You are here

Renova C/F 24 cirkó nehezen indul MEGOLDVA!!!

32 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
 A hozzáértők segítségét kérném:
A fenti cirkó már egy ideje azt produkálja, hogy elinduláskor 3-4-5-ször begyújt, majd elalszik a láng. Aztán egyszercsak elindul, és megy rendesen.A vákumkapcsoló, hőérzékelők, keringetők, nyomás kapcsoló (víz) rendben. A gáz részéhez nem merek nyúlni, bár az a gyanum, hogy ott lehet valami dugulás.
Tudna valaki segíteni?
Köszönettel:
Attila

Comments
poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia!

Nem tudom megoldódott e a problémád?
Sajnos, több rétű a probléma. Sok okosságot leírtak már, de van még mit hozzátenni. "Az ionizációs elektródát nem polírozzuk, pont a bevonat miatt."
Kérdés.
- Tudsz-e mBar-t mérni? (17alatt nem indul a kazán!) 
- Levett előlapnál nézted e, hogy nincs e dugulva az/azok a fúvókák az égőszőnyegen, pont a gyújtás résznél?
- Problémát tud okozni a ventilátor (Bír e annyit szállítani? Sok mocsok szokott lejönni a venti lapátjairól is).
Reménykedj, hogy nem a gyújtásvezérlő adja meg magát... Még egy dolog. Ha a tömegáram nincs meg, nem fog kiírni hibakódot! Szivattyú-Kémény ellenőrzése.
Itt egy kis segítség, szerintem sokaknak jól jöhet! 

Üdv.
PZ
 

File csatolás: 

1

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz!
Sajnos továbbra is fennáll az elmondott (leírt) probléma, kicsit már kezdek becsavarodni tőle. Nem is mindig vagyok itthon, időnként tudok hozzájutni. A legutolsó javítás (nyomáskapcsoló javítása) után mindössze az az egy gond maradt, hogy a fűtés elindulásakor konzekvensen 19 próbálkozás után indul el tartósan a láng. addig csak belobban, talán egy másodpercre, majd kialszik. A 19. próbálkozásra pedig elindul, és teszi a dolgát, ahogyan kell. Érdekes, -- és ezt a napokban vettem észre -- hogy a HMV fűtése azonnal elindul, az első gyújtásra. Ha a fúvókák lennének eldugulva, vagy az elektróda volna a hibás, akkor is elindulna azonnal a HMV? Eddig is észrevehettem volna, de elkerülte a figyelmemet. Mi a különbség, azon kívül, hogy más a hőmérséklet érzékelője? A szellőző rendszere teljesen tiszta, tavaly szedtem szét, de alig volt benne egy kis finom por. A ventillátorlapátok is tiszták. A szellőztető motornak van egy kis csapágyhangja, de szépen, könnyen megy.
 Más: eddig csak a saját cirkómat láttam közelről, immár húsz éve, így nem tudom, hogy a keringetőnek (korábban nem figyeltem) mennyire kell melegednie. Kettő van beépítve, egy a padlófűtéshez, egy pedig a rendszer sajátja, de a kettő teljesen más. A cirkóé, ha megy a keringetés, meglehetősen forró, a másik épp, hogy langyos. Ez rendben van?
Köszönöm a Te segítségedet is!
Üdvözlettel:
Attila

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.
A 19 sikertelen gyújtás hibakód nélkül, úgy, hogy a tömegáram rendben... Sok! 3 sikertelen kísérlet után tiltania kellene. Azért írtam, hogy a probléma összetettebb, mert így már nagyon gyanús a panel is. Kaptál már erre vonatkozó tanácsot (polaritás ellenőrzés, rendkívül fontos az eph, illetve én is javaslom a kondenzátorok cseréjét)!
Kérdéseidre válaszolva.
- Semmi köze az égőszőnyegen esetlegesen részlegesen eldugult fúvókáknak a HMV indulásához, illetve az elektródához. A HMV előnyt élvez, ha van hozzá tározó, akkor azt fűti fel először. Ha nincs tározó, akkor a fűtésnek kell indulnia. Megjegyzés: Le kell venni a zárt égéstér előlapját, és akkor válik láthatóvá, hallhatóvá, hogy mi történik! A "belobbanás" utalhat a gázszelepre (nem teljesen nyit), mint más hozzászólásodban említetted "egyenletesen ég". Valószínű, hogy maximális teljesítményen fűt fel, és nem modulál. Ellenőrizned kell a gázszelepen a nyomást, mint azt a korábbi hozzászólásomban írtam. Ha a 25mBar nem is, de 23 körül lennie kell, 17 alatt pedig nem indul! Hacsak nem "mocskos" a szűrő, vagy épp a nyomáscsökkentő a gázóra előtt is meghibásodhatott, de az állandó probléma lenne. 
- A szivattyúk, ahogyan leírtad, jó a hőfokuk. A padló 40C körüli, a készüléké pedig annyi, amilyen meleg vizet szállít.
Sajnos, látatlanban sokkal többet nem tudok mondani, pláne tenni... 

