You are here

samsung ce823gn mikrosütő nem melegít

14 posts / 0 new
Last post
swad
swad picture

Adott egy a címben szereplő mikró,amely elszenesedett csillámmal, leolvadt magnetron kúppal,szakadt NF biztosítékkal került hozzám,hogy kezdjek vele amit akarok. Ezek cseréje után indítva trafóhangot ad,de nem melegít, plussz a NF biztosíték szakad. Primerre rámérve üzem közben 230 AC, szekunder fűtőoldalon csak 1,4 VAC az elvárt 3,5 helyett.. A N.F.-re nem áll módomban rámérni a sec.oldalon. Amit elkövettem vele idáig: OM75P(31)-es magnetront lecseréltem OM75S-re (használt). Mindkét magnetronra rámértem dmm.-el diódamérő állásban, eltérést nem tapasztaltam (nem szakadt,nincs testzárlat). 200 mohm-nál az egyik (régi) 19mohm,a másik végtelen a testhez képest (újabb). Viszont banális dolog, de véletlen felcseréltem az AF-F oldalt a bekötésnél,majd úgy teszteltem pár mp-ig. Fesz.kétszerezőt cseréltem, az eredmény ugyanaz. A kérdésem: jól sejtem,hogy a magnetron- NFtrafó párost cserélnem kell? A NF trafók elvi szabványosak,azaz bármilyen mikróból kibányászhatok/cserélhetek egyet?
Köszönöm a válaszokat !
Üdv.: swad

Comments
atka148
atka148 picture

Hali!
Ha az AF-F oldalt felcserélted, nagy valószínűséggel a magnetronnál a beöntött kapacitás az tönkrement. Sajnos én is jártam már így, ilyenkor a magnetron nem fog duruzsolni, akkor sem, ha látványos olvadás nem lett. Veszített a teljesítményből, akkor is ha teljesen tönkre nem ment. Láttam olyat amelyik túlélte, de sajnos azok abnormálisan melegedtek, és kipattant a klixon. Ilyen esetben mindig magnetron csere, miután a kondenzátort, illetve a diódákat ellenőriztük.(Diódákat 12v-os kis trafóval, vagy 9V-os elemmel szoktam tesztelni, bár szerencsére kevés mikrónak van ilyen nagy baja.)
Üdv!

0

marosi
marosi picture

Szevasz atka148
Meg kell hogy cáfoljalak,attól hogy a ét csatlakozót felcseréled,még nem megy tönkre,az általad emlitett kapacitás,megfordult nálam még ki nem bontott mikró amibe ugylátszik tévedésből fellett cserélve,és akkor sem az átmenő kondi hunyt el,persze ugy kell huzalozni ahogy rávan irva.
De egy ilyen kapacitás át ütésért még nem kell egyből magnetront,cserélni,elég a régit kioperálni,egy másikat rosz magnetronból bele,és még sokévig muzsikál,persze precizen kell beépiteni,rengeteg mikró fordult már meg a kezem közt,de sosem dobtam még ki magnetront,ilyen hibával,de gondolom osztják a véleményemet a kollégák is.

0

atka148
atka148 picture

Hali marosi!
Ezt jó hallani. Igazából nálam ez volt a baj 2 mikrónál. A használtból való kicserélés az működhet, én azt nem próbáltam, mert nincs itthon annyi használt. :D A magnetronnál mondjuk látványos volt a dolog, mert konkrétan kilyukadt ez a kapacitás. Viszont akkor nem volt szerencsém, mert én is fordítva kötöttem rá egyszer, és rögtön ahogy elindult rájöttem, mivel azonnal kisült a magnetron, kisebb fényjelenség kíséretében. Ebben az esetben is a kapacitásnál volt a gond.
Elnézést, akkor amit írtam nem volt helytálló. Köszönöm a javítást. :D

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Szerintem kuka a nagyfeszültségű trafód. Valószínűleg menetzárlatos lett a korábbi túlterheléstől. Adj rá a primerre csökkentett feszültséget és mérd meg a szekundert (természetesen terheld be!). Menetzárlat esetén meglátszik a különbség.

