You are here

Renova C 24 E gázkazán két féle hibával (F1-el megáll vagy hiba jelzés nélkül nem indul)

15 posts / 0 new
Last post
Tpisti
Tpisti picture

Szervusztok!

Itt a tanyán már nagyjából áttúrtam az eme "gyönyörűségről" született írásokat, ezért megpronálom részletesen leírni, hogy hol tartok és milyen előzmények voltak.

Kezdem azzal, hogy ősszel  ki volt takarítva alul és az égő, de a kazán rész az kimaradt.

Január elejéig gyakorlatilag gond nélkül működött, majd néha-néha volt egy F1-es hiba. Mivel a karácsonyfa miatt a kémény takarító nyílását nem tudtam kinyitni, így várni kellet kb egy hetet. De mint kiderült a kémény tiszta és átjárható/átlátható, így kicsit értetlenül álltam a hiba előtt. Az viszont feltűnt. hogy többször csinál olyat hogy begyújt lekapcsol, majd begyújt és megy minta csak véletlen volna. Esetenként csak a sokadik próbálkozásra ment tovább (akkor még számoltam a próbálkozásokat).
A januári nagy lehülés közepén az egyik reggel arra ébredtünk, hogy F1 és reszet ide, reszet oda nem indul el. Se fűtés se meleg víz.A párom itthon van home office-ban és egyszer csak látta, hogy működik mintha mi sem történt volna.

Közben kihívtam azt a szerelőt aki utoljára kitisztította amikor megállt a szivattyú (több mint egy hónapig nem volt bekapcsolva a kazán).
Mester jött ki tisztította a kazánt (50 eFt) majd közölte, hogy ha továbbra is csinálja akkor kazán csere és mondott egy hatjegyű számot.
Amíg itt volt addig természetesen nem produkálta a hibát és persze a szaki gondosan elengedte a füle mellett amit a párom mondott neki a tapasztalásainkról.
Estére ott folytatódott minden ahol abba hagyta és akkor lett elegem az alulképzett gázszerelőkből immár sokadjára.

Tehát amit biztosan tudok.

 • Ha enyhébb az idő akkor van hogy napokig elmegy mindenféle hiba nélkül. Nyilván valóan azért mert kevesebbet és rövidebb ideig működik.
 • Ha hosszabb ideig nem kellett bekapcsolnia és szépen lehűlt a radiátorban a víz akkor egészen biztosan teljesen normálisan indul
  • fűtésvíz 60 fokra állítva
  • felfűti teljes lánggal kb 62-63 fokig
  • vissza veszi a lángot és kb 50-52 fokig történő vissza hűlésig csak csökkentett lánggal fűt
  • majd újra teljes lángra kapcsol és felfűti a 62-63 fokos tartományig
  • értelem szerűen ahogy a visszatérő víz egyre melegebb lesz ez a peridus egyre rövidebb lesz
  • majd amikor már az alacsonyabb lánggal is felmelegíti 60 fok fölé a vizet akkor lekapcsol teljesen
  • és addig keringteti a vizet amíg 40 egynéhány fokra vissza nem hűl és akkor indul újra a buli.
 • Na és itt van az a pont amikor
  • van, hogy teljesen normálisan teszi a dolgát a fenti procedúra szerint
  • és van, hogy gyújt és talán egy talán két másodperc múlva eloltja
  • van amikor ezt megcsinálja kétszer - háromszor is mire égve marad az égő
  • azonban van amikor feladja és akkor se fűtésre se meleg vízre nem hajlandó elindulni
  • egy 15-20 perces hálózati feszültség megvonás azonban ilyenkor csodákra képes, mert újra vissza kapcsolva simán működik.
 • Az, hogy mi előzi meg az F1-et azt még nem sikerült megcsípni
  • egyszer kétszer láttunk olyat, hogy felugrott a vízhőfok 90 fok fölé, de mire oda figyeltünk az égő már nem égett, úgy hogy a pontos folyamatot egyenlőre homály fedi, de talán lehet hozzá köze.

A fentiek miatt nekem úgy tűnik mintha melegedne valami aminek nem kellene vagy nem kellene rá reagálnia.
Nem egy bonyolult szerkezet. A termosztátok le lettek ellenőrizve kétféle hőmérővel is. A nyomásmérő és a használati meleg víz kapcsoló jól működik.

A kezelőn lévő elektronikát kibontottam és a nagyfesz részt vissza rajzoltam, de sokkal okosabb nem lettem, mert nem tudom mikor mit kellene mérnem.

Az égő fejen lévő elektronikát nem bontottam meg,

Egy kapcsolási rajz és/vagy egy mérési útmutató sokat segítene.

Minden ötletet javaslatot szívesen fogadok.