Sok sikert!
Üdv.
PZ

  

1

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz, és mindenkinek, aki segített, tanácsokat adott!
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, tippeket, tanácsokat!!!!!!!!
 A végső gond is (remélem, egyelőre több nem lesz) megoldódott:
 A szabályzó egységet ismét elővettem, és most elsőre (mert azzal kezdtem véletlenül) megtaláltam a hiba okát: C61, 1uF 400V-os elkó mindösszesen 30nF volt. Kicseréltem, és egyúttal a többi kondit is kimértem, azok jók voltak. A bosszantó, hogy amikor az R44-re gyanakodtam, akkor is végig mértem a kondikat, de akkor csak egy 220nF-os kondit találtam hibásnak, és cseréltem. Úgy látszik, ez az egy , a C61 kimaradt. Szóval hazavittem a panelt, és elsőre elindult a fűtés.
Ettől függetlenül hálás vagyok minden tanácsért, mert sokat tanultam belőlük. Nélkületek nem mertem volna hozzányúlni a szabályzó mudulhoz. Ezen felül, ha később ismét gond lesz a cirkóval, hasznos lesz a sok jótanács, tipp, amit ismételten köszönök!
Üdvözlettel:
Attila

3

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz!
Nagyon köszönöm a segítségedet! A gázszelepen a nyomást nem tudom ellenőrizni műszer hiányában, de azt ma délelőtt mindenképpen megnézem, hogy a kondik rendben vannak-e, mivel már az előző hozzászólásában a kolléga is említette, akinek szintén köszönöm a segítségét. délután, vagy este megírom, lett-e változás.
Üdvözlettel:
Attila

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Rendkívül örülök neki, hogy sikerült megoldanod! Gratulálok!
Még annyit hozzáfűznék, hogy évente egyszer a "kötelező" karbantartást el kell végezni. Igaz, az elkók cseréje nem tartozik ide, de ettől még nagyon sok működési mechanizmusra kihat és sok bosszúságtól megkímél!

Minden jót kívánok!
Üdv.
PZ

Ui.
Egy kis pluszt is töltök fel. Jó, ha megvan...wink

File csatolás: 

2

proba
proba picture

Ami kérdés felmerült, fix 19 próbálkozás, vagy 19 próbálkozásnyi idő a beindulásig. Ha valami 19-ig számol és utána indul, az szinte csak a processzor lehet. Ha viszont időfüggő, akkor akár dugulás is. vagy tényleg kondenzátor.
Minden induláskor fix 19, vagy ha leállítod, és azonnal indítod mást csinál, mintha hosszabb időre állítod le. ?
 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Közben megoldódott, mint írtam, de a válasz: minden alkalommal 19-szer próbálkozott, begyújtott, majd 1-2 sec múlva elaludt a láng, és újra próbálkozott. mindig 19-szer. Érdekes...
Üdvözlettel:
Attila

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ionizációs lángőr milyen? Nem tiszta retek az elektroda? Nem törött? Rendesen bele ér a lángba? Védőföldje jó a kazánnak? 

Amikor szarakodik, egy hosszú, üthető fejű csavarhúzóval ráversz a mágnesszelepre, változik valami?

Ebben milyen mágnesszelep van? Kép, vagy típust tudsz írni?

Hibára sosem áll ki, csak cseszetel, próbálkozik? 

