You are here

Samsung F900 12 kg-os mosógép a motor nem forog . Megoldva új panellal .

25 posts / 0 new
Last post
ityvity
ityvity picture
*

Üdv. Mindenkinek . Ilyen a gép
http://www.samsung.com/uk/consumer/home-appliances/laundry/washing-machi...
és minden csinál , csak ép a motor nem forog , pontosabban mikor forogni akarna a tengely csak egyet ránt , hiba kód nincs . Háromfázisú motor van benne a tekercsek egyforma ellenállásuk egymás közt és nagy tapasztalatom még nincs ezzel a háromfázisú gépekkel , de gondolom a vezérléssel van probléma .
http://repuestosgamablanca.com/es/lavadoras/6918-carta-principal-dc92-00...
A panel olyan "Samsungos" beöntött és azt kérdezném , hogy legkönnyebb ezt kibontani .

Comments
Ladakolyok
Ladakolyok picture

Szia!

Én legutóbb egy AVTF 129-es típusú Ariston gépnél jártam így(ennek is inverteres a panelja), hogy ha például centrire tettem, akkor az ajtót bezárta, elindította a szivattyút, a motort viszont csak egy picit mozdította meg. Eleinte a tulaj elmondása szerint F2-t jelzett ami tahogenerátor jel hiánya. Nálam ezt a kódot(és mást sem)már nem jelezte, csak az említett hibajelenséget produkálta. Az oka pedig a panelon a motorcsatlakozó tahogenerátor ágában közvetlen az érintkezők előtt lévő 6 db(áganként 3)tahojel osztó ellenállás közül a két középső szakadt volt(midkét ágban egy). Én mind a hat ellenállást cseréltem. Smd-t nem kaptam, így hagyományosakat tettem be. Ezután a gép tökéletesen működött(lefutott a centriprogram). A motoron levő csatlakozót, a tahogenerátort és a kábelezés végén lévő motorcsatlakozót is cseréltem, mert erősen patinásak voltak és a tahogenerátor saruja is csúnya volt, valamint a vezetékei réz szálai is feketék voltak kívül. Valószínűleg párát kaphatott(mert csapágyaznom is kellett egyúttal a gépet a hajtás felől tönkrement a szimmering és a csapágy is) és emiatt égett el az a két osztóellenállás. Tudom hogy a Samsung paneljához(az LG-hez és a Daewoo-hoz hasonlóan) a panelt fedő trutyi miatt nehezebb hozzáférni, de ezt esetleg még megnézheted. Olvastam hogy új panel került a gépbe, de ha az eredeti még nálad van, akkor még az említett tahoáramkört ellenőrizheted rajta.
Üdv: Ladakölyök

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv. Mindenkinek . Mivel kiderült , hogy a mosógép "szakszerű" villanyász jóvoltából 400 V kapott , nem akartam sok energiát áldozni a panel javításába (meg sürgős is volt ) a tulaj meg osztott szorozott és úgy döntött , hogy megéri neki új panelba invesztálni (40e + munkadíj) és így megjavult a gépe.

0

ata2k6
ata2k6 picture

Imádom az ilyen utólagosan megtudott dologat, miután a szerelő végigsz**atja magát két napon át egy rejtelmes hibával, rátelefonál a tulaj, h bocsika, a múlt héten kétszer belevágott a villám vajon nem-e ez is közbejátszott a hiba kialakulásában, mert kb azóta nem megy....
Persze a két napnyi eredméytelen melót nem lehet rávarrni a szegény kliensre.....

0

Botesz
Botesz picture

Én is hányszor jártam már így:Bosch mosogatógép elúsztatta a konyhát.Megyek...bekapcsolom... jó minden...nem találtam semmit.Kérdezem:A vízcsap lámpa nem világított??DE Igeen!És akkor jövök én hogy mért nem ezzel kezdte mert akkor nem játszottam volna el vele majd egy órát...

0

Botesz
Botesz picture

Szia!Nincsen a motor elején valamilyen forgásérzékelő?Nézd meg ha van akkor lehet hogy HALL elemes.Ha nincs akkor meg olyan mint a siemens hogy az elektronika visszaszámol az áramfelvételből.Egyébként majdnem olyan a motor mint amilyen a BEKO-k ban van csak a kivezetések mások.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A motor kivezetés száma alapján azt mondom hogy ez egy "sima" rövidrezárt forgórészes motor lesz amit itt inverternek becézett holmiról járatnak ami érzésem szerint valójában egy frekvencia váltó lesz. Ezt az állítást persze további vizsgálódással lehetne megerősíteni avagy cáfolni.
Üdv. Laci

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
Ez végeredményben egy léptetőmotor, a forgórész erős mágnesekből készül. Ez a motortípus alkalmas arra hogy az intelligens programvezérlő minden elvárásait teljesítse. Bármilyen fordulat az adott tartományon belül, bármilyen forgásirány, bármilyen lépésszám.Teljes mértékben kiszolgálja a processzor vezérlőparancsait.
Idézet a SAMSUNG ECO BUBBLE 10 kg mosógép gyártmányismertetőjéből

"A digitális inverteres motornak köszönhetően a Samsung mosógép kiváló energiahatékonysággal, minimális zajjal, hosszan tartó teljesítményt nyújt. Erős mágneseket használ a csendesebb és még hatékonyabb teljesítmény elérése érdekében, de kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos motorok. A szénkefe eltávolítása - mely súrlódást és kopást okoz - és a magas minőségű alkatrészek, valamint a kiváló mérnöki kialakítás kiemelkedő tartósságot eredményez. Ezért áll ki a Samsung az új generációs mosógépek motorjai mellett 10 év garanciával."

