You are here

régi telefon

34 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Van egy nagyon régi tárcsás telefonom. Szénmikrofonos és két nagy harangú csengője van. Szeretném nem csak szobadíszként használni, hanem hogy működjön is. Meg tudja mondani valaki, hogyan lehetne felilleszteni a mai vonalra egy ilyen régiséget?
Előre is köszi

Comments
szoke
szoke picture

Sziasztok!
Látom sok az érdeklődő. Ennek örülök, de az a helyzet, hogy tegnap akárhogy kerestem a rajzott, nem találtam. Mióta megcsináltam, már kétszer költözködtem és eléd sok mindenem elkeveredet, remélem a rajz azért meglesz. Ha mégsem, akkor nagyvonalakban leírom majd az elméletét, vagy újra rajzolom. Sajnos képet nem tudok róla készíteni, mert az első költözködésemnél sok elektronikai dolgot elajándékoztam barkácsolóknak, mert 150Km-re költöztem és nem volt túl sok kedvem minden dolgot "cipelni". A srácokat majd felhívom, hátha megvan valamelyiknél, és akkor kérek egy-két képet róla.
További kellemes napot!

0

leberbali
leberbali picture

Sziasztok!
Nekem is tetszik szoke megoldása, nagyon is.
Ha jól olvasom impulzusból DTMF jelet csinál.
A gsm-et bele meg már csak hab a tortán.
Én már annak is örülnék, ha az impulzus üzemű telefont újra tudnám használni.
Nálam mezei cb76-os lenne az alany, nem is egy.
Most ugye ezek a készülékek értéktelenek, de én ebbe születtem bele, nekem ez lesz majd nosztalgia, szerintem nem is olyan sokára.
Szolgáltatót váltottunk, itt meg a központ, pontosabban a modem (kábeltévés a drága) csak dtmf módot tud.
Ha meg sikerülne, akkor csak vadásznék valahol egy klasszikusabb készüléket.
Várom a rajzot én is.
Üdv:
LBalázs

0

szoke
szoke picture

Sziasztok!
Sajnos a rajzott sehol sem találom. Egyébként nem DTMF jel alakítással volt megoldva, hanem sokkal drasztikusabb volt a megoldásom. Az impulzusokból analóg kapcsoló IC-vel szimuláltam a billentyű lenyomást. Ha lesz időm, akkor nekiállok emlékezetből előszedni és lerajzolni.

0

leberbali
leberbali picture

Szénmiki helyett meg tényleg érdemes a már emlegetett kristálymikit betenni.
Kései cb76-osokban megtalálható, onnan ismerni meg, hogy szép nagy rft felirat van rajta. Itt is egy kép róla:
http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/043cb76mmtelefon/1024/007rftmikrofo...
A hangját meg onnan, hogy nem recseg.
A linkelt kép tulajdonosának oldalain egyébként nem reklámból, de érdemes szétnézni.

Nálunk még "csavart érpárral" :-) kötötték a telefont 90ben. Akkor szerencsére kristálymikis készüléket kaptunk.
Azóta hozzájutottam másik készülékekhez is, na azokban egytől-egyig szénmikrofon van, recseg is mindegyik.

Üdv:
LBalázs

0

qcy
qcy picture

Üdv mindenkinek !

Nincs valakinek Ericsson Hotline kapcsi rajza?
Ez egy régi nagy táska telefon.

Üdv.:qcy

0

perlaci
perlaci picture

exgelkás kérésére a telefonról egy kép.
Kipróbáltam jól működik, igaz nekem egy kis ISDN kisközpontom van mivel ISDN vonal jön be a házba. Erről jól műkszik. Elhatároztam szépen megtisztítom kívül belül kis karbantartás és utána üzembe áll a retró sarokban az étkezőben. Ha kész új művészi kép készül róla és felteszem. Köszönöm a tanácsokat.

