You are here

Renault Thalia (LB, 1.4 75LE) légzsák visszajelző folyamatosan világít

11 posts / 0 new
Last post
honoriscausa

Sziasztok!
A fiamnak van egy Renault Thalia-ja (LB, 1.4 75LE). A műszerfalon folyton világít a légzsák visszajelző lámpa. Mi lehet az oka? Az egyik szerelő szerint valamilyen patront kell kicserélni és akkor már nem fog világítani. A másik szerelő szerint pedig azt mondta, hogy szoftveresen kell visszaállítani. Jó lenne ha valami konkrétumot tudnátok mondani. A szakszervizzel anyagi okok miatt nem próbálkozom, mert a bevizsgálási ár is horror.
Előre is köszönöm szépen a segítséget.

Comments
F-Yoci

Üdv! Renault Megane II 3db autónál is előfordult a családban, hogy az ülés alatti övfeszítő, stb csatlakozó, ami megy az ülésbe kábelköteg, kontakthibás volt. Nemtudom ebben van-e ilyen csati az ülés alatt...

0

Vote up!

You voted ‘up’

honoriscausa

Kedves F-Yoci!
Köszönöm szépen a tippet, továbbítom a fiamnak.
Üdv: István

0

Vote up!

You voted ‘up’

glmikc

Hello.A szerelönél volt hibakód kiolvasás,és ha igen mi volt az.Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

honoriscausa

Szia!
Csak azt a két választ kapta a fiam, amit  leírtam, hibakódot nem mondtak neki.. De most már úgy látom, hogy a többségnek igaza van és a saját szervizébe kell elvinni, ami meg is fog történni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

A légzsák egy összetett rendszer, és nem arra való, hogy valaki szakértelem nélkül drótozgasson foltozgasson rajta. Biztonsági berendezés, aminek a hibamentes működése a nem csókos műszaki vizsga egyik alapfeltétele.

A szakszerviz azért horror ár, mert a tudást is meg kell fizetni, de a diagnosztikához szükséges felszerelés se ingyen van, és felelősséget is kell vállalni a munkáért. Gondolj bele. Megy a fiad az autópályán, és a képébe robban 130km/h sebességnél a lufi. Emiatt meghal. Vagy pont fordítva. Beledurran hátulról valakibe, és nem robban a lufi, és ebbe hal bele.. Vagy az övfeszítő berántja az ülésbe út közbe..

Ezzel, ha nem értesz hoizzá, ne kisérletezz.

Ez volt a szentbeszéd. Most a lényegi infó:

Az, hogy a pilács világít, az csak egy hibajelzés. Anélkül, hogy a konkrét okot egy rendes gyári diagnosztikával ki nem olvassa valaki, vagy nem gyári, de mondjuk használható hella gutmann MACS sorozata is. Ha tudjuk, mi a hiba, lehet "barkácsolni". Konkrétan a vezérlő elmondja, mi a hasfájása. A légzsákokat lehet emulálni egy megfelelő ellenállással, így lehet tesztelni. (érték megint típus függő,..

Néhány lehetőség:
-Ha van ülés lufi, akkor az ülés alatti kábel az ülés mozgatásakor szeret kitörni, kontakt hibás lenni a csatlakozóban. Csatlakozót ki kell iktatni, átforrasztani. Zsugorcsövezni. Épeszű ember amúgy se szedegeti ki az ülést. A gyártástechniológia miatt van csak.
-Ugyan ez szokott lenni ülés lufinál a segge alatt a hajlatban, a kábel az előre/hátra döntögetéstől megtörik
-kormány lufinál átvezető szalag tövében tröik. Nem javítható, csak csere.
-Kormánylégzsák a csatlakozóban kontaklthibás, főleg a takata légzsákok egy korszaka szeret eloxidálódni a kivezetésnél
-Ha van oldal lufi, az ajtóba levő szenzor kábele eltörik az ajtó, és az A oszlop közti kábelkorbácsban, mert minden nyitásnál halik...
-A légzsák vezérlő nem tudom, ebben hol van, kevés az infó. Az biztos, hogy valahol a rádiiótól hátrafele a kézifék körül.. (elvileg az ideális a középvonal a benne levő gyorsulés és forgásszenzorok miatt..)  De gyakori, hogy a klímás fűtésboxból nem csurog le a víz, szépen a középkonzolon a kábelek mentén rávezetődik a légzsák vezérlőre, és elrohad a csatlakozó, kivezetése is.
-korábbi baleset nem megfelelő javításának eredménye
-Ha van anyós oldali ülés szenzor, annak a hibája is lehet, és az ahhoz vezető kábel is.. (anyós lufi csak akkor robban, ha ül is ott valaki..) Nem tudom megint az autó pontos adatait..
stb

Szóval ez nem egy helyzetjelző lámpa, amit csak úgy házilag nekiesve tudás nélkül lehet javítani. megpróbálni meg lehet, de emberélet múlik rajta. A kérdésedből íłtélve én a helyedben inkább fizetnék. Az autózás egy drága sport. Akinek van pénze majomra, legyen banánra is. Sajnos ez a helyzet.

ja igen! Légzsákot akku levétele mellett javítunk, 10 persz pihi után. Légzsákra nem mérünk műszerrel rá! Ez nagyonb fontos., Nem tapogatjuk a csatlakozóit, és sosem tesszük pofával lefele a földre, sem sehova. Mert ha durran, elrepül, és 3kg vas nagyot tud ütni. Nem ráncigálunk drótokat kontakt hibát keresve. Légzsákot kiváve ellenállással lezárva lehet hibát keresni, célműszerrel.
 

4

Vote up!

You voted ‘up’

honoriscausa

Kedves mindigehes!
Köszönöm szépen az információt. Eszembe sem jutott barkácsolni csak szervizenként mást mondtak és ezért akartam több oldalról meghallgatni a tanácsokat.
Üdv:István

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!
Nekem Peugeot-nál volt olyan, hogy általában világított, de néha megjavult. A kormányoszlopon a spirál volt szakadt.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

honoriscausa

Szia!
Köszönöm, továbbítom.
Üdv: István

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Szia! Nekem is volt ilyen az Aveómban, szavatosságiban komplett vezérlőegységet cseréltek. A légzsákot a szakszervízre érdemes bízni, mert ha hozzányúlsz, berobbanhat. Olvastam,egy ilyen protokolt, az energia tároló kondik kisütéséről, minden beavatkozás előtt. Okozhatja sima hibajelzés, tápfeszültség csökkenés, vagy kimaradás esetén. Ez is előfordult, műszerrel törölték. Télen volt, hogy felvittem a lakásba az akksit utántölteni. Beírta a rendszer hibakódként.

0

Vote up!

You voted ‘up’

honoriscausa

Szia!
Köszönöm a segítségedet.
Üdv: István

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content