You are here

Saeco Talea Giro Plus automata kávéföző, a kávéföző egységből nem jön víz.

13 posts / 0 new
Last post
Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!
Adott a címben nevezett saját gépem, ami a következő hiba jelenséget produkálja.
Amint bekapcsolom elindul az öblítés, ami normális de amikor öblitene akkor a szivattyú elindul és dolgozik, majd kb.: 5 másodperc eltetltével a hangja el halkul vagyis túlnyomás keletkezik a rendszerben. (Normális esetben a KV fözö egységen keresztűl kéne jönnie a víznek) Na már most ez nem történik meg, ha nem a 2 utas elektronikus nyomás határoló szelepen a csepp gyüjtőbe üriti a vizet.
Illetve marad benne egy minimális nyomás is, mert a göz csapot kinyitva ki is nyomja (szivattyú nem müködik ilyenkor) Én a KV föző egységre gyanakszom.
Elözmények: A gép nagyon koszos és szenyezett volt, de működött, Szét bontottam kitakarítottam, raktam bele új szövetes szilikon csöveket, útváltó szelepet illetve a KV főző egység forgató mechanikát is kiszereltem, mindent szépen le takarítottam, illetve össze raktam újra, (Szerviz könyv van) ez alapján szereltem össze mindent.  Össze rakva a gépet elinditottam teszt üzemben is és ott KV föző egység pipáján szépen áramlott is a víz ahogy az kell.
Viszont normál működés esetén amikor minden vissza van téve és üzemszerüen kellene menjen akkor a KV főző egység felől a csésze pipán nem jön víz, csak a szivattyú hangja el halkul és hibára kiáll.
Amit el felejtettem KV főző egységet is szét szedtem és kitakarítottam.
Ami elött szét szedtem csak a fűtés baja volt, de az is csak azért mert a víkőtelenítés nem lett végig járatva, ugyani az utolsó müvelete hideg vizes öblítés.
Össze rakva minden funkció működik csak ez az egy gond van vele hogy KV főző egységen nem megy át a víz illetve ezzel egyidőben túlnyomás lép fel a rendszerben, emiatt leüriít a csepegtettőbe.
Esetleg ha valaki találkozott már ilyen jellegű hibával kérem segítsen ki, mert én már teljesen tanácstalan vagyok. Beszéltem ma a budapesti szervízükkel is de sajnos ők se tudtak túl sok dolgot mondani amit én meg ne probáltam volna. Hozzá teszem nagyon segítő készek voltak. Magam is meglepődtem.
Üdv Istvan78

Comments
Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!
 A hibát a gőzcsap alaphelyzet érzékelés okozta. E miatt nem engedett vizet kv főző egységbe. Ezt megigazítva minden helyre állt és úgy működik ahogy kell.
Üdv Istvan78

0

secondbolt
secondbolt picture

???????
Számomra érthetetlen és teljesen új hibát írtál, ezt köszi, elraktározom az emlékeim között.

1

Istvan78
Istvan78 picture

Szia! Engem is nagyon meg fingatott, mindent át ellenőriztem már és minden rendben volt. Ez is csak akkor bukott ki amikor valamiért elkezdtem babrálni gőzcsapot. 
Akkor jelenkezett a be nálam ez a hiba.
Amint igazítottam a panelen minden egyből helyre állt, ebböl azt vontam le hogy ha a csap nincs alaphelyzetben akkor a szolenoid szelep azt érzélkeli hogy valamelyik oldalra nyitott, nyilván mivel se melyik oldalrol nem kap jelzést a hall szenzoroktol igy aktiválja a mágnes tekercset és miatt túlnyonás keletkezik ami azt eredményezi hogy nem jutt víz kv főző egységbe, hanem a túlnyomás határoló a cseptálcába ürít le, persze ilyenkor marad benne maradék nyomás. Ez magyarázza meg a szivattyú elhalkulását is mivel a fel lépö nyomás hatására nem tud tovább pumpálni, s végűl hibát generál. Ami evidens. 
Ha nem jol gondolom, javítsatok nyugodtan ki.
Üdv Istvan78
 

