You are here

Rezsimatek - mivel fűtsünk?

29 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Kicsit matekoztam, mi fér a rezsicsökkentett limitbe, és összehasonlítottam a gázt a villannyal fűtés szempontjából. Abból indultam ki, hogy egy átlagos gázkazán hatásfoka 85% (nyilván van ennél jobb), és a villany hatásfoka ugyebár 100%.

A rezsicsökkentett gáz éves mennyisége 63645 MJ. Ennek ára 2.256 Ft/MJ + ÁFA árfolyamon 182350.56 Ft. Havi szinten 15195.88 Ft.

Villany esetén 1 kWh = 3.6 MJ. A rezsicsökkentett villamos energia mennyiség 2523 kWh/év, ami megfelel 9082.8 MJ-nak, tehát jóval kevesebb, mint a gázra megállapított mennyiség. Ennek ára MVM tarifával (36.208 Ft/kWh) számolva 91352.78 Ft. Havi szinten 7612.73 Ft.

De ha figyelembe vesszük a gázkazán hatásfokát, akkor a gáz kiváltásához valamivel több villamos energiára lenne szükség, az alábbiak szerint:

1 m3 gáz fűtőértéke 34.87 MJ. Valójában csak 34.87 x 0.85 = 29.64 MJ. De mi 34.87 MJ-ért fizetünk, ennek az ára (rezsicsökkentett) 99.91 Ft. Ugyanezt a hőmennyiséget 29.64 / 3.6 = 8.23 kWh villanyfűtés tudja előállítani, aminek az ára 298.11 Ft.

Tehát a villany relatíve drága. Villannyal fűteni háromszor drágább, mint gázzal, amíg a rezsicsökkentésen belül maradunk.

Ha átlépjük a rezsicsökkentett limitet, akkor kb. egálba kerül a két energiahordozó, mert a villany kb. 2-szeresére, míg a gáz majdnem 7.5-szörösére drágul. Az előbbi 34.87 MJ versenypiaci ára (16.863 Ft/MJ + ÁFA) 746.78 Ft, míg a vele egyenértékű villany a 85% hatásfokkal számolva (70.104 Ft/kWh azaz 19.47 Ft/MJ, 29.64 MJ-ra) ára 577.18 Ft

Vagyis azt a következtetést tudtam levonni, hogy a rezsicsökkentett határig jobban megéri gázzal fűteni. A gázra megállapított határ átlépése után már valószínűleg átléptük a villamos energiára megállapított (mint láttuk, jóval alacsonyabb) határt. Tehát fölötte már villannyal olcsóbb fűteni.

Hőszivattyús klíma COP értéke 3-4, tehát az előbbi példában szereplő 1 m3 gáz fűtőértékének megfelelő 8.23 kWh lecsökken kb. 2.5 kWh-ra, aminek az ára 175 Ft. Ha átlépjük a rezsicsökkentett limitet, akkor már sokkal jobban megéri klímával fűteni. Sajnos erős mínuszoknál már nem lehet.

Üdv, lcsaszar

U.I.: Korrigáltam a gáz árát, figyelembe véve a 27% ÁFÁ-t. A villany árában eleve benne van.

Comments
kferi
kferi picture

5 milliárd éve fűti a Földet egy fúziós rekator és még vagy 5 milliárd évig nem hagyja abba.

Mindkettőt hasznosítani kell. Napelem-hőszivattyú a jelenlegi megoldás. Hőszivattyú esetén geotermikus. A viz-víz jelenleg olcsóbb mert a mélykútfúrók meg vannak bolondulva
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ismét nem ilyen egyszerű. Egyrészt mondjuk nem lehet mindenhol kutat fúrni. Mondjuk nálunk nem lehet. Mert sziklába nehéz ;) pláne mélyet. Pláne többet.

Másrészt azért egy sima gázcirkó helyett nem lehet 1:1 felakasztani a cuccot. Mert nem tud elég meleg előremenőt. Kicsik a radiátorok, stb. Más, ha nulláról épitkezel. De ez a kivétel.

