You are here

REVOX A-77 nyávog, szíjfelújítás

REVOX A 77 javítás, nyávog, szíjfelújítás átnézés. Tudtok szakszerű javítót?

Comments
Reuter
Reuter picture

Szia!
Személy szerint imádtam ezt a gépet. Igaz nekem nem volt, de legyártottam magamnak egy felvevő.-lejátszó erősítő párt. Akkor voltam 23 éves. Nagyon imádtam a hangját, karakterisztikáját az épített egységeknek. A mechanikám egy B400 Tesla volt, arra szereltem fel egy Philips, valamelyik 4000xxxx fejét, lejátszásra pedig Akai 4000 DS fej szolgált. Az eredmény engem is meglepett, nagyon jól szólt, kis zajszint és bírta tisztességgel a túlvezérlést is. Azóta eltelt 43 év...:) Döbbenetes, hogy még ez a gép, mint magnó, egyáltalán működik. Talán nem rontanám el, ha beletekintenék, ráadásul kapzsi se lettem, van nyugdíjam :)
A Jászságban lakom, ha keresnél.
Üdvözlettel
R.
Ui: Van mindenféle műszerem, ami kell hozzá.

3

Elek
Elek picture

Szia!

@archimed!

Neked ilyen ilyen kollégára van szükséged, aki nyugdíj mellett a hosszú téli estéken szépen komótosan végigbagarássza, és kijavítja hibákat, és van műszerezettsége is!
Akit egyszer megcsapott az ón illata, az élete végéig akarja azt érezni.
Kár lenne ezt az ajánlatot kihagyni!

1

Reuter
Reuter picture

Szia!
Szerintem már itt sincs a topiknyitó :)
Sebaj, most van itt egy Kenwood 3 fejes az asztalomon, azt javítgatom. A szíjakat már cseréltem, de a mechanika nem mozdul.
Lehet, hogy megkérdem itt a többieket, mert nagyon úgy néz ki, a processzor nem reagál. A Kenwood-nak ez a csúcs deck-je, még mindig nagyon sokba kerül, érdemes kínlódni vele.
Üdv, R.

0

Elek
Elek picture

Szia!

Az A77-ben csak a számláló meghajtásara van gumi szíj, közvetlen hajtású. (a főmotor tengelye egyben a hangtengely is)
A nyávogást nem szíjprobléma okozza, sok oka lehet: csak néhány példa, meg még ezen kívűl sok minden..... kopott és/vagy kikeményedett szalaghúzó gumigörgő, ez lehet olyan mértékű is, hogy a felcsévélő orsó "vonszolja" a szalagot, vagy a "speed control modul".is lehet hibás, fékek működőképessége, leeresztő motor kenési elégtelensége, csapágy problémája, oxidálódott potméter egy marékkal, és még. ugyan ennyi kondenzátor.......  
Egy ilyen korú gépnek, ha igazán használni akarod, a korrekt és mindenre kiterjedő javítása, nem egynapos munka, és ez majd tükröződik a javítási árban is.
Természetesen lehet  tűzoltás jellegű javítást is végezni, de ennek nem sok értelme van, már ha igazán használni akarod.
Nem könnyű szakembert találni, mert a ráforditott idő egyszerűen nem éri meg. A néhány ezresért megjavítom embereket messze kerüld el, mert ennyiért csak kókányolni lehet...És akkor még nem ismerjük a fejek állapotát, ami nagyban meghatározza, hogy meddig van értelme elmerülni a javításban.
Ne szeretném. hogy a fentiek negatívan befolyásoljanak, csak próbáltam rávilágítani a probléma összetettségére. 

Üdv: Elek
 

3

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Na ja... a legszerényebb 5k HUF-os órabérrel is 100k felé konvergál a móka... és akkor még jó, hogyha nem oda fut ki, hogy valami beszerezhetetlen alkatrész is hibás, és kell hozzá venni egy donorgépet is, amiből az kibontható.

Amúgy én leginkább a capstan tengely csapágyára tippelnék... de tény, hogy az csak a kezdet, utána még ott a megfeketedett felvétel-lejátszás átkapcsoló, a kiszáradt elkók, a kipurcant RC tag a csévézőmotoroknál, és még ezer hóka-móka. Oszt ha mindez elkészült, akkor van egy készülék, ami majdnem olyan jól szól, mint egy komersz mobilteló... már ha találsz hozzá olyan szalagot, ami még nem csikorog, kenődik össze-vissza. :-(

1

Elek
Elek picture

Szia!

Ide akartam kilyukadni, hogy aki ezt vállalkozásban csinálja annak nem éri meg, mert képtelenség azt az összeget elkérni a javításért amennyi munkaórát ráfordítasz a korrekt javításra.

Egy dologban vitatkoznék: "Oszt ha mindez elkészült, akkor van egy készülék, ami majdnem olyan jól szól, mint egy komersz mobilteló" azért ez messze nem így van, mert egy ilyen gép ha rendben van nagyon szépen "is" tud muzsikálni.

Az egy másik kérdés, hogy milyen forrásból csinálsz felvételt, vagy a meglévő szalagok milyen állapotban vannak.
Egy ilyen gépnek ma már nem az a hangminősége a lényeg mint amit a maga idejében a többi szalagoshoz képest produkált, itt már a nosztalgia faktor felülírja azt...
Azért kevesebb szebb látvány van mint amikor  hangulatfényben látod forogni a 26-os orsókat, és valami emlékeztet a fiatal korodra. 

Egyébként a Revox szervizelési szempontól nagyon profin van megcsinálva. Modul rendszer, hozzáférhető minden, és az alkatrészek könnyen cserélhetők, mérhetők. Csak az a szörnyűségesen szervizelhető -sávválasztó-bemenet választó- tekerő vacak ne lenne. Az is tény, hogy ezek nagyon jól bírják a strapát.

Mindent összevetve, ez még ma is egy jó készülék, egy bajom van vele csak: könyörgöm egy ilyen profi belsővel rendelkező géphez, hogyan tudtak egy hitvány műanyag ocsmány- burkolatot tervezni? Vesd össze a Japán gépek kinézetével..
 

2

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nem gondolnám... Ez a magnó a kortársaihoz képest lehet, hogy szuperjó volt, de nem gondolnám, hogy jobban szólna, mint egy 96kHz mintavételezésű, 32 bit felbontású flac. Meg aztán... olyan hangszóró is kéne ám ahhoz, amin meghallani azt a különbséget... a nosztalgia faktor részét meg abszolúte nem érzem át, viszont a lom faktor részét annál inkább, rég nem tartok már hifitornyot meg szekrénnyi szalagot meg recsegő lemezt hozzá, van egy pár aktív hangfal, ha muzsikálni akarok, bedugom a telóba vagy a láptopba, oszt áldás-békesség, nem fogok ezért 1,5 köbméter limlomot betárazni a lakásba, meg még szenvedni 40-50-60 éves készülékek életben tartásával. Jó volt, szép volt... 30 évvel ezelőtt nagyon vágytam rá... most már nem kell, mert van jobb és praktikusabb. Ingyen se kéne, nemhogy súlyos tíz- meg százezrekért. 

 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ezt te így látod. Szerencsére nem vagyunk egyformák, az igényeink és a lehetőségeink sem.

7

Sponsored links