You are here

samsung cw-29z306t vízszintes torzítás

8 posts / 0 new
Last post
tsanyi
tsanyi picture

Segítségetekre lenne szükségem! A fent említett tv-ben j6920, illetve itt megírt tanácsra nagyfesz kondik cserélve lettek. Kivéve a C423-as számú 820 nF-os kondi mivel nem kaptam. A C426-os 300nF helyett 330nF, és a C425-os 120nF helyett 100nF-hoz jutttam. Tv működik, csak vízszintesen párna torzítása van, amit még a szervízmenüben sem lehet állítani. Mintha vízszintes irányba semmit sem lehetne állítani! Talán a kondik miatt lehetséges? Talán találkoztatok már ilyen hibával...

Comments
tsanyi
tsanyi picture

Tanácsra kicseréltem a fetet illetve a kondit, átnéztem az alkatrészeket, de megmaradt a vízszintes párnatorzítás. Feltünt, hogy valamennyi eltérítés csak van, mivel a csatolt képnél is látszik, túl sok korrekcióra nem lenne szüksége, viszont amikor kiiktattam az E/W részt vízszintes irányban összement a kép. Parabólikus beállításra még mindig érzéketlen.

File csatolás: 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A képen, amit csatoltál, úgy látom, hogy kicsi a sorméret. Először ezzel kellene foglalkozni, mert addig az EW torzításokat beállítani értelmetlen.

Csak ezután kell és lehet a párnahibát kompenzálni, de nem a kék képernyőre, hanem beállító ábrára (pl. hálóábra)

Ha a sorméretet sem tudod beállítani a menüből, akkor meg kell keresni, hogy miért nem működik az EW áramkör (fóliarepedés?, LM393?, modulátor dióda?, DZ401?, C409?, processzor?, EEPROM? stb)

Üdv:
Fülesmester

0

tsanyi
tsanyi picture

Sziasztok, bocsi hogy ilyen ritkán írok, nem ebben dolgozok, bár ezt tanultam, illetve nem időre, de szoktam gyakorolni ezt a hivatást! A vízszintes körben az összes alkatrészt átnéztem, illetve cseréltem. 10 perces járatás után feltünt hogy az LR405S 3mH tekercs erősen melegszik, ezért gyanakodtam rá, viszont letekeréskor nem láttam rajta sérülést. Másik huzallal megtekertem, már csak langyosodik. A kép megjelenésekor még látszódik a torzítás, bár gyengébben, viszont ahogy melegszik, úgy erősödik a torzítás. Valószínű a tekerés nem lett tökéletes. Állítási lehetőség még mindig semmi! Ha eepromos hozzá se tudok szólni...

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Már írtam, hogy mi szokta okozni a tekercs melegedését, C423 átvezetése, ami nem mérhető.
Válaszra sem méltattad a hozzászólásomat!
Elolvastad egyáltalán?
:szetver:

Az EW kimeneti áramkör működése ellenőrizhető a PMOSFET sztatikus nyitásával/zárásával, ami a gate elektródára adott (pl egy potival a tápból leosztott) változtatható DC feszültséggel megoldható. Így be kell tudni állítani a sorméretet.
(A párnahibát csak akkor tudnád ezzel kompenzálni, ha sorfrekivel tekergetnéd a potit. :rohog: )

Ha az LM393 bemeneti jele változik, mikor változtatsz a szervizmódban, akkor fölösleges az EEPROM-ot cserélgetni, mert a szoftver rendben működik.

Arról nem írtál, hogy már változik-e a jel az LM393 kimenetén, és a PMOSFET gate elektródáján is.

Üdv:
Fülesmester

0

tsanyi
tsanyi picture

Kedves Fülesmester! Köszönöm szépen, hogy foglalkozól a bajommal. A C423-as is cserélve még a tekerés előtt. A többit majd holnap, mivel vár a munka

0

tsanyi
tsanyi picture

lm393-as ic megrendelve, ugyan is a kimeneti jel nem változik semmit, viszont a bemenet igen. Hátha, már nagyon unom bujkálni!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

S62B sasszi.
(Rajzot találsz az adatbázisban.)

Jó helyen kerested a hibát, a kondik cseréjével kell kezdeni.

A nevezett kondikat két párhuzamosan kapcsolt elemből is föl lehet építeni (az egyiket a forrasztási oldalon fektetve elhelyezve). Például a 120nF-ot egy 100nF és egy 22nF összekötésével, vagy a 820nF-ot 470nF+360nF elemekből.

Abból, amit írtál az EW fokozat üzemképtelenségére lehet következtetni.

A Q404 (FQP630, IRF630) EW PMOSFET tönkremenetelét általában a C423 (680-820nF képcsőfüggő) átütése okozza, tehát okvetlenül cseréld! (Hidegen mérve jónak látszik.)

Ellenőrzendők: R437 (0R47/1W), LR405S (10mH), Q404, IC401 (LM393)
A tekercs néha megég, de ez nem mindig látható rajta kívülről, csak a fölső sorok letekerése után. Javasolt megmérni az induktivitását.

A készülék kikötött EW fokozattal (Pl. Q404, vagy R437 nélkül) károsodás nélkül járatható, persze ekkor a sorméret lecsökken, és a párnahiba is észlelhető.

Üdv:
Fülesmester

0