You are here

Samsung DW15G10VD TV/DVD combo

20 posts / 0 new
Last post
pihe
pihe picture
*****

Sziasztok,
Új vagyok még ezen az oldalon és a fórumon. Amiért kerestem, kutattam az a címben megjelölt kis 37 centis TV-m, beadta a kulcsot. Jelenség eleinte időközönként csattogott, ilyenkor elment a kép mintha ki kapcsoltam volna majd visszatért. Egyre sűrűben kezdte ezt a mókát. Megnéztem, mi lehet az, a Nagyfeszültség tekercs vagy trafó vagy, nem is tudom, minek nevezzem a gyári ismerőseim "Kutyának" hívják szóval az egyik sarkából csodás szép ívek ugrottak az egyik közeli ellenálláshoz.

Gondoltam naivan mi sem egyszerűbb egy műanyag cső darabkával majd jól leszigetelem az ellenállást és jó lesz, hát nem így lett. Továbbra is csattogott egyre sűrűbben, míg végül egy a szokványostól nagyobb csattanó után többet nem jött vissza a kép. Most ha bekapcsolom zizegő hangot hallani abból a bizonyos kutyából.

Kérdés honnan kellene elindulni, mivel nem vagyok TV szerelő, csak szeretem az elektronikát. Hol és mit érdemes ilyenkor mérni. Gondolom a nagyfesz tekercs tuti nem jó hiszen ívet húz, talán repedt lehet a burkolata, igaz le soha nem esett. Aztán valaki említette, hogy megeshet kihalt a sorvég tranzisztor. Ebből helyettesítő típust tudtam szerezni Néhány amperral többet, bír a leírások alapján.

Itt a típusa: D2499 ez van benne és D5703 ásat, tudtam szerezni.
A nagyfesz tekercs AA26 00218A Ehhez is van helyettesítő, bár azt még nem szereztem, ez az ELDOR 11423001 és 01A.

Ha minden igaz letöltöttem a szerviz könyvét, és feltöltöttem ide is. Így lehet megtalálni C19A_P_DW15G10VD5XXEF.pdf

Akinek szüksége van rá, most már ezt is letöltheti. Eddig én nem találtam ezen az oldalon.

Szóval még egyszer, hol érdemes kezdeni a javítást, mérést, hiba keresést?
Üdv
Balk Lackó

Comments
kjani66
kjani66 picture

Szia BLacko!
Csatlakozva az előttem szólókhoz, én is javaslom a sorvég helyett próbaként bekötni azt az izzót, mert a kiugráló nagyfesz csúnya dolgokat tud művelni. Annyit fűznék még hozzá, hogy a 2SD5703-at ne használd a készülékhez, mert stby-ban képes begerjedni, és elmelegszik. Ebből volt is annak idején kavarás idebenn, ugyanis legyártottak pár száz TVCR-t ezzel a tranyóval, és kis idő után mind el is szállt. Egyébként az 5703 csak sima tranyó, nincs benne se dióda, sem pedig ellenállás a B-E között, míg a 2499-ben van. Valószínű ezért is gerjedhet be a kütyü. Sok sikert hozzá!

0

BLacko
BLacko picture

Szia, kjani66!

Jól értelmezem, az idézett szövegből, hogy bent dolgozol a Samsungnál?

"volt is annak idején kavarás idebenn"

Ha igen melyik részen, a barátnőm még most is ott van a V2-ben a PBA-n.

Igen valószínűleg ezért ajánlotta stomi, hogy kössek be egy 40 ohm-os ellenállást meg a diódát, mert az 5703 adatlapján én sem látom, hogy lenne benne. Ezért végül úgy döntöttem, inkább veszek egy 2499-et.

Az izzós megoldás még nem teljesen világos a számomra, legalábbis a hozzászólásból, lehet rosszul értelmezem, de most akkor jó is meg nem is, ha világít az izzó?
Ma megnéztem a TV-ben az említett részt és végül az R415-ös ellenállásra csattogott, az, pedig ha jól értelmeztem a rajzot, a képcső fűtéshez megy. (talán egy fajta előtét ellenállás?)

Üdv
BLacko

0

Zozo
Zozo picture

Ez a trafó való hozzá:

http://eurobeat.hu/index.php?/Gyarto-HR-Diemen/Elektronikai-alkatreszek/...

