You are here

Régi családi ház lakáselosztó bejövő kábelek színjelölései

6 posts / 0 new
Last post
F-Yoci

Üdv! Van egy régi (60 éves) ház, 3 fázisú bekötéssel, a lakáselosztója még olvadóbiztosítékos, ezt szeretnénk lecserélni korszerűbbre, de megbontáskor egy számomra érdekes bejövő kábelezést láttam.  Mivel a mérőóra máshol helyezkedik el, és plombálva van, nem látszik mi hová van kötve. 5 vezeték (3db fekete, 1 kék, 1 szürke, ami 1 mérettel vékonyabb)  a 3 feketével nincs gondom, de a másik kettő fura. Melyik szín mi  lehet? Ismereteim szerint régen is a kék volt a nulla vezető, és piros a védőföld. Itt viszont bekötve úgy volt, hogy a kék egy kötésnél "átváltott" pirosra, ez van a földelésre rákötve az olvadóbiztosíték táblában, a szürke a nulla... Miért kisebb keresztmetszetű a N, miért lett kék a PE vezeték?

Comments
Kalex
Kalex's picture

Szia!
A villanyász a régi idők szabályai szerint feketével a fázist, szürkével a nullát vitte. A kék vezeték később lehetett behúzva. Azért kék, mert ilyen volt kéznél, ami eltért a bent lévő színektől.
A felülvizsgálat nem ártana, de számíts arra, hogy a mérőhely bontàsa esetén nem úszod meg a szabványosítást, ami akár 100000.- Ft-ba is fájhat!

Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

F-Yoci

Üdv!

Köszi, ez már informatívabb...

Naigen, ezek a plusz költségek nem hiányoznának, márcsak azért sem, mert jelenleg lakáson belül van a mérő, az EON regisztrált szerelő ismerős azt mondta 99% hogy egy ilyen felülvizsgálat-szabványosítás miatt átépíttetnék falon kivülre, új mérőhelyre,de mivel ez egy 4 lakásos társasház, az sem lenne ilyen egyszerű, és még több költség, annyit nem ér...

Már csak azt nem értem, hogy a szürke nulla vezeték miért vékonyabb a többinél, arra is az lehet a magyarázat, hogy az volt épp kéznél?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Szia!
Mivel háromfázisú a betáplálás, műszakilag nem gond a kisebb keresztmetszet, mert egynél több fázis terhelése esetén a nullán folyó áram csökken. Más kérdés, hogy nem szoktuk ezt az elvet alkalmazni ilyen relatív kis keresztmetszetek esetén. Azért a fénykép alapján nem vagyok biztos benne, hogy a tényleges vezető keresztmetszet is kisebb e, vagy csak optikailag tűnik annak a szigetelés különbsége miatt.

Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

F-Yoci

Üdv! Nem a külső átmérője alapján mondtam, hogy kisebb a keresztmetszete, belül is valóban kisebb.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Guest
Guest's picture

Ne keress benne logikát!
Több mint valószínű hogy csinálták azzal amit éppen kaptak. Persze lehet hogy ilyen időkre te nem emlékezhetsz.
Csináltatni kell a szolgáltatóval egy új mért oldali kifejtést a mérőhelyhez igazodó keresztmetszettel, egyben egy felülvizsgálatot kérni biztonsági szempontból.
Ennyit megér a történet.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content