0

secondbolt
secondbolt picture

A Talea Odea Service manual 2009.évi Rev.3 kiadásának 4.1.2 szakaszában megtalálható a gép színesben rajzolt vízhálózata. Annak tanulmányozása után láthatod azt, hogy kissé rossz irányba szaladt el a gondolatmeneted. Ez a kiadás sokkal szebb mint az előzőleg kiadott manual, és gyönyörűen látható a víz útja akár a főzőegység, akár a víz/gőzcsap felé. Ha ez nincs meg a gépeden, akkor nézd meg a friss feltöltések között, megpróbálom feltölteni.

Feltöltve, a "Legutóbbi feltöltések" alatt megtalálható.

1

Istvan78
Istvan78 picture

Szia! 
Köszönöm szépen a segítséget és a feltöltést is!
Gép már rendesen üzemel.
Üdv Istvan78!

1

Jimmy
Jimmy picture

Üdv!

A gép közepén van egy kétirányú szelep, a kpe-re csatlakozás előtt.
Ez szokott megtelni vízkővel, s nyomás alatt már nem úgy dolgozik.
Szétszedni, kipucolni, ennyi.

Jimmy

0

secondbolt
secondbolt picture

Szia!
Ha felfűtés után kinyitod a víz/gőz csapot és ott jön a víz , akkor valószínűleg a főzőegység mögött található pipacső van eldugulva.
Üdv: Zoli

0

Istvan78
Istvan78 picture

Szia!
Ahogy a bevezetőben is írtam szervizmódba lépve teszteltem és szépen jön a víz ott is. Ilyenkor nincs benne a föző egység illetve ilyenkor figyelmen kivül hagy minden feltételt pl ajtó csepp tálca stb be helyezést. Le lehet tesztelni minden funciót.
Údv Istvan78

0

secondbolt
secondbolt picture

Szia.
Szervizmódba lépve miért kellett kivenni a főzőegységet? Ha szervizmódba lépsz, akkor küld fel főzési pozícióba a főzőegységet, és itt indítsd el a szivattyút.
Ha nem jön a víz, akkor visszaállítod alaphelyzetre, kiveszed a főzőegységet.
Leveszed a tetejéről a krémesítő szerepet és megtisztítod, kiveszed a főzőegységből a felső dugattyút majd abból eltávolítod a felső szűrőt. Nézd meg annak állapotát, a hátuljára le szokott rakódni a kávézsír annyira, hogy eltömíti a szitaszerű furatokat. Kisméretű drótkefével szoktam teljesen megtisztítani mindkét oldalról annyira, hogy az összes furaton át lehet látni. Ezt követően az összerakás után mindig jött rendesen a víz a főzőegységen keresztül.
Üdv: Zoli

0

Istvan78
Istvan78 picture

Szia! 
Ezeket meg is csináltam. De sajnos a hiba így fent áll.
Teljesen ki fogytam a lehetőségekböl.
A főző egységet csak azért vettem ki hogy kizárjam a rendszer belsö dugulsát.
Ezek után vissza is tettem a főző egységet.
Údv Istvan78

0

secondbolt
secondbolt picture

Vedd ki a főzőegységet, és a hátfal bal oldalán felül megtalálható az a csonk, ahová csatlakozik a krémesítő szelep. Ezt nézd meg, ebben is van belül egy szelep. Kávéelosztó szelep a Saecos neve. Ha szerencséd van, akkor egy nagyobb fecskendő és arra egy szilikoncső segítségével átnyomható a víz a kifolyócsövön keresztül. Ha nem jön a víz, akkor szét kell bontani a gépet, kivenni a kávéelosztó szerepet, és kitisztítani.

Ps. A kifolyó SBS-t tekergesd jobbra-balra, majd hagyd a bal oldali pöttyöknél a nyilat.
Ez a szelep is leragadhat.
 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
Akkor neki kéne állni szétszedni a KPE-t....

0

Sponsored links