A tévét igen nagy kár volt csattogtatni, a lyukas trafóra a javítási módszer a csere. A trafó meg nem azért repedt meg, mert leesett, hanem azért, mert elöregedett a nem túl jó minőségű műanyag, amiből készült a burkolat, illetve a belső műgyanta szigetelés. Valószínűleg a sorvégranyót ütötte le még.

0

stomi
stomi picture

Szia!
Hát...tal nem kezdünk mondatot, de szerintem sem kellene nekiállnod.
Ezekhez már kevés a kedv és a csavarhúzó.
Mindenesetre a trafónak hahó, valószínűleg a sorvégtranyónak is és ha nincs szerencséd a csattogástól repült a proci.
Ha a B-E közé teszel egy 40ohmot, a C-E közé pedig egy impulzusdiódát, akár jó is lehet a két tranyó egymás helyett.

0

BLacko
BLacko picture

Szia, stomi!

Oké igazad van, majd jobban figyelek.
A kedvnél és csavarhúzónál azért több van. 1987 óta vagyok rádióamatőr, azóta foglalkozok ezekkel, a dolgokkal. Igaz ma már inkább a számítógépek felé fordultam és nem vagyok aktív tagja a rádióamatőr közösségnek, de amit ott tanultam azért már nem felejtem. Számítástechnikához is így kanyarodtam még 92-ben majd 1998-ban, elvégezetem egy hardver és hálózat szerelő iskolát. Mivel ez a készülék ma, már nem komoly érték, ezért gondoltam megpróbálom, ha oda vész nem ér nagy kár. Én meg tudok magamra vigyázni, ismerem a biztonsági, előírásokat Dolgoztam Jászfényszarun a Samsungnál, onnan az ismeretség is. Igaz akkor már alig készült CRT TV talán ha egy soron gyártottak. A sorvég tranzisztort is egy ottani javító műszerész adta, úgyhogy meglepett a válaszod. Akkor inkább veszek bele eredetit tán 3-400 Ft körül, láttam valamelyik Web boltban.

Egyébként azért kérdezek, mert szeretnék tanulni ebből is, nem foglalkoztam még ilyen szinten TV-javítással. De megpróbálom akkor is.

Köszönöm a válaszod.

0

stomi
stomi picture

Szia Blacko!
Rendben, akkor storno, csak mostanában elég sok olyan emberke járt itt akinek lövése sincs az elektronikához.
Vedd ki a sorvégtranyót, mérd meg! Amint a rajzon is látható bele van integrálva egy ellenállat és egy dióda.
A C helye és a test közé köss egy 60W-os "körtét" és így kapcsold be!
Valószínűleg nem sok időd lesz mérni, mert a protect visszatiltja, de azért kontrollálható, hogy a táp rendesen műxik-e?
Azért azt jó lenne tudni, hogy melyik ellenálláshoz csattogott?

0

BLacko
BLacko picture

Ok,

Köszönöm a megelőlegezett bizalmat. Most nem vagyok otthon így csak emlékezetből, mondom a beültetési rajz alapján az R317 ellenállás lehetett, ha jól látom az állítva, van szerelve, és a trafó sarkáról indult az ív.
Nem tudom használtan, vagy olcsón, hol kaphatnék nagyfesz tekercset, amiket néztem azok újak és 4200-4800 Ft az áruk ennyit, talán még megreszkírozok, ha jó lesz, akkor mindenképp megérte. A másik hozzászólásban említett ring tesztert, már a héten meg is építem.

Még egyszer köszönöm a segítséget.

0

stomi
stomi picture

Szia BLacko!
Ha tényleg ahhoz csattogott, akkor lehet, hogy magával vitte a függőleges IC-t, mivel annak a kijáratán van.
Majd meglátjuk.

0

BLacko
BLacko picture

Szia, stomi!

Haza értem és megnéztem, ahogy azt már "kjani66" részére is írtam nem a R317-hez, hanem az R415-höz csattogott, az pedig a képcső fűtésre megy. Azért még bízom benne, bár sokan mondják itt, de talán nem csattogta végleg ki a lelkét.

Üdv

BLacko

0

stomi
stomi picture

Szia BLacko!
A rákötött izzó csak azért kell, hogy terhelve legyen a táp, bár ezeknél a szabályzott tápoknál lustaságból be szoktam vállalni a terhelés nélküli mérést. Elvileg ha jó, akkor így sem fut meg.
Nyilván kell neki világítani, de nem teljes fénnyel.