 

1

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm a tanácsot, este megnézem. A mágnesszelep hol van?
Üdvözlettel:
Attila

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Sajnos nem jött össze a dolog. A multkor még elindult, ment is vagy két napig, de most végleg leállt. Azt megfigyeltem, hogy ha magától leállt, és nincs F1, áramtalanítok, és pár perc után elindul bekapcsolás után. De most sehogy sem indul el. Küldöm a mágnesszelep képét. Azt is kissé megnoszogattam, de most az sem segített.Az elektródákat és az érzékelőt is megtisztítottam, de nem voltak igazán koszosak. Az alaplapon van két relé, az egyik a keringetőt kapcsolja, és ha átkötöm az érintkezőit, akkor legalább a keringetőp elindul. A másik relé kapcsain viszont mindössze 60-70V-ot mérek, ami (szerintem) azt jelenti, hogy a gyújtó panel nem adja ki a 220V-ot. Kibontottam azt is, kissé égett szagot éreztem, valamint találtam egy eléggé pörkölt ell-t, ha jól olvastam, 22Kohm-os (R44). De ezt jónak találtam. Azért a panelt átforrasztgattam óvatosan (elvben ehhez nem szabad nyúlni), de ettől sem indult el a cirkó. Most éppen nincs fűtésünk, de szerencsére enyhe az idő... Szóval: tudnál segíteni?
Köszönettel:
Attila

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Na akkor ugorjunk neki az elejéről.

PONTOSAN mi történik? Onnantól kezdve, hogy áram alá helyezed.. MInden. Mi indul, mi nem, mikor, milyen sorrendben..

Melyik típusú elektronika van benne? tíusszám, és akár egy kép is jól jön.

Illetve PONTOSAN mik az előzmények, mióta?

A mágnesszelep honeywell, ez golyóálló, ha nem megy tele rozsdával, örök élet, meg egy év. Nagyon ritkán tekercs hibás lesz, megszakad.. de nagyon nagyon ritkán, és ohm mérővel ki lehet mérni a csatlakozón át. Az első tekercs a gáz útban sima mágnesszelep, ha villanyt kap, kinyit. A másik a moduláló tekercsm, ide PWM modulált villanyt ad a vezérlés, a kívánt gáz mennyiség függvényében.

 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
 Amit írtam, az hajnali fél három-három körül történt, nem bírtam elindítani. Azt is írtam, hogy ha kikapcsolom, áramtalanítom, pár perc pihi után azért el szokott indulni. Hajnalban kikapcsoltam, vártam, de egy óra múlva sem indult el, semmit nem csinált. Most (8 körül) bekapcsoltam, és 6-8 gyűjtási kisérlet után mégis elindult. Gyanítom, hogy ez egyre rosszabb lesz...  Korábban, pár napja javítottam meg a a vákumkapcsolót, mert az is KH-s volt, de szétszedtem a kapcsolóját, és kitakarítottam, vagyis megtisztítottam a pogácsákat. Ez a pillanatnyi helyzet. Küldöm a képeket is mindkét panelról hamarosan.
Hálás köszönet a segítségedért!
Üdvözlettel:
Attila

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Küldöm a képeket mindkét panelról. A képek miatt kikapcsoltama cirkót, és most a 17. próbálkozására indult el. Az egyik tekercs 1,7, a másik 3 Kohm -os volt.
Üdvözlettel:
Attila
 UI.:
Bekapcsoláskor a relé kattanását hallom, indul a szellőztetés, indul a gáz és a szikra, begyújt. Egy-két sec múlva a gáz elalszik, pár sec műlva újra kezdődik, majd újra indul. Most 17-szer, mire végre égve maradt.
Sajnos az első kép elég rossz lett,így leírom inkább, mi található a Nyák-oldalon:
RPKB2  V6
  8/01

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Ez már lángőr hibára utal. Meg kéne mérni, hogy folytonos-e a lángőr elektróda a panelig. Van olyan, hogy a kerámia testben szétrohad a kontakt. Ha ép, akkor a panelen levő lángőr résszel lehet baj, ez sok kazánnál előforduló probléma. Kéne egy jó kép arról a részről és környezetéről, ahol az elektróda a panelre csatlakozik.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm! megyek fényképezni, és küldöm. 
Üdvözlettel:
Attila

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A leírásra arra gondolok, hogy pontosan mit csinál. Tápot adsz neki. Termosztát kapcsol. Szivattyú indul.. árámlásérzékelő, ventilátor, szikráztatás, stb. Sorban.. ez fontos.