Vagyis az átlag usernek ripityára kell verni a házat, új fűtés rendszer. A pechesnek meg milliókért kutat fúrni. 

Ez így ebben a formában nem alternatíva a lakosság 70-75% ezt átalakításban nem tudja megtenni. 

És ez is olyan, mint a napelem. Azt hiszed, Te kitaláltad a tutit. Szerdán *** van, pénteken meg is jelenik a közlönyben a keresztbe húzás, és *****.

Ebben az országban egy dolog működik, ha ****, és a tömeggel maradsz. Bármekkora **** tesznek. Mert a populista intézkedések a tömegeknek kedveznek. Mindig.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Kollegámék nekiálltak fúrni. Úgy a 15. méternél feljött a 3 alattuk lakó, és nagyon dühösek voltak...

5

Inhouse
Inhouse picture

Jó! :)

Jut eszembe, milyen vastag lehet egy panel födém? Anyánál folyt a WC, szerencsére ki voltak rohadva a lefogató csavarok, így könnyen szerelhetővé vált, maga a vizes része már oké. Viszont új lukakat kéne fúrnom, mert a hozzávaló illesztőgumi miatt előrébb került 2-3cm-el, meg az előző lukak amúgy is khmm...hát nem jók.
Gondolom, hogy legalább 10-15cm, tehát fúrhatok 6-7cm mély lukat büntetlenül...

0

Sakos2
Sakos2 picture

Jóval vastagabb. Menj ki a lépcsőházba és ott látod.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet kapni excenteres illesztőt is, de én simán leragasztottam szilikonnal, nincs benne csavar.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! A panelok térelemekből állnak. Mármint a hagyományos orosz mintájúak. Vagyis van a Te padlód, rés, majd a szomszéd plafon. Amikor beesett a gép, ott a rés.

1

nippur
nippur picture

Nehogy már egy értelmes ember azt gondolja, hogy azért mert most ebben a pillanatban azt adták ki a számok, hogy "piaci" áron hőszivattyúval olcsóbb fűteni, mint gázzal, az holnap is így lesz.
Eleve az EU gáz tőzsdei ára a rezsiemelés óta lement a harmada alá, most kb. a tavalyi ár duplájánál tartunk, és folyamatosan esik.
https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?mark...
Viszont az szinte biztosra vehető, hogy ha tömegek állnak át villanyfűtésre, akkor óriási áramszünetek és hálózati összeomlások lesznek. De lehet, hogy ez akarják, aztán még jobban hülyíthetnek bennünket.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Végre valaki gondolkodik ;) pont ezért áll itt az udvaron. Nem tudom kiszámolni, megéri -e.. úgy voltam vele,  majd ha elfogy a gáz...

De a vicc az, amit nem reklámoz a szupercsapat, hogy ezek nem az EU tőzsdei ára alapján veszik a ruszkiktól... Lehet az akármilyen olcsó. Itt nem fog esni..  Most nyal majd a fagyi vissza, meg kell majd magyarázni, ha a németek mind megfagytak már, de olcsóbb töredékében a gáz náluk, hogy mi mért rohadunk bele.. de van egy tippem. Brüsszel.. 

4

SzBálint
SzBálint picture
****

0

csoxi
csoxi picture
***

Sziasztok!

Sok helyen olvasni: felvesz a klima 1 kWh-nyi villamos energiát és lead 3-4 kWh-nyi hőenergiát. Honnan veszi, miből állítja elő a különbözetet?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A levegőbül :)

Ahogy a hűttőgéjp is..

A klíma egy hőszivattyú. Ha fűt, akkor kint mondjuk a +12 fokból lesz +11,99999998 fok, bent meg a 20nm szobádban pedig +18 fokból +22fok. Mivel nem kell "melegíteni", csak a meleget szállítani, jóval jobb a hatásfok, mint ha egy hősugárzóval tennéd ezt.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ezt értem, de nem tudom felfogni. Ha a kinti hideg egy részét beengedem, abból odabent hogy lesz melegebb? De biztosan működik, tanúsíthatom.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Pedig egyszerű. Halmazállapot változás az alapja. Fogsz egy csepp alkoholt. Rácseppented a kezedre. Ráfújsz. Ahol az alkohol elpárolog, hidegebbet érzel, mint ahol nem volt alkohol csepp.

