You are here

Samsung Centrifuga probléma, csak szerelőknek!

17 posts / 0 new
Last post
Mosógépdoktor
Mosógépdoktor picture

Sziasztok!

Van egy kis gondom talán valaki találkozott már ezzel a hibával, mert nem lehetek olyan szerencsétlen, hogy csak nekem akad a kezem közé. Magam is értek valamit hozzá, tehát elemi dolgokat azért ne írjatok, köszi.

„Nagyon küzdünk néhány Samsung géppel, nincs e valami ötleted, hogy miként hárítsuk el a hibát, vagy találkoztál e már ezzel a gonddal.
A következő a hiba:

P1253
R1043
Gépekről van szó, melléklem, amit találtam róla anyagot.

Azt teszi az ártatlan, hogy nem indul a centrifuga, eddig ez a 6-7. gép ezzel a gonddal. Meghajtó szíj nélkül nem áll ki hibára, amúgy UE, elrendezési hibát produkál. Teljes töltet mellett sem hajlandó a motort felpörgetni, gondosan elrendezett adagú ruha mellett sem, sőt akkor sem indul, ha a szíj már rajta van.

Motor, tahó, jó, szintszabályzó és a többi periféria ellenőrizve.
A tahó áramkör a panelen ellenőrizve a proci lábán (21 es pont) szép szabályos négyszögjel jelenik meg. Motorvezérlés ellenőrizve, az ULN jó, cserélve, minden áramköri elem ellenőrizve, minden jó. A nulla átmenet működik,(31 es pontja a procinak) szkóppal mérve rendben van. Tápfesz rendben, szóval minden rendben, de a gépek hülyítenek.

Valami ötlet esetleg, hogy mi a csudát nézzek még meg. Nincs e véletlenül eeprom tartalmad ehhez a géphez, mert azt nem tudtam újraírni még, mert egy olyan gép sincs a közel 10-ből, ami üzemelne, mind ezt a hibát produkálja, a guta akar megütni már vele, hiszen egy egyszerű gépről van szó”

Ezt a levelet már küldtem egy kollégának, annak egy részletét másoltam be

Doki

Comments
Mosógépdoktor
Mosógépdoktor picture

Köszönök minden segítséget, de mivel a hiba meg lett, új témaként teszem fel és egyúttal a nyerőt is, megnevezem, aki a hibára valóban rájött.

A nyertes: zoszil:

Az elméleti fejtegetések mellett és az elektronika teljes átvizsgálása, visszatervezése után sem lett jó a gép, de nem gondoltam arra, hogy a jó és kellő feszességünk tűnő meghajtó szíj sárga, elasztikus anyagból van. Nem csúszik meg, csak éppen az adott időben szabályosan megnyúlik. Cserélve azonos méretű és feszességű fekete szíjra a hiba megszűnt. Most készítünk egy eszközt, amivel az ilyen jellegű hibák elektronikus úton is mérhető paramétereket adnak, hiszen, az elektronika észreveszi, akkor nekünk is mérhető értékűnek kell lennie a hibának. Ha elkészül a „kütyű” megosztom veletek.

Még egyszer köszönöm és tanulságos volt az ezekre a gépekre fordított néhány heti törpögés

Doki

0

SzBálint
SzBálint picture
****

Szia: gratulálok, ilyenkor szoktam a fenekemet háromszor földhöz verni.

Bálint

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Erre szerintem feleleges célműszert készíteni habár szkóppal kimutatható lenne a hiba de minek. Ráakasztani a bordásszijat és már megy is. Az a baj hogy nem tudjuk azt a határt ahol az elektronika már tilt illetve hogy nagyobb terhelésnél a szíj már sokat nyúlik. Az egész probléma egyébként akkor jelentkezik amikor a 7. perchez ér a gép. Ilyenkor felpörgeti a dobot elveszi a motor meghajtását majd figyeli a kifutását a tachogenerátoron. Ha a ruha egyenletlenűl van a dobban akkor amikor a dob jobban terhelt része felfelé törekszik a forgás lelassúl majd amikor lefelé megy felgyorsúl. A megnyúlt szíjnál ugyanez jelentkezik mivel amikor a motort kéne kifutáskor forgatnia az áttételi viszony megváltozása miatt a szíj nyúlik és ezt az elektronika túlterhelésnek érzékeli visszalép 9-re. majd 20 próbálkozás után kiáll hibára.
Érdekesség képpen megjegyzem, hogy van olyan elektronika is ami a szíjszakadást észreveszi mivel ilyenkor a motor kifutási ideje megváltozik és letílt.

0

Mosógépdoktor
Mosógépdoktor picture

A szabályzás lényegét értem, így a magyarázatot is, csak az bosszant, hogy sok időbe került, mire elhittem és sikerült bár tapasztalati úton, de rájönni, hogy csak fekete szíjat szabad használni. Neked is köszönöm, hiszen te rögtön ezzel kezdted!!

Doki

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A hiba oka lehet a nem megfelelő bordásszíj. Tudom hogy látszatra jónak tünik de nagyon kényes rá! Azért nem cf-ál ha szíj van rajta vagy még egy hülye dolog: a nagyszíjtárcsa le van lazulva egy kicsit a tengelyen vagy üt. Ha gépek külföldről származnak (a tipusszám vége nem /XEH) akkor belefuthattál egy program hibás szériába annó programcserével volt javítható mert a mikrocontroller programját a SAMSUNG nem adja ki.