0

BLacko
BLacko picture

Oksz,

Szombaton megyek haza akkor megnézem konkrétan, és jelentkezem, most elköszönök mindenkitől.
Jó éjszakát nektek.

Sziasztok.

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Valószínűleg nem javítható gazdaságosan a készüléked, de azért egy próbát megér. Én így csinálnám:

Elsőként foraszd ki a sorvégtranzisztort és kollektor-föld közé helyezz el egy 60W-os izzót. Próbáld meg bekapcslni, ha elindul, világít az izzó, reagál a kezelőszervekre (de értelemszerűen nincs kép), akkor szerencséd van. Ha ez sincs, akkor ellenőrizd le a feszültséget a kollektor és föld között, ezt hívjuk B+nak. Ha van, akkor valószínű megpihent a processzorod. Ha nincs, akkor a tápegységed is hibás.

Ha az izzó világít, a készülék reagál külső ingerekre, akkor sorkimenő (kutya :)) kiszed és letesztel egy ring teszterrel, olyannal mint ez:

http://elektrotanya.com/?q=hu/node/1899

De majdnem biztos döglött, ha találsz olcsón, akkor akár azonnal cserélheted is. Ha ez megvan, akkor sorvégtranyót neki és menni fog.

Ha a processzor meghalt, akkor én nem foglalkoznék tovább a készülékkel. Táphibával még esetleg érdemes mókolni.

Nagyon vigyázni mindennel, mert akkora feszültségek futkosnak ott, hogy csúnya vége lehet!

Üdv,
DM

0

BLacko
BLacko picture

Neked is köszönöm a segítséget, remélem jó lesz a dolog.
Igen mint írtam tudok vigyázni, egyszer a gyárban sikerült megtudni, milyen is amikor meg csap a nagyfesz, valahogy sikerült a gumi tappancs alá nyúlni, a képcsövön, pedig nem is akartam. Egy biztos, soha többet, még ha géppisztolyal kényszerítenek is. Még jó hogy nem volt be dugva a hálózatba, igaz olyankor rendesen oda cuppantja, nem hinném, hogy alátudnék nyúlni. Szóval azóta vigyázok.

0

Lengyi
Lengyi picture
*****

Szerintem vidd el szakemberhez, vagy talán állatorvoshoz. :rohog:

0

BLacko
BLacko picture

Nagyon köszönöm, tudod magam is szakember vagyok. Ja, hogy nem ezen a területen, mért az számít, ha az állatorvos is ért hozza, akkor én is biztos megtudom csinálni.

0

Lengyi
Lengyi picture
*****

Bocsi, azért gondoltam, hogy nem szakember vagy, és nem sok közöd lehet a javításhoz, mert a második csattanást már én nem vártam volna meg a helyedben.

0

BLacko
BLacko picture

Nincs mit, tényleg nem érzem azért magam annyira szakembernek. De azért neki merek állni, tudok rajzot olvasni ismerem az alkatrészeket, építettem már néhány dolgot. Csak éppen TV-vel nem foglalkoztam. Illetve egyszer egy monitort szintén ezen a környéken javítottam igaz ott csak a nagyfesz tekercs egyik lába ki volt lazulva, így csak rá forrasztottam és voala máris jó lett.

Na mindegy felejtsük el nem volt az olyan sértő vagy mi.

Neked is jó éjt.

0

M.Gábor
M.Gábor picture

"Hááát" jó ez a szösszenet...
Kutya régen sem volt, csak "kutyaház" -ha odanyúlsz->"harap" miatt! :rohog:
Leszigeteljük a 30KV-ot? (aszongya-> váltó esetén normál páratartalomnál kb 0,8cm/KV) ez egyenfesznél kicsivel több! Talán túl vékony volt az a "cső"!??? :king:
Sikerült is kivégezni szegényt.. :oke:
Így kell ezt csinálni :yes: :beee:

Üdv

0

BLacko
BLacko picture

Szia,

Igen arról én is hallottam, még anno gyerekkoromban, de ezt a "kutya" elnevezést bent a gyárban használták a raktárosok, meg "anyagosok" Ők látták el a szalagokat az alkatrészekkel.

Így utólag valóban hatalmas marhaság volt, szigetelni, és tovább használni még nagyobb, de ez már így lett, nincs vissza út.

Bízom benne, hogy nem jön be a jóslatod a "kivégzéssel" kapcsolatban.

Üdv

BLacko

0

Sponsored links