Ugyan ez a klíma.. hűtőgêp.. hőszivattyú alapja. Ami energia a hűtőközeg összesűrítéséhez kell, az kevesebb, mint az az energia, ami az expanziós szelep után a folyadék-gáz halmazállapot változásakor felszabadul. A többletet a másik oldalról "hozod"..Az expanziós oldalon hideg lesz, és gáz halmazállapot. Ha ezt a gáz meleget vesz vesz fel/ hideget ad le, majd összesűríted, és kezded előről, akkor egy olyan körfolyamatot kapsz, ahol a gáz halmazállapot változása okozta "hőkülönbséget" kihasználhatod. Magyarul tudod "szivattyúzni" a meleget. 

A hatásfok persze függ a hőmérséklet diferenciától a két oldalon, illetve a használt hűtőközegtől, és annak mennyiségétől is. 

Egyszer kellett építenem egy kémcsőhöz alkalmas hűtőkört, ami lement -60 fokig. Ez csak két lépcsőben ment. Egy kör sima r134a-val, -18-20 körülre, majd onnan hőcserélő, és héliumot használva hűtőközegént -60 fokig.. lehet, ment volna még lefele, ha tökölök a hűtőközeg mennyiségével, de nem volt mivel megmérni... ;)

3

Kari
Kari picture
*****

Szia mindigehes!
Ha netan megis -60C alatt-körül kellene merned: vegyel egy AD590-t_letezik mintegy 40+ eve, s priman hasznaltuk -ciklikusan- folyekony helium (-269 ° C vagy 4,13 K ) meresere!
Ez egy 2 labu csip, pici tokban, 1uA/Kelvin kepesseggel...
Mikor az AD Müncheni embereinek elmondtuk csak amultak-bamultak, de a (Mil speckos) demo utan nem volt mit szolniuk :-)
Eredmenyest!
Kari

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Ez vagy 15-20 éve volt..  a helium oldali kompresszor beszerzése volt kb egy akkori autó ára... Nem tudom, mi lett a géppel, akkor vigyorogtak, mint a vadalma..

2

Kari
Kari picture
*****

Hali!
A mi esetünk az AD590-el 40 éves törtenet-de létezett man kb 42 éve, mai napig is kaphato...
K.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A titok a halmazállapotváltozásban van. Amikor a klímában lévő gáz átváltozik folyadékból gázzá. A jeget lehűteni egy fokkal ugyanannyi energia, mint a vizet lehűteni egy fokkal. De ha a fél fokos vízből fél fokos jeget akarsz csinálni, na oda már több energia kell.

0

zsugori
zsugori picture
***

á dehogy ,majd mindenki megfagy aztán nem lesz kinek eladniuk semmit
eps dobozt kell csinálni a szobából

1

Jaca
Jaca picture
****

1 m3 gáz fűtőértéke 34.87 MJ. Valójában csak 34.87 x 0.85 = 29.64 MJ. Ennek az ára (rezsicsökkentett) 66.87 Ft. Ugyanezt a hőmennyiséget 29.64 / 3.6 = 8.23 kWh villanyfűtés tudja előállítani, aminek az ára 298.11 Ft.

Itt szerintem rosszul kalkuláltál. 
Egy köbméter gázt elégetve 34,87MJ helyett csak 29,6MJ-t viszel be a lakásba, vagyis 8,23kWh-t. De a teljes köbméter árát ki kell fizetned, vagyis 78,6Ft-ot. Ezt viszonyítsd a 8,23kWh villanyhoz.
Bár valami sántít, mert hőszivattyúnál már 3-as COP-val egálba kerülsz a gázzal.