Egyébként a program nem a 7. percnél akad ki ?

0

Mosógépdoktor
Mosógépdoktor picture

Igen a 9-7 és között táncol UE a kód idővel ki is írja. Azért kérdezlek benneteket, mert kifogytam az ötletekből

Doki

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Azt írtad, hogy a motor ellenőrizve. Hogyan, milyen módszerrel? Áramot mértél-e üresen és terhelve?
Üdv! Kalex

0

Mosógépdoktor
Mosógépdoktor picture

Vadonat új motorom van, sosem volt használva, ami olyan gépből való, ami tökéletesen üzemelt, de törött volt az üstje. Sokat méricskélni ezen nem lehet, mert 6-7 gépen egyszerre nem létezik, hogy ugyan az a hiba fordul elő, amúgy mérte is a kolléga a motort és egyszerűen cserélve is lett az újra.
A meghajtó résszel az a gondom, hogy minden rendben van, és megint jön az, hogy ennyi gépnél ez a hiba már kizárható. Nem egy széria, mindegyik máshonnan jött, tehát a széria hiba is kizárható. Kellő mélységben bele is bujtunk már az elektronikába, semmi hibát nem találtunk, egyedül az eeprom tartalmát nem sikerült cserélni, sajnos a törött gépbe nem volt elektronika már, így azt ki olvasni sem tudtuk

Doki

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem is azért kérdeztem. Az áramértékekből következtetni lehetne a letiltás okára. Elképzelhető, hogy túlterhelésnek érzékeli a gép, mert a körben egy ellenállásérték megnőtt és az azon eső feszültség letiltja a műveletet.
Üdv! Kalex

0

Mosógépdoktor
Mosógépdoktor picture

Itt található a gépről a részleges rajz, ezt mind megnéztük, bár ez nem ugyan az a gép, nekem meg van az eredeti a géphez való segédlet is magyarul

Doki

http://www.tehcomservis.com/dounload/WM/Samsung/P1053.pdf

0

Mosógépdoktor
Mosógépdoktor picture

Sajnos ezen már túl vagyunk, az elektronikában semmi sem figyeli a motorköri áram értékét. Kizárólag a nulla átmenetből tudna következtetni, de az stabilan szép négyszögimpulzus. A tahónak sincs hozzá köze, mert ott csak egy tranzisztor van kapcsoló üzemben, és jól működik, állandó amplitúdóval és a fordulatnak megfelelő frekvenciával szintén szabályos szép négyszögjel mérhető. Egy ULN szabályozza a motor reléjét az is jó.

Doki

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem próbáltál a tahó helyett beadni négyszögjelet, aminek a frekin kívül változtatod a kitöltési tényezőjét is? Mivel mosni mos, tehát lassú üzemben jól müxik. Lehet, hogy a jelformálással van a bibi.
Üdv! Kalex

0

Mosógépdoktor
Mosógépdoktor picture

Próbáltuk már, de nem ott lesz a gond. Ha stabil négyszögjelet adsz be, akkor a kimenet is állandó, de mivel a programja ebben az esetben nem ezt feltételezi ezért le is áll azonnal. Hiszen tudja, hogy a rendező fordulatok után fokozatosan emelkedő frekvenciát kell kapnia
A motor kimenet nem érzékeli sehol a motor áramfelvételét, annak csak a fordulatszám változását tudja az előre beírttal összehasonlítani, ha ettől eltér, akkor ki áll hibára. Ezért gondoltam az eepromra

Doki

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Az EEprom csere nem fog eredményt hozni mivel a program a mikkrokontrollerben van beégetve. Az EEprom csak arra szolgál hogy a gépenkénti eltéréseket közölje a mikrovezérkővel Pl:hideg.-melegvizes gép, programok száma,max centrifuga fordulatszám. Ha az EEprom tartalom hibás akkor a gép EE hibakóddal megál mivel az önteszt alatt nem egyezik a cheksum a lehetségesekkel.
Egyébként ezek a gépek valaha működtek vagy esetleg eladatlan, túltárolt lecserélt... mivel a széria 2004-2006 között ment. A teljes tipusszámát esetleg megtudhatnánk mert abban is vannak különbségek Pl.R1045AWGV1/XEG vagy valami hasonló a becsületes nevük.

0

szepi003
szepi003 picture

Szia. Én is végigjártam ezt a kálváriát ezzel a géppel.Egy hétig kínlódtam vele aztán feladtam.Végigmértem az egész elektronikát,de semmi hibára utalót nem találtam. Utoljára a vízszint szabályzó jelét vizsgáltam,hogy talán nem ad megfelelő inpulzust,hogy üres.Rendeltem új érzékelőt,de nem lett jó. Sok sikert a javításhoz.Ha megtalálod a hiba forrását írd le légy szíves üdv: szepi003

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziaztok!Elnézést,hogy bele szólok a profik dolgába!Szerintem a program "inhibit".Nem végleges verziójú.A szoftveresek azóta már szerintem barkácsolták.Fiatalabb gép EPROM tartalmával próbálkozz.Mégegyszer elnézést!Jano

0

Sponsored links