File csatolás: 

0

Botesz
Botesz picture

Ez a 10 éves garancia egy kis mosolyt csal az arcomra.Hol lesz egyáltalán 10 év múlva a gép?Állítom hogy sehol mint ahogy a motor sem fog sose tönkremenni.Az őt meghajtó elektronika viszont annál inkább.

0

Subwoofer
Subwoofer picture

Hello!

Találkoztam ugyan ezzel a hibával hasonló gépben.Az általad belinkelt motorvezérlő volt abban is.
Az én esetemben az volt a megoldás,hogy átforrasztottam az IGBT modult a hűtőborda alatt, utána működött szépen. Sajnos ki van öntve alul felül ez nehezíti a mutatványt.

Üdv.: Gyuri

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
Jól gondoltad, az ördög a vezérlésben lakozik. Direct Drive rendszerű motor, nincs külön ékszíj hajtás, a 3 fázisú motor forgó része közvetlenül a mosódobra van szerelve. A motornak csak végrehajtó szerepe van, áramát ezen keresztül a fordulatát, forgásirányát működési idejét a vezérlőpanelen lévő teljesítményszabályzó elektronika illetve az azt vezérlő mikroprocesszor és a hozzá kapcsolt programmemória vezérli. Ha a motor ép, a hibát a vezérlőpanelen és a teljesítménykapcsoló félvezetőkben kell keresni. A vezérléshez kapcsolódó különféle szenzorok, ajtónyitás és egyéb kapcsolók hibája is okozhatja a motor működésének hiányát.

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Szia !

Vagy lehet Hall-szenzor hiba is,de ebben a gépben nem is DD motor van.

Üdv:András.

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , a gépet nem hoztam el , csak a panelt vettem ki és ott helyszínen én se DD meghajtásnak láttam mert van benne egy ékszíjmeghajtású motor , amibe megy 3 vezeték és az alkatrész listán is 5.9 poz. ASSY MOTOR-BLDC;ARNO,WDM500FGBF,DC310V,-nak van jelölve és centrifugára kapcsolva időnként ez rángatózott és olyankor a szivattyút is letiltotta , gondolom a nagy terhelés miatt , ékszíjat levéve u.az volt a helyzet. Elektromos rajzot nem találtam , de a robbantottat föltöltetem a tanyára , mert túl nagy volt és nem tudtam csatolni.

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Szia !

Ugyanezzel szívok én is ,ma hozzák vissza ugyanezzel a hibával.Ha előrébb jutok,tájékoztatlak.

Üdv:András.

0

nagyis
nagyis picture

Ez lenne a motor, potom 46E HUF, de szerintem ennek nincs baja.
https://shop.euras.com/detailsseite_ma.php?pic=F293377&&vgl=1&g7=3114768N

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
Bocsi akkor a hajtás nem DD, de a motor viszont inverteres mint a gyártmányismertető mutatja. Működése ugyanolyan mintha a dobra lenne szerelve.A motor 3 kivezetése a három tekercs egy-egy vége, a másik 3 belül közösítve van. HALL szenzorok ha csak 3 kivezetése van nincsenek benne,más megoldást alkalmaztak idézek egy vizsgamunkából

"Mivel a BLDC motorokban nincsenek kefék, se kommutátor, ezért a tekercsek kapcsolását külső hardver
elemek segítségével kell megoldani. A vezérlést ebben az esetben is a rotor és a sztator
egymáshoz viszonyított helyzete alapján kell végezni. A forgórész lemaradását vagy külső érzékelő, (Hall-szenzor) segítségével vagy érzékelő
nélkül a tekercsben a forgórész mágnese által indukált feszültségek mérése alapján lehet meghatározni."

http://www.kjit.bme.hu/images/stories/targyak/irtech2/bldc_motor_segedle...

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
A csatolt képen ( SAMSUNG ECOBUBBLE F900) Digital Inverter Motor motort mutat, a hajtás biztos hogy DD rendszerű.

0

Botesz
Botesz picture

Attól hogy inverteres az nem jelenti azt hogy DD-os.Egyébként pont ilyen csak nagyobb:
http://www.berlin-repariert.de/samsung-wf5784-error-te/

0

nagyis
nagyis picture

Igaz, nem biztos hogy a hajtás DD

0

SebajTóbiás
SebajTóbiás picture
****

Szia! Egy közeli rokona F843 rajzát ide teszem, nagy eltérés nagyon nem lehet. Külön próbáltad a motort? ST.

File csatolás: 

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

"Egy közeli rokona F843 rajzát ide teszem, nagy eltérés nagyon nem lehet."
Sajnos a két gép elég távoli rokon. Az F843 egy soros gerjesztésű szénkefés motorral szerelt. A szóban forgó gép pedig inverteres kivitelű.

0

SebajTóbiás
SebajTóbiás picture
****

Szia!

Igazad van a típusszám alapján gondoltam,nem néztem utána.
ST.

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia ST !
Ezeket a motorokat , hogyan szoktad külön tesztelni?
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

SebajTóbiás
SebajTóbiás picture
****

Szia!
Bocs ne vettem észre hogy nekem szól a kérdésed.
HGL fojtókkal van megoldva,még hányódott pár db, 3 at bele invesztáltam sorba kötve felezi a feszültséget.
ST.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Sándor!
Csináltass egy háromfázisú trafót 230Vac/kb.100-110Vac,-re!Azzal próbáld a háromfázisú motort! Forognia kell. Üdv Jano

0

Sponsored links