Ja, gáz áránál szerintem lehagytad az ÁFA-t.
https://hrweb.hu/gazdasag/64-gaz-ara-mennyi-1-m3-gaz-ara

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ebben igazad van. A lényegen nem sokat változtat, a rezsicsökkentett gáz olcsóbb, mint a rezsicsökkentett villany (fűtésre).

És abban is igazad van, hogy lehagytam a gáz ÁFÁ-ját. Tehát 1 MJ = 2.865 Ft illetve a rezsics felett 21.416 Ft.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Ha légkondival fűtesz, aminek 4-es COP-ja van akkor már jobb a helyzet.
Árammal "nem illik" direktbe fűteni, kivétel azok akiket jól átvernek a mini 400W-os infrapanellel :)

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Vagy ha valakinek "túl sok" napelem van a házán! Az egyik ismerősöméknek elég lenne 14 db 400W-os napelem a házukra, de feltetettek 30-at! Nos, ők fűthetnek közvetlenül árammal és visszacserélhetik a LED-es égőket a normál, hagyományos(akár 100W-os) izzókra, még így is pluszban vannak! :-)

0

TonyStark
TonyStark picture
***

A villanynál kimaradtak a "rendszerhasználati" és egyéb díjak, úgyhogy már bukott is a rezsimatekod.sad
Cserépkályha, száraz tölgy/gyertyán/bükk ahogy eddig is, huszadik rezsitopik nélkül.

10

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Egyetértek veled Tóni, amire most nem vagyok büszke.sad

Sajnos, csak hozzávetőleges összegeket lehet kapni, ami így is, úgy is sok!
Kihagytad a felsorolásodból a jó öreg bálás kazánt. Bár gázfűtéssel foglalkozom, ettől eltekintve beruháztam egy ilyen rendszerre. +2köbméteres puffer, aztán felfűtés után 2napig szabad vagyok, mint a madár... Van gázkazán (188m³/év), és vegyestüzelésű is. Bálát olcsón veszem, és van lehetőségem fát kitermelni időnként. Eléggé mocskos melódia tud lenni, viszont mi így tudunk meglenni...
Várható volt egy ilyesféle drasztikus szankció, de valljunk szint. Hosszú évek óta, külön-külön rettentő okosak, előrelátóak vagyunk. De, a helyzet az, hogy majd 30éve kiveszett a józan emberi összetartás tömegekben mérve... Így viszont, le kell mondani egy kimondottan kényelmes életről, amit megszokott már a polgárok jó része!
Úgyhogy igen, kell számolgatni, de attól még azok a számlák akkor is k.... magasak lesznek! Épp ezért ideje lenne már közös nevezőre jutni ennek a népnek, Azt gondolom eleget számoltunk már ahhoz, hogy egy kicsit kimenjünk "levegőzni", és inkább azon gondolkozzunk el: Mit is csinálok, mit is kellene tennem? Ahhoz, hogy realistaként legalább egy apró dolog, ami változást hozhat, elindítója, részese lehessek.

Előre is elnézést kérek azoktól, akiket esetleg megbántottam, más nézeteket vallanak!

A remény hal meg utoljára, így egy nem túl távoli jövőben kívánok szoros összefogást!

Sziasztok!
PZ

 

5

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem maradt ki. MVM ÁFÁ-val növelt Ft/kWh ár 36.208 Ft illetve 70.104 Ft, Elosztói alapdíj fix 153.0350 Ft. A1 lakossági árszabás.

0

AzzA
AzzA picture
*

Aktuális árak

Villannyal fűteni úgy éri meg ha hőszivattyús H tarifával, plusz pár napelem.
Azt hiszem ezek nélkül a fa és gáz mindig olcsóbb volt egy határon belül.

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Az érdekes smiley
Mert én meg EON-os vagyok,és a 15k-s villanyszámlámon a kWh alapú fogyasztásom díja 7k huf.
A többi meg a jelzett sallang.
De mindegy, legyen igazad, látom Te ebben vagy profi.

6

Sponsored links