Üdv! Kalex

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
A kondit is mérd le!
Vigyázz, ha a kondi jó, akkor akár 2 Kv is lehet benne!
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/mechanikus-vezerlesu-mikrohullamu-...

0

marosi
marosi picture

Szevasz
Nézd meg a teljesitmény szabájzót,nem e azon a nagy ellenálláson keresztül kap a primer feszültséget,ez akkor lehet ha a rellének beég a kontaktja,nameg nem emlitetted a kondit cserélted e,vagy mérted,azt hogy felcserélted a két csatlakozót nincs jelentősége attól ég menni kell neki.Nekem volt olyan hibás trafóm hogy a fütő tekercs belül a vasmagnál lett menetzárlatos,azt is megnézheted.Mit értesz feszültség kétszerezőn,diódát?

0

swad
swad picture

Szia! A dióda-kondi párost értem alatta.
-Gépklinika: cseréltem korábban egy biztosan jóra, az eredmény nem változott.
Érdekességként megemlítem,hogy a teszt alatt csak be voltak hajigálva a dolgok a házba (trafó,kondi),s mindkettő ívet húzott a lemezre (mondjuk a kondin nem csodálkozom,de a trafótól nem vártam volna).

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Hm?
Behajigálva... Ne szerelj mikrót!

0

swad
swad picture

:) gondoltam,hogy a fizikai kontakt a földdel elégséges, hát a természeti törvények rám cáfoltak... Ugyanakkor lustaság - fél egészség alapon mellőztem annak a 4 csavarnak a behajtását,ami a nftrafót rögzíti és lőn: a vasmagtól ívet húzott a testre. Mindenesetre tény,hogy váratlanul ért,azonban nem kell félteni,tisztában vagyok a kockázatokkal,ami egy hibakeresés során előfordulhat. Első a biztonság nálam is! Ha a gép a hanyagságomból kifolyólag elfüstöl, levonom a konzekvenciákat.... Amúgy meg, hogy szerezzek tapasztalatokat,ha nem csinálok semmit? (pl másik projekt a mosogatógépünk...szivattyúja új tömszelencét kapott.... A motor berakásánál kétszer is elvágtam a kezem, mert az üst lemeze sorjás volt...gyártói hanyagság.... Most már nem sorjás... :D

0

marosi
marosi picture

Szevasz
Most én is azt mondom Ne szerelj mikrót!

Attól hogy tapasztalatokat akarsz szerezni még nem szabad megfeletkezni az alapvető tudni valókról,kivált egy mikró esetében,ahol elég nagy feszültségek vannak jelen,és nem mindegy hogy ott hagyod a fogad vagy nem.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"ami a nftrafót rögzíti és lőn: a vasmagtól ívet húzott a testre."
- itt nagyon hiányzott az alapvető ismeret: a trafó szek. oldalának az egyik kivezetése rá van hegesztve a vasmagra :P
A jó pap is holtig tanul. Holtig :)

Üdv: István

0

swad
swad picture

:D "....görcsös fába nem csap a ménkű!..." jóó!... Akkor majd beszerzem a tipusazonos bontott alkatrészeket, méricskélek egy kicsit,mialatt begyüjtöm az infókat a netről... Eddig még minden talpra állt hosszabb-rövidebb idő alatt,amihez hozzányúltam. Pontosan tudom,hogy mivel játszom, nem elég,ha működik, megfelelően is kell működnie. A fizikai háttérismeretek már megvannak. Később beszámolok arról,mire jutottam! Üdv.: swad
Ui.: az orvosok már 21 éve eltemettek, ehhez képest elég jól vagyok! :D

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia swad !
Még egy jósszándékú intelem !
Amikor működik a mikró / majd / lebontott burkolattal ne üzemeltesd !
Ha tudod , hogy így mi az a biztonságos távolság , amitől nem vakulsz meg akkor nem szóltam !
DE ! mire észre veszed a bajt / hogy nem látsz / akkor már egy életre késő !!!!
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Sponsored links