File csatolás: 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Egész jó állapotban van! Nekem is van ilyen a pincémben. Csak sajnos ennél lestrapáltabb. Ha jól emlékszem talán CB35-ös?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Köszönöm a képet!
Ez bizony a gyerekkoromat idézi.
Szedd szét teljesen, és mosószeres vízzel tudod jól tisztítani,
mert a bakelit ház nagyon könnyen karcolódik ilyen idős
korában.
Sok örömöt hozzá!

exGelkás

0

perlaci
perlaci picture

Megtisztítottam szépen működik is csak elég csúnya az öreg bakelit színe. Lehet ennek a felületét valamivel felfrissíteni? Nem akartam ismeretlenül nekimenni semmivel hátha valakinek van már bevált módszere.

0

BigTom
BigTom picture

Szia perlaci!
Mi a vélemény a kétkomponensű epoxigyanta-alapú ragasztóval való bevonásról?
Nekem nagyon bevált, tartós és elég jó felületkiegyenlítő bevonatot eredményez, érdemes minél áttetszőbb ragasztót választani. A durvább hibákat egy kicsit meg kell csiszolni, szükség esetén a mélyedéseket egy megelőző réteggel fel kell tölteni. Bekeverés után ecsettel felhordható, a hibákat, folyásokat hajszárítóval lehet szépen egyengetni.
BigTom

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz BigTom
Sajnos van olyan tapasztalatom, hogy a fenti módon kezelt műszerelőlapok kezdtek egy sárgás árnyalatot felvetni, néhány év elteltével. Azt hiszem, egy vizes bázisú védőlakkal jobban járna,a bakelit házon. Amit perlaci leírt, ott inkább, csak a készülék ház beszürkülése,(megöregedése) a gond.
Üdvözöllek:
exGelkás

0

BigTom
BigTom picture

exGelkás!
Csak egy ötlet volt arra, amit én kiolvastam az általad írtakból, hogy meggyengült a műanyag szerkezete, mállik esetleg karcos, kopott.
Ha csak a színnel van gond, akkor inkább matt fekete lakkot használnék. Ha nem a retro a cél, akkor egy modern lakásba egy vad színt is elképzelhetőnek tartok, de ez már ízlés dolga.
BigTom

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz BigTom!
Ez a tipikus eset arra, hogy látni kellene.:)
exGelkás

0

perlaci
perlaci picture

Üdv
Köszönöm az ötleteket, gondolkodom rajta. Nem szeretnék változtatni az eredeti külsőn, inkább csak újszerű állapotba akarom hozni és, hogy ne öregedjen tovább az anyag. Szerencsére igen jó állapotban van. Ha elkészül leírom mi csináltam és képet is teszek fel.

0

szoke
szoke picture

Én egy ilyen telót alakítottam át, a külseje megmaradt, a belsejébe meg belekerült egy kis elektronika és egy 3210-es. "Betekerheted" magadnak a számokat és kb 3mp után már tárcázza is a számot. Az eredeti vezetékén kapja a feszt egy dugasztápról és van benne egy 9v-os akku. Tárcsás gsm lett belőle.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia szoke!
Kaphatnánk erről egy kicsit bővebb leírást?
Gondolok úgy egy teljes doksira... :)
Ez sokaknak jól jöhetne, amolyan "nagymama telefon" gyanánt is, akik nem jól látnak már, és vonzalmuk sincs az új technológia (mobiltelefonok) megismeréséhez.
Előre is köszi.
Üdv Tibi.

0

szoke
szoke picture

Szia Tibi!
Amit saját magam készítettem, azt egy papírra vázlatoltam, rajzoltam és hirtelen nem tudom, hogy hol van, de ígérem megkeresem és valahogy belevarázsolom a gépbe! :D Egyszerű, könnyen beszerezhető IC-ket tartalmazott, pl 4017, 555.