 

Comments
szisti1959
szisti1959 picture

Sziasztok,
A kazán hőmérséglet vezélésének modja:
Fűtőviz 70 fokra van állitva, akkor 67-68-ig működik maximális telyesitménnyel( ennek mérteke fűgg n1....n9-es beállitástól,n1 9.5kW......,n9  23kW),majd kezdi csökenteni 9.5kW-ra(fúvoka nyomás 2.5mBar), ha igy is nő a hőmérséglet akkor 75 fokon kialszik a láng. A szivattyú  működik tovább.A láng ujra indul ha 3 perc alatt fűtőviz 8 fokot esik (vagyis 62 alá esik),ha nem, akkor még vár 3 percet.Az F1-nek nincs köze az alaplaphoz,csak annyi, hogy ezen megy átt a kijelzőhöz. F1 lehetséges okai:nincs kémény huzat,vacakol a kémény huzatérzékelő,meg-meg áll a szivattyú pirossal jelölt relé vezerli(vagy el sem indul,inditókondi kapacitást vesztet) és tulmelegedik a hőcserélő vagy legvaloszinübb defektes gyujtásvezérlő(mikrórepedések az elektronikus hálozatban,relék lábainál,.......)
üdv.István Erdélyből
az alaplapról van egy kézzel rajzolt rajzom

File csatolás: 

1

szisti1959
szisti1959 picture

alaplapról van egy kézzel rajzolt rajzom

0

Tpisti
Tpisti picture

Szia!

Kösz a folyamat leírást. Majd le ellenőrzöm mert eddig azt hittem csak a hőfokot figyeli.
Szivattyú üzembiztosan indul, bár az indító kondenzátort valószínűleg cserélni kell mert elég meleg  a motor.

Nem tudom melyikről van kézi rajzod (kazán vezérlő vagy gyújtás vezérlő), de azt megköszönném. Ha elküldöd megrajzolom Tina-ban és vissza küldöm.
Terveben van mind két panel vissza rajzolása, csak hát az idő és ugye addig ki kell venni. :)

Üdv:
István

0

Alex52
Alex52 picture

Szia, nekem egy Renova F24-ben( ami majdnem ugyanez) a  vezérlő panelen egy jelfogó-láb forrasztás volt elfáradva, kontakthibát okozva hol indult-hol nem. Nézd meg a panelen a jelfogó lábakat és forraszd át. Ha nagyon öreg a kazán, esetleg a panelen elkócsere (1000 és 470 mikró) is szóbajöhet. Én is harcolok az öreg kazánnal......

0

Tpisti
Tpisti picture

Szia!

Ha hasonló jelenséged van, hogy többször indít és leáll, akkor a mágnes szelep vezérlő paneljén kell szét nézni.
A gáz mennyiség szabályzó tekercs kimenetével sorba van kötve egy 47 kOhmos ellenállás. A panel egy kicsit el van színeződve a lábai mellett.
Én az ellenállás lábait átforrasztottam, mert az egyik egy picit gyanús volt. A láb mellet volt egy kis sötét elszíneződés a forrasztó ónon.
Most az 5 nap alatt amióta tesztelem csak 1-szer állt le, pedig előtte volt olyan, hogy egy hajmosást nem csinált végig.

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok! Szinte szóról szóra ugyanígy kínlódott az enyém is. Már mindent megnéztem, (amik itt is elhangzottak) kipróbáltam, de nem hozott eredményt. A vezérlőpanelhez nem mertem hozzányúlni, mert "nem szabad", de féltem is tőle a gáz miatt. A végén csak szétszedtem, mert nem volt se fűtés, se melegvíz, veszteni valóm pedig nem volt. Valaki akkor azt mondta, nézzem át a kondikat. Át is néztem őket, de nem lett jó, pedig egyenként kivettem, megmértem őket. ....Kivéve egyet.... és ez volt a bűnös: 1uF-os elkó (ha jól emlékszem az értékére). Azóta hibátlanul megy. Mindjárt megnézem, mikor volt ez, és elolvashatod.
Üdvözlettel:Attila

​​​​​​​2022.ápr.7-én tettem föl.

0

Tpisti
Tpisti picture

Szia!
A jelfogóknál jónak tűnik minden a vezérlő jel kimegy.

Egy hibát azt hiszem sikerült megfogni. A mágnesszelep vezérlőn (ami tilos javítani) az egyik ellenállás lábait forrasztottam át 36 órát hibátlanul ment, de ma megint produkálta a hibát.
A tekercsekre menő vezetékek csatlakozási pontjait is lehet, hogy át kellett volna forrasztani.

Nem bonyolult a panel, de amíg kint van se fűtés, se meleg víz, úgy hogy a vissza rajzolás egyenlőre elmaradt.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
  Ezen kazánokban az érzékelők NTC ellenállások. Sajnos öregszenek, s ez rejtélyes hibákat von maga után .
más;
Sajna a gázszerelő a gázhoz ért, s  nem az elektronikához! Ugyanez megfigyelhető az autó, háztartási gép,stb szerelőknél is. (vigyél egy elektromos autót, autószervizbe )

de itt ; https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9054448 " Kapocska urat" kell kérdezni.

0

Tpisti
Tpisti picture

Szia!

Az NTC ellenállások által mért hőfokok teljesen jónak tűnnek és az NTC-ket megérve is jó értékek látszanak.

