You are here

Samsung CK-5020 (sasszi: SCT11B) pulzál, majd ki-bekacsolásra indul

8 posts / 0 new
Last post
Imre
Imre picture

Sziasztok!

Egy Samsung CK-5020 (sasszi: SCT11B) érdekes hibát produkál. Előzmény: áramtalanítás után visszakapcsolva nem működött. A biztosíték volt kiolvadva, de nem elfröccsenve, csak simán, látszólag minden különösebb ok nélkül. Csere után pulzál, táp, sor egy pillanatra indul, nagyfesz is megjön, de rögtön le is áll, majd újra indul. Ha ilyenkor áramtalanítom, és gyorsan újra bekapcsolom, akkor viszont minden esetben már rendesen indul. Az SMR helyett már valaki régen Nippur kitet rakott bele. Úgy néz ki, hogy nem kiszáradt elkó a bűnös. Melegítéssel arra jutottam, hogy ha bekapcsolás előtt felmelegítem az SAA5290ZP/ 042-t, akkor rendesen indul. Kérdezném a véleményeteket, az IC lehet a bűnös?
Kérdezném továbbá, hogy az eredeti IC helyett - amin a típus után még ezek szerepelnek: K6M233 L6TXTMENU-01 -, berakható-e az, ami nekem van: K6M183 L6TXTMEV-01?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Imre

Comments
kallospeter
kallospeter picture

Szia!! Addig amig a 60W-as ego ,kivett sorvegfok tranzisztorral es annak C-E helyere csatlakoztatva,nem villan fel rogton kb.fele fenyerovel es marad ugy,addig a tapegyseget kinozd.Peter

0

Imre
Imre picture

Sorvég helyett izzóval terhelve ugyan úgy viselkedik.
Az elkók, beleértve a puffert is, rendben.
Nem a proci és környékét, hanem magát a procit (rátett pénzérmét pákával melegítve) elég felmelegíteni bekapcsolás előtt, és akkor rendesen indul.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Ez tényleg furcsa, mert ebben a készülékben a proci nem tudja a tápegységet befolyásolni. A sormeghajtást veszi el hogy a készenléti állapotot elérje.
Elvileg nem lehet köze a procinak a táp pulzálásához.

0

Pista47
Pista47 picture

Szia!
Már szívatott olyan eset egy másik tévé esetében, amikor az IC láb forrasztáshibás volt. Lehetett azt nagyítózni, olyan tisztességes képet mutatott, hogy ihaj!
Miután végigforrasztottam pákával, jött a csoda.
Ennél a tévénél kérdés nélkül végigforrasztanám az SAA5290ZP/ 042 lábait, hiszen nem nagy munka.
Hátha...

0

proci gyilok
proci gyilok picture

Szia.
Elsőnek mindenképpen a tápot ellenőrizd le.
Kösd le (forraszd)le a sortápot,helyére 60w izzóval próbáld le stabilan indul-e a táp.
Kicsi az esélye de előfordulhat ,hogy SAA5290ZP a hibás.

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!
En is eloszor a tapot kezdenem vallatni.Ha a processzor (es kornyeke) melegitesere elindul,a kornyekbeli elkokat cserelnem legeloszor meres nelkul.Egy kiszaradt vagy megnovekedett ESR-vel rendelkezo elko,csodakra kepes.Az IC hibajanak a valoszinusege nagyon kicsi,de NEM zarhato ki teljesen az sem.
Peter

0

t.guru
t.guru picture

Szia!

A táp hibát végleg kizártad? Lekötött sorvégfok- terhelés stb meg volt?
Ritkán az smr kitt is tud furcsán viselkedni aztán a hálózati puffert sem felejtsd ki.
üdv. : Laci

0