Viszont ha valaki foglalkozot már PIC-el, akkor itt egy érdekes project: link

0

perlaci
perlaci picture

Szia Szőke
Fotót nem elfelejteni kívülről belülről !!
Én biztosan utána építeném.Régi vágyam a tárcsás telefon használata.
Az űber f-sza az lenne ha a kagylóval sétálhatnánk és a tárcsázómű akkor működik amikor felemeljük. Egy kordlesz beépítésén gondolkodtam csak még nem volt rá időm kitalálni a módját.
Laci

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Laci!
Nem vagy Te egy picit telhetetlen? :)
Eszméletlen poénos lenne egy "kagylóval" flangálni a lakásban, úgy hogy a "spirál" kábel végéből szétszálalódva lógnak az erek. :D
Ezt egy olyan hatótávval meg spékelni, hogy az utcán is működjön,... :rohog:
Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Egy kollégám a gyárban egy headset-et szerelt egy hagyományos telefonkagylóba. Űbermegabrutál volt. Mindez bluetooth-szal mégdurvább lenne.
:rohog:
Üdv: Jácint

0

szoke
szoke picture

Szia Jaca!
Nem is olyan nehéz bluetooth-osra átalakítani. Csak venni kell egy audio bluetooth adaptert és bele kell aplikálni. (Ilyen mondjuk a Jabra A210 vagy a Blackberry 9500).
:D :lol: :rohog:

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia szoke!
No PIC, inkább várom a Te verziódat.
Üdv Tibi.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Sajnos ez egy meglehetősen időt nem álló anyag, és a környezeti hatásokra szép csendesen elbomlik. Nagyon nem szereti az UV sugárzást, a napfényt. Ha valamelyik eldugott részén a körmöddel óvatosan belekarcolsz, és annak ott nyoma marad,(a körmöd alatt is) akkor csak az az egy lehetőség marad, hogy valami selyemfényű lakkal átfújod. Modellező üzletekben lehet igen jól tapadó, szép felületet adó anyagokat kapni.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

geza682
geza682 picture

geza682 igen elméletileg tudják a mostani főközpontok is a tárcsaimpulzusokat csak van ami 1:1 arányú és van ami 1:2 arányú jel/ szünet. a szénmikrofon helyett a 80 as években gyártottak elektret mikrofont tanzisztoros erősítővel, elméletileg teljesen kompatibilis a szénnel csak tisztább a hang.

0

perlaci
perlaci picture

Azt tudom, hogy a mai központok fogadják a tárcsázós hívóműveket. A kérdés csak azért merül fel bennem mert a csengőtrafója elég nagy terhelést jelenthet kicsengetéskor, illetve a szénmikrofon fog e kellő hangerőt biztosítani a mai tápfeszültség mellett. Azt hiszem a puding próbája lesz. Készítek képet és próbáról szakvéleményt. hi

0

lizakl
lizakl picture
*****

A mai főközpontok, Siemens EWSD, Ericsson AXE és Northern Electric ADS központ(ez utóbbiból csak Szombathelyen, Sopronban, Székesfehérvárott és talán Budafokon van egy-egy példány) képesek fogadni mind a tárcsaimpulzusokat, mindpedig a DTMF(tone) számbeadást! Tehát elvileg, ha a telefonod jól működik, akkor nyugodtan használhatod! Más kérdés, hogy a tárcsaimpulzusos számbeadás sokkal lassúbb és bizonytalanabb mint a DTMF.

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia.
A fő probléma, hogy a hívómű tárcsa-impulzusait tone üzemmódba kellene alakítani, bár azt hiszem, vannak még olyan központok, amik képesek feldolgozni ezeket is. A csengő tekercse valószínűleg nagyimpedanciás, problémát talán nem okoz. Remélem, valaki sokkal többet is tud mesélni ezekről a dolgokról.
Üdv. Dávid.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

PS:
Tessék mondani, hogy egy ilyen szépségről, nem tetszene
néhány (100) képet feltenni?
:)
exGelkás

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Valami ilyenről van szó?
exGelkás
dav53-nak igaza van.
Müxik, de hívásra ne használd!

File csatolás: 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Nekem is van néhány képem régi telefonokról, de sajnos nem "egész alakos" képek.

File csatolás: 

0

lizakl
lizakl picture
*****

A többi:

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Csodálatos műalkotások!
Köszönöm szépen ezt a kis tárlatot!
exGelkás

0

dav53
dav53 picture
*****

Meseszépek. Ha választanom kellene, nagy bajban lennék...

0

Sponsored links