Egyébként meg nem az baj, hogy nem ért az elektronikához, de akkor mondja azt, hogy "gáz és víz oldalról minden rendben, de mivel nem értek az elektronika részéhez ezért keresse Mr. X-et.

Egyébként meg pont gépjárműgépész technikumban tanítok mindent ami villannyal kapcsolatos. Sajnos tapasztalom a hozzáállást a fiatalok részéről és látom azt is, hogy mi megy kint a szervizekben.

Köszi a tippet megpróbálom Kapocska urat is előkeríteni.

 

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Sziasztok!

Ha a kazán túlfűt, a hőmérséklet-határoló termosztát lekapcsolja a kazánt (füstgáz érzékelő szenzor) és az F1 hibakód jelenik meg. Csak akkor tudod a RESET gombbal újraindítani, mikor a kazán lehűlt! Ellenőrizd, hogy a füstgázelvezetőben az  áramlás részlegesen vagy teljesen megszűnik-e, akkor a szabályozó rendszer kikapcsolja a kazánt. Ha ez rendben, akkor a hőcserélőd is okozhatja a túlfűtést, stb.

A leírtak fényében, ajánlom a Hőmérséklet szabályozó cseréjét mindenképp! Illetve a többiek által említett kondenzátorok cseréjét a vezérlőpanelen. Okozhatják NTC-k is, az alábbiakat kell mérned.
Hőmérséklet érzékelők ellenállás értékei:
15 °C 16 kΩ
20 °C 12,7 kΩ
25 °C 10 kΩ

Megjegyzés. Ennél a készüléknél is, ha valamelyik NTC is eltér a megadott értékeknél, az összeset illő cserélni!

Elekromos kapcsolási rajzzal, ennyivel tudok szolgálni:

Sok sikert kívánok a javításhoz!
Üdv.
PZ

Ps.
„Köszönöm a szerelőkkel való őszinte véleményeket!”

 

File csatolás: 

0

Tpisti
Tpisti picture

Szia!

Először is köszönöm a hozzászólásodat.

Ezen az oldalon a leírásból kimaradt, de az F1 hiba miatt első gondolatom a kémény és a füstgáz elvezetés volt. Egy darabig a karácsonyfa utamat állta a kémény tisztító nyíláshoz, de kb az fogadott amire számítottam. Minden tiszta és átjárható volt.

Mivel most úgy tűnik, hogy nagyjából normálisan működik, így a kazán vízkő mentesítése megmarad a tavaszi nyári időszakra, amikor nem lét kérdés a meleg víz.

Az NTC-k kb azt hozzák amit kell, mert a kijelző és a kazán hőmérséklete kétféle hőmérővel is össze lett hasonlítva. Ilyenkor pont ezt a 15 - 20 - 25 fokos hőmérsékleteket a legnehezebb produkálni egy ohm méréshez.

Jelenleg üzem közbeni "EKG" mérésen van a készülék, hogy ha valami nem üzemszerű állapotot produkál akkor szűkiteni tudjam a kört.

Egy gyors kérdés:
"A leírtak fényében, ajánlom a Hőmérséklet szabályozó cseréjét mindenképp!"
Itt a szoba termosztátra gondoltál?

Ami meg a szerelőkkel kapcsolatos véleményemet illeti, azt a szüleim házában működő Kombi FÉG kazán javításánál tapasztaltakra alapoztam.
Hosszú a lista, több mindent elkövettek ott már szerelők amit utána nekem kellett helyre hozni.

Üdv:
TI

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Nagyon szívesen.

"A leírtak fényében, ajánlom a Hőmérséklet szabályozó cseréjét mindenképp!"
Itt a szoba termosztátra gondoltál?

A válasz a kérdésedre. Nem! Több megnevezés is használatos, én a füstgáz visszaáramlás szenzorról beszéltem.

Link: C24E 
A hócserélő, mint azt tudod, bitermikus. Tehát, cső a csőben... Csak azért említem, mert nem tudom milyen idős, és a vízkőtelenítés is hordoz némi kockázatot ennél. Ha nem nagyon "csörög" , akkor csak a hőterelő lemezek között tisztítsd ki, és inkább a teljesítményből vegyél vissza.
n1 9.2/8.9 kW n6 18/8.9 kW
n2 11/8..9 kW n7 10/10.5 kW
n3 12/8.9 kW n8 22.3/12 kW
n4 14/8.9 kW n9 22.3/14 kW
n5 16/8.9 kW n- 22.3/19.1 kW

Sok sikert a javításhoz! (De azt ne feledjük, ez csak távsegítség...)
Üdvözlettel:
PZ

 

File csatolás: 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Elolvastad a korábbi (2022.ápr.7-i) bejegyzésemet, és az akkori hozzászólásokat?
Üdvözlettel:
Attila

0

Tpisti
Tpisti picture

Szia!

Igen. Azzal szoktam keresni, hogy kutakodok itt a tanyán, bár ez sem mindig sikerül tökéletesre.
De az eddigi fórum témákat átolvastam.
Ezért néztem meg közelebbről a gyújtás vezérlőt is.

Üdv:
István

0

Sponsored links