You are here

RFT Lausitz 2002 áthangolás!

7 posts / 0 new
Last post
Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

Ezt a rádiót szeretném keleti normából nyugatira hangolni, de ebben nem találtam a légmagos tekercseket amiből vágni kell egy-két menetet. Ebben a rádióban esetleg valamelyik fémdoboz alatt lesz? Szeretném a segítségeteket kérni, ha csinált ilyet valaki?

Comments
Robineni
Robineni picture

Szia!
Két csavarral leszeded a tetejét,utána a panelt tartó két csavar kitekerésével a szerkezet kifordítható.Jobb oldalt megtalálod az URH dobozt,pattintsd le a tetejét.A forgóval párhuzamos kondikat kell kivenni.Az egyik az előlaphoz közelebbi alu magos tekercs és a trimmer közti barna színű (33pF) kerámia kondi,a másik az alsó trimmer előtt egy szürke színű kék pöttyel a tetején(27 Pf).Én nem szoktam szétszedni,hanem óvatosan addig hajlítgatom egy hegyes csipesszel amíg el nem törik a lába és kivehető lesz.Utána a trimmerekkel és az alu magokkal a szokásos módon be lehet hangolni a CCIR sávot,de úgy hogy előtte tedd vissza az árnyékoló tetőt.Sokat csináltam már így,lehet,hogy nem a legkorrektebb viszont egyszerű és jól működik.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

jó reggelt!

először a forgókkal párhuzamos 18 pF kondit ki kell cserélni 10 pF-re, a 22 pF-et 12 vagy 15 pF-re, majd -úgy látom vasmagosak a tekercsek- a vasmaggal hangolni.(kifele tekerni)
Ha nem segít, a vasmagokat ki kell cserélni réz vagy alu magra.
Ha így sem jó, akkor a meneteket kell kétharmad menetszámra vagdalni.
az utolsó Kádár könyvben (1975-77)a Prominent hangolóegysége ugyanilyen.

Bálint

File csatolás: 

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
Annyival kiegészíteném Bálint leírását, hogy a bemeneti illesztő transzformátor(T1) szekunder tekercse is hangolt kört képez C9(10pF) kondenzátorral, így ezt is át kell állítani a CCIR sávra.
Igaz ez egy nagyon széles sávú hangolt kör, de átállítás nélkül a rádió érzékenységét jelentősen csökkentheti a CCIR URH sávban.
Üdv.: Kumi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: igazad van, lemaradt, korán volt.

Bálint

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Sajnos , nem lesz egyszerű , ha nem találtad .
Az "UKW-Eingangsteil 44.13.01" modul, az UKV blokk , itt kell hangolni, de egyszerű , mert csak két menetet kell vágni ....

Üdv! Miki.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Nos a rajzon van egy négyzet aminek: "UKW..." a neve. Ott van.
http://www.soundup.ru/images/stories/library/schem/transistor-gerate/rob...

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0