You are here

RT 7300S FM probléma (megoldva)

17 posts / 0 new
Last post
dosandor
dosandor picture

Sziasztok !

A tárgyban nevezett Videoton rádió FM vételével van gond, ami fokozatosan fejlődött ki. Először csak időnként szűnt meg egy időre az FM vétel, mostanra már alig-alig működik, akkor is csak pár percre. Az AM vétellel semmi gond. FM esetben is a kijelző mutatja a kívánt frekvenciát, megy a lassú, gyors léptetés, és a keresés is. Ez utóbbinál, amikor nem jó, persze nem talál semmit. A programozott frekik is megvannak. Mikor nincs FM vétel, akkor az SAA1057 PLL IC hangoló fesz kimenetén CCIR esetben állandóan 14,4 V van, OIRT-nál 0,1 V körül, teljesen függetlenül a kijelzett frekvenciától. Amikor jó, akkor természetesen a beállított frekvenciának megfelelő két szélső érték közötti érték van. Minden a környéken lévő csatit megmozgattam, alkatrészeket is, nem reagál. Én a PLL IC-re gyanakszom, de nem vagyok biztos benne, meg 900Ft-ért tudnék esetleg venni, de ha nem az, akkor felesleges a vétel, és a nehéz kiforrasztás is.
Köszönöm a véleményeket !

Üdv.

Comments
Kumi
Kumi picture

Szia!
A szintézer szabályzó körben van hiba valahol.
Ha a tunert külső tápról adott hangolófeszültségről járatod, akkor nagy valószínűséggel eldönthető, hogy a tunerben kell e a hibát keresni, vagy a szintézer IC-nél.
Ha így a külső hangolófeszültség függvényében a rádió rendesen hangolható, stabilan jönnek az egyes programok, akkor nagy valószínűséggel a szintézer IC körül van gond.
Ha nem megy a rádiórész, akkor a tunerben lesz a hiba.
Kumi

0

dosandor
dosandor picture

Köszönöm, Kumi, ez remek ötlet.:) Majd beszámolok az eredményről. Így az előtted szólók tippjei is igazolódhatnak, vagy nem.

0

dosandor
dosandor picture

Nos, 2-től 14 V-ig adtam kívülről a hangolófeszt. egy 2,2K ellenálláson keresztül a tuner bemenetén lévő tekercsre kötve. Semmi normális vétel nem volt, csak 9V környékén némi zúgás, meg mintha valamit vett volna. Ekkor a térerőjelző is mutatott néhány szegmenst. OIRT-ban ugyanez.

0

dosandor
dosandor picture

Tovább kísérletezve, azt hiszem, bizonyítást nyert, hogy az FM-tunerban, illetve a környékén van a ludas, ahogy már korábban jelezték ketten. Amikor olyanja lett a készüléknek, hogy működött, akkor gyorsan adtam neki a külső hangoló feszt., és működött. Aztán, amikor már nem ment, akkor se külsővel, se belsővel nem volt jó.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Akkor PLL IC-t ne vegyél.
Jó lenne tudni, hogy az oszcillátor üzemel-e akkor, amikor rossz a tuner.
Ezt legkönnyebben egy spektrumanalizátorral lehet megnézni, de alkalmas rá egy másik URH-s rádió is.
Az oszcillátor KF-el(10,7MHz) feljebb megy, mint a vételi frekvencia.
Ha valamelyik hangolt körnél lenne probléma, akkor az inkább a vételérzékenységben jelentkezne, kivétel ez alól az oszcillátor hangolt köre.
Én a tunerben lévő félvezetők munkapontjait is mérném, amikor hibás a vétel.
De akár kontakthiba, rossz forrasztás is lehet a hiba okozója.
Jó munkát hozzá.
Üdv.: Kumi

0

dosandor
dosandor picture

Köszönöm Kumi!:)
Spektrumanalizátor ? :) Egy amatőr bütykölőnél? :) A csúcskészülék nálam egy orosz C1-94 oszcilloszkóp. Útmutatásaid alapján tovább vizsgálódom.
Üdv.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A spektrumanalizátor helyett ezért is említettem meg egy másik CCIR URH-s rádiót, mellyel lehet detektálni az oszcillátort a 88.0MHz-97.3MHz vételi tartományban.
Én egy szondát szoktam belógatni az oszcillátor tekercsének környezetébe.
A szonda gyakorlatilag egy koax kábelvég, melyből 2-3cm hosszan kiáll a belső ér.
Üdv.: Kumi

0

dosandor
dosandor picture

Szia !
Sajnos az est folyamán kb csak fél percig működött. Ennyi idő alatt semmire se jutottam. Annyi újdonság volt, hogy néhányszor, mikor AM-ből átkapcsoltam FM-be, elkezdett magától csökkenni a hangolófesz., majd nőni, mintha szkennelne, közben be-beugráltak az adók.
Sajnos a rajzon nincsenek megadva a félvezetők munkapontjain mérhető feszültségek. A MOS-FET-nél tapasztalat hiányában nem tudom, minek kellene lenni. Nem vagyok elég jártas ezen a téren.
Üdv.

0

dosandor
dosandor picture

Új fejlemény, az IC körében lévő varikapra dolgozó hangolófesz leosztó 100K -os trimmerpotit piszkálva helyre jön a vétel. De még nem egyértelmű, hogy mi a baja.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A 100K poti pont az oszcillátor hangolófeszültségét osztja.
Ennek kontakthibája magyarázza a tapasztalt jelenséget.
Ha tudod cseréld ki.
Kumi

0

dosandor
dosandor picture

Igazad lett, Kumi. Teljes siker :oke: A poti keféje kivezetésének forrasztása vált fel. Túl vékonyan volt beforrasztva. Most egy nagyobb göböt raktam rá és minden rendben, csak ehhez ki kellett szednem a tunerrészt, hogy jól hozzáférjek.
Mindenkinek köszönöm a segítséget, különösképpen Neked köszönöm, Kumi, a hathatós támogatást és hasznos tanácsaidat. :)

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Potenciométer csere után be kell majd állítani az oszcillátor frekvenciáját úgy, hogy az együtt fusson a tuner erősítőjének három hangolt körével.
Egyszerű és talán célravezető módszer műszerek hiányában, ha az eredeti potenciométer esetében adott vételi frekvencián megméred a tuner hangolófeszültségét.
Potenciométer csere után az új potenciométerrel ugyanezen a vételi frekvencián beállítod a mért hangolófeszültség értéket.
Gratulálok a gyors és sikeres javításhoz.
Üdv.: Kumi

0

dosandor
dosandor picture

Köszönöm Kumi, de nélkületek nem sikerült volna. :) Nem cseréltem ki a potit, nem látszott baja, nem állítottam rajta, csak stabilan visszaforrasztottam.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ki kell mindenképpen cserélni.

Bálint

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Üdv.dosandor!

A Varicapok körében lévő 22nF kerámia hidegítő kondik. REMIX gyártásúak között több darab is időszakosan meghibásodott és mint előttem írták a BF963.

0

Gabor2
Gabor2 picture

Üdv.
Valószinü ,hogy rossz a HT16 pozicioszámu BF963 dual mosfet.
Üdv.

File csatolás: 

0

Sponsored links