You are here

RFT EO213 szkóp nincs fény Megoldva!

18 posts / 0 new
Last post
peugeot605
peugeot605 picture

Sziasztok!
Előszór is mindenkinek boldog új évet. Van egy RFT EO213 szkópom amibe kerestem csövet szerencsére kaptam egy kollégától, csak az örömöm kezd kissé elszállt mert nem tudok fényt varázsolni az arcára, a cső újnak tűnik. A feszültségek rendben vannak ahogy a doksiban szerepel, az eltérítőlemezeken a jel meg van ahogy a kell és tudom is állítgatni de semmi. Elviekben a szkóp hibátlan a mérések alapján. Az eltérítőlemezeket már lekötöttem 0-ra fénypont sem jött elő. Az eredeti csőben fűtőszál szakadás volt, most van fűtés világit hátul cső de semmi fény. Van valakinek ötlete hogy mit lehetne még megnézni? Kifogytam az ötletekből. Köszi a segítő válaszokért.
Imre

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia Imre !
A cseredarab 100%-osan azonos típus az eredetivel? Mert ha kérdéses és van az újon típusjelzés, célszerű lenne azt első körben elektróda bekötésre ellenőrizni.
A cső katódja és g1-e között milyen feszültség mérhető?
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! A típus megegyezik ez is Tungsram mint az eredeti volt. A feszültségek néhány volt különbséggel meg egyeznek a rajzon szereplővel. A katód ott van az 1380 és 1400 volt között a G1 az 1600 és 1400 között van ahogy a rajzon is szerepel de fényt nem generál az ernyőre. A trimerrel be tudom állítani a transzvertert a gyári értékre. Az eltérítőkön csináltam 0 potenciált akkor középen egy pontnak kellene lenni de az sem jött össze. Azt még nem tudom hogy a klipszen a gyorsító fesz milyen hatással van a fényre, a transzverteren még van a + 1620 v a klipsz felé de hogy a csőben mi újság azt nem tudom. A kivilágosító és kioltó jelek is a rajz szerint meg vannak. Ez a gondom hogy még egy pontot sem tudok varázsolni a orcájára. Köszi a gyors választ.
Imre

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Sztem a kivilagositot kellene vizslatnod-pl. DC-modusra allitani/kiiktatni?
Biztos, hogy a targyalt/szükseges feszek magan a csö labakon is megjelennek (nem a foglalaton nèzve)!?
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"Biztos, hogy a targyalt/szükseges feszek magan a csö labakon is megjelennek (nem a foglalaton nèzve)!"
Nem rossz kérdés. Egy picikét hátrahúzva a foglalatot kikapcsolt állapotban egy tűvel benyúlni a csőlábhoz, és ellenállás méréssel nézni a kontaktust a foglalat forrasztási oldalához. Elég egy elektróda nem bekötött volta...
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

peugeot605
peugeot605 picture

Szia Laci!
Igazad volt, a foglalat csinálta a hibát. Megoldva.
Kösz
Imre

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Hurrá! Győzelem. :beer:
Azt azért még jó volna tudni, mi miatt halálozott el az előző cső fűtése, nehogy megismétlődjön a dolog.
Egy lehetséges magyarázat: Mivel a hálózati 50Hz-es trafóról megy a fűtés, egy fűtés-katód átütés bekövetkezhetett a fűtőtekercs vagy a csőhöz menő vezetékei GND-hez fennálló alkalmi zárlatakor. Most úgy tűnik nincs ilyen, de ha van szigetelésvizsgálóval és persze tüzetes szemrevételezéssel átvizslatnám a fűtőkört testzárlat gyanúval illetve annak eshetőségével. Egyébként hasznosnak ítélném meg a katód és a g1 közé oly sok gépnél alkalmazott 2-3 soros glimm beépítését mely 140-210V-ra korlátozza a két elektróda közötti max. feszültséget.
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: a foglalat kontakthibája is okozhatta

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

peugeot605
peugeot605 picture

Szia Laci! Ez még elképzelhető na ezt meg nézem még holnap. A kivilágosító is hibátlanul működik tudom is állítani a szintjét. Ezért próbálkozok mert a csőben sehol semmi fény, mert ha valamit csinálna akkor valahol valami fénynek kellene lenni. Ahhoz hogy 0 fény akkor csövön kellet volna valami sérülésnek lenni ami miatt abszolút működés képtelen. Na mindegy holnap ezt még megnézen a cső és foglalat érintkezést. Szerintem valami hülye hiba lehet csak.
Imre

0

Vote up!

You voted ‘up’

feco99
feco99 picture

Szia Imre !

Nekem is van egy ilyen szkópom. Ebben is Tungsram cső van. A típusa ART-K-521
A magyar nyelvű manuálban írják hogy G2 G3 között 60V fesz. különbségnél már sötét a cső.
Lehet hogy ezen már túl vagy rég..
Szívesen segítenék mérési értékekkel de nekem sajnos az 1000V feletti fesz.mérések gondot okoznak.Csak sima multiméterem van, max 1000V dc méréshatárral.

Üdv :
Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

peterpan
peterpan picture

Szia feco99!
Csak a rend kedvéért: az ART-K, vagy ART-KO az árnyékoló "ágyúcső" tipusjele. Szkópcső: D-vel kezdődik.
Üdv.: PP

0

Vote up!

You voted ‘up’

feco99
feco99 picture

Szia PP !

Köszi a helyre igazítást ! Sajnálom hogy ennyire benéztem ezt a kérdést
Lehúztam az árnyékoló lemezt a csőről de sajnos csak nehezen olvasható.
Remélem jól veszem ki a feliratot : D13 27 15H

Üdv:
Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

peterpan
peterpan picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54 picture

.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Ezen szöveg alapjan sztem a g2-3-at össze is lehetne zarni "s lön vilagossag", de a kettö közt merni is lehetne (persze a pulzalas miatt inkabb szkopot kèrne) nem?
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A geometria és az asztigmatizmus trimmerekről megkapja a cső a feszültségeket?
Laci

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Igen azok is rendben vannak. Csőhibára gondolok de a végsőkig akarok elmenni. Ez a gondom hogy mi lehet, régen egy csövet néhány perc alatt be tudtam röffenteni de most valami kifog rajtam csak nem tudom mi.
Imre

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54 picture

Esetleg a gyorsító anód klipszbevezetésénél szakadás? Sötétbe villogás vagy vagy bármi hasonló jelenség látható? Próbáld az árnyékoláson kívűl, csak a "levegőben" próbálni.
Akitől kaptad a csövet, tud az előéletéről bármit is?
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content