Az F1 ha jól emlékszem sikertelen gyújtás, vagy égéskimaradás.. majd megnézem. De az a kérdés, hogy nem gyújt, majd szellőztet, és próbálkozik.. vagy begyújt, csak a lángot nem érzékeli. Nagyon nem mindegy.

Ennek a cirkónak a gyújtása egy vagyon. Nem kéne feleslegesen megvenni.. 

Ha hívsz gázost, kicseréli. Ha nem jön be, szét figja tenni a mancsát, és közli, hogy 2 kiszállás, munka, alkatrész 80-100e...

Ezért fontos minden lépés...

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Küldöm a képeket:
 Megmértem az őrláng elektródáját az 0,4 ohm volt, test felé meg végtelen, azaz szakadás, test felé tehát nem zárlatos. 
Viszont volna még egy kérdésem, ami eddig nem került szóba: a radiátorok hőmérséklete 70 fokra van beállítva (a kezelési utasítás 73-at ír). Eddig is úgy működött, hogy ha a hőfok elérte a 70 fokot, még nem kapcsolt le, csak 72-73 foknál. Most, amikor lekapcsoltam a fényképezés miatt, 76fokot mutatott a hőmérséklet jelző, és nem indul újra a fényképezés utáni összerakás után. 65 foknál újra kikapcsoltam, és jöttem a tanyára  írni. Ez természetes, hogy magasabb hőfokon kapcsol le, mint ami be van állítva? Az érzékelők (HMV és fűtés) kb. másfél éve lettek cserélve újra. Amikor lekapcsol, a keringetőnek is meg kell állnia? Ezt eddig nem figyeltem, csak most vettem észre.

 Újabb info:Pihent kb fél órát, és újra bekapcsoltam. Most a 19. próbálkozásra indult el. Keringető megy, szellőztetés megy, gyújtás (szikra) van, gáz van, láng beindul, de gyorsan (1-2 sec) múlva lekapcsol, majd újra próbálkozik. Jelen esetben 19-szer, míg elindult.
Üdvözlettel:
Attila
 Szia, újra!
 Eltelt kb. fél óra, és újra bekapcsoltam. Ismét csak a 19. próbálkozásra maradt égve a kazánban a láng...
Nem elképzelhető, hogy a gázóra, gáz elzárócsap, mágnesszelep úton van valamiféle szúrő, és az eldugult, vagy koszos? Anno a szervízben a konvektornál volt egyszer egy ilyen eset, tele volt valamivel a fúvóka, és nem gyújtott be. A gáz részétől félek, mert nem szeretek repülni, és még nem mertem szétszedni....

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Bocs, aludtam, éjjel dolgoztam..

Miután begyújt, játszik a láng méretével? Vagy csak puff, kikapcs?

Meddig ég? Miközben ég, meddig teszi, és szikráztat közben tivábbra is?

A nekem még mindig a lángőr gyanús.

Ki kell venni az elektrödákat, alaposan megpudolni. Szervizesek cserélik, gyárilag van valami bevonat rajta, de rá tud égni a mocsok, pláne kondenzációsnál. Ez a mocsok szigetel, nem jól méri az ionizációs áramot, magyarul azt hiszi, nem ég a láng. Szellőztet, gyújt.

Mondjuk.a 19 az sok, ki kellene állnia hibára hamarabb. Ez elég nagy baromság

A másik, hogy a cirkó földje nem megfelelő. A földhöz képest mér. Földelés biztos rendben?

Harmadik, az elektronikán kehe, és rosszul mér. Gyakori, mktnkondi hiba, vagy zajos táp. Ilyenkor vagy az ember szkóppal ellenőriz, vagy a favágó módszer, az összes kondenzátort cseréli.. MKT-t is!! Főleg a lángőr részben, ahova az elektróda megy.

​​​​​Lehet még moduláló tekercs, vagy annak a vezérlése is rossu, de az kiderül, ha begyújt, játszik -e a láng méretével. Ha igen, az a rész jó. Amikor megy, elindul, akkor a hangja is változik... A fütyülés.. ha jó a moduláció...

