleddel zenét fülelni ;)

 

3

Ízirájder
Ízirájder picture

Tudod a szemem se az igazi már, de ez azért nem akadályoz meg abban, hogy ne telefonnal fotózzak. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ezek a nagyon vájtfülű, és 100-as szorzót használó eladók egy hamis képet adnak. A füled nem fogja meghallani azt a pénzt ;) olyan ez, mint a csoda hálózati kábel... 1 méter 300e Ft.. de onnan paks meg mmfal alu, meg ki tudja mi....

Kell egy normális kompromisszum. Nyilván analóghoz nem való a kínai kapcsitáp... De egy rendes trafó, szűrés, 78xx, hidegítés... Ezen nem fogsz zajt hallani, hisz a dac oldalon eleve brutális elnyomással tervezték magát az ic-t is...

Bár nyilván mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, de nekem egy időben rendszeresen kellett járnom hallás vizsgálatra. 20 évnyi leletem van, szép átviteli görbékkel..  hát, 20 év alatt finoman fogalmazva... Bár napi élet során nem tűnik fel, de ismeretlen azt mondaná, tök süket vagyok ;) de megnyugtatott a doki, semmivel se rosszabb, mint másnak, hasonló korban... Csak az ember megszokja, és nem tűnik fel...

Persze, ha megnyugtat, hogy valami kínai brahiból színes kondikkal csinált tápra olyan dB, meg uV értékeket ír, amit akar, akkor vedd meg... De hidd el, bőven elég amit írtam...

Kérdés, hogy a placebo, meg a hitbeli dolgok mennyire hatnak a hallásodra. Ha nagyon, akkor vegyél, ami jól esik.... Tudom, van, aki érzi a csoda kábeleket, meg megoldásokat, még ha méréssel nem is igazolható. Mindenkinek más a fontos, másban hisz. Arra kell költeni, ami örömet okoz... Mert ez a cél. Ha drága táp, akkor arra, ha csoda kábel, akkor arra, ha csoki, kávé, vagy thai prosti, akkor arra... A cél, hogy örömet okozzon, és ne a kompromisszum járjon a fejedben, ha használod.

2

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
A HiFi erről szól. Meggyőződésem, hogy a hifista legalább 50%-ban önszuggesztióval teszi boldoggá magát. Megnyugtatja a tudat, hogy 1m kábelért 300k Forintot adott és kimaxolta a kérdést. Igen nem törődik a hálózat többi , több száz kilóméteres részével.
Hozzátartozik, hogy a kelts fel egy igényt, aztán elégítsd ki, a Hifi forgalmazók, gyártók is alkalmazzák. Elérve így olyanokat akik már sokat költöttek nagyobb komponensekre, de még párszázezret ki lehet húzni a zsebükből.
A legdurvább az, hogy mindíg nem mérhető dolgokra hivatkoznak, tehát nem bizonyítható. A vásárló saját felelőssége , hogy becsapja magát vagy nem. Másrészről, ha jobbnak hallja, jobbnak akarja hallani ezt vagy azt a komponenst, kábelt akkor azt jobbnak is fogja és működik a bíznisz, nem végső soron célba ért.
Azért 30 év hifizés után merem ezeket mondani, úgy , hogy erre az álláspontra  "tisztultam le" ami mellett nem vitatom, hogy vannak jó és jobb hangú készülékek, de a nem mérhető kábelkülönbségekbe , meg a csillagászati árú komponensek létjogosultságát erősen vitatom.
Csak, hogy a témához is szóljak, ez is saját tapasztalat, hogy a DAC építéskor a rendelkezésre álló alkatrészek, már nagyon durva jel/zaj viszonyra képesek, amit táppal is alá kell támasztani,( és helyes szerelési topológiával, földelő hálózattal stb)  mert különben nagyon le tud romlani ez az érték. A hifiben a csend két szám, között , vagy két taktus között sokat tud számítani. Persze az erősítő is simán leronthatja ezt , és többnyire le is rontja. 
Vagy ott a "bakelit" lemez. Na ott aztán a jel/zaj viszony nem éppen erős érték mégis de marha jól tud szólni.Vissza jutottunk a ki mire költi a pénzét, ki miben leli örömét. Én csak az ellen szoktam lázadni amikor kiragadnak egy paramétert és a körül fontoskodnak a tervezéskor, vagy nem mérhető dolgokat áltudományosan magyaráznak meg. Sok sikert az építéshez!
 

3

Ízirájder
Ízirájder picture

Egy Raspberry táp kb 5000. Egy kínai lineáris meg 15000. Hogy mennyivel jobb? Nem tudom, sose próbáltam. Akitől a hangfalamat vettem, próbált 1000000 hagszórókábelt és nem esett tőle hanyat. Azt viszont én is és a fiam is hallottuk, hogy milyen jól is szól egy másfél millás erősítő jó hangfalakkal. Mondjuk ha eladnám a fotós cuccom meg is tudnám venni. Nem kívánok elszállni ezzel, hisz láthatod, hogy az egyik legolcsóbb cuccot rakom össze. Bicajom is van pár darab, tényleg van különbség a szintek között, de a domb nem fekszik le csak mert drága bicajod van. Viszont az olcsó meg inkább csak busszúságot okoz. 

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Ezt a kis olcsó tápot megnéztem és tetszik, már csak egy trafó kellene hozzá. Az Allo Boss már egy magasabb kategória, annyit nem szánok rá.
https://www.hifiberry.com/shop/bundles/hifiberry-dac-bundle-4/
Itt egyben meg van minden, igaz ez pwm táppal.

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Vagy ez itthonról jobb áron, de szerényebb minőségben:
https://malnapc.hu/raspberry-pi-iqaudio-dac-kit?keyword=raspberry%20pi%2...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát... Ha vájt fülű vagy, akkor a dac-ot ne pwm tápról hergeld :) nyilván a málnának mindegy. De én, ha már külső dac-ot használnék, biztos normális lineáris tápról járatnám. 

Persze pwm és pwm sem egyforma, nem mindegy a freki sem, de ha már...

1

Ízirájder
Ízirájder picture

Igen, nézegetem a lineáris tápot, egy házba lesz építve az egész. A külső dac megint egy árkategóriával feljebb van.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A külső úgy értendő, hogy nem a málnán levő ;) mert annak is van hangja magában...

0

Sponsored links