You are here

Riasztózással kapcsolatos alapfogalmak

10 posts / 0 new
Last post
lordcroft
lordcroft picture

Üdv mindenkinek!

Érdekelnének riasztózással kapcsolatos alapfogalmak. Főleg a mozgásérzékelő bekötések:

N.C. bekötés, nincs EOL
N.C., EOL-lal
N.O., EOL-lal
N.C. bekötés, nincs EOL, szabotázs felismeréssel
N.C., EOL-lal, szabotázs és vezetékhiba felismeréssel (UL/ULC)
N.C. bekötés, nincs EOL
N.C. bekötés, nincs EOL, szabotázs felismeréssel
N.C. bekötés, EOL-lal, szabotázs és vezetékhiba felismeréssel
Párhuzamos vezetékelés

Ezek lennének, ez egy Paradox szett. Nővéreméknek vállaltam hogy flrakom, de ezekkel nem tudok mit kezdeni. Egy 4 mozgásérzékelő+1 nyitásos otthoni szett lenne ez. Ti melyik bekötést választanátok? Azt vágom hogy a mozd érzékelő anti-tamper portjába valami ellenállást kell raknom, hogy szabotázsvédett legyen...

Igazából a topic nyitásával az a célom ha valaki otthonra fel szeretne rakni magának egy riasztót és van bátorsága akkor ne a 0-ról kelljen indulnia.

válaszaitokat előre is köszönöm!

Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Beütöd a keresőbe: paradox esprit, és a feljövő találatokból letöltöd a "PARADOX ESPRIT 718 728L 728 738 748 748ES TELEPITES", valamint a PARADOX ESPRIT 728 ULTRA 4.0 MAGYAR PROGRAMOZASI FUZET" fájlokat. Magyarul vannak és szerintem minden kérdésedre választ kapsz. Amennyiben még ezek után sem világos valami, akkor kérdezz nyugodtan.

Üdv! Kalex

0

elso59
elso59 picture

Szia! Gondolom a rövidítések jelentését ismered! Ha esetleg nem, akkor a következő: NC= normal closed, vagyis alaphelyzetben zárt az érintkező állapota, NO= normal open, alapban nyitott érintkező. Általában 2,2Kohm nagyságú ellenállás köttetik a bemeneti körökbe, az hogy sorosan vagy párhuzamosan, attól függ: NC vagy NO. Tehát a beneten mindig 2,2 Kohm-nak meg kell lenni! Ha rövidre zárjuk, vagy szakítjuk a bemeneti kört, mindkét esetben riaszt. A bemenetek közt vagy fixen, vagy programozhatóan kell egy, ami 24 órás ( szabotázs ) védelem. Erre kell kötni az összes "tamper "-ről jövő vezetéket.
Remélem segítettem! Ha kérdésed van még, szívesen segítek, írj!
Üdv: István

0

Néci
Néci picture

Sziasztok !
Kérnék egy kis segítséget én is hasonló cipőben járok a szomszédomnak(csak nyáron vannak itt) elvállaltam a riasztó bekötését mivel elektronikában jártas vagy (igaz csak TV)
Kapott egy "Komplett Rendszer Paradox MG5000." rendszert 5db érzékelővel szirénával itt akadtam meg mivel a központi panelon nem tom hogyan kössem be csak 2 (Z1-Z2)hely van,  duplázva is négy neki pedig öt érzékelő kellene.
olvastam néztem de nem jutottam dűlőre vki. szájbarágosan letudná irni rajzolni hogy tudom erre rákötni az öt érzékelőt?
Előre is köszönet .

Üdv

File csatolás: 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Ez alapvetően egy rádiós központ amúgy. Vezetéknélküli infrák illenének hozzá.
Persze a két vezetékes (duplázva 4) zónára rá lehet kötni akárhány érzékelőt is. Az infrákban NC érintkező van, azaz két (vagy több) infra NC kontaktusait sorba kötve lehet őket közösíteni. Ugyanez érvényes a tamper áramkörre bekötésére is.
Tamperhasználat vagy zónaduplázás esetén ügyelni kell, hogy ilyenkor az 1 illetve 2,2k ellenállás értelemszerűen az összes sorba kötött érintkezőt hidalja át, különben tévesen vezetékszakadásnak és szabotázsnak fogja érzékelni a központ, ha bejelez az egyik infra.

 

1

Néci
Néci picture

Szia !
Köszönöm de irásod felvetett még kérdéseket .. ha lehet
két (vagy több) infra NC kontaktusait sorba kötve lehet őket közösíteni. ....
rá lehet kötni akárhány érzékelőt is....
a rajz szerint ellenállásokkal csak kettőt tudok sorba kötni vagy többet is? ha igen hogyan? mert akkor nem kell zonaduplázás sem?
Bocs a láma kérdésekért. De elvileg neki nem kell semmi flanc hogy melyik helyiségben van volt esemény csak az a lényeg hogy riasszon.

Üdv

 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Úgy képzeld el, hogy ahol a rajzon egy darab bontó (NC) érintkező van, oda kötsz be többet sorban. A riasztó központ, meg az ellenálások szempontjából a több infra csak egy darab infra.
Nehéz megfogalmazni, majd lerajzolom, ha lesz rá időm.
 

1

Néci
Néci picture

Szia !
Igen igy már OK. De közben rájöttem a programozás logikájára, igaz időbe telt megérteni a szöveget meg a kezelőjét használni.
de lehet ha szétszedem akkor kiprobálom ezt a megoldást is, jelenleg néggyel üzemel, az ötödiket probálom a kijelző ajtó nyitójára bekötni
Köszönöm a támogatást!

Üdv

File csatolás: 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Igen, a kezelőre is köthető egy érzékelő. Ez a legjobb megoldás. Így minden infra külön zónára kerülhet.

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Mindegy hányat kötsz sorba, amíg mind zár, oké van, amikor akár egy is bont, akkor érzékeli.

1

Sponsored links