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Semmi bocs, csak hálával tartozom, hogy segítesz. Az elektródákat még nem vettem ki, azt sem tudtam, hogy ki lehet, ez nekem új. A láng egyenletes, ha begyújt, és én még sosem hallottam fütyülést, igaz, nem is figyeltem. Az biztos, hogy a lemez alja az égőtér alatt meglehetősen rozsdás egy évekkel korábbi ázás miatt.  Az elektróda egyik fele erre csatlakozik, és oda rögzíti egy földelő (test) csavar, ami szintén rozsdás, de ohmikusan mérve szinte nulla az ellenállása a lemezhez képest. A földelésnél a ház (épület) földelésére gondoltál? Azért érdekes, mert most újították fel a villanyóra szekrényünket pár hete, és ott azért eltoltak valamit, mert több épületrészben is három fázis volt, elosztva a terhelést, és most az egyikben nincs világítás, a másikban pedig csak részleges...
Üdvözlettel:
Attila

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, a ház védőföldjére gondolok. A cirkó úgy érzékeli a lángot, hogy egy elektróda bele lóg a lángba, és vagy van másik, ami az elektronika testje fele megy vagy a ház fele. Amikor ég a láng, azon keresztül csurdogál minimális áram. Pici. Na ezt méri. Ha határértéken kívül van, tilt, mert szerinte nincs láng. 

Akkor házi feladat az elektróda pucolasa finom polírpapírral, főleg ha fehér mocsok van ráégve. A föld rendbetétele, rozsda mentesen.. majd próba ;)

Betáp egyébként mekkora? Biztos rendben van a villany? Eph OK?

1

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
ismét köszönöm a tanácsokat!, Így, utólag belegondolva, kb. azóta van ez a sokadikra való gyújtás, amikor a villanyóra-szekrényt felújították. Persze, a többi problémától eltekintve, mert ilyet korábban, a kb. 20 év alatt soha nem csinált, csak pár hete.
A betáp nem egészen 230V, szerintem jó, mert már jó pár éve, hogy kissé megemelték. Intézkedem a hálózat felülvizsgálatáról, és majd referálok, hogy történt-e valami változás. 
Addig is nagyon köszönöm a tanácsokat, sokat tanultam.
Üdvözlettel:
Attila

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Csak az eph, és a védőföld lehet gond. Nem tudom, mit csináltak a vekker szekrényben. De én gyorsan mérnék egy védőföldet.. van -e egyáltalán..

Illetve próbából fordítsd meg a dugaljban a kazánt, nem -e fel lett cserélve benne a fázis/nulla. Nagy baromnak kell lenni, de ha az időpontok egyeznek...

De 20 év sok ám. Egy újrakondizás itt már erősen benne van a pakliban! Ha a lángőr MKT kondijai kapac szegények... Az is tud ilyet.. megmérni ingyen van.

Sokat így ne használd, mert a gyújtó modul egy vagyon!!!!

0

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz!
Nem voltam itthon, de a villanyszerelő sem jelentkezett azóta. Viszont újabb tapasztalat: Azt említettem már, hogy ha elindul a fűtési melegvíz, fixen 19 próbálkozás után indul be véglegesen a láng. A lángőr is szóba került, mint hibaforrás. Azonban (eddig elkerülte a figyelmemet) a HMV-nél azonnal elindul a láng, ahogy megnyitom a melegvíz csapot. Ez akkor azt jelenti , hogy a lángőr az jó, de lehet, hogy a földelés is. Nem jól gondolom?
Üdvözlettel:
Attila

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia! 
Már jeleztem a villanyszerelőnek a problémát, de mire kijön...
A modult elviszem a jövő héten, és átméregetem a kodikat.
Köszönettel:
Attila

0

Tricky
Tricky picture

Küldök néhány hasznos leírást.

2

Tricky
Tricky picture

Küldök néhány hasznos leírást.

2

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
 Én is nagyon köszönöm a leírást, elolvasom.
Üdvözlettel:
Attila

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Húúúú!!! Ez marha jó.  Köszönöm én is!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sorban alulról a gáz útban... Drótok mennek rá ;)

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm!!!
Üdvözlettel:
Attila

0

Sponsored links